Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravim,

Provedl jsem za půl roku asi 10 montáži na auta světel pro denní sviceni (DLR)

a ted prisla tetka nekde s tim, ze k svetlum je nutny nejaky papir o montaži.. ale nikde na internetu jsem nedohledal, kdo by ho měl vystavovat, nebo v novinách byla zase nějaká kachna?

Všechna světla byli samozřejmě namontovány na vozidle tak aby odpovídali rozměrům (40cm max od kraje, min 60 mezi světli, 25cm od země) Vše jsem splnil minimálně o 5cm ve všech možnostech.

Dále každé světlo má vyražený emblem RL a také homologaci E8.

Mám se tedy začít něčeho bát?

Diky za odpověd :)

Odesláno

jo v nejakem clanku jsem to taky cet asi na idnes nebo tak nejak ze musi byt odborne namontovane myslim ze tim chteli rict ze nesmi byt prilepene lepici paskou nebo tak neco rozhodne od toho nemusi byt papir

Návštěvník
Odesláno

Jj teď je to trochu móda tvrdit že na všechno musíš mít papír. V podstatě na nic nemusíš mít papír protože veškerý homologovaný věci maj homologační značky a ostatní věci, který podlýhaj nějaký evidenci (například tažný zařízení či kola) máš zapsaný buďto v malym, nebo velkym TP.

Odesláno

Mě zase irituje, jak se všichni pořád odvolávaj na to, že \"v novinách psali... blablabla\". Až se lidi přestanou řídit JPP, internetem, televizí a dalšími irelevantními zdroji a přečtou si příslušný předpis, bude život jednodušší. Jinak jak píše Kirkiz. Na všem na autě jsou homologační značky. Pokud ne, pak to schváleno není.

Odesláno

Nikde žádný předpis neříká, že by k montáži měl být nějaký papír. Montáž čehokoli osvědčuje každé dva roky STK. Mají-li PČR podezření na porušení technických ustanovení, mají možnost vozidlo odeslat na STK okamžitě (blablabla... dle předpisu, zákona, atd...), nebo v případě méně nebezpečných porušení technických předpisů nechat vozidlo zkontrolovat později - asi nějaké předvolání, nebo tak něco udělat asi mohou. Ale to je tak vše. Chtít nějaký jiný papír, než je OTP a známka na RZ je holý nesmysl. Bylo by to zdvojování systému, což je nežádoucí.

Odesláno

O označování dílů, prvků a věcí na vozidle hovoří jistě nějaký předpis, vyhláška... Nemyslím, že papír je to pravé. Možná se mýlím, ale jediné správné je označování přímo na oněch dílech a to přesně stanoveným způsobem. Papír je pro zákazníka. Např. Prohlášení o shodě ve smyslu zákona 22 o požadavcích na výrobky, který říká, že takový papír musí prodejce vydat, popřípadě Ujištění o Prohlášení o shodě. Ovšem nikde už není stanoveno, co v takovém papíru má být. Takže se tam píše, že výrobek ten a ten je ve shodě s ČSN... a EN ČSN... a další a další. Ovšem... to není homologade. Dokonce i kdyby tam bylo napsáno, že je ve shodě s EHK.... O tom je totiž jediný relevantní dokument samotný homologační protokol. A to jedině originál. A ten bude mít nejspíš ten, kdo o homologaci požádal uložen pěkně v trezoru. Taky za to zaplatil jistě nemalé peníze. A součástí takového homologačního protokolu nejspíš bude i způsob označování takového výrobku.

Odesláno

Nevím přesně jak je to nyní (nevzpomenu si), ale když jsem dělal autoškolu, tak se v testových otázkách objevovaly právě dotazy na umístění toho a toho přídavného světla (mlhovka, couvačka, dálka). Z toho bych tedy logicky usuzoval, že chce-li někdo po mně jako řidiči (nikoli automechošovi, který by se montováním světel živil) abych takovou informaci znal zpaměti, že to asi bude proto, abych si světla při svépomocné montáži nenamontoval (nezapojil) v rozporu s předpisem.

S Edisonem souhlasím v tom, že veškerá přídavná zařízení na autě namontovaná musí být homologovaná a funkční - pokud tedy dodržím, co je po mně požadováno, mohu si i denní světla schválená pro provoz na pozemních komunikacích ČR (EU) na auto naroubovat.

Odesláno

Správné svítilny pro průběžné denní svícení musí projít patřičnou homologací a být označena na těle svítilny homologační značkou RL Exx č.xxxx

RL - Running light (možno volně přeložit jako průběžné svícení)

TOTO OZNAČENÍ MUSÍM MÍT VŽDY DENNÍ SVĚTLA !

Exx - například E11 , E4 (číslice za písmenem značí pořadové číslo státu Eu ve kteréM byla homologace provedena)

xxxx - číslo pod kterým byla homologace provedena

Světla pro denní svícení nenahrazují potkávací světla za snížené viditelnosti.

Jsou schválena dle předpisu EHK č. 87.

PŘESNÉ UMÍSTĚNÍ ZDE:

post-1673-14109621924684_thumb.jpg

[upravil dne 22/1/12 22:12 od Pinďa]

Odesláno

podla mna je to onicom na aute to vybada ako tuzing je to hnusne hned je vidiet na aute ze to je zakazane a nehovorim o tom ze umelci stim svietia aj po tme,za mna zakazat

Odesláno

A ZAPOJENÍ:

post-1673-14109621924962_thumb.jpg

Při takto provedeném zapojení se světla pro denní svícení automaticky rozsvítí/zhasnou při zapnutí/vypnutí zapalování a automaticky zhasnou při rozsvícení hlavního osvětlení vozidla.

[upravil dne 22/1/12 20:03 od Pinďa]

Odesláno

Martine, teď jsi kapku přestřelil. Já sice nejsem zastáncem těchto světel a na auto bych si to nedal... Ale: Zakázané to není, A to, že s tím někdo svítí i v noci je o tom, co je mezi volantem a pedálama, ne o těch světlech. Taky se dost často setkávám s tím, že to maj lidi blbě zapojený. A podotýkám, že i ze servisů(!!!). Ale to taky není o těch světlech, ale zase o těch, co to montují.

Odesláno

jo holt se zase objevuji piloti co v noci nebo pri mlze nesviti jako tomu bylo za starych casu a nejadna se jen o domontovane. ja bych to na auto chtel ale na P406 to proste nejde dat aby to bylo hezke. Hlavne bych to chtel abych mohl vyuzit svetelnej senzor :D aby se me pekne ztlumovalo podsviceni na palubce a tak

Odesláno

Najnovšie Audiny majú to svietenie urobené tak na hovado že to vypaluje oči aj v noci.. A to je to tam od výroby :roll Myslím že som to tak videl pár krát na nejakých A7.

Odesláno

Metal Mane (jestli to teda čtu správně), audi (a další) to maj i jako obrysovky. Když se zapnou světla (obrysovky), stáhne se jejich svítivost. Jak moc a jako moc to funguje je jistě diskutabilní, leč je to tak schváleno. A navíc... když daj blinkr, tak se na příslušné straně to svícení i stáhne, aby ten blinkr byl víc vidět. I některý ty přídavný, co se daj koupit maj i funkci obrysovek. Jinak jiné značky maj jako RL realizovaný zeslabený svícení dálkovými.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...