Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Výběrové řízení na pozici správce serveru

Recommended Posts

Odesláno

Já jsem těžce proti VPS... Máme server a ten se někam umístí, za což budeme platit a budeme platit člověka, který se o to postará.. Prosím nabídky na VPS a podobné ani nepiště.. je to ztráta času.. Děkuji

Odesláno

Predpokladam, ze Ferry myslel me :). Linuxovych serveru spravuji mnoho, mam moznost

zastupu kolegou i umisteni serveru v Praze. Zatim bych s premistenim hw nepospichal. Take muzu

zdarma zridit zalozni virtual a zalohy na nasich datovych polich, na ktery by se preplo v pripade problemu

se stavajicim hw.

Dalibor

Odesláno

Tak když je pro vás rozumnější vyhazovat peníze do vzduchu zbytečně, tak proč ne :-)

Ale neodsuzoval bych to, jelikož jako řešení je to takřka 100% dostupnost a funkčnost. To žádný HW nesplňí (migrace v rámci NODů je otázka vteřin). Hlavně by to neměl vymýšlet někdo, kdo nemá tu zkušenost. Ale jak myslíte....

Odesláno

Za mě na rovinu VPS padá.. je to sice hezký, ale nikdy jsem k tomu neměl důvěru.. vlastní server dle mého vyhovuje, jinak by se taky nekupoval ;) A je přeci teď blbost jentak vyhodit peníze oknem, když máme server ;)

Odesláno

V první řadě hledáme správce. Pokud vybraný člověk následně zhodnotí server jako nevyhovující (což nepředpokládám) a ubije mě argumentama pro virtuál tak prosím, ale ted to není prioritou.

Odesláno

Vždyť to je snadné, spočítat výdaje s provozem fyzického serveru a s provozem virtuálu. Řeči že je potřeba mít data na svém železe, je nesmysl, když to železo nemáš pod svou kontrolou.

A server se dá prodat vždycky. Hlavně ve virtuálním prostředí máš vždy k dispozici dostatečný výkon a nejsi limitovaný fyzickým HW. A na druhou stranu platíš jen za spotřebovaný výkon, neřešíš licence SW a podobně.

Nezatracujte něco kam ten vývoj spěje. To dělá jen hlupák.

Odesláno

Vsem priznivcum VPS:

Zalezi jakym zpusobem je VPS pronajiman. Osobne jsem zastancem VPS pouze v nekterych pripadech po zvazeni vsech kriterii. Nektere VPS uctuji odchozi data, coz pro ruzne firmy muze byt zbytecna katastrofa, obdobne CPU byva pronajimano nekdy pausalne a nekdy za skutecnou spotrebu - na to je idealni mit zaseklych par vlaken php/apache a krasny ucet je na svete :).

Prestoze je VPS v mnoha pripadech super, jsem zastancem nazoru \"nesahej na to, co funguje a je lety proverene\" :D. Idealnim kompromisem, jak jsem psal vyse, je ze mohu zaridit paralelne vedle bezici VPS zadarmo a zalohy pro pripad havarie.

Kdyz by se udelala on-line replikace mysql a nejaka rozumna synchronizace dat (drbd, rsync, ...), v pripade vypadku hw by prehozeni na zalohu bylo otazkou minut, pokud to bude rozhodovat clovek :-D.

Odesláno

Ani se do toho nechci moc míchat. Ale řeknu svůj názor. V případě organizace jako je klub mi přijde řešení vlastního serveru jako luxus (řešení potíží s HW, jeho umístění, připojení, poruchy, zastarávání, obnova, prostě v případě v podstatě provozování webu naprosto zbytečné. Z principu by nám stačil hosting. Budiž, někomu se to může nelíbit, pak optimální virtualizace, Virtuální stroj lze kdykoliv přenést kamkoliv, je plně pod kontrolou, můžeš si ho zálohovat třeba domů, může to dělat několik správců. HW nemusíš nikdy nikde řešit. Nebavíme se o žádném cloudu. A pokud jsou tu lidé, kteří to mohou nabídnou pro potřeby klubu za velmi rozumné peníze včetně konektivity... Tuhle diskuzi vynechám, ale považuji cestu vlastního HW umístěnou kdesi pro organizaci typu klub za špatnou cestu...

Odesláno

Jen bych lehce připomněl, že klubová databáze krom jiného obsahuje osobní údaje. Jak mi snad někdo potvrdí, k tomu je třeba souhlas UOOU se zpracováním a uchováváním osobních údajů. Tam je třeba uvést, jak jsou data uložena, kde jsou uložena, zda je proveden dostatek opatření k tomu, aby se nemohla dostat do cizích rukou. V tu chvíli je řešení vlastního serveru v zajištěné serverovně výhodou.

Každopádně zastanu se Schreeka v tom, že by to měl řešit hlavně správce serveru, který je hledán, a bude za to placen.

Bude placen za to, že bude poruce, kdykoli se cokoli rozbije, navrhne nejlepší řešení. Bude schopen k serveru dojet, a opravit / vyměnit co je třeba.

Bude schopen pravidelně aktualizovat LINUX, který na serveru zřejmě je, zajistí veškeré aktualizace emailových služeb /antivir/antispam/, zajistí aktualizaci apache, php, sql atd.

Dále se očekává drobná práce v PHP, BASHi, nastavování CRONu, instalace linuxových aplikací v SSH, nikoli v grafickém režimu.

No a nakonec, měl by umět aktuálně reagovat na požadavky klubu, na úpravy, opravy a drobná vylepšení systému, na kterém poběží nové forum/web.

Server a jeho umístění by se mělo řešit AŽ bude jasný správce, aby to nebylo na druhém konci republiky.

:roker:papa

• O 3 týdny později...
Odesláno

Nechci rozvirit zadny flame, ale naprosto vazne bych se Vas chtel zeptat, proc vubec pro potreby behu tohohle fora vlastnite, hostujete a spravujete svuj vlastni server? Naklad na server, elektrika, konektivita, rack, sprava, resit hw a pritom je ten stroj predpokladam permanentne v mensim loadu nez 0.01 a bezi na nem jenom apache a db. A pritom jsou tam porad obavy, ze se na tom neco posere, nekdo to musi jet opravovat / koupit dily / spadne konektivita / menit baterky v apccku / atd...Vite kolik stoji hosting nebo vps treba u wedosu? VPS za 250kc mesicne by to zvladlo. Nestacil by hosting? Maily? Zahostovat na poradnym mailserveru za par stovek. Obavy o data? Neni problem odkladat inkrementy celeho lvmka co hodinu na dalsi VPS a kdykoli to do par minut pustit jinde...Popremyslejte nad tim opravdu, usetrili byste penize / cas spravce a prineslo by to jenom vyhody...

edit: ja vim, ze nejdriv hledate spravce, ale treba by spravce ani nebyl potreba? Nebo ma spousta poskytovatelu vps spravce k pronajmu, kteri zvladnou beznou rutinni praci za hodinu mesicne...

[upravil dne 5/12/13 17:02 od dahl]

Odesláno

Věř, že aktuálně by VPS do wedosu za 250Kč měsíčně náš web nedávalo... Z wedosu kluky znám, tak jsem to hned konzultoval a opravdu ne.. dva moduly jsou pro klubový server málo... Až se přejde na nové fórum, tak se zatížení sníží, ale momentálně litáme i kolem 150% vytížení... ;)

PS: Znova připomínám, že naše databáze má přes 10GB!!

Odesláno

Dobre, nechame toho :) Ale neverim tomu :) Velikost databaze nic nevypovida. Nevim jaky IO do db musej z tohohle fora litat, aby to i 10 let starej stroj dalo do loadu 1.5. Neco je spatne :) Namet padl, padam :)

Odesláno

Špatně je staré forum, které není optimalizované... :) Nicméně když už klub má server, nevidím důvod ho nevyužít ;) samozřejmě vše má své pro a proti ;)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...