Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Není to sice ke křižovatce, ale řešíme tu jednu dopravní situaci. Dvouproudá silnice, na začátku je 70tka a kousek za ní je 50tka která je pouze na pravé straně silnice a na levé nic není. Někde jsem zaslechl že v tomto případě by měl pravý pruh jet 50 a levýmu platí předchozí rychlost. Je to tak nebo je to kachna?

Odesláno

Je to kachna. Platí to pro oba pruhy. Jinak by musely být ty značky dvě vedle sebe. Podobná je situace se značením nad pruhy, kde pokud je jedna značka, platí pro směr, jinak je značka nad každým pruhem. Aspoň tak jsem to zaznamenal nejen u nás. Obdobně v některých úsecích bývá značka pro daný směr na OBOU stranách silnice. Zejména se to užívá v místech s více pruhy v jednom směru. Rovněž platí každá značka pro OBA pruhy. Jinak si všiměte třeba značení na dálnicích. Rovněž tam nejsou dublovaný značky. Někdy bývá samostatné značení pro jiný, než průběžný pruh (připojovací, odbočovací, apod...).

Odesláno
A co když pojede v pravém pruhu třeba dodávka a já přes ní tu značku neuvidím že tam je změna v rychlosti?

Vlevo se umísťují dopravní značky jako doplňující právě kvůli takové situaci jako je ta kterou jsi uvedl.

Když bude dálnice třiproudová a značka pro snížení rychlosti bude vlevo i vpravo, tak ve středním jízdní pruhu nebude omezena rychlost?

Odesláno

Na omezení v jizdnim pruhu se používá příslušná značka, ať je to zakaz jizdy nakladních vozidel, nebo omezení rychlosti či něčeho jiného, je to tahle

Pokud je vpravo obyčejná kulatá značka omezující rychlost omezující rychlost tak platí pro všechny pruhy stejně.

ip21.gif

[upravil dne 6/12/12 13:37 od Radek Hurvajz]

Odesláno

podle mě tu značku maš možnost vidět před tím než tam to auto jede, nezakryje ti ji na dlouhou dobu a na vzdalenost kterou vidíš. pokud by to šlo do krajostí muselo by se prokázat ža je značka špatně umístěná nebo tak něco.

Odesláno

Jako řidič máš jisté povinnosti, mezi ně patří i sledování dopravních značek, tudiž musiš jet tak aby jsi je viděl. To je jako kdybych je neviděl protože jsem se koukal na druhou stranu:D

Odesláno
Nikdy jsem to nezkoumal ale myslí že je to nesmysl...

BWT třeba v Rakousku bys musel jezdit 50-tkou furt tam je konec obce vlevo ;)

Rakousko je Rakousko a Česko je Česko:D proto jsou trochu odlišnější předpisy v každém státě.

Odesláno
Jako řidič máš jisté povinnosti, mezi ně patří i sledování dopravních značek, tudiž musiš jet tak aby jsi je viděl. To je jako kdybych je neviděl protože jsem se koukal na druhou stranu:D

Radku - sorry, ale Gronholmmovi v tomto případě rozumím. Sám jsem si všiml, že jsou v Praze určitá místa na okruhu, kde značka omezující rychlost u levého pruhu chybí. Pokud je rychlost stanovena na 70, mohu jet já v levém 70, náklaďák v pravém 70 a pojedeme-li vedle sebe třeba 5 km, žádného přestupku se ani jeden z nás nedopouští. Pojedu-li v levém pruhu v souvislé koloně a vpravo pojede taky stejně rychle jedoucí řada aut, tu značku omezující rychlost na 50 fakt vidět nemusím. Občas si říkám, že takovou situaci MPci sami vytvářejí právě proto, aby si neznalého a nebojovného řidiče mohli velice snadno odlovit a pak si ho náležitě podat - vždyť kdo z nás si 100% pamatuje jaké značky viděl za poslední kilometr jízdy (kór v přeznačkovaných městech)?

[upravil dne 6/12/2012 16:22 od Medvěd]

Odesláno

Dovolím si zase trošku odbornosti :) dle TP65 (Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích)

Svislé značky se podle svého významu obvykle umísťují při pravém okraji vozovky nebo nad vozovkou; pro zdůraznění jejich významu (např. vyžaduje-li to bezpečnost nebo plynulost provozu anebo nutnost zvýraznění dopravní situace) mohou být značky umístěné při pravém okraji vozovky opakovány i při levém okraji vozovky nebo nad vozovkou. V případě umístění stejné značky při pravém i levém okraji vozovky je žádoucí značky umisťovat přibližně na stejné úrovni (dále jen „po obou stranách”).

Zákazové a příkazové značky, které se vztahují k provozu v příslušném jízdním pruhu, se umísťují nad tímto jízdním pruhem.

Značky upravující zastavení nebo stání se umísťují při tom okraji vozovky, ke kterému se vztahují.

Odesláno

To je dobře, Tommy, žes to sem napsal.. Já jsem přemýšlel, kde bych to vyhrabal. Ale v zásadě to je to, co jsem psal hned. A někteří další doplnili ten důvod, proč to dávat na obě strany. Mimochodem.. jsem si všiml \"oboustranného\" značení i na silnicích s jedním pruhem v každém směru, zejména v místech, kde je dovoleno předjíždění. Dost se to vyskytuje v JČ.

[upravil dne 6.12.2012 23:29 od Edison]

Odesláno

Ve finále se dopravní značení navrhuje způsobem, že projektant dopravních staveb umístí dopravní značení dle svého nejlepšího vědomí a svědomí s ohledem na všechny platné předpisy (TP, ČSN, atd.) a pak se to zasílá na vyjádření na Policii ČR, (příslušný kraj), odbor dopravního inženýrství, kde to příslušný strážník buď schválí, nebo schválí s podmínkami, nebo neschválí.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...