Veverka Odesláno 18. srpen 2015 Odesláno 18. srpen 2015 (upraveno) Několik postřehů z internetu: Jak z Windows 10 udělat desktopový systém Jsem to pročetl a jako laika mě napadá jediná otázka: Proč, ku_a, není nikdo schopnej udělat systém (nebo vlastně skoro cokoliv) funkční pro normální lidi. Jednoduché, nekomplikované, funkční. Naposled to byl, myslím, papír Upraveno 18. srpen 2015 uživatelem Veverka Citovat
lubosch Odesláno 19. srpen 2015 Odesláno 19. srpen 2015 Papír je dobrý, má obrovské rozlišení, ale žalostně malý výkon. Citovat
HonzaRez Odesláno 19. srpen 2015 Odesláno 19. srpen 2015 Jsem to pročetl a jako laika mě napadá jediná otázka: Proč, ku_a, není nikdo schopnej udělat systém (nebo vlastně skoro cokoliv) funkční pro normální lidi. Jednoduché, nekomplikované, funkční. Naposled to byl, myslím, papír Takový systém samozřejmě existuje a existoval už po desítky let. Každý uživatel může mít stabilní, moderní a bezpečný systém, pokud má někoho zkušeného, kdo mu takový systém bude instalovat-spravovat-obsluhovat. Uživatel je ten, který užívá. Základní problém všech bastlů (hlavně Uindousů) je to, že byl přizpůsoben šmatlavým uživatelům, kteří do všeho chtějí matlat rukama od klobásy... Z tohoto důvodu šla veškerá bezpečnost stranou. Proto uživatel nemusí mít strach, že je nějaký systém složitý, není to jeho buznys, od toho jsou lidi, aby se tomu věnovali a uživatel má užívat.. Až bude Uhnijí uzákoněna osobní zodpovědnost uživatele za přístroj připojený do komunikací, bude muset tento zhovadilý uindousácký koncept do pryč a všichni uživatelé si budou muset platit zodpovědné správce, kteří zajistí nejen data uživatelů v systému, ale taky jeho bezpečnost před světem a před zákonem.. Nějak jsem měl chuť si požvanit, nevadí...? Citovat
Pacho69 Odesláno 19. srpen 2015 Odesláno 19. srpen 2015 Windows NT a nástupci (tedy i W10) vždy splňovali specifikaci C2 level security. Ta mimo jiné říká, že v security logu musí být dohledatelná veškeré přístupy k jakýmkoliv zdrojům systému. Z toho dost jednoznačně vyplývá, že bezpečnostní informace nesmí opustit systém a keyloger v systému je věc naprosto nemyslitelná. A dokážu si představit, že modulů typu Cortana to určitě nebyla jednoduchá záležitost. Nejsem žádný zastánce m$, ale zaráží mě, že to, co gůgl a apple (uživatelé jablek to dokonce považují za přednost) dělá už roky nikoho netrápí, a u m$ se vyvolá histerie na základě článku z média, jehož důvěryhodnost je každému soudnému člověku k smíchu. Citovat
FrantaCV Odesláno 21. srpen 2015 Odesláno 21. srpen 2015 To Pacho69: Rozumím a chápu Tvůj postoj a soudím, že Ti dlužím omluvu. Celý tento vývoj by se asi dal popsat jednou větou: Boj o dominantní postavení na trhu. Že nás špehuje kde kdo aniž bychom si toho byli vědomi je snad jasné každému. Jen, bohužel, MS s touto verzí Windows přišel v tu nejméně vhodnou dobu, kdy je bezpečnost v hledáčku na prvním místě. Jen si to teď vzal někdo hledáčku a udělal z toho aféru - otázka je s jakým cílem a za koho tzv. kope. Dnes stačí pouhé připojení k internetu a z Tvého PC jdou data do celého světa. Názornou ukázkou je např. Google, FB a prakticky každá tzv. sociální síť. O internetových obchodech raději ani nemluvím. Samostatnou kapitolou je "Úřad pro ochranu osobních údajů". Na jedné straně vystřihnou pokutu obchodníkovi za zveřejnění fotografie zloděje přistiženého při činu a na straně druhé je jim zcela jedno, že DIČ podnikatele FO je jeho rodné číslo. Tedy údaj vylepený na výkladní skříni Citovat
Guest Pety Odesláno 21. srpen 2015 Odesláno 21. srpen 2015 (upraveno) Ke zjištěné komunikaci: U firmy Akamai si MS už několik let najímá distribuční kapacity - servery, linky. Verizon - ověření certifikátu. Upraveno 21. srpen 2015 uživatelem Pety Citovat
Pacho69 Odesláno 21. srpen 2015 Odesláno 21. srpen 2015 FrantaCV: Byznys jsou informace. MS zas trochu zaostal, tak dohání. Pokud si projdeš třeba podmínky cloudových služeb, tak zrovna třeba u OneDrive má M$ i klauzule, že se nebude "vrtat" v tvých datech - pro obchodní účely. Gůgl ti rovnou sdělí, že bude a FB ti klidně řekne, že vše, co si k nim uložíš nebo napíšeš jim patří... Nemám pocit, že by M$ přišel s verzí nevhod. On musí ze smluv, které mají Assurance vydat co tři roky v podstatě novou verzi OS, takže mu nic jinýho nezbylo. Nedodělky jsou, z mýho pohledu je jich měně, než jsem čekal, jsou tam věci, který mi tam chyběly už pomalu 20 let. Jinak velkou část toho, co odejde z tvého PC můžeš ovlivnit ať už komponenty přímo na něm (FW), tak komponenty na cestě. A konec konců, přenosy jsou zašifrovaný AES, když vhodně použiješ brutální výpočetní výkon nějaké grafické karty, to se dá ledacos a ani to moc dlouho netrvá M$ to asi víc nechrání, protože to zřejmě nejsou obecně použitelná data a podléhají zubu času. Citovat
FrantaCV Odesláno 21. srpen 2015 Odesláno 21. srpen 2015 (upraveno) Jj. Chránit svoje soukromí, je především Tvoje věc, jinak řečeno, poskytnout jen informace nezbytně nutné, případně zcela ustoupit, pokud jsou požadavky nesmyslné. Někdy je to opravdu složitá záležitost, především u internetového obchodování. Je to moderní, je to pohodlné, je to nebezpečné a to ať už z hlediska podvodu (zboží nedodáno nebo dodáno ale v jiné kvalitě atd.) nebo zneužití poskytnutých dat - mailovou adresou počínaje, číslem účtu konče. A s čím musím s Tebou jen souhlasit, je fakt, že to nejcennější, co vždy bylo a v dnešní době 100-násobně nabylo na významu, jsou INFORMACE. A jsme zase u zisku. Assurance: Asi to nebude to stěžejní, už jen pro prohlášení M$, že W10 je verze poslední a dále už budou jen "upd". Upraveno 21. srpen 2015 uživatelem FrantaCV Citovat
Pacho69 Odesláno 21. srpen 2015 Odesláno 21. srpen 2015 Assurance je stěžejní, to je pro M$ neskutečný byznys. W10 jsou možná stěžejní podle názvu, nemyslím si že by všechny update dále již nebyly za peníze. Popřípadě chystá nějaký jiný formát licence, podobně jako je office 365 - tedy dokud platíš, tak ho můžeš používat (ne jedou jsem si ho koupil, tak ho můžu používat, dokud to bude únosné). Možná nás čekají Windows 365? Citovat
lubosch Odesláno 22. srpen 2015 Odesláno 22. srpen 2015 Zdar, tak jsem zase na win7, protoze mi ve W10 nechodily nektere aplikace. Hlavne cisco vpn, vmware server, pocasi do meteostanice atd. Ty 7icky jsou taky dobry ;-) Citovat
Gabriel 307 Odesláno 22. srpen 2015 Odesláno 22. srpen 2015 (upraveno) taky jsem tam dal W7 Ultimate ale ne 32bit ale 64bit edit: tak z důvodu některých ovladačů a nefunkčnosti některých programů jsem tam narva opět 32bit verzi Upraveno 23. srpen 2015 uživatelem Gabriel 307 Citovat
KingSpade Odesláno 23. srpen 2015 Odesláno 23. srpen 2015 Jedu stále na sedmičkách 64bit a nemám potřebu přecházet na w10, na který bych přešel snad jen z důvodů DirectX12 a to si myslím není tak silný důvod pro přechod. Citovat
FrantaCV Odesláno 24. září 2015 Odesláno 24. září 2015 Ahoj "Ajťáci" a le i všichni ostatní. Ač jsem byl a stále ještě jsem, k W10 hodně skeptický, nedalo mi to a upd z W7 jsem uskutečnil s vědomím, že do měsíce se můžu, bez ztráty kytičky, vrátit původnímu OS. Bohužel Murphyho zákony platí a tak HDD ze zálohou odešel do věčných lovišť (lepší chvíli si opravdu vybrat nemohl). Samotný přechod byl prakticky bez problémů cca 3 hodiny dotazů a klikání a bylo hotovo. Technika a ruku v ruce s ní i SW jdou mílovými kroky dopředu a dříve či později to postihne každého. Jen těžko si dnes představit někoho, kdo provozuje např. W98 nebo W3.11. Ale proč jsem do tohoto vlákna znovu píchnul: 1. Při instalaci je opravdu velice důležité sledovat co potvrzuji - ne všeho se dá později jednoduše zbavit 2. 32 bitové aplikace tady prostě nepoběží a bohužel (zatím) pro W10 neexistuje aplikace jako byla "Virtual XP" pro W7/8. Takto jsem se rozloučil s programem WinSketch 5.1 a AutoCad LT (ještě, že mám noťas se sedmičkami) Zvláštní je, že některé stařičké hry jako např. DOOM, Warcraft III, Diablo... běží normálně. 3. Nelicencovaný SW, tedy alespoň některý, zablokuje. U mě např. DAEMON (virtual CD/DVD) 4. Problém má i s HW ale to může být vinou verze biosu. Je to divné, na příčinu jsem zatím nepřišel, ale po upd na W10 mi zmizela DVD S-ATA mechanika. Bios jí normálně vidí ale "Widle" nikoli. 5. Problém ma i USB rozhraní pokud je připojen USB HUB. Ext. HDD, DVD buď nejede vůbec nebo tak pomalu, že si stačím uvařit oběd než načte adresář. Ale u telefonu nebo foťáku problém není. 6. I přes opatrnost při upd se do PC dostanou aplikace, o které zcela určitě nestojím. Důsledek je, že se PC tzv. kousne nebo odezvy na "klik" jsou až v řádu minut - no prostě na mrtvici. Příčina je v 90% z důvodu požadavku různých upd instalovaného SW, kerý se v sedmičkách spustil jen ve formě dotazu Ano/Ne. Tady se spustí bez dotazu a to bohužel i v případě, že SW už dávno v PC není (byl smazán nebo odinstalován) ale v registrech zůstal odkaz. Tady pomůže jen vyčistit registry od neplatných odkazů buď ručně - to je ale jen pro ty, kteří ví co dělají - nebo prostřednictvím nějakého SW např. TuneUp ale je jich víc. 7. Pro ty, kteří už W10 provozují: určitě vám neuniklo, že W10 jsou jen upravené W7. Jsou tam zachovány všechny funkce dokonce i ve stejném zobrazení (jen pro ilustraci - pravé tl myši na ikonku "Okna" vlevo dole) doplněna je jen hromada vychytávek a samozřejmě "neviditelných" utilit. K tomu jen tolik: Na služebním NTB se sedmičkami mi proběhl upd tzv. záplaty označený jako důležitý a světe div se jsou tam i utility pro W10. A na závěr: Existuje jedna ochrana proti hackerům i proti nežádoucímu sbírání dat z vašeho PC - ŠIFROVAT data = zašifrovat disk, ale kdo s tím má zkušenosti ví, že je to taky jedna z cest jak o všechna data přijít. Sorry za slohovou práci, ale nedalo mi to po měsíci a něco s prací ve W10. Citovat
MrChodny Odesláno 24. září 2015 Odesláno 24. září 2015 ad 2. - 32bitové aplikace samozřejmě běží, jejich podpora nebyla odstraněna. Namátkou třeba Office 2013 v 32bit verzi atd., Pokud chceš virtualizovat, zapni si v Programech a funkcích nativní podporu Hyper-V, pokud chceš něco jiného, podívej se např. na VirtualBox. ad 3. - nepůjde o to, že máš soft kradený ale spíše o to, že stávající verze není podporována z různých důvodů - u DeamonTools to můžou být např. problémy s ovladači virtuální mechaniky atd. Každopádně DAEMON Tools Lite 10 jsou Win 10 podporovány. ad 4-5 může být problém v ovladačích chipsetu ad 6. - tomu moc nerozumím ad 7. - Windows 10 určitě nejsou přeskinované Windows 7. V čem ti prosímtě pomůže šifrování disku, když ty data při přístupu musíš rozšifrovat? Citovat
MotoMoto Odesláno 24. září 2015 Odesláno 24. září 2015 Franto já ti nevím, sám osobně jsem UpGradoval W10 na řádově desítky počítačů a kromě jednoho problému s antivirovým řeením, jsem nikdy žádný neměl. Aplikace 32bit normálně chodí a dokonce i DOS aplikace po správném nastavení v config.nt fungují lépe než na W 8.1. Takže nevím v čem je problém. Citovat
Driver Odesláno 24. září 2015 Odesláno 24. září 2015 (upraveno) to FrantaCV: ad4) a neobjeví se ti DVD mechanika až po vložení disku? Mě tohle dělá DVD mechanika na notebooku ASUS s Win8, jednotka není vidět do té chvíle než vložím disk Upraveno 24. září 2015 uživatelem Driver Citovat
FrantaCV Odesláno 24. září 2015 Odesláno 24. září 2015 (upraveno) K bodu 6. Jeden konkrétní příklad: SW DivX Player, který už dávno nepoužívám (odinstalován) v registrech zůstal odkaz a každých cca 10 min. "žebral" o upd z nějakého serveru a prakticky zaseknul PC. Šifrování pomůže pokud je nastaveno také odhlášení při nečinnosti. Netvrdím, že W10 jsou přeskinované W7, ale funkce či zobrazení vrátili. MotoMoto Tak netuším kde je chyba, ale WinSketch a ani AutoCad LT pod W10 spustit nejde - tedy nešel ani pod W7 musel jsem mít nainstalované virtual XP. Což pod W10 nelze. Upraveno 24. září 2015 uživatelem FrantaCV Citovat
enikybeniky Odesláno 24. září 2015 Odesláno 24. září 2015 Občas mi hapruje vyhledávání ve Windows přes tu lupu vlevo dole, spíš to nefunguje než jo. Když to jde, hledá v pohodě, když to nejde, nenajde vůbec nic... Reinstal kvůli tomu dělat moc nechci... Citovat
Pacho69 Odesláno 24. září 2015 Odesláno 24. září 2015 Franto, jestli používáš daemon tools na virtuální CD/DVD(ISO), tak tato funkce od W8 trochu ztrácí smysl - můžeš si ji připojit přímo z OS, stejně jako virtuální disk (pokud má tedy správný (VHD) formát ) Myslím, že jsi lehce paranoidní, protože se to tak úplně nepovedlo. Jsem též v situaci, kdy mi upgrade neproběhl, tedy proběhl krásně, vše pohoda, po druhém přihlášení kteréhokoliv uživatele BSOD. Bohužel jsem v situaci, kdy nemám čas to ladit, takže návrat k W8.1 (zálohu jsem nepotřeboval, tu si OS udělá sám z ovládacího panelu recovery se lze do jednoho měsíce od upgrade kdykoliv vrátit k původnímu OS), licence se již upgradla, takže až bude čas, mohu projít čistou instalací. Každopádně systém nezavrhuji, hodnotím ho jako nedotažený, časem se to usadí. P.S. k tomu šifrování disku - ono dnes běžně notebooky obsahují TPM čipy, které umí nejen disk podepsat ale už i zašifrovat. Ovšem ani toto ani šifrování disku neřeší sběr a distribuci dat (řekněme reklamních) z provozu. Věřím ale, že i to se odladí Citovat
FrantaCV Odesláno 24. září 2015 Odesláno 24. září 2015 to FrantaCV: ad4) a neobjeví se ti DVD mechanika až po vložení disku? Mě tohle dělá DVD mechanika na notebooku ASUS s Win8, jednotka není vidět do té chvíle než vložím disk Tady to tak nefunguje. Elektricky je přítomná (na tlačítko vysuň/zasuň) reaguje normálně, ale po vložení disku nikterak nereaguje. Není vidět ani ve správci zařízení. Tohle ale nebude chyba W10 jako takových. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.