Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Těžko říct, co ložisko na ojnici? Někdy k určení pomůže přikládat k motoru ocelovou tyčku (a její druhou stranu k uchu)...

Řekl bych, že je to na 99% pod tím víkem. S tou tyčkou to ale zkusím, už jsem to i někde viděl. Díky Upraveno uživatelem Forsajt
Odesláno (upraveno)

Fakt poznáš protočenou vačku napohled? Dobrý...

Já jsem měl potkaný motor 2,2 HDi. Prý protočená vačka, nebo prasklý ten řetízek.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

Fakt poznáš protočenou vačku napohled? Dobrý...

Já jsem měl potkaný motor 2,2 HDi. Prý protočená vačka, nebo prasklý ten řetízek.

No shodou okolností mám doma vačky z 2.2 HDI, které jsou v pořádku a řekl bych, že jsem mezi nima nepoznal rozdíl. Měřil jsem i uložení toho ozubeného kola a taky jsem naměřil shodu. Myslím, že pokud by se protočila, tak by to mělo být vidět ne? Vím, že tam jsou i značky, ale nevím jak mají být správně nastavené..řetěz je v pořádku.
Odesláno

No nevím, fakt jsem tam neviděl rozdíl, ale pokud by se protočila, tak by to snad vzalo čidlo polohy vačky a nahlásilo chybu + by to mělo být znát i na chodu motoru, špatné starty atd.

Odesláno

10w-40 je hustejsi ako 5w-30 cize to urcite nepomoze a predpisany je 5w-40

To je pravda, že 10W-40 je hustější, ale že by byl předepsaný jen 5W-40? Kde? Já mám v příručce 10W-40 do -15°C, 5W-40 pod -15°C a 5W-30 pod -20°C, čili "dolní" viskozita neboli vlastně čerpatelnost oleje při studeném startu a jeho schopnost se rychle protlačit systémem k mazaným místům se "láme" na -15°C a na -20°C se liší jen ta "horní", tedy v pracovních teplotách. Čili je na výběr podle podmínek provozu - např. tady v Polabí dvacet pod nulou nebylo třicet let a na hory nejezdím, tedy já mohu dát 10W-40. 5W-30 je optimální z hlediska indexu viskozity - pomaleji degraduje, to je pravda. Otázka je co je (pro mě) lepší při vysloveně "letním" provozu ještě k tomu při cestách na jih s teplotama na sluníčku i 40-50°C? Výrobce auta letní teploty neřeší ("provozní" viskozita 30 i 40 zřejmě vyhovuje v jakémkoliv vedru), "olejové" tabulky říkají 5W-50 což považuju za marketing vedoucí díky vysokému indexu viskozity k rychlejší degradaci oleje a jeho častějším výměnám (zájem výrobce oleje).

Odesláno (upraveno)

To je pravda, že 10W-40 je hustější, ale že by byl předepsaný jen 5W-40? Kde? Já mám v příručce 10W-40 do -15°C, 5W-40 pod -15°C a 5W-30 pod -20°C, čili "dolní" viskozita neboli vlastně čerpatelnost oleje při studeném startu a jeho schopnost se rychle protlačit systémem k mazaným místům se "láme" na -15°C a na -20°C se liší jen ta "horní", tedy v pracovních teplotách. Čili je na výběr podle podmínek provozu - např. tady v Polabí dvacet pod nulou nebylo třicet let a na hory nejezdím, tedy já mohu dát 10W-40. 5W-30 je optimální z hlediska indexu viskozity - pomaleji degraduje, to je pravda. Otázka je co je (pro mě) lepší při vysloveně "letním" provozu ještě k tomu při cestách na jih s teplotama na sluníčku i 40-50°C? Výrobce auta letní teploty neřeší ("provozní" viskozita 30 i 40 zřejmě vyhovuje v jakémkoliv vedru), "olejové" tabulky říkají 5W-50 což považuju za marketing vedoucí díky vysokému indexu viskozity k rychlejší degradaci oleje a jeho častějším výměnám (zájem výrobce oleje).

Tady to máš...  Myslím, že 10W40 není zrovna dobrá volba...

post-13829-0-04935800-1465804283_thumb.j

Upraveno uživatelem sidonius1
Odesláno

post-42822-0-49186300-1465831166_thumb.j

Jestli tomu dobře rozumím tak je vlevo rozlišení na benzín (kolečko) a naftu (čtvereček), kde u dieselu lze použít 10W-40 Selenia turbo diesel nebo 5W-40 Selenia WR diesel; dole je poznámka že u dieselu pod -15°C doporučují 5W-40 a u benzínu pod -20°C 5W-30.

Čili v mé příručce pro diesel 5W-30 vůbec není.

Nelze tedy generalzovat, že ten a ten olej je jediný správný, evidentně to máme všichni různě podle motorů a roku výrobny.

Odesláno

No ved to som pisal ze to ma asi kazdy inak, asi zalezi aj kde bolo to auto kupovane moje je z milana a tam su ine podmienky ako niekde na severe nemecka

No to jo, ale autor příručky neví kde to auto bude jezdit - to se projeví až tím, co tam servis leje (lil). Pak se klidně může stát že auto ze Sicílie začne v Norsku dostávat jiný olej. Obecně to asi bude vývojem olejů že v novější příručce (Sidonius) už je pro diesel s FAP jen 5W-30 a asi vyhoví všem klimatickým podmínkám (logicky, protože je prostě řidší).

• O 5 měsíců později...
Odesláno

Vracím se k tématu. Auto je zase pojízdné, závada byla ve vstřikách=propalený píst. Takže nový motor. Bohužel i zde je ještě jedna závada.... netlačí turbo. Veškeré podtlaky jsem zkontroloval a jsou ok, swirll ok, regulace na turbu ok, MAP i váha vzduchu ok, vedení od turba přes intercooler v pořádku, rozvětvené sání taky ok. Podtlak se nikde neztrácí ale turbo nenaběhne. Závadu to žádnou nehlásí! Na diagnostice je vidět, že turbo netlačí, co by mělo. Za jízdy nabíhá pomalu a nikdy nedosáhne požadované hodnoty, občas nepravidelně naběhne ale je to jen cuknutí. Mel jsem podezření na zatuhlé ovládání ale to chodí hladce.Když odpojím podtlak k turbu, tak turbo tlačí i víc než je požadovaná hodnota. Je zajímavé, že když to odpojím, tak nenahlásí chybu vysokého tlaku. Solenoid jsem zkusil z funkčního auta ale žádná změna. Jinak motor byl při koupi zcela v pořádku. Napadá Vás nějaké řešení? Předem dík za nějaký nápad, já už fakt nevím.

Odesláno (upraveno)

a motor sa kupoval jako celok ci polomotor prehadzovalo sa nieco zo stareho na tento zanovny motor? turbo je z povodneho ci zanovneho motoru?

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

Kdepak, motor byl komplet, jen se přehodil. Jediný rozdíl byl v tom, že jezdil s Fapem a teď jezdí bez Fapu, ale v tom by neměl být problém, veškerá elektrika je původní.

Odesláno

Je to 2,2 hdi 94kw r 03. Když nastartuji, tak se táhlo vlivem podtlaku vysune na max. Při zvýšení otáček by mělo zajíždět zpět. Původní motor byl taky r.03. Prostě to nechápu, napadá mě už jen vadná řídící jednotka.... nevím.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...