Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj Pežoťáci, najde se zde někdo, kdo rozumí kogeneračním jednotkám? Něco jsem si o tom pohledal a vypadá to dobře, podle toho, co o tom píšou. A dále, jestli máte někdo zkušenost s firmou RAYO, která tuhle nabídku poslala našemu SVJ a v mailu píše: "Určitě se zeptáte na to, co nás to bude stát, odpověď je taková, že z Vašeho rozpočtu to nebude stát ani korunu. Celý projekt financuje společnost RAYO, která zároveň vše zrealizuje a to včetně všech povolení a projektů. Pro Vás se nic nezmění, kromě ceny za dodávky tepla, teplé vody a elektrické energie, která bude vždy o hodně nižší, než dodávky z centrálního rozvodu ( úspory na jeden byt činí cca 80 – 120000 Kč za 10 let ). 10 let je také doba na kterou je uzavíraná smlouva." Za prvý je mi divný, že z rozpočtu to nebude stát ani korunu, k čemuž jsem značně skeptický, minimálně do toho SVJ pak zařve za opravy, mám ten dojem. Takže kdybyste měl někdo zkušenosti s jedním nebo druhým, poučtě mě. Díky :-) Krtek

Odesláno

Neznám tu firmu, ale princip financování ano. Prostě jsou tu investorské skupiny, které mají hodně peněz, ale nemají je do čeho rozumného dát (obecný problém dneška, do čeho investovat). Takže pořizují i takovéto technologie coby dlouhodobou investici, a výdělek je pro ně ta 10-letá (někdo třeba i víc) smlouva. V řadě míst to vychází výhodně pro obě zúčastněné strany, vzhledem k původním cenám tepla, není to až tak divné. Otázkou je jen serióznost té které firmy.

Odesláno

Teplo, teplou vodu a elektriku pak platíš TÉ FIRMĚ, ona bude na 10 let tím tvým dodavatelem utilit, k čemuž se zavážeš smlouvou. A z té ceny tepla, teplé vody a elektriky za 10 let ta firma realizuje projekt, pořízení té technologie i svůj zisk. Polopatičtěji už to vysvětlit neumím.

Odesláno

z takovych zavazu mam ja osobne strach, ale uplne neverim, ze to je vyhodne pro obe strany :)

Odesláno

hoooooooooodne moc zalezi na smlouve a taky na tom, co bude za 10 let treba, co potom servis, vymena, odstraneni, dodatecne naklady.... apod...

ja takovym vecem jako kogenerace fandim, ale nejsem uplne zastancem toho dodavatelstvi energii......

Abych nebyl za cloveka co tu jen placa bez jakekoli zkusenosti..... Ja sam tomu moc nerozumim a to ani nikdo v byvale firme, a tak jsem driv na Galerii Fenix mel na to energetickeho poradce z nejake specializovane firmy, ktery pomahal se smlouvama a vlastne se vsim. Stal cca 250 000 za rok. Nicmene preprodejem elektricke energie jsme na najemnicich vydelali pres 10 000 000 za rok, a to se vyplati ne?

Odesláno

Peta: ano ano :D

Oddie: to ams recht, ale pro najemniky se to taky tvari desne vyhodne :D a byli i vcelku spokojeni :D

Odesláno

Začal bych tím, že bych zjistil od firmy nějaké reference a šel se tam zeptat.

Jsou pro i proti: pro je to, že když někdo něco dělá opakovaně, profesionálně, tak neudělá chyby, které byste udělali, kdybyste to realizovali sami, poprvé a jen jednou. Proti je to, že neustále budete mít pocit, že živíte někoho navíc, koho jste živit nemuseli.

Zjistěte si i hlučnost.

Např. v Mohelnici instalovali kogenerační jednotku pro půl města, ale cena tepla mírně vzrostla, tak se město odpojilo, takže investice úplně marná, krach.

Odesláno

Jako firma jsem zapojovali třeba dvě kogenerace ve Vysokém Mýtě pro ČEZ. Provozovatel je místní dodavatel tepla. Funguje jim to tak, že ČEZ odkupuje vyrobenou elektřinu a díky tomu místní mohli snížit cenu za teplo a teplou vodu.

Je fakt, že tohle je poslední dobou velkej boom. My zapojujeme kogenerace větších rozměrů (pro sídliště apod.) už pár let a kdyby se to nevyplácelo, tak se to ani nedělá.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...