Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

tak si říkám, jesi ti servisáci z Peugeotu fakt vědomě kecaj, nebo tomu co říkaj sami věří, páč jim to nakukal někdo jinej.
Rozhodně ten synek co mi to řikal se zrovna v tomhle tvářil dost přesvědčeně, na rozdíl od jinejch dotazů ktery jsem na něj měl, kdy bylo vyloženě poznat, že přesně neví a spíš tak neurčitě mlžil

Odesláno

někdy mluví kravinky úmyslně a pak to dávaj k dobru..., jako vtipy :)

ale taky jsem už viděl techniky, co před zodpověděním dotazu normálně utekli jak malí klucíí

Odesláno

Když něco nevím, tak to přiznám a mám dostatek prostředků (katalogy ND, servisní manuály) si danou problematiku dohledat a zákazníkovi poskytnout relevantní informaci třeba dodatečně. Vědět bohužel technik nemůže všechno, při šíři modelů a motorů by se z toho musel zbláznit 🙂 A informace zastoupení a školení modelů buď nejsou nebo jsou o ničem (teď nemluvím o Peugeotu, protože tam jejich know-how neznám, ale u jiných značek ano) A to ještě má PSA tu výhodu, že má servisní manuály v CZ nikoli v EN

Odesláno

ono krom cidla hladiny oleje tam muze byt i cidlo tlaku oleje, coz samo laicky receno hustotu oleje rozpozna podle tlaku, samo v navaznosti z udaje snimace hladiny , tzn kdyz tam olej ve vane je tak muze cidlo tlaku reagovat na tu zminenou hustotu.

Odesláno (upraveno)

Snímač tlaku oleje je tam samozřejmě vždy … nedovedu si představit ten algoritmus, kdy snímač tlaku cokoli vyhodnotí (opotřebený motor, atd) - takže podle mne úplná blbost ….

Upraveno uživatelem Peetan
Odesláno

@Pe.Tr čtu to po páté a nějak nechápu, chceš říct, že čidlo tlaku pozná kvalitu oleje, resp., že je třeba olej měnit? :)

je jasné, že studený motor má vyšší tlak oleje ve srovnatelných otáčkách, než teplý motor, proto se taky nedoporučuje studený motor vytáčet, tohle souvisí s hustotou oleje, to jo, ale jak zjistíš podle hustoty, že je třeba měnit olej?

Odesláno

ja o kvalite oleje nepsal , jen že čidlo tlaku může signalizovat hustotu oleje na základě tlaku v olej soustavě při standartní olejové naplni , tím myslím olej v motoru je mezi ryskama.

Peetan nejsem padlej na hlavu , čidlo tlaku je jeden z mnoha faktoru který se podílí na vyhodnocení kdy měnit olej  , pokud to auto umí hlásit. viz jak jsi psal výše.

já se snažím spíše rozklíčovat/pochopit co tazatel chtěl říct

Odesláno (upraveno)

tak na fyziku úplně blbej nejsem, a upřímně, taky si nedokážu představit, jak by se pouze na základě hodnoty tlaku nějaké kapaliny dalo dopočítat něco dalšího ohledně jejího složení (obsah vody, koncentrace cizích částic, viskozita, atd..)

Upraveno uživatelem Jirka1982
Odesláno

jen pro info--taková čidla (nevím jak to nazvat), která zaznamenala potřebu výměny oleje v motoru jsme měli na nákl. tahačích, MB, Mann, Scania, tam by se to ve větším množství aut i vyplatilo, přesto se i u nich měnil olej po určitých ujetých kilometrech--jak je v čechách zvykem ;), na jakém principu to pracovalo ale nevím

Odesláno

Vypočitává to motorová jednotka, podle počtu startů, při určité teplotě jak vody, tak oleje, podle datumu poslední výměny oleje, atd. atd.

Odesláno

tak ještě jeden :xvul--na určení, kdy se bude měnit olej, jsme měli na provozu chlapa, říkalo se mu -olejíček--:D, před výměnou oleje v motoru (podle kilometrů) se vytáhlo deci oleje z vany šprycou a on udělal chemický rozbor--pak rozhodl, že se bude olej měnit třeba ihned, nebo ještě třeba 3000 kilometrů auto může najet... :papa

• O 1 rok později...
Odesláno

Tak mi do PureTech 82 man5, r.v.2018, v autorizáku v OV nalili podle faktury Total 5W40 , 3,25l - aspoň doufám, byla to prvá výměna po roce, najeto asi 7.500km

Odesláno (upraveno)

a mohl bys to prosímtě nějak lépe rozvést, proč by sis do přímovstřikového benzínu nikdy nedal olej 0W30?
Respektive v čem je ten originál olej Total Quartz Ineo First 0W30 špatnej? Levnej rozhodně není, Total Quartz INEO ECS 5W-30 je levnější, stejně tak ten Total 9000 5W-40.
Automobilka přece musí mít pro to nějakej důvod, že se do těchto motorů z výroby dává olej 0W30, nebo ne?

0W30 není asi úplně ideální na letní cestu do Chorvatska, ale zato pokud auto parkuje přes zimu venku a ráno při startu motoru je mráz -20°C tak je zase údajně lepší.

tenhle obrázek je z brožury úkonů údržby vozů Peugeot

Viskozitní třídy podle rozsahu teplot v oblasti.png

Upraveno uživatelem Jirka1982
Odesláno

díky za doplnění a za tip.

Ještě se zeptám, když už se tu nakouslo to GPF (alias FAP, jak tomu prý Francouzi říkají), máte někdo zkušenost s tím,  jakou májí tyto filtry pevných částic životnost a po kolika se musí měnit? U Dieselu jsem do filtru pevných částic musel zainvestovat tuším někdy ve 160ti t.km, ale bylo to asi hlavně proto, že začal být zespodu dost prorezlý. Na emisích nad výsledky měření vždy přimhouřili oko.

Odesláno

@vagi Moc jsem si vybírat nemohl. Při koupi vozu mi dali podepsat papír s plánem údržby, kde mám předepsaný 1 variantu 0w20 a 2 varianty 0w30, jinak mi padne záruka. A protože mám optiway na 3 roky, tak je blbost si na garančku nosit vlastní olej.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...