Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

zdravím mám problém s batériou, teda akoby sa nebobíjala. Zmeral som kolko Voltov dáva alternátor a nameral som 14,5 V. V knihe Jak na to som sa dočítal že napätie má byť od 13 do 14 V a že v žiadnom prípade nesmie prekročiť 14V ale nič viac tam nebolo k tomu napísané. A meral som aj hustotu elektrolytu v batérii a bol v norme. NEviete niekto či je to napätie nejak škodlivé pre batériu alebo v čom je asi problém??? Jaj a skrat tam asi nie je pretože tá batéria sa mi vybije tak cca za 4-5 dní, a meral som aj prúd tečúci pri nenaštartovanom aute a to bolo tuším 5 mA. :myslim

Odesláno

Keby sa nedobíjala, tak nenameráš 14,5V. to je v pohode, optimále dobíjanie je tých 14,4V takže baterku ti dobíja určite a škodlivé to neni.

aj ten kľudový prúd je v pohode.

ak sa ti vybije baterka za 5 dní, asi je na odchode do kytiček...

Odesláno

kontrolka dobíjania pri naštartovanom motore nesvieti, ja ten prúd zajtra premerám ešte raz lebo ked som ho meral tak najskor mi ukazalo viac mA cca 200 ale nie som si istý presne kolko a potom to klesalo a zostalo na 5mA. A áno mám neoriginálne autorádio a pravdu povediac ako som auto kúpil tak som si ho tam dal a predcházajúci majitel mi nehovoril že mu vybíja batériu.

Odesláno

áno, po pripojení ampérmetra to najskôr vyskočí a potom klesá, neviem presne na koľko...

na to rádio by som to nezvádzal, ale jednoduchá pomoc - odpojiť ho a uvidíš

skúsil by som druhú baterku.

Odesláno

no podobny problem som mal aj ja.. kupil som baterku 74Ah a po roku a pol nastali problemy s vybijanim zas... kludovy odber v pohode dobijanie 14,81 V...nik mi nevedel poradit co s tym.. kazdy len o alternatore tocil o regulatore o diodovom mostiku a podobne blbosti.. kym som nestretol kamarata z mladosti:D ktory ma dal do smutku... ze debil kupi si bateriu aka ma byt na take vysoke dobijanie.. ziadna obycajna ale bateria zo striebornimi primesami... ze obycajna neznesie take vysoke dobijanie a rychlo sa znici a prejavuje sa to rychlym vybijanim.. kupil som vartu silver dinamic 72Ah a od tej doby som nemal problem ani v zime ked boli najvacsie mrazy. tolko moja skusenost.

[upravil dne 13.4.2012 22:09 od banan1987]

Odesláno
No právě, 5mA se mi nezdá míň než 20 to asi nebude.... Aku změřit po delším klidu.
No právě.. 5 mA mi přijde až příliš málo... Proto bych to na rádio (nebo jiný spotřebič) netypoval... Proto přemýšlím o tej baterce. Jak píšeš.. změřit napěti naprázdno tak po dni, dvou, stání...
Odesláno

olovená baterka v kľude nemá klesnúť pod 12,6 V , to jest 2,1 V na článok, pri nabíjaní nesmie vyskočiť napätie na baterke nad 14,4 V .......... 2,4 V na článok , ak baterka bublinkuje, je už nabitá , už do nej viac nenatlačíš , toť taký malý orientčný návod ;) , ak ju necháš mimo auta , alebo odpojenú , skús zmerať potom na prázdno aké je na nej napätie

Odesláno

no zatial jazdím už asi 3 dni na druhej a ZATIAL je v pohode uvidíme ako dlho vydrží.

to lacoceco: takže keď pri zapnutom motore namerám 14,5 V je zle???

Odesláno
no zatial jazdím už asi 3 dni na druhej a ZATIAL je v pohode uvidíme ako dlho vydrží.

je to na hrane , matematika nepustí 6 x 2,4 V sa rovná 14,4, no desatinka zase nie je moc

Odesláno

je to zle pre klasicku baterku.. taketo vysoke dobijanie ma len niekolko druhov aut.. niektore peugeoty, fordy a daewoo.. to ze si dal inu baterku to nevyriesi kym nekupis taku ako som pisal.. obycajna sa znici zase po urcitom case... je to ako casovana bomba:P

Odesláno

Kedysi nás učili jednoduchý test baterky a nabíjacej sústavy:

Meria sa priamo na olove kontaktov baterky, nie na obímkach.

Pri vypnutom motore - 13,0 - 13,2 V

Pri štartovaní minimálne 10,0 V

Po naštartovaní 13,8 - 14,2 V

Desatinka hore - dole je i na presnosť voltmetra. Osobne sa mi 14,5V už zdá dosť a premeral by som i priamo výstup z alternátora (B+) voči kostre na motore, prípadne skúsil iný voltmeter lebo toto je naozaj už na hrane ako píše lacoceco.

Odesláno

Takže dnes som to znovu premeral

prúd tečúci pri vypnutom motore - 29 mA (minule somneprepol multimeter na vačšiu citlivosť :roll )

napätie pri naštartovanom motore skákalo od 14,35 do 14,51V ale viac menej bolo 14,4V ked som ale zvýšil otáčky napätie sa ustálilo cca na 14,3 V a ked som ešte zapol svetlá bolo 14,2 V

meral som napatie aj priamo na alternatore a tam bolo pri každom meraní o niečo menšie ale skutočne len o málo cca o 0,05V.

neral som aj napätie pri vypnutom motore na baterii a bolo 13,9V

Jaj ale tieto merania som meral už na tej druhej batérii a pozeral som, je to Varta black dynamic 56Ah.

Takže pokial mi túto batériu nebude vybíjať tak tá predtým bola asi už KO však?

A asi bude lepšie keď si kúpim túto http://www.pneu-kvalitne.sk/silver-dynamic-574402-26527.html ?

Odesláno
olovená baterka v kľude nemá klesnúť pod 12,6 V , to jest 2,1 V na článok, pri nabíjaní nesmie vyskočiť napätie na baterke nad 14,4 V .......... 2,4 V na článok , ak baterka bublinkuje, je už nabitá , už do nej viac nenatlačíš , toť taký malý orientčný návod ;) , ak ju necháš mimo auta , alebo odpojenú , skús zmerať potom na prázdno aké je na nej napätie

Rad by som doplnil k tejto odpovedi, ze treba ratat aj s odchylkou multimetra... Pri 2 merac je uz aky taky rozdiel...

A este jedna vec, to ze alternator zvysi napatie na 14V neznamena, ze dokaze doplnat bateriu dostacujucim prudom. Nas pripad na Lancii Delta. Po repase alternatora problemy prestali a 14V sme mali aj so zapnutymi svetlami.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...