Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Vrácení poštovného či ne....

Recommended Posts

Odesláno

Kolegové , zeptám se....když sem na aukru prodal starou použitou věc a kupující ji reklamuje a chce vrátit peníze, mám mu vrátit i poštovné či jen částku za věc??

dík za rady.

Odesláno

To je na dohodě mezi vámi :myslim Pokud jsi mu zatajil určité zkutečnosti, které brání užívání, bylo by vhodné vrátit i poštovné.

Odesláno

Jedná se o tzv. distanční obchod, ve kterém podle mého názoru lze vždy odstoupit od smlouvy do 14-ti dnů a bez udání důvodu. V takovém případě má kupující nárok na vrácení poštovného - viz V § 53 odst. 7 obč. zákoníku. Nad tím visí Evropská směrnice, která způsobila ten boom - 97/7/ES, kdy na základě 1. rozsudků se o tom začalo mluvit i u nás. Rozsudky pokud vím vždy dopadají ve prospěch kupujícího a to i v případě poštovného vynaloženého na vrácení výrobku.

Takže i když se mi to osobně zdá nelogické, protože prostě prodejce ten náklad vynaložil tak správné by bylo poštovné vrátit.

Osobně jsem se vždy s kupujícím i prodávajícím dohodnul, poštovné bych nepožadoval, protože mi to nepříjde správné.

[upravil dne 15/10/12 19:30 od koblih69]

Odesláno

Priklad, ktory som realne riesil... zo zahranicia mi prisiel tovar za 400$ kde som hradil postovne 30$.

Tovar som vratil, zaplatil dalsich 30$ nazad do cudziny, predajca mi vratil sumu len 400$ za tovar na ucet.

Takze sumu som sice dostal, avsak 60$ za postovne tam a nazad je na moje triko...

naklady na prepravu v pripade reklamacie tovaru hradi predajca, avsak pri vrateni tovaru

je to na naklady kupujuceho. Takto to funguje aj na beznych e-shopoch.

Toto je obycajny obchod medzi Vami dvoma, on tovar nechce a v takomto pripade je to na naklady kupujuceho,

ked chce nech ti to doruci osobne aby s tym nemal vydaje a taktiez ich on nema dovod sposobovat tebe.

Vratil by som len ciastku za vec, kedze on chcel a suhlasil s uhradou postovneho, nakolko si mu dal na vyber.

Postovne predsa neinkasujes ty ale treti subjekt. Nevidim dovod preco by si mal znasat naklady.

Nabuduce napis do inzeratu ze naklady na postovne znasa kupujuci aj v pripade vratenia tovaru...

Odesláno

Tak skusenost som mal s ceskym eshopem EJUICE.cz ...

A to v pripade reklamacie, aj vratenia tovaru.

Vracal som tovar, ktory som objednal pre kamarada (ked uz prisiel, zrazu nemal prachy aby mi ho zaplatil), v hodnote cca 3000 kč ... Poštovné bolo 186 kč sem ... Poslal som tovar späť poštou, cez nás to vyšlo na cca 7 Eur ... Prodavajici mi vratil len čiastku 3000 kč, tj poštovné nie ... Nijak som sa s nim nevadil, tiež to vidím takto \"logicky\" nakolko on mi tovar poslal v poriadku, len já som odstúpil od obchodu, takže to bola moja chyba ...

Inak sem posilal naspäť Cartomizeri, z 5 objednanych 2 kousky vydrzeli cca 2-3 dni a pak zahsli. Boli v cene cca 189 kč za kus ... Poštovné som uhradil. Reklamacia mi bola uznana, a prodejce sám navrhl kompenzaci za poštovné, a pridal mi další cartomizer zdarma, a poštovné cvaknul on. Tj späť mi prišli 3 cartomizeri ... Myslím, že tak to bolo správne :)

A teda k pointe, ak si pri tovare, čo si predával, nič nezatajil, a on proste len odstupil od zmluvy, poštovné by som mu nevracal ...

Odesláno

No napsat že poštovné nevracíš můžeš, ale z právního hlediska je to asi stejně platné jako bys nenapsal nic. Platná právní úprava je tomu nadřazená. Samozřejmě by byla ostuda kdyby to kupující požadoval, ale kdyby došlo na lámání chleba tak by se ho domohl.

Ještě k tomu vrácení poštovného za zaslání zpět tak to musím ještě upřesnit protože by se to co jsem psal dalo špatně vysvětlit. Pokud je to vrácení do 14-ti dnů pak jde poštovné za kupujícím. Pokud by ale zboží nemělo uvedené vlastnosti, nebo šlo o vrácení na základě reklamace pak má kupující nárok i na úhradu přiměřených nákladů které mu v souvislosti s tím vznikly, což je mimo jiné také třeba poštovné.

[upravil dne 15/10/12 20:20 od koblih69]

Odesláno

koblih to co pises s vratenim postovneho a zakona a EU smernice mozno plati pre pravne subjekty, ak v obchodnych podmienkach nemaju napisane ine,

ale nie pre beznu obciansku inzerciu...

Odesláno

Pro právní subjekt? To jistě ne... to je podle občanského zákoníku a ten předpis je taky nadřezený občanskému zákoníku.... pokud by to bylo podle obchodního tak jsou posmínky smluvní a je to jenna dohodě ;)

Odesláno

Prema: to jsi prodal jako obchodnik, nebo nejaky soukromy prebytek?

Pokud jako obchodnik, tak mu vrat i postovne, pro tech par korun nema cenu se s tim tahat... a pokud jako soukroma osoba, tak zalezi na Tobe, jestli Ti to stoji za dohadovani.

Koblih: jenze zminovana uprava plati, pokud je prodavajici OBCHODNIK. Nevztahuje se to na nakup v drazbe od Franty Vomacky.

Mimochodem, i eshop se teto povinnosti muze pravne ciste zbavit. Je to paradoxne az krute jednoduche (a zcela legalni). Staci na to jedna polozka na ZL a spravna formulace na fakture.

[upravil dne 15.10.12 23:22 od Vvitty]

Odesláno

Částku vracím, ale poštovný ne!!!

Teda alespoň u bazarových věcí.

Ale je to primárně na dohodě mezi pprodávajícím a kupujícím ...

Odesláno

I když by to asi bylo pro všechny prodávající příjemné tak to tak není. Jednak zbavit někoho práv jednostranným prohlášením dost dobře nejde a jednak tyhle pravidla plynou z institutu kupní smlouvy a odpovědnosti prodávajícího podle obč. zákoníku né z čehosi pojmenovaného \"obchodník\". Stačí si projít příslušné předpisy... to že si to někdo myslí a píše na Fakturu nebo ZL a pod nic neznamená do té doby dokud to nepodepíšu a i když podepíšu něco co mě krátí na právech daných zákonem nemá to žádný vliv. Takhle hloupý prodejce akorát riskuje, že mu někdo po 23 měsících napadne smlouvu a ta se stane jednoduše neplatnou s tím, že si vzájmně vrátí plnění a on na tom silně prodělá.

Kupní smlouva vznikne bez ohledu na to jeslti je na jedné straně obchod (právní subjekt) a na druhé koncový zákazník, bez ohledu na to jesltl je zboží použité nebo nové. Zde jde jen o posouzení případných odpovědností za vady. Ale i věc použitá má svou standardní (byť zkrácenou) záruku na vady.

Od kupní smlouvy uzavřené na dálku ( elektronicky, telefonicky, mimo provozovnu... ) platí možnost bez udání důvodu odstoupit ve zmíněné lhůtě. Je pravdou, že jsou z toho vyloučeny některé věci rychlé spotřeby a podléhající zastarání, vyrobené na míru.

Zájemcům můžu poslat příslušné judikatury a související právní rozbory - manželka to zpracovává denně...

Mimochodem konkrétně na Aukru se k tomu vyjadřoval i právník Aukra s jasným výsledkem... stačí pohledat ;)

BTW AUKRO není dražba - to je hrubý omyl. Je to tzv internetová aukce na kterou je z hlediska práva pohlíženo jako formu jakési inzerce která vede ke zprostředkování kupní smlouvy a ta se plně řídí občanským zákoníkem ( může i obchodním ale jen mezi 2 právními subjekty )

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...