Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Aditivum do nafty se přidává do nádrže při tankování - VIF, CASTROL atd. 

Aditivum (správně Eyloys) pro FAP filtr se doplňuje jednou za čas cca 150 000 km a auto si samo řekne. Nádržka je pod autem.

V zavazadlovém prostoru je nádržka pro aditivum (Adblue) pro nové motory blueHdi. Auto si taky samo řekne, kdy doplnit. Tady je to ale častěji než pro FAP filtr.

Odesláno (upraveno)

Aditivum pro FAP je spešl a na výběr moc není, podle motoru tam musí být co tam patří. Aditiva do paliva co se prodávají běžně v síti jsou něco jinýho. Ty si můžeš dávat do paliva z vlastní vůle, nebo si kupovat aditivovanější naftu (třeba Verva).

Aditivum pro FAP se kontroluje od 60tkm výše (servis to má v úkonech) a podle potřeby se doleje (ale není to jako že otevřeš zátku a něco naleješ - to si tu pletou s AdBlue, který je nových motorech EURO 6). Celá náplň aditiva pro FAP (necelé 4 litry), stojí pár tisíc korun. Podle způsobu provozu ale vydrží 100-150tkm. Je dobré ji dolít dřív, než si řekne palubní počítač, protože pak se to hlášení musí odblokovat v dia.

Koukám mě Láďa předběhl... :D

Upraveno uživatelem Pacho69
Odesláno

Takže v kufru se to týká novejch motorů - já sundala všechny koberce - nikde žádný víčko..!!! Hmmm kdyby to Láďa napsal dřív, nemusela sem se rejpnout šroubovákem...

A tu nádržku pro FAP pod autem teda najdu zhruba kde..? A kudy se to do ní leje..? Když v kufru nic nemám ...?

Odesláno

Ofikona to existuje nějaká hadičková sada, kterou se to nalejvá, ono tam totiž není vidět, kolik tam toho je. Já se ještě nedostal do stavu, kdy by to bylo potřeba, takže to neřeším ;). Obrázek je uveden výše (PetoD3)

Odesláno

No a je to.. :) našla.. :)

tak a teď teda k otázce..

Když tam tu sadu za pár tisíc nedám... Stane se co..?

Ucpe se FAP.. auto to pohlídá a nepojede...? Ale to se týká spalování nafty, takže pokud je nafta dobrá, tak to tam tu sadu nepotřebuje, tudíž není ani potřeba doplnit..?

A když FAP vyndám a nedám ho zpět....? Nemá jak hlídat - "čidlo" je čistý... takže pojede..?

Snažím se prostě to auto jen pochopit.. :D

Odesláno (upraveno)

S kvalitou nafty to nemá co do činění. Aditivum pro FAP dělá to, že ty saze, který zbydou po hoření (pevné částice v nich) mají nižší zápalnou teplotu, tedy ve FAPu lépe shoří a FAP se jako takový udělá z levnějšího matroše. Už se to tu mrakykrát probíralo. Jsou technologie bez aditiva, DPF, kde je jen filtr, do nafty se nic nepřidává, pálí se při vyšších teplotách, DPF je na to udělané, vydrží víc, při repasi nebo výměně stojí násobně víc.

když nedáš aditivum, auto tě vyzve, abys ho doplila. Když to neuděláš, dojde, auto odmítne jet.

FAP si hlídá řídící jednotka se všemi jeho komponenty. Palubní počítač hlásí jen zjednodušené info, že s tím máš něco udělat. Když se hláška objeví, bez diagnostiky ji nevypneš. Když se auto odmítne nastartovat, máš smůlu.

Je tu možnost vyndat FAP (nejen FAP, musí se zaslepit EGR a upravit soft) - výsledek je ten, že auto neodpovídá homologaci a podle zákona s ním nesmíš jezdit. V českém korupčním prostředí to zatím prochází přes emise. Důvod je i to, že emise nemají přístroje na měření velikosti částic. Z hlediska zákona je vozidlo, nesplňující homologaci nezpůsobilé provozu na pozemních komunikacích. FAP/EGR off projde v ČR, možná na Slovensku, v normální civilizaci ale ne, pokud ti ho zjistí při namátkové technické kontrole třeba v Německu, čeká tě pokuta a okamžité odstavení vozidla. Je na každém, co chce riskovat. Vrátit FAP zpět jsou obvykle náklady řádově vyšší, než ho vykuchat.

Z hlediska zdraví vyndání FAPu znamená, že pevné částice ze spalin jdou do ovzduší. S technologiemi přímého vstřiku co nejmenších kapiček nafty jsou částice stále menší a menší. Velké částice dokázal člověk při vdechnutí zachytit/usadit/nevdechnout. Malé částice ale ne, takže se usadí až v plicích - výsledek = rakovina, minimálně její podpora.

K pochopení: snižování spotřeby vedlo k úpravě vstřikování tak, že rozprašuje malé kapičky nafty, malé kapičky shoří a udělají malý "popel", ten je pro lidi nebezpečný, tak se vymyslel filtr, ten je ale třeba nějak čistit, což se děje vypálením, vypálení se dělá tím, že do výfuku vstříkne palivo a při jeho hoření (vysoká teplota) se spálí malé saze a filtr se zase může plnit. říká se tomu regenerace a auto si ji provozně dělá samo. Potřebuje k tomu ale plynulo jízdu mimo městský provoz, aby dosáhlo provozních teplot a běhen cca 7-10 minu dokázalo spálit co nejvíce sazí. Ve městě se ti filtr jen plní, proto moderní diesely nejsou vhodné pro ježdění ve městě a na krátké vzdálenosti, nemají možnost regenerovat, filtr se zanáší a jeho životnost snižuje. Aditivum jsem vysvětlil výše - můžeš mít dražší filtr bez aditiva a spalování probíhá při vyšší teplotě (DPF) nebo aditivum, saze chytnou dřív, teploty spalování jsou nižší a cena filtru taky (FAP). PSA používá to druhé. V dnešní době přichází technologie AdBlue na redukci oxidů dusíku ve výfukových plynech, to se tvého auta netýká, většinou jde až o EURO VI.

No a samozřejmě, že BSI je naprogramována tak, aby si vše hlídala, regenerace, aditivum, EGR. Když je někde problém, tak to auto prostě zastaví. Většina závad FAP/EGR jsou kritické a motor přechází do nouzového režimu.

Jako správná úča určitě najdeš spoustu matroše ke studiu ;)

Upraveno uživatelem Pacho69
Odesláno

Čtu to tady a nedalo mi to a šel jsem se podívat jestli tam mám nadrzku na AdBlue. Otevřu kufr a vidím narizlej koberec. Nadzvednu ho a koukám tam plastovy kryt. Ok. Tak že ho otevřu. Vyzvak jsem ho a co nevidím. Je tam díra v podlaze a je vidět ven. Co to je za fintu? Jenom příprava na Euro6? Mám r.v.14 2.0 HDi Euro 5.... Tak asi opravdu jenom příprava, ale proč zbytečně dělat díru a zacpavat jí? Nechápu. Doufám, že mi nebude stříkat voda a bordel do kufru

• O 2 týdny později...
Odesláno

Zdravím majitele 5008. Po natankování nafty u méně renomované čerpací stanice (to asi nemá na problém vliv) se mi objevilo na VIP NAV displeji "Particle filter additive level too low: repair needed". Hláška po několika vteřinách zmizí. Vždy se ale znovu objeví a zmizí po nastartování motoru.

Na netu jsem se dozvěděl, že budu asi muset nechat doplnit aditivum (mám 5008  2.0  4/2012 cca 170tis. km)

http://citroeny.eu/aditiva-pro-fap/1308-eolys-powerflex-3l-kit-aditivum-pro-filtry-fap-citroen-peugeot-walker-80602-3277490806024.html

Nechat to udělat v Peugeotu v Přerově (do nedávna prodejna Nissan) nebo jinde? Někdo tu zmínil "nejmenovaný servis" v Zábřehu, kde s tím mají zkušenost. Kde to přesně je? Sám to dělat nemíním.

V návodu se píše, že se má jet ihned do servisu. Zatím jsem ujel cca 600km. Na netu jsem na nějakém fóru četl, že jednak není potřeba spěchat, že se s tím dá ujet ještě až 30tis. km, ale jinde zase, že motor pak nemusí jít vůbec nastartovat. Má s tím někdo zkušenost? Mám těsně před dovolenou, kde najedeme cca 3tis. km.

Odesláno

Nevím jak ostatní, ale já bych neriskoval a doplnil. V Zábřehu to je servis Nečas a mají dílnu v areálu ČSAD. Jinak servis Peugeot by to mohl taky zvládnout, ikdyž já jsem v taky v Peugeotu a ti to nezvládli. Vymluvili se, že to nejde naplnit protože je prasklá nádržka, což se mi nechtělo věřit. Tak jsem zajel do Zábřehu a tam to bez problémů doplnili.

Odesláno

Dík za info. Objednal jsem se na zítra do Olomouce, podle telefonu věděli o co jde, snad to už někdy dělali :-) Zábřeh je pro mne o víc než 50km dál, tak to zkusím tam...

Odesláno

Aditivum doplněno (cena cca 3500Kč i s prací). Chybové hlášení smazáno. Jen je od doplnění aditiva cítit v autě dost velký zápach :-( Zatím to nejde ani vyvětrat. Asi se jim něco vylilo při plnění? Máte s tím někdo zkušenost?

Odesláno

Zdravím.

Napíši také o zkušenosti s aditivem pro FAP. Po natankování se mi ozvala hláška "Particle filter additive level too low: repair needed". Tak jsem začal shánět aditivum na dolití. Nakonec jsem zvolil autorizovaný servis v Plzni, jelikož pár automechaniků mi řeklo, že velkou část ceny dělá přímo to aditivum, takže rozdíl ceny u nich nebo v autorizovaném servisu není až tak velký. Navíc se musí pomocí diagnostiky nastavit množství dolitého aditiva a smazat ta chyba. Navíc prý u novějších vozů "prý" dělají, že po určitém počtu kilometrů po objevení této hlášky přechází auto do nouzového režimu (takže to moc nejede). Hláška o nízkém stavu je pravděpodobně nějak souvislá s počtem kilometrů než s množstvím aditiva (měřeným). Jelikož mi v servisu našli, že mám špatný motůrek v této nádrži a že celou dobu (cca rok co jsem koupil auto v bazaru) to nefunguje. Takže suma sumarum cca 10 000Kč (aditivum + diagnostika + nová nádržka +práce). Jinak jsou 2 nebo tři druhy aditiv. Prý se to pozná podle barvy nějaké zátky na nádržce. Prý to nejde poznat jinak, ani podle VINka (což mi trochu překvapuje).

Jednotlivé ceny týkající se doplnění bylo:

aditivum Powerflex - 3417,-

naplnění 250,-

měření parametrů po skončení 325,-

Takže pokud máte někoho s diagnostikou tak to na koleně možná seženete a uděláte o něco levněji (pokud bude stačit na doplnění sada s 1 litrem aditiva).

Odesláno

Jelikož mi v servisu našli, že mám špatný motůrek v této nádrži a že celou dobu (cca rok co jsem koupil auto v bazaru) to nefunguje. 

Pokud dávkování aditiva rok nefungovalo, tak se neregeneroval FAP (nebo velmi špatně) a auto to muselo poznat. Musely ti tam vyskakovat hlášky o zaneseném filtru apod.

Odesláno

Jj na mě taky zkoušeli, že mi aditivum nejde doplnit protože mám prasklou nádržku. Tak jsem zajel do servisu, kde jezdím a tam zjistili, že nádržka není prasklá. Aditivum doplnili a bylo. Jen se nenechat oje--t.  

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...