Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Tohle bych chtěl jednou zkusit ... :)

Recommended Posts

Odesláno

Hustý :) Tohle je, chlapci, ta pravá technika, mechanika .. ačkoliv jsem tělem i duší elektronik a softwérář, tak tohle mě fascinuje. Žádné gyroskopy, žádné mikroprocesory, které umí stovky milionů operací za sekundu, žádné asistenty na všechno, pomalu na čůrání .. :)

Jednou jsem na nějaké výstavě viděl stroj, do kterého na vstupu lezl ocelový drát a měl kliku. Otáčením té kliky ze stroje lezl řetízek ... tak nádherně důmyslně propracovaný stroj, kde z jednoho rotačního pohybu kliky to potáhlo drát, ustříhlo, natvarovalo, provléklo skrz předchozí očko a zatočilo aby se nové očko uzavřelo .. a všechno jen čistá mechanika a gravitace .. prostě hustý ..

jasně, dnes to za pomoci pneumatických akčních členů, PLC, milionu čidel a kdoví čeho dalšího dokážeme taky, a rychleji, ale ta elegance .. :)

Čím víc stárnu, tím víc začínám být sentimentální :D

Odesláno

Čeče, jsem potřeboval zaspamovat, abych se dostal na 1000 příspěvků :D

Teda odkaz na youtube jsem od tebe nikde neviděl :D

[upravil dne 17/2/13 22:10 od Sagic]

Odesláno

Gyroskopický efekt tam je - a hodně (čti: kur*vsky) velký

(bohužel, jde proti stroji a nápadu)

Aby to fungovalo, potřebovalo by to naopak spousty čidel.

(na videu jsem neviděl brutální akcceleraci nebo brutální brždění)

Pro info: Trochu to připomínalo moji rozvášněnou P205 1.9 D ve 140 km/h na německé dálnici (akccelerace žádná a raději nebrzdit) - takto by se tot udělátko chovalo v současném provozu (ovšem v rychlostech podstatně nižších)

P.S: - Nevymyslel už toto Jára Cimrman?

Odesláno

No tenhle gyroskopický efekt jsem pochopitelně nemyslel :) Samozřejmě, že nemůžeš zrychlit nebo zpomalit energií větší, než je potřeba k tomu, aby Tě to s celým mechanismem otočilo dokola :) Obávám se, že k tomu by ani čidla nepomohla .. fyzika prostě platí a tečka :) To je něco, jako kdybys měl extrémně výkonnou ruční vrtačku a zakousl se Ti vrták .. relativně vůči sobě se to pořád točí .. :)

[upravil dne 17/2/13 22:16 od hawkey]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...