Návštěvník Odesláno 30. srpen 2020 Odesláno 30. srpen 2020 (upraveno) Po cca deseti letech jsem se rozhodl, že postavím dítkám do pokoje nějakýho kompíka. Jelikož jsem nechtěl žádný herní dělo, pokukoval jsem po nějakém rozumném CPU s int.grafikou. Intel mi bohužel nabízí pouze UHD630 a to není ani na příležitosné hraní. Volba nakonec padla na Ryzen 5 3400G s integrovanou grafikou VEGA 11. V rámci možností je CPU výkon pro mne dostatečný a hlavně se na tom dá ledacos zahrát a to i novější tituly. Jsem mile překvapen, kam až se dnes výkon int.grafiky dostal Komponenty jsem k tomu vybral následující. Skříň: https://www.czc.cz/silentiumpc-signum-sg1-tg-okno-cerna/256043/produkt Prostorná, celkem kvalitní zpracování, 2x120mm fan, super cable management, tvrzené sklo bočnice Základní deska: https://www.czc.cz/asrock-b450m-pro4-amd-b450/241380/produkt Vybavená deska, má vše, co jsem požadoval Zdroj: https://www.czc.cz/be-quiet-pure-power-11-400w/248572/produkt kvalitní, tichý, dostatečný i pro GK typu RTX2060 atd. 80 Plus GOLD certifikace Procesor: https://www.czc.cz/amd-ryzen-5-3400g/264416/produkt RAM: https://www.czc.cz/corsair-vengeance-lpx-black-16gb-2x8gb-ddr4-3200/176897/produkt XMP profil, doporučené pro Ryzen procesory SSD: https://www.czc.cz/kingston-a2000-m-2-500gb/265876/produkt kapacita na systém a nějaké hry dostatečná, 5 let záruka, celkem fičák za danou cenu, NVMe PCIe Gen 3.0 x4 CPU Chladič: https://www.czc.cz/arctic-freezer-34/253607/produkt Ticho, výkon, supr Zbytek nepodstatný, Win10 a přidal jsem tam na nějaký data stařičký a hlavně pomalý plotnový disk WD 750GB (5400ot) Ten je v plánu vyměnit za 1TB SSD (M2 SATA) Vše je připojeno ke starému monitoru s rozlišením 1360x768, který bude taktéž nahrazen něčím novějším. Dvě videjka pro představu, jak na tom běží FarCry5 a World of Tanks, vše nastaveno maximum, co hra dovolí, byť při rozlišení 1360x768. Teploty jsou při zátěži CPU okolo 50°C a ventilátor točí cca 1100ot. Skříňové ventilátory mám nastaveny na cca stejné otáčky. Hluk je při tom v přijatelných mezích Pokud by někoho zajímalo něco ohledně komponentů atd. ptejte se VID_20200817_192016.mp4 VID_20200820_200055.mp4 Upraveno 30. srpen 2020 uživatelem Návštěvník Citovat
Driver Odesláno 30. srpen 2020 Odesláno 30. srpen 2020 Něco podobného plánuji taky jako upgrade. Zkoušel jsi ten boxovaný chladič? Co jsem četl nějaké testy tak ty chladiče to uchladí v pohodě a není nutné pořizovat jiný, pokud tedy neplánuješ přetaktování. Citovat
Návštěvník Odesláno 30. srpen 2020 Odesláno 30. srpen 2020 Box chladič jsem popravdě nezkoušel...ale nebál bych se, že by to neuchladil. Ovšem bude to určo za cenu vyššího hluku. Citovat
Návštěvník Odesláno 30. srpen 2020 Odesláno 30. srpen 2020 (upraveno) Přesně tak, box chladič úplně v pohodě co se týče chlazení ale ten hluk... Nevím no. Je lepší zvolit raději např Fera 3 od Silentium. Slušný poměr cena / provozní vlastnosti Jinak Vagi hezky vyvážená sestava. A při nedostatečném výkonu stačí přidat dedikovanou grafiku a jedeš dál. Tento Ryzen APU má totiž dobrý cpu výkon takže tam je rezerva. Upraveno 30. srpen 2020 uživatelem Návštěvník Citovat
Návštěvník Odesláno 30. srpen 2020 Odesláno 30. srpen 2020 @HanysR díky GK je do budoucna v plánu okolo výkonu GTX1650S/Radeon RX 5500XT...uvidíme , zatím to není na pořadu dne. Citovat
Návštěvník Odesláno 30. srpen 2020 Odesláno 30. srpen 2020 A kdyby někdo chtěl, tak na www.epicgames.com je zdarma ke stažení akční hra Hitman. Citovat
Guest minimaxa Odesláno 30. srpen 2020 Odesláno 30. srpen 2020 (upraveno) Já jsem kamarádovi, sousedovi poskládal: https://www.czc.cz/267046,71586,270320,202872,265719,286399,236372,245474,209154/kody Dneska jsem to viděl konečně při práci a šlape to pěkně. Má na tom dva 27" 4K monitory, dělá grafiku pro eshopy a tiskaře. Upraveno 30. srpen 2020 uživatelem minimaxa Citovat
Guest minimaxa Odesláno 30. srpen 2020 Odesláno 30. srpen 2020 (upraveno) nj, pokoušel se to dělat na NTB od HP, sice pěkný stroj, ale pro ty účely nepoužitelný. už jen to, že ty monitory krmil přes dokovací stanici do USB, ale nedbal na rady. No poučil se a na druhý pokus jsme to vyřešili Jen Photoshop potřebuje při jeho práci 30GB RAM, no nejdřív jsem tomu nevěřil až jsem to viděl, a říkám dost, to chce jiný stroj... Upraveno 30. srpen 2020 uživatelem minimaxa Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 30. srpen 2020 Odesláno 30. srpen 2020 (upraveno) před 2 hodinami, minimaxa napsal: Já jsem kamarádovi, sousedovi poskládal: https://www.czc.cz/267046,71586,270320,202872,265719,286399,236372,245474,209154/kody Dneska jsem to viděl konečně při práci a šlape to pěkně. Má na tom dva 27" 4K monitory, dělá grafiku pro eshopy a tiskaře. Jo to nebylo pro tebe, ja myslel že jo, proto jsem se tak snažil. A koukám nakonec jste tam nechali ty Patriot paměti. Upraveno 30. srpen 2020 uživatelem Radek Hurvajz Citovat
Pacho69 Odesláno 31. srpen 2020 Odesláno 31. srpen 2020 Vagi: Taky jsem uvažoval o upgrade, ale počkám na Zen 2 architekturu v desktopových procesorech, protože to vypadá i na novej socket a po delší době změnu, tedy nemožnost dát do desky novou generaci procesorů (Renoir). Tak to odložím na přéští rok, zvlášť, když se ještě něco může vyvrbit ze souboje Intel/AMD, kdy intel nemá inovativně co nabídnout a tak přidává jádra a snižuje marže. A prý nová grafika Xe vypadá lépe, než co kdy Intel vydal, a jelikož je to jediné, co teď mají konkurenceschopně, tak se to nejspíš brzy objeví, na což bude muset AMD zareagovat, tak možná v nových desktopových procesorech objeví grafická architektura Navi. No a nový socket snad chvíli vydrží, takže vyčkávám... Citovat
Návštěvník Odesláno 31. srpen 2020 Odesláno 31. srpen 2020 Jasný, chápu. Ale já čekat nechtěl, tak jsem vzal teď Ryzen 5 a spokojenost Citovat
Návštěvník Odesláno 31. srpen 2020 Odesláno 31. srpen 2020 Tak upřímně Intel teď nemá vůbec nic a AMD ho drtí na plné čáře. Upřímně nechápu jak někdo může dát do pracovního PC Intel ale každému dle jeho gusta. Vícejádrový výkon nesrovnatelný. Intel je sem tam lepší akorát v single a ještě trochu na ty hry (zanedbatelně) K tomu ten jeho hodně zabržděný přechod na novější výrobní procesy... Uvidíme Citovat
Agrafik Odesláno 31. srpen 2020 Odesláno 31. srpen 2020 (upraveno) Nahradil jsem Ryzen5 1600 za R7 2700 a i3 6100 taky za R7 2700, neber to, když byly za 3590+nějaké hry+xbox gamepass. Výkonově se to vyplatilo. Pak nějaká rošáda z grafikami. Mám dojem, že z toho co mi zbylo by byl ještě slušný komp. (R5 1600, RX560 1024/4G, GTX1050 2G). Jednoho ryzena mi ještě brzdí jedna 8G DDR4 2400 co byla u té i3. Upraveno 31. srpen 2020 uživatelem Agrafik Citovat
Agrafik Odesláno 31. srpen 2020 Odesláno 31. srpen 2020 Jasně, Alespoň se to někam pohlo. 3400G je slušný kousek HW. Citovat
Pacho69 Odesláno 1. září 2020 Odesláno 1. září 2020 AMD se daří, Intel zaspal, je super, že je konkurence, daří se mu i finančně, Synátor před dvěma lety říkal, že by bylo fajn nakoupit akcie AMD (1,8USD, dnes 60), měl jsem ho poslechnout (a ještě Twitteru). Je škoda, že AMD netlačí víc i na NVidii, tam se jen veze v závěsu. Bohužel intel asi "dělá co může", takže přesto že AMD má skvělou řadu NB procesorů, kterým intely nesahají po kotníky, noťasy s novými renoiry abys pohledal a u výrobců máš 10 modelů v řadě s intelem a dva s AMD, které jsou navíc v obchodech skoro nedostupné, synátor si chtěl koupit do školy něco se 4700U nebo lépe 4800U, ale výběr i dostupnost bídná. No a ještě jedna věc AMD chybí a to je Thunderbolt. Fajn na AMD je i to, že nemění patici s každou generací procesoru a dá se do starší desky koupit nový procesor, pak zas upgradnout desku a použít stávající procesor, prostě upgrady rozložit v čase. I když zrovna na Zen 2 desktopy je v plánu nová patice, tak uvidíme, aby se z toho nestal zvyk, jako u intelu. S upgradem zatím vyčkávám. Citovat
Návštěvník Odesláno 1. září 2020 Odesláno 1. září 2020 Na nVidii zatlačí, toho se nebojím. Jen to dlouho nebylo na pořadu dne a trochu jim ujel vlak. Do divize s gpu se dávalo velmi málo peněz aby nastartovali cpu divizi. Teď když se zvedli, vyrazí vpřed i s gpu a budou postupně 100% minimálně konkurenční. nVidia to začíná přehánět s cenami podobně jako Intel takže si to zaslouží na plné čáře. Jinak co se týče notebooků tak tam za to mohou dlouhodobě nastavené smlouvy podobně jako to bylo u serverů. Je to opět otázka času. Nikdo to AMD nevěřil že se jim povede technologicky ne jen dohnat ale dokonce drasticky předehnat Intel. K tomu ty velké díry v zabezpečení. Já měl taky doma dlouho Intel ale od loňska Ryzen 2700x, Ryzen 2700 a k TV malinké HTPC Ryzen 3 3200g Citovat
Pacho69 Odesláno 2. září 2020 Odesláno 2. září 2020 No nevím, po včerejším představení nových technologií NVidie si dovolím tvrdit, že ten vlak je hooodně daleko. Výkon GPU není všechno, tam se dejme tomu umí AMD dostat, ale technologie, které NVidia předvádí jim prostě dávají takový náskok, že firmám, vyvíjející Sw nedává naprosto žádný důvod spolupracovat s AMD. Zase bych to tak nenadnášel, AMD má sice skvělou architekturu ale Intel má furt slušný výkon na jádro a třeba je jen otázkou času, kdy jich bude umět naskládat do čipu víc za rozumné náklady. Reálně Intel umí postavit stejně výkonné i výkonnější čipy, je tam ale velký rozdíl v TDP. V této situaci bylo před pár lety AMD, uvidíme, konkurence je skvělá, hlavně pro nás, hodil by se další hráč, jsem zvědavý, kde skončí ARM... Stejně, jako by byl potřeba další hráč v grafikách, ale obávám, se, že NVidie v grafikách (narozdíl od Intelu v procesorech) nezaspala a AMD ujíždí vlak čím dál víc. V grafikách narozdíl od procesorů jen brutální výkon (který AMD umí) prostě nestačí. RTX 3090 předvedla, že AMD zatím může zase nějakou dobu jen snít... Péťa ohodnotil 1 Citovat
Návštěvník Odesláno 2. září 2020 Odesláno 2. září 2020 Ano, TOP High-End byl vždy ve spojení s nVidií. Nevím jak ostatní, ale já vždy, když jsem vybíral GK, tak jsem koukal na oba tábory za +/- stejné peníze a vybíral dle toho, co mi nabídnou. Poměr výkon\cena\provozní vlastnosti jsem vždy bral jako vodítko. Nikdy jsem nekupoval High-End, ale spíše max. střední třídu, kde bylo z čeho vybírat. Jednou vyhrála nVidie, jednou AMD (ATI) Na druhou stranu chápu, že někteří prostě vidí pouze zeleně, modře, nebo naopak jen červeně a dle toho vybírají komponenty a to i za cenu méně výhodného nákupu Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.