oddie Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 P.S ještě omluva Milanovi+ za zneužití tématu, protože je mi samozřejmě jasné, že jeho se tahle situace netýká. Reagoval jsem na debatu na klíč vs svépomoc. Pokud to tu vadí, jsem klidně pro, aby to admini oddělili do samostatného tématu. Citovat
barenst Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 ja bych zvolil kombinaci , tedy praci zadat ne jedne firme na klic ale vice firmam a sve pomoci delat jen dozor nad rozdelovanim a nakupem materialu , neni o tolik drahsi nez svepomoci a urcite levnejsi nez na klic uz jsem takhle stavel / proste nemam cas na svepomoci a nebyly penize najednou , jak se nasetrilo udelala se nejaka etapa jedine svepomoci byla elektrina , a trvala asi 10x dele jinak jsme si vybrali projekt trochu ho pomenili a firma nam udelal zakladovou desku a hrubou stavbu , strechu jina atd Citovat
Vena garážmistr Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 (upraveno) Asi takhle ne ve všem s odiem souhlasím ale v tom jeho rozboru je spousta věcí který mají logiku ale na druhou stranu pokud někdo řeší stavbu tak jako jsem to řešil já tak to je z nějakého důvodu. U mě (nás byli jsme s přítelkyní kdo začal stavět teď jsem zde sám) ,to bylo rozhodnutí z nutnosti. Protože finacovat bydlení + stavbu jsme nedokázali dohromady v dlouhém časovém úseku. Tím ze scény vypadla svépomocná stavba která by se stejně musela financovat hypotékou. Proto jsem nechal postavit domek na klíč. Neb bylo jednodušší chodit do práce a vydělané koruny utápět ve splátkách bance a vedle toho vést takřka normální život. Než po práci letět na stavbu tam dřít dalších x hodin po práci a ostatní život odsunout na asi osmou kolej protože pak dojdeš domů a nemáš na nic sílu natož chuť. I tak bylo toho času co jsem strávil na stavbě hafo a byla to zvláště ke konci stavby každá volná chvíle. Co se týče anabáze problémů na stavbě tak to je asi to co vás zajímá. Hrubá stavba, střecha , okna to bylo v tak nějak i díky majiteli subdodavatelské(stavbyvedoucí) firmy v pořádku. Problémy začali v okamžiku kdy na stavbu dojížděli dodatelé od ES a na stavbě už zedníci neměli práci nebo měli ale čekali až bude hotová elektřina voda atd aby mohli finalizovat povrchy stěn atd. Takže to bylo každou chvíli telefon od stavitele zítra tam posílám tuhle firmu mohl by jste se tam zastavit a odemknout jim vrata a já no zítra to nejde jsem v práci (jezdil jsem v mlékárně na chlaďáku na turnusech) hm tak já je pošlu jindy kdy máte volno? A já no pošlete je zítra někdo jim odemkne. (Rodiče bydlí vedle takže jim odemykali oni). Při několikáté takové debatě jsem se nas...... šel jsem do železářství koupil jsem zámek a nechal k němu přidělat 25 klíčů A každý kdo měl na stavbě co dělat tak dostal svůj klíč. Abych to nemusel pořád řešit. Nutno podotknout že za celou dobu stavby se mi tu nic neztratilo. Jedni z největších expertů co sem ES poslali byli truhláři kteří ač věděli od začátku jaké schodiště mají udělat tak schodiště si smontovali na dílně s tím že v šesti lidech ho dokážou do domu nastěhovat jen si neuvědomili že na schodišti je na každém konci 90°oblouk, takže schodiště měli smontované na dílně a na stavbě dělali tuším parapety a jeden z nich zkoumal kudy dostanou do domu ty schody a zjistil že to nepůjde tak mi volal že to je jako problematické a že nejjednodušší by bylo když by se odkryla střecha vyřezali se latě a schody že by do domu spustili autojeřábem s tím že jak jsou dlouhé tak se do domu nijak nevytočí. V té době byla střecha dokompletovaná ve vnitřku už měli zedníci hotové sádrokartony a čekalo se jen na schody. Tak jsem mu řekl že pokud mu to schválí stavitel a on si zaplatí uvedení všech věci do původna + ten autojeřáb tak ať si to takhle udělá. Týden se nedělo nic kluci zednický už měli vršek hotový kompletně jen vymalovat a mohlo se bydlet a schody nikde takže jsem to urgoval já, stavbyvedoucí a nic po několikátém telefonátu staviteli jsme se dozvěděli že vymýšlí jak dostat schody do domu protože jim stavitel logicky operaci rozkrytí střechy zakázal. Po třech týdnech slavnostně volal zástupce truhlářů že už to vymysleli postavené schodiště na dílně přeřízli na dva kusy aby se jim s tím lépe manipulovalo a namontovali ho. K montáži si sem museli pozvat ještě 6 zedníků aby jim to pomohli usadit. Jednou taky volal stavbyvedoucí a povídá hele je tu problém a já jaký a on no jak jsou v projektu ty stojiny pod krovem tak na jedné straně to vyšlo přesně podle projektu ale na druhé když to udělám tak jak to má být tak koupelna bude OK ale ten pokojík vedle bude problematičtější protože mezi příčkou a tím sloupem bude cca 6 cm díra a nevymalujeme to nevyštukujeme zkrátka na ho.... říkám co navrhuješ no hnout s tou příčkou není nosná takže to není problém budeš mít větší koupelnu a menší pokojík říkám a finančně neřeš to vyjde tak já říkám dobře udělej to takhle. Nebo topenáři s těma si užil zase tatík protože topenařinu dělal celý život tak řekl to ohlídám a vezmu si dovču až budou dělat vodu a topení. Protože v projektu byl elektrický kotel ale ČEZ nepovolil tak velký odběr tak se to změnilo na kotel na tuhá paliva. Což se dnes ukazuje jako ekonomičtější leč daleko nepohodlnější. Tak topenáři dva oproti tatíkovi kluci skoro učedníci rozvody po domě i v kotelně zvládli tak nějak podle projektu asi dvě nebo tři věci nakonec po diskuzi udělali jinak ale problém nastal při připojování kotle veškeré rozvody jsou v mědi ale připojení kotle je přechod z mědi na železo a přivařit dva protikusy kotlových přírub byl pro oba nadlidský výkon. Ten celkově přemýšlivější to zkoušel asi tři hodiny než to vzdal ten druhý asi čtyři hodiny. Samozřejmě že si navzájem asistovali takže dva sváry jim trvali běžnou směnu ale stejně to netěsnilo. Tatík se jim nabízel že to zavaří ale oni se asi báli šéfa když by se přiznali že to nevařili oni. Nakonec ten přemýšlivější vzal telefon a sám se šéfovy prásknul že to nejde a že tady ten pán co jim se souhlasem majitele a stavitele radí by to zavařil a že pokud by to měli vařit oni dva tak to dnes nedodělají protože jim dojde plyn v autogenu. Šéf jim teda požehnal s tím že když jsou levý tak si mají toho mistra zaplatit ze svého tatíkovi oba sváry trvali asi hoďku. A oni že to je vše v pořádku že zatopit si má majitel sám a tatík že zatopí oni a že vyzkouší jestli to někde neteče protože zítra mají dojít zedníci a mají betonovat podlahy na čisto a pak že by to nebylo vidět. A oni jen rezignovaně a pane mistr umíte v tom kotli zatopit mi jsme to nikdy nedělali. Tatík měl už vše nachystané takže to byla otázka několika desítek minut než začalo topení v domě ohřívat. Tlaková zkouška proběhla v pořádku a topenáři si oddechli nakonec si v obýváku rozložili spaní s tím že už by cestu domů nezvládli. Měli tady být 4 směny nakonec to dali ale ta poslední byla asi 19 hodinová. Jedna z dosud nedořešených reklamacích nebo spíše uspaných protože to nemělo cenu se dohadovat jsou dveře do uhelny. Už při projektování jsem je upozorňoval že by to asi měli být dveře kterým nebude vadit že z jedné strany na ně mrzne, prší a z druhé že je uhlí a relativně teplo ale že z toho uhlí se třeba může uvolňovat vlhko které by se na dveřích mohlo srážet. Na to mi mistr truhlář odpověděl že to je nesmysl že tohle snesou jakékoliv dveře. Takže namontovali nějaké dveře a hotovo. Po první zimě když jsem otevřel uhelnu když měli dovézt uhlí byli dveře přesně do výšky kam sahalo uhlí samý puchýř. Podotýkám že je technicky nemožné aby se do uhelny skládalo uhlí a pak se zavřeli dveře a to uhlí se na ně opřelo takže mezi uhlím a dveřmi jsou prkna ze kterých se dělá hrazení postupně jak uhlí v uhelně přibývá a po zavření dveří tam je mezera na sílu zárubně. Několikrát jsem to musel vyfotit popsat a já nevím co ale truhlář si mlel svoji písničku že lak na těch dveřích jsem musel něčím narušit asi jak jsem odebíral uhlí od dveří lopatou nebo jak jsme tam to uhlí házel tak že jsem to házel tak aby se to uhlí od dveří odráželo. Dokonce jsem ho sem pozval aby se přijel podívat jak tam to uhlí házím to dojel a tvrdil mi že jsem to natrénoval a že to hrazení jsem dodělal až než on přijel. Takže dveře mají zevnitř skoro slezlou barvu zvenku už jsou taky takové oproti ostatním dost špatné ale až bude chvilka tak je zkusím potáhnout folií a bude klid. Je fakt že nejvíce nespokojen jsme byl s truhláři schodiště které vydávali za 100% výrobek z masivu má na sobě masivu stěží 25%. Ale zjistil jsem to až po čase když se mě někdo z kolegů ptal jestli nám vržou schody tak jsem řekl že ne a on tak se podívej z čeho jsou protože masiv musí po čase být slyšet že povrzává. Tak jsme s tatíkem začali schodiště zkoumat a ono opravdu masivu tam moc není na můj dotaz proč tomu tak je mi bylo dost arogantně odpovězeno že pokud by byli z masivu tak by vrzali a že bych si na to taky stěžoval tak jako teď že sice nevržou ale že je tam podle mě málo masivu a tím to bylo ze strany ES vyřešeno. Nevím možná že dnes už pracují trochu nebo úplně jinak než tehdy přeci jen jeto skoro 10 roků co jsme s nimi navázal spolupráci. Ale za mě pokud bych šel ještě někdy do stavby jiného domu tak asi buď za pomoci místní firmy a na přímo bez subdodavatelů nebo hrubou stavbu + něco od firmy a zbytek sám nebo s pomocí rodiny. Samozřejmě že po nějakém čase užívání jsme docházeli na to že tohle by mělo být takhle a tamto zase onak ale to je asi normální vývoj. Upraveno 11. leden 2015 uživatelem Vena garážmistr Citovat
Lukaydo 407 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Hlavní je že ti schody nevržou atd, ale pravda měli to říct dopředu jestli to bylo ve smluvě nebo na domluvě Jinak ten text je extremě dlouhý Citovat
MilanF1 Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Péťo: Já jen vysvětluji, že oddieho návrh není totálně mimo mísu. Ale jen hrstka lidí splní podmínky a má na to koule. Kdybych je splňoval, vážně bych o tom uvažoval. Věřte nebo ne, zvažoval jsem stavbu domu svépomocí, ale jedině v situaci, kdybych nechodil do práce, ale hlavně to ztroskotalo na tom, že nemám zkušenosti - proto ani dohled nad stavbou nepřicházel v úvahu. Šli jsme cestou "bytu na klíč", ač za ty peníze by se dal postavit mnohem větší dům. Nejsem levej, ale na stavbu baráku si netroufám, zato na rekonstrukci domu, kde nenajdeš žádný pravý úhel, ano. Kdejaká chyba se tam odpustí. Nicméně Milana+ tohle nezajímá, naznačil, že mu o peníze tolik nejde. Tudíž nezbývá než vybrat firmu, která to postaví dobře. nebo stávající bydlení (do kterého již nemálo nainvestoval) vyřešit k relativní spokojenosti. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 No sranda je že už začínají vrzat stejně. Ale to jsou věci se kterýma se dá žít. Text je dlouhý ano ale asi každý kdo má za sebou podobnou anabázi ví že popsat problémy na stavbě nebo se stavbou se nedá jednou dvěma větama. Citovat
oddie Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 Tak aspoň dělej odstavce, když píšeš dlouhý text, ať se to dá číst. Já s tím třeba problém nemám, přečtu to i tak, ale spoustu lidí to odradí. Citovat
punkac Odesláno 11. leden 2015 Odesláno 11. leden 2015 No sranda je že už začínají vrzat stejně. Ale to jsou věci se kterýma se dá žít. ..... To právě ten masiv v těch schodnicích dozrává, rodí se... Chlape, ty ses dočkal Jsi svědkem toho, jak se z pilin stává plnohodnotné dřevo Citovat
Vvitty Odesláno 12. leden 2015 Odesláno 12. leden 2015 Taky pridam par radku :-) Pozitivni reference na prace firmy v minulosti jsou hodne orientacni. Mezitim se mohlo zmenit dost veci - odesel schopny stavbyvedouci, firma se dostala do prusvihu atd... kolegyni takovy novopeceny "sikula" zmenil technologii stropu a nakonec museli novostavbu rovnou prestavovat. Pravda, tam se jeste pridal neschopny stavebni dozor (nezavisly na stavebni firme...) kteremu nebylo ani divne ze se na stavbe objevil nakladak nosniku ktere v projektu vubec nebyly. Kdyz na stavbe nebudete po celou pracovni dobu tak pocitejte s tim ze delnici dost veci zprasi. Treba ze prijdou delnici zakryt podlahove topeni vyplnovym materialem a na to dat OSB desky, ktere vzapeti prisroubuji a protoze 50 srouby nemeli tak sahnout po 100 a podlahovku pekne prosroubuji... ve finale se s nimi pak budete dohadovat kdo zaplati sundani a novou montaz parket... Na tohle staci odejit na hodinu na obed. Takze ve finale fakt muze byt lepsi mit stavbu jako rocni praci na celodenni uvazek, da se tim dost usetrit na "efektivite" pracovniku, da se usetrit na dodatecnych predelavkach a upravach a taky na bydleni jinde oproti placani pri praci po sobotach. Pochopitelne dalsi podminkou je ze clovek musi aspon necemu rozumnet a nenechat si nakecat cokoliv... Citovat
rhinos Odesláno 12. leden 2015 Odesláno 12. leden 2015 reaguji trosku se zpozdenim na ty ES.Taky jsem o tom pred lety uvazoval.Na internetu se daji najit ruzne reference a samozrejme i negativni.Neco probehlo snad i medii tady na Plzensku.Popravde jsem ale nevedel na ci strane je pravda. Me naopak ty ceny u ES prijdou az podezrele nizke respektive ne ceny ale pripadne splatky. Proslo tu info o kotli...nechci moc odbihat od tematu ale minuly rok jsem kupoval kombinovany kotel na peletky s dopravnikem. A behem roku mi usetril zhruba 16000 za ohrev teple vody. Takze nejakych skoro 15% z ceny kotle se mi vratil behem roku. Citovat
venomcz Odesláno 15. leden 2015 Odesláno 15. leden 2015 Malé , domečky , bungalowy jsou pěkné . Moc pěkné . Taky bych si představil život v nich .Bohužel tady v Beskydech pokud to nemá sedlovou střechu a dalších x výmyslů tak to člověku nepovolí. A tahat se s tlačenkou někde.. to nemá cenu.. Nejlepší způsob jak ušetřit a zkombinovat dům na klíč je se domluvit s firmou že si uděláš desku a třeba elektřinu si nataháš . Takhle to udělal známý , oni na to podstoupili . Ušetřil asi 300 tisíc. Měl tam i brigádníky ,kteří uklízeli po té firmě a dělali takové ty drobnosti , takže v reálu ušetřil ještě několik desítek tisíc za čas strávený tou firmou tam. Ona navrhla projekt a cenu . Bez desky a elektriky . + čas strávený na tom domě který tím pádem ušetřil . Aspoň něco.. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 15. leden 2015 Odesláno 15. leden 2015 Jasně i nějaká takováhle kooperace je cestou jak ušetřit čas i peníze. Ale třeba u mě to nebylo možné. Ze dvou důvodů. A) ES by na to i přistoupily ale záruka by se na věci související s danou částí prací nevztahovala (to jsem byl ochoten podstoupit) ale když jsem to navrhnul tak mi bylo řečeno to se zárukou a že na danou práci dostane " můj subdodavatel" čas např. od 3.5 do 6.5 a pokud bude na stavbě déle tak budu platit penále za nedodržení času a za zdržování ES bohužel ty časové podmínky by tak nereálné že jsem to nechal celé na nich. B) V době kdy jsem stavěl a jelikož bylo 100% stavby financováno hypotékou tak měla hlavní slovo co se týče peněz banka a ta bez faktury od odborné firmy peníze neproplatila. I když mi stavitel nabídl že i tohle umí řešit tak chtěl ale 3% z fakturované cifry. čímž bych efekt úspory téměř vynuloval. Výhoda v době kdy jsem stavěl já byla že banka pokud jsi měl pozemek tak byla ochotna financovat 100% ceny výstavby. Dnes už do takového obchodu žádná banka nechce jít a pokud jde tak úroky jsou úplně jinde(výše) než je nabízejí v reklamách. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.