oddie Odesláno 14. prosinec 2014 Autor Odesláno 14. prosinec 2014 Ještě jeden můj výtvor z trochu pozdější doby, ale ne o moc - voltmetr vestavěný do krabičky od cigaret. Pohříchu jsem jej pak nikdy nepoužíval, než jsem se dostal ke kalibraci, dal už se koupit levný čínský. Citovat
Dano406 Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 Oddie vím jaká byla doba já měl kapesné 30 Kč měsíčně , ale to je dnes k smíchu kdo to neví jak bylo. Prosím neuražte se,ale co to je kapesné?Jak jsem mohl přežít své mládí bez kapesného. Citovat
Návštěvník Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 (upraveno) Dodnes používám tuhle zkoušečku. Z mobilu Upraveno 15. prosinec 2014 uživatelem Návštěvník Citovat
oddie Odesláno 15. prosinec 2014 Autor Odesláno 15. prosinec 2014 Kapesné = nějaká symbolická částka, kterou dítě dostává pravidelně v době, kdy si ještě nemůže legálně ani přivydělávat, ale je žádoucí, aby se naučilo hospodařit s penězi a poznalo, že si nemůže koupit (nebo říct) vždycky všechno, ale musí si určit priority a naučit se třeba i něčeho vzdát, když chce něco jiného víc. Easy. V rámci rodiny to lze i nějakým způsobem vázat na nějaké práce, ale není dobré to vázat na běžné provozní věci typu vysypávání koše, tam je zase dobré naučit dítě, že to se musí dělat tak jako tak a nikdo za to žádné prachy nedostane. V mém konkrétním případě to byla asi dvacka(?) měsíčně nebo nějaké podobné peníze, ušetřit na tu páječku z kapesného bylo záležitostí skoro na rok. Vedle toho se ale občas i naskytla možnost si něco vydělat, jedno léto jsem třeba natíral sousedům chatu a dostal za to dvě stovky - pro 12-letého kluka tehdy královský výdělek. Což samozřejmě nebylo legální ani tehdy, ale aspoň že se taková možnost našla. Citovat
FrantaCV Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 Legální/nelegální - já chodil o prázdninách na brigádu sázet do lesní obory stromky a zcela legálně. Za měsíc mi to vyneslo 500,- Kčs. No to byla při tehdejších platech dospělých - prostě BOMBA. A když to vezmu dál, tak na učňáku ve 3. ročníku jsme dostávali 30,- a pak na vojně 90,- Taky "super", ale při ceně točené desítky 1,70 a MARSEk 4,- se to dalo ustát. Citovat
oddie Odesláno 15. prosinec 2014 Autor Odesláno 15. prosinec 2014 Stromky byly ofic až od 15, ne? Citovat
Haryk Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 to jo, ale nechalo napsat na dědu ap. Citovat
FrantaCV Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 Tak pokud si dobře pamatuji, tak se to schovalo pod "Pionýrskou aktivitu" jen to museli schválit ( podepsat ) rodiče a nebyl problém. Citovat
FrantaCV Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 Ale zpět k původnímu tématu, taky tady mám pár "vykopávek" a všechny funkční. Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 ja pri jednom vylete s dedou na likvidaci vojenske posadky sem si odnesl rusky ohmetr - bohuzel sem ho nekde stratildale sem chtel i nejake soucastky krasne na kartonovych platickach - bohuzel tohle vzit neslo - v ramci zachovani informacniho embarga Citovat
FrantaCV Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 Máš na mysli tu ruskou šílenost na "Cuprexcard"? Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 jj myslim ze jo - ono to je uz asi 8 let Citovat
FrantaCV Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 No ta moje zkušenost s CCCP kvalitou pamatuje let 30 +/-, ale létali s tím i do vesmíru. Citovat
marko306 Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 Tú letovačku z ČSSR čias mám aj ja, akurát nemám r.v. My máme staré časi späť. Rožok stojí cca 9 centov, mlieko 50 centov Kofola sem tam aj 1 euro... Citovat
FrantaCV Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 9 centů vypadá docela pěkně, akorát je to skoro 2.50 Kč Citovat
Vena garážmistr Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 ale no táák, nechte toho, ještě přihoďte že rohlík stál třicetník a vlastně všem se žilo super... rohlík co si pamatuju stál 40 haléřů, netvrdím že se všem žilo super. Nepamatuju si toho z té doby tolik abych to mohl fundovaně porovnat. Ale troufám si říct že bez některých věcí které nám přináší dnešní doba by jsme se obešli. Citovat
oddie Odesláno 15. prosinec 2014 Autor Odesláno 15. prosinec 2014 Tak to už je na vkusu každého, bez čeho se obejde, není žádná povinnost ty spotřební s*ačky používat. Já se třeba naprosto v pohodě obejdu bez televize, nemáme ji už léta. Citovat
ozzy56 Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 význam slova kapesné znám, ale vyrostl jsem i bez něho, nechci hrát chudáka--někdy jsem na tu věc od rodičů dostal, někdy nee, na pincka jsem si vydělal na brigádě u zedníků, tam jsem asi poprvé poznal, co je to dřina , vytřeli se mnou co se dalo, no a pak jsem dostal v učení 20 Kčs na měsíc, za což byla tehdy plná nádrž (5 litrů), jenže tu jsem vyjel za dva dny, k nějakým penězům jsem přišel až tak ve 3 ročníku, kdy jsem začal makat na autech, samozřejmě načerno, jak taky jinak v cca 1973 Citovat
FrantaCV Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 1973 - to jsem byl akorát ve řeťáku jako provozní elektromontér - honili nás jako levnou pracovní sílu po montážích za oněch 30,- Kčs kapesného. Ale nádrž mého "Pařezu" šlo naplnit za 10 Kč. Pravda na dlouho to nevydrželo Citovat
ozzy56 Odesláno 15. prosinec 2014 Odesláno 15. prosinec 2014 s tím benzínem kecám--litr benzínu s olejem stál 2.40 Kčs, takže mi z té dvacky něco zbylo Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.