Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

No aj ja som objednal Nokiany WR D3 215/60 R16 99H XL nakoniec za 94,5 euri / ks :) dnes ceny opäť trocha klesli...po tom všetko čo som o nich prečítal verím že budú OK. V testoch im poväčšinou vytýkali iba trocha väčšiu hlučnosť a opotrebenie ale len to len máličko viac oproti Michelin a Continental...ale cena rozhodla :D

Odesláno

Jediné čo sa mi na tých Nokianoch nepáči je označenie 100XL.Majú zosilnené bočnice a sú citeľne tvrdšie pri prejazde nerovností.A mali by sa hustiť na vyšší tlak aby sa nedrali iba kraje dezénu.

• O 2 roky později...
Odesláno

Vyberám zimné gumy a pozerám že je nová verzia Nokian Hakkapeliitta R2. Mali by mať v zmesi dajaké kryštáliky alebo čo, vraj to zlepšuje grip na ľade. Máte ich dakto?

• O 2 týdny později...
Odesláno

Vyberám zimné gumy a pozerám že je nová verzia Nokian Hakkapeliitta R2. Mali by mať v zmesi dajaké kryštáliky alebo čo, vraj to zlepšuje grip na ľade. Máte ich dakto?

Pre info, dostal som vyjadrenie z tech. podpory Nokian, možno to dakomu pomôže: R2 je super na snehu a ľade. Má mäkkú zmes so zrnkami nejakého tvrdého materiálu. Má však horšie vlastnosti na mokrej ceste a väčšie opotrebenie na suchej ceste. Pre naše podmienky odporúčajú WR D3 alebo A3. D3 je lepšia na snehu, A3 je zase lepšia na suchej a mokrej ceste. Takže som si vybral D3 a už sú nahodené na aute.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Já doporučuji NOKIAN WR D3 - 215/60 R16 99H, minulou zimu jsem je dal pouze na zadní kola (nesplňovaly už vzorek), drží a spotřeba podle palubního počítače je nižší než na původních a dokonce nižší než na letních (Michelin).

• O 1 rok později...
Odesláno

Oživím původní téma vlákna třemi dotazy:

1. Máte někdo zkušenost (osobní nebo solidní doslech)  s nějakým problémem třeba při zaviněné nehodě z důvodu o půl palce širších disků a o 5 mm jiného ET na autě než je zapsáno v TP (tj. na autě např. 6,0 x 15 ET 35 s gumou 190/65 R15 88T, v TP 5,5 x 1 5 ET 40 s gumou 190/95 R15 88T), čili souhlasí vše viditelné, liší se šířka a ET. Lze ten rozdíl vůbec nějak zjistit?

2. Řešili byste to dopsáním do TP?

3. Jak je to vlastně s homologací když si koupím disky s rozměrem který mám v TP, čili je nepotřebuju dopsat? Musím k nim mít nějaký papír?

Odesláno

1.přímou zkušenost nemám

2.každý rozměr pneu a disků, který není uveden v TP musí být dopsán, resp.,nesmí být na autě pneu a disky nesouhlasné s TP

3.žádný papír není potřeba mít

4.mám nesouhlasný rozměr pneu i disků pro zimu, ale zatím neřeším (mám užší pneu a disky s nižším ET než je uvedeno v TP)

Odesláno

1) Nemam zkusneost se zavinenou nehodou, ale kdy zjsme mel Xantii, tak jsme mel dvoje ALU rafky a oboje byly sirsi, nez bylo napsano v TP (v TP tusim 6J15 a ja mel myslim 7J15), na jednech jsme provozoval gumy dle TP 195/65R15 a na druhych byly 205/60R15, ktery jsme v TP nemel (ale Xantie s HDI a silnejsimi benziny je pouzivaly). Ty 205 jsme koupil s rafkama a byly docel apekny, tak jsme na nich jezdil. Nekolikrat to proslo pres technickou. Jinak jsme byl pred tydnem na technicky a mam pocit, ze pneu nejak zvlast nezkoumal (mam tma spravny dle TP). Jinak ono u pripadne nehody je podle vsecho spis urban legend, ze jine gumy automaticky znamenaji vinu. Muselo by se porkazat, ze pouziti jineho rozmeru pneu ovlivnilo jizdni vlasntosti natolik, ze to zpusobilo nehodu (treba pouziti exptremne sirokych pneu a male a lehke auto, to pak snadno ulitne na mokru a podobne). 

2) Na aute by nemely byt jine dosky a gumy nez jsou v TP. Co lze dopsat je ale dost otazka, Ten proces je pomerne nejasny. Pred pul rokem jsem prihlasoval dovezenyho Scenica a dle nemeckyho TP mel jedny gumy, v origoi navodu byly jeste dlais dva rozmery a na urade mi to clovek na zaklade toho originalniho manua;lu do TP napsal vsechno. Ale jeste jedne dlasi rozmer, co byl v ceskym navode, co jsem stahnul z netu uz nedopsal... 

3) Nic neni treba, nikdo to resit nebude. 

Odesláno (upraveno)

ozzy:

Ad 2 - já vím jak to má být legislativně, ale zajímá mě, jestli to někdo nějak vůbec může řešit. Při běžný kontrole včetně STK je to nezjistitelný, při nehodě jedině že by to pojišťovna přeměřovala .... 

Ad 3 - taky si myslím, ale na druhou stranu je mi divný, že když  blbý koberečky nebo potahy musí mít 8SD tak že by u disků stačila shoda rozměrů s TP?

Mám pěkný disky RSW Racing o kterých vím že nemají TUV apod., typový list nesehnatelný, údajně jsou schválený MDČR pro provoz v ČR (8SD 3444 ... na netu nedohledatelný), rozměr shodný s TP. Zjišťuju co se mi může stát když je nahodím na auto.

Upraveno uživatelem Sawoy
Odesláno

filoyof012000:

gumy neřeším, ty jsou čitelný a držím je přesně podle TP; to si dneska zjistí každej polda na silnici uprostřed polí co tam patří (i když teda léta jsem s makrelou procházel u letních s indexem H místo předepsanýho V a nikdo nic), ale u disků není vidět nic, některý to ani nemají nikde vyražený, musely by se měřit

na dopravce co člověk to přístup; správně při dovozu mají napsat to co je v origo původním TP; o dopsání přes typový listy apod. nemá cenu se bavit, úředník je bůh a ne vždycky mám čas a chuť se v tom šťourat natolik, abych ho u nadřízenýho umlátil sbírkou zákonů a věstníkem MD ... ale dá se, když jde do tuhýho.

s těma pojišťovnama souhlas - půjde hodně o legendy, ale na druhou stranu při úrovní právního řádu a jeho uplatňování v týhle zemi bych na nějaký dokazování vlivu rozměrů (disku či pneu) na nehodu nespoléhal. Myslím že by šlo o jednoduchou rovnici: rozměr na autě neodpovídá TP = nezpůsobilé k provozu = nazdar.

Odesláno

tak jako na pneu jsou všechny rozměry vylisovány,  stejně je to na discích--stačí sundat poklici a je to vidět, takže vše zjistí i ten polda v polích,povolené rozměry jsou na štítku dveří...

ale jako u všeho, záleží na policistovi...,podle mě půjdou jen po extremních rozměrech, které už od oka nemohou sedět s TP :myslim

Odesláno

to zní rozumně ... schválně ty disky ještě prohlídnu, zatím jsem na nich nic nenašel.

Odesláno

No já osobní zkušenost nemám, ale kamarád se s oktávkou stal účastníkem hromadné dopravní nehody se zraněním, kterou nezavinil (stalo se to před ním, on dobrzdil, ale dodávka za ním ne a nametla ho do těch stojících aut. Prostě klasika. Policajti všechno sepsali a pak se musel dostavit k jednání na pojišťovnu, protože v na autě měl 225/45R17 a v TP tento rozměr neměl zapsaný. On je v tom docela šílený bordel, protože v ČR se ten rozměr v té jeho prodávané verzi standardně zapisoval, ale on to auto měl z Německa (měl ho jako služební a potom si ho koupil a přihlásil ho tady). V německým TP bylo jen 205/55R16, tak mu to tady zapsali stejně. Jinak ET měl správně podle český homologace. Nakonec to označili jen za úřední chybu, ale docela se orosil.

Já nevím, jak to je, třeba já mám výbavu Alure v TP 215/55R16, 215/50R17 a 215/45R18, ale stejné auto ve výbavě Active má v TP jen 215/55R16, žádnou alternativu. A co jsem slyšel, je i problém to tam dopsat. Řekl bych, že stejně jako v jiných částech legislativy je v tom neuvěřitelný bordel, takže jedinou zárukou je dobrý právník.

Tak na discích to vylisované je, ale já to třeba mám na paprscích zevnitř, takže na první pohled viditelné to určitě není. Musíš sundat kolo a umýt ho, jinak je to naprosto nečitelné.

Odesláno (upraveno)

povolený nepovolený rozměr je jen další páka na lidi,aby pojišťovna neplnila ,když uzná za vhodné, nic v tom nehledejte

likvidátor mi přeměřoval 9.12, když bylo venku plus 9 st zánovní zimní obují na autě ,protože prostě musel,byl jsem poškozený .....než vytopili 8mičku za nárazník,museli projít vše,jinak bych tolik nedostal,toť vsio

hlídka Pčr ,co mi ve 2 ráno přeměřovala nedávno letní pneu nehtem na prstě ,to bylo jiný kafe .....to jsem chcal maggi v kostkách....

zatím jsem se teda nesetkal s pčr ,co by z fleku hledala rozměry disků pneu.....to je trochu hranatý vejce ,ne....?zajímá je vždy hloubka vzorku..

Upraveno uživatelem myšut
Odesláno

Myšut: To dost bagatelizuješ, kdyby nebyl nepovolený/povolený rozměr, to bys viděl tůnery... Komentovat úroveň dnešní legislativy nehodlám, nicméně homologační kritéria jsou závazná. Pokud je auto nesplňuje, je pak na důkazním řízení, že to není svévolnou změnou. Za mě bych tíhu tohoto důkazního řízení přenesl na toho, kdo porušil homologaci... ;)

No já bych jim půjčil hloubkoměr, vozím ho sebou :D Zjevně si příslušník pravidelně přeměřuje nehty :P

Odesláno

no podle mě v tom není žádný bordel --je to velice jednoduché :roker

pokud mám v TP jen jeden rozměr (pneu i disky), tak si tam nechám dopsat co chci, pokud to nepůjde, tak šlus--musím jezdit na tom, co je psáno v TP, jinak nepleťte do toho různé stupně výbavy atd., prostě každý stupeň výbavy má svůj rozměr (rozměry) pneu a disků, pokud chcete široké gumy, kupte si vždy výbavu Allure...

a ještě--nechte Německo němcům--tady je Česko se svými zákony a předpisy--nemusíte s tím souhlasit, ale to je tak všecko, co můžete :papa

PS.-jsem si vědom, co jsem napsal nahoře--mám na zimu nesouhlasný rozměr pneu i disků, ale až mě za to sejmou, nebudu nadávat na cajty a nesmyslné zákony, ale jen na sebe :roker

Odesláno

No bordel je spíš v tom, že i když nemáš disk/pneu podle homologace, přesto ti musí prokázat, že jsi tím ovlivnil nehodu...

To Německo jsem uvedl jen proto, že tady se přesně nachlup stejně konfigurované auto prodávalo s tím, že mělo v TP zapsané 3 rozměry pneu, kdežto když ho hlásili v Německu, mělo tam jen jedno. Nevím, kde se stala chyba, každopádně, když ho pak přepisoval tady, zapsali mu jen ten jeden rozměr. Jasně, bylo to na něm, aby si zajistil zápis do TP. Naštěstí to nemělo žádnou negativní dohru.

Taky mám nesouhlasná rozměr disků (mám ET28 místo homologovaného ET29) a doufám, že to nikdy nebudu muset řešit.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...