Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Rhinos: dáme garážový test, tam se ty zátěže ukáží

Rhinos: nevím, co máš za problém s Ostravou, zjevně jsi tady nikdy nebyl. Najdi si kde bydlím na letecké mapě  Dobře si prohlédni i okolí

Rhinos: čím dotuješ mé auto, které jsem si za svých zdaněných a zpojistněných 439 tisíc koupil v dubnu 2014? Napiš, rád si pro tu dotaci přijedu.

Rhinos: Tvému Plzeň Praha vyhovuje prakticky každý elektromobil s baterií 50 kWh+, třeba Peugeot e2008.

Pacho69: Nikde jsem nenapsal, že bere 6-11 kW příkon pečení kuřete. 

Rhinos: A to je právě ten mylný přístup, Ty si myslíš, že daně od *neumím psát slušně*kometí autodebilky vyváží škody, co způsobí desítky let provozu jejich milionů výrobků? Ani náhodou.

Odesláno

Radovanek: takze to tve auto vyroste ze vzduchu a jeho jednotlive komponenty se nevyrabi prumyslove? Jeho doprava k prodejci je po vlastni ose? Nema v sobe zadne chemikalie a naplne? Tvoje bezemisni auto nepouziva gumy z pryze,vlaken a oceloveho kordu? Napriklad? Muzu pristoupit na tvuj nazor o bezemisnosti provozu ale to je tak vse.
Trochu mi to pripomina neposkvrnene poceti😅

Radovanek: Takze emise v Ostrave se drzi jen v centru třeba Vitkovic? Ty jo to už jste daleko tam v tom kraji razovitem😉
Ja Ostravu znam nemej strach. Sám jsem původem zhruba 60km na jih a mám rodinu v Těšíně.

Radovanek: Ty snad platíš za užití dálnice a infrastruktury kterou sazomety platí třeba formou dálničního výpalného?
Případně firmy formou silniční daně?
Na druhou stranu uznávám ,že extrémně nízky poplatek. Ale vzhledem ke kvalitě je to stejně až moc. A sám jsi tu brečel že jsou země kde významně dotují eauta a tady místní byrokrati neeee

Radovanek: Myslíš? Nedoporučuje se snad dobíjet nad 80% baterie z důvodu prodloužení její životnosti a také ji úplně nevybíjet? Pak vzdálenost Praha Plzeň a zpět včetně popojíždění se velmi rychle dostane na hraniční dojezd většiny eaut

Radovanek: tak fajn. Ty tu každou chvíli operuješ s tím jak je provoz eauta ekonomicky skvělý. Domluvíme se se Škodou Auto že sníží na 50% produkci "špinavých" aut ale ridici budou za dobíjení platit 10x více a odvádět speciální daň při dobíjení auta v domácích podmínkach.
Proste presne naopak nez je tomu ted kdy drzeni SPZ EL pro tebe znamena nezaslouzene vyhody.

To poslední samozřejmě beru zpět to je jen fikce😉 

Odesláno (upraveno)
před 8 hodinami, Radovanek napsal:

Ty si myslíš, že daně od *neumím psát slušně*kometí autodebilky vyváží škody, co způsobí desítky let provozu jejich milionů výrobků? Ani náhodou.

Kolik procent řidičů tohle asi vůbec zajímá :myslim :roker

Upraveno uživatelem Hafity
Odesláno
před 19 hodinami, Radovanek napsal:

Zjevně jste pánové zapomněli na jednoduchou věc - externality z provozu spalovacích vozidel platíme dnes a denně všichni počínaje zejména svým zdravím a konče obchvaty, protihlukovými valy a zdmi, opatřením je zklidňování dopravy atp. A to jsou věci, které elektromobilita řeší ihned

Tak to mě zajímá,jak to elektromobilita řeší.Jako jo,s tím zdravím by se dalo souhlasit,ale podle mě se obchvaty stavěj hlavně kvůli hustotě provozu,abys mohl ve městě vůbec přejít silnici a je jedno jestli tam projede 10.000 spalováků nebo 10.000 elektroaut,stejně se ten obchvat postaví,aby se odklonili.Protihlukový valy a zdi se budou taky stavět furt,protože jde primárně o hluk od hučících pneumatik a ten vydávaj jak elektroauta tak spalováky stejně.Naopak bude elektroauto větší zátěž pro silnici,protože je o dost těžší.Např.u 2008 - 1280 kg a e-2008 - 1623 kg to je rozdíl cca 340 kg a u větších aut to bude v pohodě půl tuny na víc.

Dotace snad ani nemá cenu komentovat,protože je snad všem jasný,že to stejně někdo musí zaplatit.To je jako to tvoje věčně zmiňovaný dobíjení zdarma.Taky to někdo musí zaplatit a nepude to do nekonečna.To je asi stejný,jako když ti řeknu,že taky tankuju zadarmo,protože známej dělá v autodopravě a dává mi naftu.Jenže tu naftu musí taky někdo zaplatit.

Když opomenu cenu,další věcí je stále dojezd.Když se budu držet třeba už zmíněný 2008,tak výrobce udává dojezd podle WLTP 310 km.Všem je asi jasný,že v reálu bude nižší,a pak ještě výrobce dodá,že "V zimních měsících se může dojezd snížit až o 35 % oproti teplým jarním dnům" a že "Při konstantní rychlosti 130 km/h se dojezd elektromobilu sníží na polovinu oproti údajům dle WLTP." To znamená,že když pojedu ke známejm do Kralup n/V,tak mám problém.Je to od nás cca 210 km a je to cesta na necelý 3 hodinky,což je v poho na jeden zátah.Jenže když pojedu již zmiňovaným elektroautem,tak z tabulkovejch 310 km je tak 290 reálnejch,v zimě dejme tomu mínus dalších 25%(výrobce uvádí až 35%) ,to už jsem na cca 220km a zhruba polovina trasy je po dálnici,kde výrobce uvádí,že se dojezd sníží na polovinu.Takže to asi na jeden zátah nedám a budu muset nechtěně pít kafe a žrát bagety,než se auto někde aspoň trochu dobije.

Navíc problém s baterkama a prodejem ojetýho el.auta bude jednou taky problém. Viz. Patálie s ojetým elektromobilem ukazují, co může jejich majitele potkat už po 7 letech | Autoforum.cz

Teď to asi vypadá,že jsem taky zarytej odpůrce elektra.Nejsem,jen tomu dávám volnej průběh a myslím,že třeba tak za 5 let budou technologie tak daleko,že bych o el.autu třeba i mohl uvažovat.Sice to říkám nerad,obzvlášť na peugeot fóru,ale takovou první vlaštovkou pro klasickýko českýho chataře a chalupáře,kterej tahá vlek,nebo karavan a spoustu dalších krámů v kufru,včetně početný rodiny je šáde enyaq.Je to docela pěkný auto,má prostornej kufr,má možnost závěsu a se silnějším motorem má dojezd přes 500 km.(to už je trochu lepší,ale když započtu všechny proměnný,který snižujou dojezd,tak stejně bude problém otočit Prahu a zpět bez dobíjení.)Ale i tak to v  podstatě kazí nejvíc ta cena,v jakeš takeš výbavě 1.5 míče a váha 2 tuny.

Takže za mě el.auto budiž,ale ne teď.

PS: Tvl. to je zas román,to snad nebude číst ani Radovánek.:myslim😀

Odesláno

já to četl✌️

On Radovánek příjde s tím že to není pravda že je to propaganda webu tlačícího sazomety.

Já zas něco četl ohledně nedoporučování rychlonabíječek a že komerční nabíječky tedy ty co nejsou zdarma jsou docela drahé a ve výsledku může být levnější jízda naftou.
Taky že pro domácí nabíjení je nutné řešit i jiné věci třeba wallbox,rozvody atd. Jasně Radovánek zřejmě stavěl už s vizí eauta.

Ale přiznám se že jsem o tom včera přemýšlel😇
Ono kdyby to s tím "zdarma" bylo pravda tak by to bylo fajn. Já občas řeším když si něco objednávám jestli se mi nevyplatí jet to vyzvednout osobně než platit poštu atd.

Prostě kdyby bylo "něco" v mém rozpočtu který obvykle dávám za auto...
Nikdy jsem neměl nové auto a asi se to nikdy nezmění....

Tak jsem na to koukal a jediné byl Fiat 500e a to fakt ne.
A když budu hodně se ošívat tak do 300k Nissan Leaf ale to bych si musel hooodně rozmyslet zda za takovou cenu do toho jít.

Pořád je to strašně malé...ted mám k P407 tu Mazdu3 a je to ještě snesitelné ale na hraně

https://protech-e.cz/prodej-vozu/?gclid=Cj0KCQjwlvT8BRDeARIsAACRFiWaM3Q4UyhN4LnzZ8_uOmX-AOBSLzOOXVgUb3de8e32eM7Ikikwl30aAuAwEALw_wcB

https://www.auta.cz/vozidlo/nissan-leaf-navi-kamera-2xsada-kol/?back_url=%26order%3D9%26fuel[]%3Delektro%26price_to%3D350000%26on_page%3D10

Odesláno

Rhinos: Nevím, proč poukazuješ na výrobu a převoz, to mají všechna auta zhruba stejné a nediskutovali jsme o tom. Hovořilo se o lokálních emisích. To co pouštíš z výfuku spalováku na křižovatce vedle stojící mamince s kočárkem pod nos.

V Ostravě máme několik nonstop měřících míst a ano, situace kolem Nové huti je stále tragická. To je ale skoro 20 km ode mne a navíc dole v údolí. Já bydlím nahoře na kraji ostravské pánve za kopcem směrem na Opavu.

Donedávna jsem za dálnice normálně platil. Spotřební daň je v ceně elektřiny stejně, jako v ceně tekutých paliv. Jen nižší, páč nemá tolik externalit. 

Baterii si nabíjíš podle potřeby. Ona už má nadefinovanou hranici a dolní hranici rezervy.  Jsou lidi co čepují do auta za pětistovku, jsou ti co to tam rvou až cvakne pojistka na čerpací pistoli. U elektromobilů stejné přístupy.

Hypotézy, hypotézy, teorie. Se Scháde nedomluvíš nic, ti jsou apriori proti elektromobilitě. Nevyrábí žádný elektromobil. Ukončená výroba CitiGoe probíhala ve fabrice VW v Bratislavě na lince s eUP a eMii. Nevímjaksetojmenuje bude nejdříve k dispozici v březnu 2021. 

Hafity: netuším, kolik řidičů zajímá, jak poškozují životní prostředí a své zdraví a zdraví ostatních. Máme 6 mil. registrovaných spalovacích osobáků a prý už 7 tisíc čistých elektromobilů (le podle mne tak 4, mám ten dojem, že tam započítali plugin hybridy). Takže 7 tisíc asi ano, 6 milionů ne. Nebo zatím - nová technologie a automobilky ji nenabízejí, o pokrytí segmentů vůbec nemluvě - na to nemají.

nohafuc: Obchvaty se stavějí primárně kvůli negativním dopadům dopravy, přejít silnici umožní jednoduchý semafor. Není jedno jestli tam projede 10.000 spalováků nebo 10.000 elektroaut, ti spalováci tam přinesou jen smrad, dým, jedy, kravál a vibrace. ,Asfalt umíme udělat tichá, v Ostravě se dnes používá na všechny rekonstrukce plus na nové cesty a je to obrovský rozdíl. Ještě lépe na něm kravál spalováků vynikne. Zátěž váhová nehraje roli.

Dotace snad ani nemá cenu komentovat, Protože se dotují masivně jen spalováky a jejich výroba a eliminace dopadů jejich provozu. Ty statisíce litrů vyjetého oleje v lagunách v Ostravě taky stále platíme, včetně likvidace zeminy pod nimi. Už 30 let. Nabíjení zdarma je rozhodnutí poskytovatele jiných služeb. Nebo ty napřímo platíš za nákupní vozík? Platíš napřímo za parkovací místo před supermarketem? Platíš napřímo za sáčky na pečivo a zeleninu? Atd. atd.

Dojezd si každý může vybrat koupí auta. Tak jako kategorii, rozměry atd. I tu baterii můžeš mít podle Scháde v Nevímjaksejmenuje ve 3 velikostech.

Patálie s ojetým elektromobilem ukazují, co může jejich majitele potkat už po 7 letech | Autoforum.cz kecy a řeči uplacených novinářů zásadně nekomentuji, Autoforum je placená hlásná trouba dodavatelů paliv, maziv a spalovacích aut.

Řeči o tom, že elektromobily jsou věcí budoucnosti nejdříve za 5 let atp. slýchám už 10 let. 7 let v elektromobilu jezdím. Moje paní 5. My prakticky ukazujeme jak to jde, zatímco ostatní stále jen slovně opakují, že to nejde.

Odesláno

Samozřejmě, že to nějak jde.... Ale za jakou cenu? Musel bych někde slevit a někde zcela překopat své požadavky na vozidlo, většinou směrem k menšímu komfortu.... Proč bych to dělal?

Odesláno

Rhinos a Hafity: Co jste nepochopili na větě: "Nebo zatím - nová technologie a automobilky ji nenabízejí, o pokrytí segmentů vůbec nemluvě - na to nemají." že tady pořád omíláte své aktuální nenaplněné potřeby elektromobilem?

Odesláno (upraveno)

slychas o tom uz 10 let a dalsich 150 budes slyset. Protoze to je budoucnost pro par utopistu jako ty. emobilita je proste slepa cesta nic vic.

Lidstvo mnohdy vymyslelo skvele veci. Problem ale je pak s implementaci do bezneho zivota. Mnoho veci je proste super ale jen v prezentacich a v laboratornich podminkach ktere s beznym zivotem nemaji nic spolecneho.

Mimochodem na tu maminku s kocarkem vedle spalovaku to jsi musel hodne dlouho vymyslet😂

To ty tu placas stale neco o tom jak je ELE strasne EKO. A tudiz do toho spada i vyroba a preprava.

Placas tu porad o tom jak je ten provoz zdarma. Nic v zivote neni zdarma. Vsechno se musi zaplatit a kdyz ty to mas zdarma tak to nekdo jiny za tebe musi zacalovat.

Placas ze Ostrava je cista protoze ty jsi za kopcem a tudiz v pohode. Tak to uz oprvdu nepobiram. 

Upraveno uživatelem rhinos
Odesláno
před 31 minutami, Radovanek napsal:

nohafuc: Obchvaty se stavějí primárně kvůli negativním dopadům dopravy, přejít silnici umožní jednoduchý semafor. Není jedno jestli tam projede 10.000 spalováků nebo 10.000 elektroaut, ti spalováci tam přinesou jen smrad, dým, jedy, kravál a vibrace. ,Asfalt umíme udělat tichá, v Ostravě se dnes používá na všechny rekonstrukce plus na nové cesty a je to obrovský rozdíl. Ještě lépe na něm kravál spalováků vynikne. Zátěž váhová nehraje roli.

OK. už to chápu.V tom případě je zcela zbytečné stavět obchvaty měst.Stačí si koupit elektroauta a všechny nahnat přes centrum.A váhová zátěž  taky nehraje roli,takže můžem do budoucna v klidu pustit na okresky i elektronáklaďáky.

Odesláno

Hafity: Proč sýčkuješ, proč by jsi musel?

Rhinos:  Zklamu Tě. Už se to rozjelo a už to nezastavíš. Možnost vyrábět a skladovat si elektřinu sám den za dnem zlevňuje a používat ji pro dopravu je velmi lákavé. I ty lidmi omílané vodíkové auta nejsou nic jiného, než elektromobiliy s malou baterií a vyvíječem elektřiny z vodíku.

Maminky nemusím vymýšlet, zkus se občas z okna auta svého kouřícího auta podívat na chodníky, komu to posíláš pod nos.

Já nevím, je tak těžké hledat na internetu? Znečištění v Ostravě, my jsme vedle Poruby směr Opava. . U nás pro čistý vzduch něco děláme, už 30 let. A je to vidět i cítit. Daleko větší humáč je vystoupit na hlavním nádraží v Praze. To je i pro Ostraváka smradlavý nedýchatelný šok.

Nohafuc Ano, postrupným přechodem na lokálně bezemisní dopravu bude spousta dnes nutných věcí zbytečná.

Odesláno

Obchvaty se fakt nedelaji jen kvuli emisim, ale taky proto, aby pres obce proste nevedla tranzitni doprava. Uz kvuli bezpecnosti, otresum, rychlosti, prachu (to fakt elektro nevyresi)...  Takze zase nemel nesmyslyu jak se obchvaaty stavi "protoze spalovaky". Otevrene lzes.

Odesláno
před 8 hodinami, Radovanek napsal:

Proč sýčkuješ, proč by jsi musel?

Protože se obávám, že někdo direktivně nastaví laťky takovým způsobem, že budu nucen přistoupit na něco, co mně ne zcela vyhovuje....

Odesláno
před 10 hodinami, Radovanek napsal:

Já nevím, je tak těžké hledat na internetu? Znečištění v Ostravě, my jsme vedle Poruby směr Opava. . U nás pro čistý vzduch něco děláme, už 30 let. A je to vidět i cítit. Daleko větší humáč je vystoupit na hlavním nádraží v Praze. To je i pro Ostraváka smradlavý nedýchatelný šok.

Tohle mi nedalo.

Co My Ostraváci děláme víc než zbytek republiky? Už 30 let jak říkáš? To, že byl a stále je totální útlum průmyslu a spousta lidí kvůli tomu nebude mít co dělat? To, že o zastavení těžby rozhodla Praha a už ji vůbec nezajímá co bude s lidmi protože to si má už Moravskoslezský kraj vyřešit sám? To, že se bude uhlí dovážet což bude mnohem dražší a k tomu uhlíková stopa jak se říká s oblibou větší? To, že se rozdávají dotace na nové kotle a už teď se ví, že zanedlouho je utrum? 

Je snad jasné, že kolem průmyslové zóny bude ovzduší vždy horší než v zemědělské oblasti. Že v Ostravě je horší než v Budějovicích. Je jasné, že tobě se na Prajzké nebo kde to bydlíš dýchá lépe než v Ostravě kde je Liberty. A dýchalo by se ti hůř kdyby mělo Liberty zakázky. Je to jen o tom, ne že oni chtějí. 

Takže neříkej že tady u nás se dělá něco víc než jinde. A že probíhají sanace po těžbě atd, to je snad automatické. 

Odesláno

Ještě mi není jasné totok.

před 19 hodinami, Radovanek napsal:

Nabíjení zdarma je rozhodnutí poskytovatele jiných služeb. Nebo ty napřímo platíš za nákupní vozík? Platíš napřímo za parkovací místo před supermarketem? Platíš napřímo za sáčky na pečivo a zeleninu? Atd. atd

To rozhodnutí poskytovatele se zcela určitě do budoucna změní.

Ty si ten vozík jako bereš domu?😂

OK nepřímo tedy platím za půjčení vozíku,parkovací místo i za ty sáčky.Jsou to tedy věci,které jsou de facto započítané v ceně mého nákupu.Stejně tak je tedy v ceně benzínu nebo nafty započítána ropná plošina,rafinérie,benzinky atd.

Nikde sem se ale nedočet,kde máš započítanou poměrnou část ceny fotovoltaiky,walboxu,elektrorozvodů,atd.,které k nabíjení doma používáš ty.Navíc jsem širou náhodou narazil na video,kde mluvíš s úsměvem o čezkém zázraku jak přebytky z fotovoltaiky prodáváš za 0,9,- do sítě a když přeteče k sousedoj tak on za ní pplatí 5,-kč.Ty se tam tváříš jak vyděláváš a jak je to úžesný,ale nejsmutnější na tom je,že tu drahou elektřinu,kterou jsi za lacino prodal čezu nakonec v případě potřeby nakupuješ taky a ještě musíš mít spínačky,abys nabíjel auto v nízkým tarifu za 2,5,- a ne za 5,-.U toho videa sem se fakt bavil.Úplně sem si vybavil Jehovisty a jejich přesvědčování.

Odesláno
před 1 hodinou, *nohafuc* napsal:

Úplně sem si vybavil Jehovisty a jejich přesvědčování

Tak to sedí 👍👍

Odesláno

@Vena garážmistr já už jsem na tu periodicitu přišel. To bude podle toho jak má zrovna vycházky z toho svého světa úžasnosti eaut😇
Já si myslím že tady argumentovat čímkoliv nemá smysl. Už jen to že když průměrně ujedu 60km tak mi stačí dojezd auta 200 a dennodenní otrocké nabíjení mi příjde na Chocholouška

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...