Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Unavená zadní náprava u Peugetů má tu vlastnost, že se s ní dá jezdit. (je to evergreen)

Prostě ti \"prdne\". Auto si sedne na zadek a Tebe to bude štvát. (Budeš dojíždět asi 60 km/h.)

U P205 mi servisák říkal - 200 tkm a zadní máš hodně unavenou.

Odesláno

Myslím že stejné jsou Citr.ZX, P306, Citr.Xsara, liší se podle motorizace a modelu průměr torzních tyčí. Takže lepší kupovat nápravu z PUGa a v serviceboxu si to zkontrolovat... Citroen dával u stejných motorizací slabší stabilizační torzku. Pro zajímavost u VTSa Xsary je 21 a u 306 S16 (myslím) 24...

2 Hanule00: Těžko radit. Jestli je to ale tak zlé, tak skoro nejlepši rada je výměna, oni ti při repasi když tak vymění i nápravnici, jen jde o to s tím finančně počítat (taky tam kde to dělají prodávají už celé repasované nápravy a pošlou je i kurýrem, viděl jsem nějakou za 10kKč, ale to může být jen můj dojem - pokud je špatná nápravnice, tak je to myslím už zajímavé, pokud by se měnila i ta tak to potom vychází skoro na stejno).

Jinak se omlouvám za obecnost (v případě konkrétního dotazu dohledám), mám Pikaču a tak se zajímám spíš o Partnera, potažmo P405 :papa

[upravil dne 5/4/12 10:52 od rootsky]

Odesláno

rootsky, Hanule00: Bohužel, s tímhle vám neporadím. Nevím v našem okolí o nikom, kdo by dělal repas, natož abych věděl, že to umí kvalitně. Ale pokud byste náhodou zjistili někoho, tak to sem napiště. I já bych se rád dozvěděl, kdo by to uměl a dobře.

Jinak jsem ani nevěděl, že jsou rozdíly v těch torzkách. Měl jsem za to, že je to u všech modelů stejné a liší se to jen brzdami podle motorizace. :myslim Mám v merku jednu nápravu z Xsary HDi 66 kW a jednu z P306 XSi old model, takže podle tohodle zjištění by mi tam nešla úplně na 100% ani jedna. :myslim

Odesláno

Díky moc, každá rada dobrá.

2 Stifler: Myslím, že se na to tolik nehledí a jezdí se bez problémů s odlišnou šíří torzky... Na slabší motorizaci bych to neřešil, na silnější spíše ano, na co sháníš tu nápravu? Dá se samo přimhouřit oko a změřit při koupi jen torzky, kombinací je opravdu dost a bez VINu se to špatně určuje (leda ji při koupi rozebrat a to by prodávající asi valil oči :)). Jestli se nemýlím tak ta stab. torzka co se liší v nejvíce případech je uvnitř nápravnice...

KOmbinace dle servisní dokumentace:

Xsara HDi 66kw

starý model má torzky 20 a stab. 20 nebo 21

nový model torz. 20 stab. se dávala 19,20,21

306 2,0 8V old

torz. 19,3 stab. 20

nebo torz. 20 stab. 24 (Sport 1 a 2)

nebo vše 20

na new 306 S16

torz. normal perovani: 19,3 stab neuvedena

torz. tvrdé per.: 20 stab 24

306tky jsem zadal 3 dvéř a Xsaru 5 dvéř...

Myslel jsem původně že možností je tak 3x méně, ale je vidět že měli ve F v PSA jasno představu jak má které auto na zadku \"pružit\", což nepovažuji za chybu, ale nám to může v případě shánění odpovídajících dílů dost zkomplikovat život...

Mám ještě prosbu, neví někdo jak je dlouhá ta stab, torzka u 306tky a jaký je průměr toho tisícihranu? Jde mi o to zda není zástupná s tím samým na nápravě co má P Partner (pokukuji po té šíře 24) děkuji moc...

[upravil dne 7/4/12 19:48 od rootsky]

Odesláno

Sháním nápravu kvůli tomu, že moje GTičko je po bouračce na bok a levé kolo má jiný sklon než pravé a ničím jiným, než změnou nápravy se problém nedá vyřešit. :( Moc se v těch číslech, co jsi sem dal, nevyznám, ale třeba si to někdy pořádně proberu a pochopím ten systém. :D

Odesláno

JJ vím že tato informace nikomu moc nepomohla , když panuje obecně názor že \"šíře torzek je všude stejná\". Ty kombinace jsou všechny co se dají na konkrétní motorizaci najít, takže když vezmu tři Xsary s 66kW HDi, můžu mít různé kombinace a nemám šanci to na místě poznat, protože ty torzky co si mohu změřit jsou u všech stejné. Třeba na fobii se na \"zadek\" dávali nejméně tři tvrdosti a jedny kratší zadní pružiny, takže je zřejmé že kombinací torzek se obdobně dosáhne buď pohodlnějšího, nebo \"sportovnějšího\" projevu odpružení.

U 306tky s určitostí kombinace S16, GTI, Sport a všech obdobných verzí - tedy torzky 2x20a stab. 24 (beru krátkou 306, s prodlouženým rozvorem jsem nijak nezjišťoval) bude vždy ta nejlepší z pohledu jízdních vlastností - proto tam od výroby bývá. Je také zjevné že se budou nabízet podle všeho nabízet různé \"racing\" torzky drobných výrobců pro sportovní použití (stejně jako u pružin).

Nechci tuto problematiku nijak zveličovat, kdybych potřeboval jezdit použiji co se dá, jak jsem psal výše. Jen v případě že bych měl nějakého mazla bych se postaral o odpovídající díly. Bez ohledu na typ brzd je jinak náprava stejná, ruzní opravci zadní nápravy určitě mohou sehnat i materiál, jen pro příklad 20tka torzka v PUGu cca 2500Kč, u opraváře cca 1500Kč:)

Jinak torzce říkám torzka a stabíku stabilizační torzka, tak jak jsem si přebral volný překlad Google translatorem z UK fór, servisní dokumentaci mám taky v Aj, takže může určitě docházet k nedorozumění, vzhledem k mojí neznalosti běžně používaných názvů. Např. když jsem repasoval své druhé brzdiče brembo, tak jsem nechtěl znovu kupovat díly na e bay (nepotřeboval jsem komplet repas kit), tak jsem se tady na foru ptal kde sehnat a pojmenování \"prasátko, prachovka\" mne dokonale vyvedlo z míry, dnes je to u mne už o dost lepší :).

Trochu OT, jak jsem se k tomuhle dostal, pro spoustu lidí je to kravina (sám taky občas váhám co všechno dělám na obyčejném autě, když se vyrábí jiná lepší, rychlejší a ve vfinále by vyšly levněji, nehledě na to že kravím s MPV, což by napadlo jen chorý mozek, protože ve finále to bude tvrdé jak koza a já na to budu jen nadávat): Můj projekt je použít silnější torzku od druhovýrobce určenou pro P Partner 21,7 (org. je u Partnera 21,4) u C Picasso (org 19,7). Kdy stab. torz. je nejsilnější co se dávala 21 (s tou bych také chtěl experimentovat, ale musela by jít vyměnit za tu vaší z 306tky, jinak silnější se \"pro mne\" nedělá, problém spočívá v tom, že mi nikdo nedokáže řící co to udělá, protože P Partner je s touto torzkou za špatných adhezních podmínek údajně špatně ovladatelný a na rozvoru o 20 cm delším kde to zkouším to co vím nikdo nezkusil. Repasi celé nápravy beru jako samozřejmost už s ohledem na to že budu u kol min. na 20mm podložkách u origo 15\" kol s ET 15 (myslím). Ty dvě torzky o kterých mluvím stojí cca 2400 (což je jak za pružiny u jiného vozu) a běžně se prodávají.

P.S. Předek mám VMaxx/KYB, s tím žádný problém a články jak do \"ábíčka\" být nemusely :D

[upravil dne 8/4/12 14:23 od rootsky]

Odesláno

Pavle,to je v pohode, to se podda. :D ja sice neshanim repasi jako takovou,ale celou \"novou\" napravu, protoze ta moje uz by asi jen tak lehce opravitelna nebyla, jen teda nevim, jak to vyresit s tema cislama te torzky. :myslim

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...