Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Máte někdo zkušenosti s domácí čističkou? nemáme kanalizaci a vyvážet žumpu je dost drahá sranda. Přemýšllím o ČOV, ale nevím jakou, jak to funguje, kolik je provoz, kolik stojí pořízení, jakou značku, atd..

Díky za rady

Odesláno

To záleží, kolik lidí bude napojených. Větší fungují s mikroorganismy za pomocí provzdušňování, to znamená, že po každém vyčištění záchodu sajrajtem inzerovaném v reklamním spotu je potřeba mikroorganismy naočkovat znovu. Je jasné, že se platí elektrická energie. Pro menší počet lidí bych uvažoval s kořenovou čističkou, ta funguje na principu odbourání nežádoucích látek kořenovým systémem pro tento účel speciálně vysázený. Zde je ale potřeba vlastnit kus pozemku, který se může oželet, Potřebnou plochu lze vypočíst z tabulek, nebo pomoví známého projektanta. Jedno je ale stejné pro oba případy. Příslušný odbor ŽP městského úřadu může vyžadovat pravidelné rozbory (cca 1 x rok) jeden rozbor koštuje cca 2000 Kč, záleží, jaká akreditovaná laboratoř to provede.

Odesláno

Zdravím,

my máme doma ČOV, a je to v pohodě, sice tam jsou nějaké výdaje za elektriku, případně bakterie jednou za uherák, ale řekl bych že to je lepší než vyvážet žumpu. (dříve sme vyváželi žumpu co týden). Když správně krmíš bakterie odpadem, správně ho žerou a přitom se množí.

Chce to též oželet různé antibakteriální přípravky do záchodu, na nádobí atd. (stejně to smrdí). Pokud byses bez toho neobešel, tak ti prodejce zajisté doporučí jakou chemii používat, která nebude zabíjet všechny bakterie.

Jinak pak můžeš i s přečištěnou vodou zalévat zahradu :-)

Kdybych měl možnost volit znovu, tak jdu určitě do čističky :-) :papa

Odesláno

myslel jsem malou čističku pro jeden RD místo žumpy.

kanalizace by byla ideální a snad se nějak řeší, ale kdy to bude to nikdo neví.

vyvážení žumpy mě stojí cca 1000Kč/měsíc, což je peklo, tak si slibuju od ČOV nemalé úspory

Odesláno

No tak přebytečnou vodu přes přepad normálně s dešťovkou... :) (zde nevím co na to něktéré zákony či nařízení, snad někdo znalejší problematiky poradí)

Jinak kanalizace u nás se řeší deset let...utratili za tři projekty prachu habakuk a ještě nekopli do země a jelikož se zadlužili za mš, tak ani jen tak nebude...takže se spoléhat na to že bude kanalizace nedá...to se ti dřív vrátí investice do čističky než vyvážet žumpu...

Ale je s tím spojená občasná práce, plus elektrika na provzdušňování případně na čerpadlo...

Zkus se spíš optat přímo u prodejců, co a jaká čistička potřebuje..nebo na netu toho bude určitě mraky :-)

Ať se dílo daří :aut

Odesláno

Já mám z Gonap Jablunkov. Pracuje v pohodě, zdroj dmychadlo, občas musíš nechát vyčerpat kal, zatím ok. Občas seřídít, tak 2x ročně, zvládnu sám.

jinak je to jedno, jakou koupíš, plnit předpisy musí všechny a jsou na stejné brdo.

Nesmíš používat Savo a jiné bakterie zabíjející prostředky.

Odesláno

Zákon tento stav neřeší, takže pokud nemá provozovatel dešťové kanalizace vlastní nařízení, že se odpadní vody z ČOV nesmí do dešťové kanalizace vypouštět, což nemá skoro nikdo, tak není problém s vyústěním ČOV do dešťové kanalizace. Ono se povoluje i vypouštění do vodního toku, tak s tím nebude žádný problém. Jinak k mikroorganismům v ČOV, oni tam můžou vegetit neomezeně dlouhou dobu, pokud se k nim přistupuje s patřičnou opatrností, tzn. žádné čističe na toaletu, které ničí bakterie, žádné ropné látky do záchodu, co jim naopak svědčí je kuchyňský tuk. Je dobré mít známého na nejbližší městské čistírně, jeden kbelíček mikroorganismů pro ně vůbec nic neznamená a je ČOV znovu nastartovaná. V Trutnově není problém:aut

Jinak ČOV pro 2-5 lidí potřebuje asi 1,5 kW denně při zatížení, jinak méně. Cena nové ČOV se pohybuje od 25 do 35 tisíc Kč, k tomu potrubí, kabel a zemní práce, to může být až 1000 Kč za jeden metr zpět zasypané rýhy včetně trubky a kabelu + vlastní usazení ČOV.

A ve finále není od věci změnu septiku za ČOV nahlásit na příslušném úřadě, protože až k Vám položí splaškovou kanalizaci, budete bez nahlášení změny vyzván k likvidaci septiku včetně doložení jeho vyvážení. A faktura nákupu ČOV i s razítkem a datem není to samé co zprovoznění.

[upravil dne 3/9/12 15:14 od Zazimir]

Odesláno

Mám tuto: http://www.recing.cz/cov1.php - chtěl jsem nerez, věřím v její delší životnost ;) Jestli mi sežere 1,5kW za den, jak píše Zazimir, tak ji hned běžím vypnout :D Myslím, že to bude podstatně méně, ale nezkoumal jsem to. Provzdušňování se nastavuje časovým spínačem, neběží 24 hodin denně.

Problém je ale s používanou chemií. Zpočátku jsme se snažili používat takovou, která mikroorganismy neničí, ale teď už raději doplňujeme bakterie ;)

[upravil dne 3.9.2012 18:09 od Peta]

Odesláno

Nasi nemali inu moznost tak kupili COV. Uz ju maju cez 10 rokov a ziaden problem. Akurat teraz druhy krat menili membranu na cerpadle. 2 Krat do roka sa vytiahne usadeny kal, precistia sa vzduchove rurky. Nepouzivaju akurat moc agresivne cistiace pripravky. Co sa bakterii tyka tak vzdy pred vycistenim sa odlozia dva kyble toho bordelu, vycisti sa COVka a tie dva kyble sa tam fuknu nazad. A bakteria sa mnozia opat. Maju to za domom a smrad ziaden. Spotreba elektriky nie je vyrazna. Ono to nebezi stale. Vacsinou tak pol hodina kazde 4 hodiny aj to zalezi ako casto sa splachuje a umyva. Odber toho cerpadla je myslim 80 W.

Odesláno

Upřesňuji, že 1,5 kW je při zátěži, kdy jede čistírna téměř v kuse. I na to je samozřejmě dimenzovaná, ale je to strop. Dělí se to 24 a násobí časem, kdy běží.

Odesláno

Peťo, máš nějaký \"důkazy\" o praskání plastu? Bratr bude stavět barák a řeší právě ČOVku.

Přijde mi to nepravděpodobné, do plastu se přidávají různé aditiva proti stárnutí už desítky let. Máme hadici na zahradě co se celoročně válí venku už třicet let a ještě nezpuchřela či nepraskla, to samé o polypropylénovém přívodu vody do chalupy, či ze stejného polypropylenu udělaný rozvod vody na zalévání (jedna trubka je 1,2 m pod zemí a jedna 20-30 cm), ani jedna nepraskla či nezpuchřela, jezírko na lekníny máme vystlané plachtou 10 let, kdyby nějaký závistivý soused neprosekl v zimě sekerkou, tak ta plachta slouží dál.

O nerezu zatím neuvažuje, musel by to být opravdu nějaký austenetický nerez (který je drahý jako prase). Obyčejný v těch doslova sračkách bude do pěti let prožraný.

Odesláno

Doma mám ČOV, plastovou, od fy Sineko. Vyčištěná voda vytéká do obecní dešťové kanalizace. Využíváme ji 2 roky.

Jsou na ni napojeny 2 domy, tzn. 7 stále bydlících lidí (4 dospělí, 3 děti), ČOV dimenzováno do 10 obyvatel.

Investice do 50.000,-Kč vč. napojení a zapojení (v roce 2010). Spotřeba el. energie cca 600,-Kč/rok. Náklady na servis - cca 1200,-Kč/rok.

Nesmrdí, vzhledem ke vzdálenosti od domu neslyšíme, pokud se to tam míchá, pokud je člověk na místě, tak provoz slyšet je.

Šílená administrativa při schvalování a kolaudaci ČOV, kolik lejster jsme museli vyřešit, to už jsem radši zapomněl, ještě teď mi při vzpomínkách naskakují pupínky...

Kolega na chalupě vloni kolaudoval kořenovou čističku. Kdybych se rozhodoval znovu, tak bych šel asi do tohoto řešení. Pokud je na to prostor, což u mne problém není, tak je to elegantní řešení. Dá se řešit svépomocí, za cenu, která je několikanásobně menší, než nabízí firmy, které se dají najít na webu.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...