Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Jak připravit auto na delší cestu

Recommended Posts

Odesláno

oni troubí na každýho, tím se nezabývej, spíš v klidu, chce to být ostražitý. Jinak je to fakt normální země, normální ježdění, u pumpy ti nikdo neprodá vyjetej fritovací olej místo nafty. Netřeba se bát, je třeba se těšit. A lidi jsou tam hrozně milí a není problém s nimi vyjít. Pokud nevládneš francouzštinou, udělej si malý základ, nauč se aspoň do desíti (pokud pochopíš, jak frantíci vytvářejí čísla, hodně ti to pomůže), nauč se a napiš si základní fráze, zdrav, pros, děkuj vždy francouzsky, pokoušej se domlouvat francouzsky - co nejvíc francouzských slov, pokud chceš použít angličtinu nebo němčinu, tak se prostě zeptej, jestli můžeš... když se naučíš pár frází, najednou zjistíš, že jsi v zemi neuvěřitelně milých lidí.

Odesláno

jé aha, na jaro, a to se tu bavíme o řetězech a tak :D, jsi měl říct hned... Jsem myslel, že jedeš užít Beaujolais :cool: Tak to hezky naplánujte, ale spíš ne, nemá smysl přemýšlet, co jsem chtěl stihnout, je lepší se tam vrátit. a uplně nejlepší se tam pořád vracet... protože zážitky se neopakují, ty jsou vždycky nové.

Odesláno

Francouzsky neumím...jo možná umím poděkovat:D... ale jinak francouzsky bude umět jeden člen výpravy...tak to bude snad ok...

jinak se nebojím že bych se nedomluvil...rukama a nohama to jde vždycky:-) snad se nestane že si objednám kus pořádný flákoty...a místo toho by mi přinesli plody moře :-D to se mi stalo v tunisku...a když na mě vykoukla z kastrolu očkama kreveta, tak jsem byl po večeři :)

Jinak naplánuju si akorát kolik na to musím mít ušetřeno a tím to hasne :-) zbytek co potřebuji na autě musím udělat tak či tak :)

Odesláno

no možná ani neví, kolik slov francouzsky umíš ;). běžně je používáš a ani ti nedojde, že jsou to vlastně francouzská slova. Ale fakt doporučuji na nikoho nespoléhat a pár zdvořilostních slov a frází se naučit. A trochu počítat. Máte na to spoustu času do jara. Jinak v restauraci, v takové ne pro turisty nečekej jídelák v jiném jazyce než francouzsky (obzvlášť na venkově), a nezačínej na obsluhu mluvit anglicky :). oni poznají že nejsi našinec, nech je udělat si názor a když si třeba jen pití objednáš francousky, udělají si hned lepší dojem. A určitě najdou i chuť na nějaký anglický slůvka, když chtějí, abys byl spokojenej. No co se kuchně týče, chce to odvahu, fakt skvěle vaří, nenech se odradit, že to je šnek nebo třeba zelenina, která tě děsí. umí z nich vykouzlit neuvěřitelná jídla, chce to jen odvahu, ochutnat, nejlépe se neptat. A plody moře tam umí dobře. i Paříž je vpodstatě přístav :)

Odesláno

Tak je jasné že když na ně aspoň spustíš domovským jazykem, tak se hned tváří lépe :-) to já se taky tvářil líp, když na mě v hospodě angličan promluvil česky...sice jeno že chce pivo a řízek, ale i tak to potěší :)

nejhorší je cizinec, co si myslí, že když přijede, tak po něm je jenom potopa... a tak se i chová...

takže nahodím usměv...přečtu si v menu co mají dobrého ..v mém případě to spíš odhadnu... přečtu mu to...a poděkuju mu...a budu doufat že jsem si neobjednal něco co nerad:)

jinak čím jsem starší, tím jím víc jídla, který jsem za mlada nemohl ani cejtit... :-) takže se třeba odvážím i k nějakým místním specialitám :-) ale to se uvidí až na místě :)

Odesláno

Tyhle místa mají kouzlo nezávisle na počasí. Já mám třeba oblíbené Antibes, splňuje to požadavky na moře/pláž, ale když se pokazí počasí, rozhodně tam není čas na nudu, žádný polomrtvý restaurační bulváry čekající jen na turisty, místní běžně poté, co turisti vyklidí písek na pláži, tak dají beach volleybal a pak otevřou koš s jídlem a lahvinku a do noci s tebou klábosí... Mám rád Provance, Alsace, Bordeax, Normandy. Různé kraje, úplně jiní francouzi, ale naprosto skvělí.

Odesláno

Tohle téma už tu také párkrá t je tak jen zopakuju, že běžně jezdím na otočku PL - Rybnik a podobně, což s nějakým ježděním po stavbách dá cca 950 km. Vůbe c mi to nepříjde, Když pak mám jet Chorvatsko, tak sepisuju týden dopředu co připravit a zkontrolovat. Klid bude to OK ;)

Odesláno

- pokud máš auto OK a pravidelně ho servisuješ, vybodl bych se na to.

- pokud máš auto KO, a pravidelně ho neservisuješ - půjčil bych si auto z půjčovny

- na ostatní je tady ADAC.

Odesláno

Pacho: Myslíš že mi daj pak daj galové cucnout kouzelného elixíru? :D

vix: auto je ok, servis se snažím dodržovat, kdyby bylo KO, tak si stejně z půjčovny auto nepůjčím, nejsem rotschild. (a hlavně vím co v půjčovnách jezdí za rakve, páč se půjčující řídí heslem \"z cizího krev neteče\")

Odesláno

Když jsem si přečetl toto zajímavé téma, tak co bych ze své zkušenosti doporučil je, abys ses podíval a nebo zjistil, jaké jsou zvláštnosti ohledně silničním zákonu z.č. 361/2000/ Sb. oproti německému a francouskému.

Co se týká vozidla, tak si jednoduše dej do každých dveří (do kapsy) po reflexní vestě oranžové barvy. Zkontroluj si řádné povinnou výbavu dle našeho zákona. Auto zkontroluj zběžně, popřípadě dát na kontrolu do servisu, ale myslím si a i domnívám se, že pokud o své autíčko pravidelně se staráš, tak stačí jen kontrola stavu + vzorek + tlak (na delší cestu o něco vyšší) pneu. Správní rozněr pneu. Dotáhnout šrouby na kole. Zkontrolovat stav výfuku. Před tak dlouhou cestou je dobré vyměnit olej v motoru + všechny filtry (olejový, palivový, vzduchový, kabinový=pylový). Je dobré si dobře umýt okna jak z venku, tak zevřniř, ať nejsou mastná. Doplnit kapaliny(ostřikovač, chlazení). A jak už psali kluci, tak mít v pořádku předepsané a platné doklady!!! Takže se podívej na ŘP, zdali ti nekončí letos a nebo minimálně půlroku před cestou do zahraničí. O OP nemluvě. Taky je dobré mít připojištění osoby na cesty. To je asi v kotsce vše. Přeji nejen tobě příjemné chvíle s Peugeotem:papa. A vezmi si sebou cd čka, ať máte co poslouchat cestou ;)

[upravil dne 21/11/12 17:18 od OK406]

Odesláno

jo mĕ napadlo, nasysli si drobný eura, hodí se na dálnici, když platíš a nemáš kartu (dálniční), nezdržuješ u turniketů a můžeš platit u automatických turniketů

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...