Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

zdarec, tak mám za sebou jeden nepochopitelnej problém

mžourala mi kontrolka dobíjení, jezdilo to v poho do tý doby než jsem přišel k autu a nenastartoval, zjistil jsem, že baterka má mrtvý 2 články, koupil jsem novou a je po problému, kontrlka nemžourá, altík dobíjí 13,8 V

nechápu co má kontrolka společnýho s baterií:myslim

měl jsem několik aut různých značek, ale tohle jsem viděl poprvý

Odesláno

No to ti to moc nedobíjí, když má 13,8. Skoro bych tipnul, že máš dost v háji altík, a že se ta nová baterka bude postupně vybíjet, páč altík nebude stíhat světla atd.

Odesláno

Taky si myslím, že 13,8 je na hranici. Normálně naměřím cca 14.4V. I když nedávno jsme něco podobného řešil s kamarádem na Felicii a tomu to taky dává nějakých 13.8V, v chytrý knížce je při tom napsáno, že to je v toleranci 13.5 - 14.5V (Jak na to).

Odesláno

Nevim jak vy, ale co jsem informovan ja, tak u novejsich aut ma davat alternator cca 14 voltu, u starsich 13.8, taky mam 13.8 a to mam altik po repasi a vymeny diod a regulatoru cca 3 mesice. Tvrzeni oddieho, ze nestiha dobijet baterku pri svetlech neni spravne. Pokud drzi napeti porad stejne i pri vypnutych ci zapnutych svetlech, je vse v nejlepsim poradku altik je v dobre kondici, a baterka je udrzovana tak jak ma. Pri 14.4 voltech by ti bohuzel v aute porad bublala, coz by ti tu baterku vcelku rychle odrovnalo. Proto se na novejsi auta s nabijecim napetim 14V davaji jine rady baterii vyrobce nez na starsi 13.8V.

Odesláno

Zkus kostru od motora na baterku. Mal som nedavno autak s odporom 3ohm medzi motorom a akumulatorom. Takze alternator mizerne dobijal. Na toto pozor. Odpor ma byt minimalny tak pod 1ohm nikdy viac. Taktiez spojenie + polu aku a alternatora minim. odpor.

Odesláno

1 ohm z altiku na baterku je uz hodne. Normalnim merakem by to pri spravnem mereni nebylo ani schopn zmerit, protoze kabliky k meraku maji i kdyz sou kratsi o dost vetsi odpor nez ty tlusto-kable vedouci od alternatoru k baterii. Napr. vcera se mi stalo, ze jsem nechal sviti svetla, parkovacky.... v noci jsem potreboval odjet (baterka uz je dost stara) a neslo :( tak me kamos nastartoval kablama, po 5km jsem prijel domu a v pohode jsem nastartoval na zkousku, a rano i po velkem zhaveni bez dobijeni baterky jsem nastartoval take v pohode, cili muzu rict, ze altik dobiji spravne, protoze i za tech 10minut naladoval baterku natolik, abych byl schopen s tim udelat par startu :super

Odesláno

Ahoj.Vše vychází z teorie olověného článku akumulátoru -viz učivo z fyziky,nebo odborná literatura.To pro jednoduchost vynechám - údaj 13,8V se většinou váže na volnoběžné otáčky,pak otáčky zvolna zvyšujeme a napětí by mělo vzrůst o nějakou tu desetinku,než zareaguje regulátor a stáhne to zase na 13,8V.Maximální napětí by ale nemělo přesáhnout 14,4V - rozuměj ještě únosnou mez.Baterie při plném nabití dosáhne něco přes 15V,ale už při 14,4V bublá.Teď něco z \"archívu\":dříve se nastavovalo s relátkovým regulátorem 13,8V (14V na zimu) při volnoběhu,14,2V při 3000ot.,pak relé seplo a stáhlo na 13,8V a se zvyšováním otáček opět stoupalo napětí až do 6000ot.Pak přišly tranzistorové regulátory,u kterých stačilo potenciometrem nastavit při volnoběhu 13,8V a o zbytek se už regulátor postaral sám.A dnes mi sebrali možnost se v takových věcech hrabat,nevím ani,jestli k altíku je regulátor,nebo to už řídí počítač?V manuálu elektrické schéma není a než se prokoušu textem němčiny v manuálu od raa,to ještě chvíli potrvá.Ber to jako úvod ke Tvé otázce a nebudem bazírovat na nějakých desetinkách napětí.P806

Odesláno

no nevim jak to bylo predtim, asi jak rikas, ale dneska je regulator v altiku, a dava konstatni napeti pri celem rozsahu otacek, bezne spotrebice ho nezatizi natolik, aby ani pri volnobehu nedodaval potrebny proud aby mu kleslo napeti

Odesláno

Regulátor máš přímo v altíku, a hrabat do něj jde velmi snadno. Dokonce jej můžeš odpojit, a vyrobit si svůj vlastní, akorát nevidím důvod to dělat. Ale jestli chceš, možná mám jeden polorozebraný ještě z Fordu, který jsem chtěl kdysi dávno opravit - nebo z nějakého vadného altíku by to šlo vyndat. Akorát je to zalité, tak se to musí odštípat. Ale je tam klasické tranzistorové rego, žádný zázrak...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...