Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Anebo druhá možnost. Koupí se skutečný elektromobil s baterkou jako kráva a schopností nabíjet 125 kW výkonem a je to. Dojezd 300-500 km podle stylu jízdy a supernabíjení doživotně zdarma.  Neustále se zahušťující síť superchargerů a destination chargerů (výkon 22 kW, obvykle zdarma u restaurací, hotelů, obchodních center atp., hodina stání znamená 20-33% nabití podle velikosti baterky, jde o malou designovou krabici s kabelem a mennekes konektorem na konci)).  Při ježdění kolem domu se nabíjí klidně jednou za týden či dva nebo se to nechává trčet na běžné zásuvce, když to parkuje. Kufr vpředu i vzadu, počet míst 5-7, buď plnohodnotná nebo 5+2 děti. Náhon vzadu nebo na všechny 4.  Doživotní internet v autě zdarma po celém světě.  Doživotní aktualizace firmware auta online zdarma. Atd. atd. atd.

Jinak se mne na semináři v Plzni taky ptali, jak jsem dojel elektromobilem. Řekl jsem jim o elektrickém vlaku a sdíleném kole a většina stála s otevřenou pusou. Jen pán, co dělá FVE spolu s hliněnými domy a dalšími nezvyklostmi poznamenal - znám, jiné myšlení. Pravda, taky vypadal alternativně oblečení i dlouhými prošedivělými vlasy až na záda, byl to horolezec a měl firmu na výškové práce.

Upraveno uživatelem Radovanek
Odesláno
před 4 hodinami, ozzy56 napsal:

skočím tu leda občas, ale Radovanek tu už několik stránek píše, že elektroauto je ZATIM pro toho, co má možnost si ho DOMA nabít, popř., v PRACI nabít, (nebo na veřejných nabíječkách), najede do 100 Km denně a na ostatní delší cesty používá vlak, autobus, nebo druhé auto v rodině (se spalovacím motorem) :myslim, že je z jeho psaní cítit fandovství, nepovažuju za závadu

takže--proč kurva furt řešíte dojezdy na delší vzdálenosti a čekání u nabíječky, když normální člověk opravdu jede Plzeň, Prahu atd. (myšleno z Ostravy) radši vlakem??!!:roker

ale pořád máte možnost, jet od nabíječky k nabíječce, třeba po celé EVROPĚ !!! když budete chtít...;)

Nemáme nič proti nemu, ale 90% obyvateľstva nerieši 2 auto s elektrikou, ale malé všestranne využiteľné, a hlavne za rozumnú cenu, nie za 25000€. Pri spotrebe 5 L, ako 208, či fabia, či iné malé auto, je elektrika zbytočná, a mnohým by skôr komplikovala, ako ulahcovala život. 

Manželka má VW pólo, a spravi do 4000 km za rok, do týždňa možno 20 km, ale preto že malo jazdí neuvažujem o kúpe elektro auta, vzhľadom na cenu nákupu, možnosť dobíjania, v okoli 50 km nie je nabíjačka, a nebudem tahat kábel z bytovky krížom na parkovisko. Proste natankuje za 20 € 17L benzínu a má na mesiac vystarane. Aeé viem že vždy prejde kam potrebuje, natankuje keď potrebuje a nie je obmedzovana. Keď som mal pokazené svoje auto, jazdili sme jej, 70 km kazdy deň na zmeny, sem tam vyletik, previezla v nom už kadeco.

Odesláno

Polo je dobrá volba, de facto Ibiza. V podstatě dvouprostorový interiér a dobrý poměr cena výkon prostor, včetně variability a možnosti převážet věci. Baterky s motorkem dopředu místo spalovacího motoru a  baterky dozadu místo nádrže a pod sedadla a není co řešit. 30 kWh se tam určitě vejde, když se vešly do i3. A máme 250 km dojezd s přehledem, takže manželka bude nabíjet 4000:250=16x ročně, v podstatě jednou měsíčně. Cena paliva noční proud 75,- Kč/1 nabití. :super

Odesláno

www.evmapa.cz - máte tam minimálně v Bratislavě 16 nabíjecích míst, na 8 z nich jsou rychlonabíječky, část zdarma. Tak proč řešíš prodlužovačku z bytovky......

Odesláno (upraveno)

Tak jsem se nechal nachytat evmapa.cz, kdy u Malého Čepčína mi to vyhodilo polohu u Bratislavy a kolem XY nabíječek do 2-8 km. Takže jako na vojně: "Beru zpět". 

Ve skutečnosti je to nedaleko Turčianksých Teplic,  na půl cesty z Martina do Banské Bystrice. Nejbližší rychlonabíječky právě BanBys a Zemianské Kostolany. Výhoda je, že pro ježdění kamkoliv dále je to hvězdicovitě s Žilinou a Ružomberokem uprostřed mezi rychlonabíječkami. Další jsou v Dubnici nad Váhom nebo Považské Bystrici. Něco jako Polička u Svitav, odkud jezdí kolega s Nissanem eNV200 kamkoliv po republice, protože po cestě domů má ze všech směrů rychlonabíječky a jistotu dojezdu. 

Hledat stanice

Nebyla nalezena žádná stanice.
Nejbližší stanice

2,5 km     AUTO-IMPEX NISSAN Bratislava Rožňavská 28/A, 821 04 Bratislava     48.181509, 17.171043   CHAdeMO
2,7 km     Greenway OC Polus Vajnorská 100, 831 01 Bratislava     48.16836, 17.139401   CHAdeMO, CSS, Mennekes Typ 2
3,4 km     Greenway Stará Vajnorská Stará Vajnorská 3060/39A, Bratislava    48.190346, 17.18854  CHAdeMO, CSS, Mennekes Typ 2
4,1 km     Greenway OC Avion Bratislava Avion Bratislava, Bratislava     48.166746, 17.181045  CHAdeMO, CSS, Mennekes Typ 2
5,0 km     RWE - Bratislava, Min. hosp. Mierova ulica, 811 08 Bratislava     48.14939, 17.161825   Mennekes Typ 2
6,0 km     Bratislava EUROVEA Pribinova, Bratislava     48.140517, 17.12171  16A 230V, Mennekes Typ 2
8,0 km     Bratislava Petržalka Wolkrova, 851 01 Bratislava     48.125117, 17.105453   CHAdeMO 
8,1 km     Greenway OC Dubrava Saratovská, 841 02 Bratislava    48.197794, 17.033808  CHAdeMO, CSS, Mennekes Typ 2
8,2 km     Bratislava ZSE OC Bory je to sjezd č. 55 z dálnice D2, Bratislava     48.205605, 17.033948   CHAdeMO, CSS, Mennekes Typ 2
9,1 km     GREEN-ENERGY Zafírová 6, 90025 Chorvátsky Grob     48.233253, 17.248743  Mennekes Typ 2
Upraveno uživatelem Radovanek
Odesláno

Som ti písal že nemám nič naokolo, do BB by som nabíjať nechodil, kopcovitý terén Sturec, Zilina má cez Strecno hodinové kolóny každý deň, Zemianske Kostolany, je tam veľká elektráreň, ale je to od roky, ak som tade išiel raz za rok, aj to služobným autom, proste investícia vysoká, prínos malý a ešte aj komplikácie s nabíjaním.

O tej Bratislave ani nehovorím, to chcú všetci veľké kravy, typu Q7, Tuareg, x6, pathfinder, jeep a podobne typy, aby ukázali, že na to majú a na ceste sa im všetci uhli......

Ako fakt, ešte nedostal čas na také veci, to mas ako aj s plynom, kým neboli prípojky, Jozko z dolnej hornej na konci dediny kým nemal prípojku nedalo sa pripojiť, ja viem že zásobník s plynom sa dal nainštalovať, ale ta cena, plus možnosť doplnenia, potrebný prejazd NA, plus kopula na dvore.

Odesláno

Na středním Slovensku to bude ještě nějaký čas trvat, podobné je to v ČR na Vysočině a vůbec v horských oblastech. Když pominu Krkonoše, kam jezdí management ČEZu do svých apartmánů lyžovat a lobovat, tam je rychlonabíječka i  v de facto dědinách. Takže ten hybrid je tak akorát, ani plugin hybrid by bez domácího nebo firemního nabíjení neměl cenu.

Odesláno

tak pardon. No me to jen zahralo do noty, protoze nemam tyhle ekoteroristy rad.... Ne kazdy chce jezdit jak pantata s perem za kloboukem :D

Odesláno

Radovanek někdy reaguje podrážděně, stejně jako my. Na dojíždění do práce je elektroauto vhodné, a to i do kopců, cestou z kopce rekuperuje, takže nabíjí, to spalovák neumí, jedině v hybridu. Takže spotřeba i v horách nenarůstá extrémně, to bys musel jet pořád jen do kopce. Já ale nechci suplovat MHD dopravou individuální, protože elektroauto nabízí jen nižší provozní náklady (s možností produkce vlastní paliva). Nic víc. Parkování, neprůjezdnost měst neřeší. Spíš naopak, jak budou elektroauta narůstat, ubydou privilegia... A jsme, kde jsme byli.

No jak píše Radovanek, že si mohu pořídit auto s pořádnou baterkou - no, sice existuje, ale pořizovací náklady jsou takové, že  si snad ani nedovedu představit, jak brutální zdanění benzínu, nafty či spalovacích aut by muselo nastat, abych rozdíl v pořizovacích nákladech za 10 let dohnal, pokud si tedy "palivo" neprodukuju sám (ale i tam jsou samozřejmě pořizovací a provozní náklady, nejsou ale jednoúčelové).

No a nic pro Scrateche, ježdění elektroautem s nějakým rozumným dojezdem je vykoupeno značnou ukázněností. Bez ní potřeba nabíjení výrazně vzroste. Každopádně radovánek považuje nabíjení za příjemně strávené chvíle, já to ovšem při dlouhých cestách takto nevidím. Minulý týden jsem potkal supercharger Tesly ve Villachu, tedy, že by se mi tam třeba v noci chtělo byť jen půlhodinku čekat, to ani náhodou... Benzínka s obsluhou mi byla o dost příjemnější.

Odesláno (upraveno)

No to zas ne, neměl jsem tak hrozný pocit, ve dne v klidu, Teslu bych tam nechal (navíc to auto tě "doveze" až k nabíječce), šel se najíst (no zas trochu z ruky to bylo), ale v poho, areál zabezpečený, pod kamerami, otevírá se v noci nejspíš na tu kartu. Já jel cca v půl třetí ráno a měl jsem divnej pocit... A pokud bych chtěl ve dvě ráno na kafe, stejně bych musel dojít na tu benzínku, v areálu Tesly nikde nikdo nebyl...

Já si toho všiml jen tak náhodou. On tu Radovánek pořád píše, jak jsou "daleko" jsou v Rakousku nebo Německu... Z tohodle jsem ten dojem rozhodně nenabyl. On o tom asi jenom "někde četl", protože dojet tam, na to by si musel vzít dovolenou :aut, (jen jsem si rejpnul ;))

Upraveno uživatelem Pacho69

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...