moby78 Odesláno 23. prosinec 2012 Odesláno 23. prosinec 2012 Ahoj, mám takovej, možná hloupej, dotaz. Když měníte kola na plechových discích, jenom je přišroubujete k náboji šroubem s kuželovou hlavou a víc neřešíte, nebo to kolo ještě něčím vystředíte tak, aby střed náboje a střed osy díry kola byly v jedné ose? Mně doteď odcházela po několika týdnech vpředu ložiska, brzdy kopaly, atd. V listopadu jsem z jinýho auta nechal vyměnit celé závěsy předních kol a byl klid. Zatím tam ten hnusnej hluk od ložisek neslyším, spíš mi hlučí jen zimní gumy, ale .. Minulý týden jsem si v servisu nechal vyměnit jeden hodně prorezlej ráfek za zánovní (vzduch mi docela ucházel a auto při vyšších rychlostech \"skákalo\" na silnici) a už, když jsem vyjel ze servisu, tak se mi zdálo, že auto je hlučnější. Jelikož jsem si pořídil na léto litý disky, tak jsem si s předstihem o tom něco přečetl - ty se musí ještě prostřednictvím vymezovacích kroužků středit k náboji. Dělá se něco podobného i u plechových disků? Nikdy jsem to neměřil, ale řekl bych, že průměr díry na mých ráfcích je určitě o nějaký ten milík větší jak průměr náboje. Vůle ta je a ne malá. Možná proto mi odcházejí ložiska na zimních i letní pl. discích (mám dvě sady). Kola při vyšších rychlostech můžou házet a víc namáhat náboj s ložisky. Ty šrouby už to nemusí zvládat držet v ose. Jinak mám 106, r. 95, 3dv., kolo na 3 šrouby. Předem díky. Pavel Citovat
ozzy56 Odesláno 23. prosinec 2012 Odesláno 23. prosinec 2012 plechový disk má středící otvor vylisovaný--takže žádné středící kroužky nepotřebuješ máš asi špatné disky--nevhodné pro peugeot, čtyřdírové disky mají středící otvor 65.1mm pro disky se třemi šrouby je střed. otvor 55mm [upravil dne 23/12/12 13:38 od ozzy56] Citovat
Ferry Odesláno 23. prosinec 2012 Odesláno 23. prosinec 2012 ani hlinikove disky, pokud jsou to ty spravne pro konkretni aut, zadne stredici krouzky nepotrebujou. Ty se davaji jen kdyz chces mermomoci pouzit disky z jine znacky auta, ktera pouziva jinou stredovou diru nebo neoriginalni disky z druhovyroby, ktere nejsou primo pro ten typ urceny. Origo disky, at plechove ci hlinikove, proste musi sednout presne, bez vule Citovat
koblih69 Odesláno 23. prosinec 2012 Odesláno 23. prosinec 2012 Mimochodem ten středídí kroužek slouží jen pro vymezení při montáži. Je plastový, takže kolo drží na místě šrouby Citovat
moby78 Odesláno 23. prosinec 2012 Autor Odesláno 23. prosinec 2012 Tak jsem byl ve sklepě orientačně metrem přeměřit letní sadu kol na plecháčích a litá kola, co tam z jara budu poprvé dávat. Litá jsou cca. 55mm, tam ještě musím pořešit, jakými šrouby je chytnu k náboji (délku a tvar hlavy, pro standardní to není). Plechový cca. 56mm, ty budu ještě přeměřit šuplérou, až ji někde splaším. Jinak na Alu kolech mám gumy 165/65 R13 77T a v techničáku jako alternativu k nim nejblíž 165/65 R13 76T. Je to poslední číslo důležitý? Citovat
ozzy56 Odesláno 23. prosinec 2012 Odesláno 23. prosinec 2012 to číslo je index nosnosti pneumatiky, rozdíl mezi 77 a 76 je zanedbatelný... Citovat
loki Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 já bych se trochu bál jezdit 3-dirách,už jsem se párkrát setkal s tím že v bubnu je stržený závit a to delá problémy. zeptejte se OK406 ten už je myslím měnil jednou nebo snad dokonce 2x,a mel jsem doma nekoho prodíly a ten mi říkal ,že měl stržené 2 závity a měl to jentaktak ,že mu neulítlo kolo Citovat
ozzy56 Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 třídíru má jen 106tka a Saxo s objemem motoru jeden litr:myslim, není třeba se bát s tím jezdit, výrobce ví co dělá (nutí ho k tomu předpisy),ale jestli jsou stržené závity,tak je jedno,zda disk má 3 nebo 4 šrouby,závity musí být bezvadné při jakémkoli počtu šroubů... [upravil dne 24/12/12 10:19 od ozzy56] Citovat
koblih69 Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 Stržený závity jsou jen a pouze výsledek přetahování šroubů. Bohužel když jsem se s tím poslední léta setkal tak to bylo dílo pneuservisu. A většinou opakovaně... Jinak v třídíře nevidím žádnej zásadní problém. Citovat
loki Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 mají to i obsahy 1.1,ale nekdy jsem neslyšel ,že by u 4 diry měl strženej závit,ale u 3 díry už vicekrát,možná to může být daný tím že kvalita materialu na 3 diře není stejná jako na 4 díře Citovat
loki Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 co vím tak Olda se servisu neježdí,vše dělá ve své stodole Citovat
ozzy56 Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 kdyby se dotahovaly šrouby předepsaným momentem, tak není problém...,materiál v žádném případě není méně kvalitní hodně dělají ty dotahovačky v pneuservisech, samozřejmě když je závit už do.urvený, nepomůže mu se s ním mazlit ve stodole:( Citovat
PAJA106 Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 Taky jsem měnil bubny kvůli závitu a bylo to tím, že v servise dotaženo na prasáka pistolí. Citovat
loki Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 mě to vždy švagr dotahuje bouchačkou,ale pak každe kolo přechazí momentákem Citovat
neutral Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 pneuservisy jsou dneska prasata... důvod většího poškozeni zavitu u 3 díry vidím v tom,že majitel se bojí,že to má jen 3 šrouby a tak to rve co to dá... Citovat
PAJA106 Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 Já vidím problém v tom, že většina servisu u nás je zvykla na škodovky (v boleslavi překvapivé, že ) a ty mají mnohem vyšší utahovací moment(tuším 120Nm) a závit M12x1,5. Když tam přijede člověk s něčím jiným (např. Peugeot), který má jemný závit M12x1,25 a utahovací momenty 85Nm (3díra) a 94Nm(4díra), tak je jasné, že to ten materiál při několikátem utažení nepřežije. Ještě dodám, že zkušenost je taková, že plecháče dotahují pistolí, liťáky občas i momentovým klíčem. A pak tam člověk na tom může s tím origo klíčem skákat jak magor, až ho ohne. [upravil dne 24/12/12 15:52 od PAJA106] Citovat
FiFa_cze Odesláno 24. prosinec 2012 Odesláno 24. prosinec 2012 Mám stejnou zkušenost. Když jsem loni nechával nazouvat zimáky na disky, tak jsem si je hned nechal nahodit na auto (samože to dotahoval pistolí) a na jaře jsem se nestačil divit. Musel jsem na ten klíč taky stoupnout. Citovat
moby78 Odesláno 28. prosinec 2012 Autor Odesláno 28. prosinec 2012 Zrovna včera jsem si udělal radůstku a v pneuservisu nechal vyměnit zbylé rezavé disky za zánovní. Pravé přední mi chtěl montér našroubovat ručo, ale zjistil, že u dvou děr mi jde šroub zašroubovat jen asi na necelý dva závity, než se začal protáčet. Přišel druhej a pistolí mi to bez problémů dotáhnul. Říkal, ať to neřeším, že to mohl být bordel v díře .. Teď si čtu vaše příspěvky a není mi dobře Tak snad nebude nutný měnit náboj (s ložiskem) .. Citovat
loki Odesláno 31. prosinec 2012 Odesláno 31. prosinec 2012 Kdy by to byl bordel v díře tak bych to být mechanikem radši protáhnul závitníkem Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.