Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Mám problém kvůli dopravní nehodě. Jezdil jsem na černo pro jednoho podnikatele. Nemá žádný papír, že jsem u něj dělal. A 22.12 jsem nabořil dodávku. Auto bylo na leasing a podle jeho slov bylo na odpis. Pojiš?ovna mu zaplatila nějakou škodu a on si přitáh z německa jinou dodávku, přehodil motor atd.... aby to auto nemusel rušit a mohl si doplatit leasing asi 10 splátek. Po mě chce nějakou spoluúčast v hodnotě 17 tisíc. A já nevím jestli na to má nárok a jestli jo, z čeho se spoluúčast počítá. Dával mi asi 3500,- měsíčne :D a dělal jsem u něj cca 3 měsíce. Pokutu 5000tisíc jsem si zaplatil sám a jelikož jsem vozil obědy tak jsem zaplatil i rozbité nádoby. Teď nevím jestli mu to mám platit nebo ne. A hlavně nevim jak se dostal k týhle cifře. Jsou to skoro 2 moje výplaty a je to pro mě docela slušná darda. Nevíte někdo jak se tyhle věci řeší. Nedal mi do ruky vůbec nic, nějaké účty a stvrzenky ze servisu, ani vyjádření pojiš?ovny. Navíc odtah auta byl bezplatný, právě v rámci pojištění. Prosím poraďte mi. Díky

[Editován dne 18/3/05 deeper]

Odesláno

No tak se na to vykašli.Pokud nemáte spolu žádnej papír, tak nemáš nikde podepsanou hmotnou zodpovědnost.Tím pádem když mu nic nedáš tak on na Tebe podle mýho nemůže. Maximálně Ti může vyhrožovat, ale Ty se můžeš ohradit ve smyslu \" A my se známe?\" Je to blbej příklad, ale podle mýho by to takhle nějak mohlo být.Navíc když Ti nedokázal na co ty prostředky vynaložil.

Odesláno

Hadra: Já si myslim to samý. Nic jsem mu nepodepisoval a tak to riziko bral na sebe, já si pro změnu platil zdravotku a socku a kdybych se nedejbože rozsekal taky tak mi taky nic nezaplatí. Halt jsem měl větší kliku než to auto. Pár boulí a zlomený žebra jsou už zahojený a takysem si to všechno platil já a navíc jsem s tim ještě tejden jezdil.........

Odesláno

Co si uvedl policajtum ve vypovedi? Myslim, jakto ze ridis to auto? Majitel ti ho pujcil? Tezko jsi jim uvedl, ze pro toho cloveka jezdis nacerno. :)

Jde mi o to, ze by te popripade chtel zazalovat za zniceni soukromeho mjetku - jde o to zda by /jelikoz te oficialne nezamestnaval/ dodatecne nechte zazalovat za to, ze jsi mu to auto treba i ukradl.

Ale asi plati to, ze pokud mezi sebou nemate zadny kus papiru /ikdyz i pojem \"ustni domluva\" je v nasich zakonech/ - ma holt smulu a nejake \"dluzite mi 17.000,-\" je fakt smesne - Napismu castku, kterou ti dluzi on za leceni a o kolik okradl stat, tim, ze te zamestnal na cerno -- i to by slo prece nakonec pouzit proti nemu, ne? :)

Odesláno

Sepp: Policajti se ani neptali proč jsem to auto řídil. On byl u toho takže to podepsal jako majitel vozu a já podepsal něco o tom jak ta nehoda probíhala. Byl jsem docela v šoku takže se mi ani v tý době nezdálo těch 5 tisíc moc :D to mi došlo až druhej den. Já byl rád že jsem to přežil. Jinak ani v knize jízd u tohohle auta nejsem psanej jako řidič, protože jsem tu knihu neměl v ruce......

Podle čeho se počítá spoluúčast, je to snad podle výšky platu??????

Jsem z toho bezradnej, nikdy jsem zákonama nezabýval

Odesláno

Co to je za blbost!? - podepsal to jako majitel vozu - Jeste rekni, ze si s tema policajtama tykal.

Pokud te policajti uznali za vinika nehody a sepisovali s tebou zaznam - musis v nem byt uveden jako ridic vozidla - jelikoz to bylo sluzebni /mel ho doufam na firmu/, pak je povinnosti policije zkoumat zda jsi vubec opravne to auto ridit /to znamena, zda si zamestnancem firmy, zda jsi uveden v knize jizd, .../

Porad mi nedochazi co majitel policajtum podepsal? Proc vubec zasahoval do setreni?? Mozna jedine jako svedek dopravni nehody - nic vic.

Pokud nejsi uveden v knize jizd - nechapu jak policajti mohli dojit k zaveru, ze jsi to ridi - v tom pripade se stacilo postavit vedle auta a tvrdit, ze jsi neridil, pouze si toho cloveka stopnul a on to s tebou naboural.

Odesláno

Já to taky nechápu. Volal jsem ho k tomu, a on jim podle mě podepsal, že jsem to auto neukrad, předběžné udání škody atd. Nic o služební jízdě nebo soukromé tam nebylo. Navíc jak jsem to mohl řídit služebně když jsem u něj oficiálně nedělal - a na to jestli jsem u něj zamněstnanej se mě neptali, stejně tak na nějakou knihu jízd. Asi to brali jako samozřejmost. Jinak jsem uveden jako řidič vozu, auto je psaný na firmu a platí se na něj ještě leasing. Naštěstí ty policajty on neznal (i když tady zná dost lidí, je to velkej pan podnikatel a taky dobrej hajzlik) Ty woe já nevim co z toho bude...... jako prachy mu dávat nebudu (dokud mi neprokáže, kolik dostal od pojiš?ovny, kolik stála oprava respektive přitažení auta z Německa a další detaily), ale jestli mě potáhne k soudu, tak budu vracet státu 3 měsíce podpory :) i když mě to příjde levnejc, ale celá jeho firma až asi na 3 lidi tam dělá na černo takže to na soud nevidim. Co myslíš ty může na mě nějakou právní kličkou???????

Odesláno

Fusion: to víš bylo před vánocema blížila se uzávěrka tak potřebovali prachy, normálně bych se s nima hádal, ale v týhle situaci mi to bylo úplně jedno......

Ale podpisem prý souhlasím s pokutou a nelze se odvolat, stejně bych si nepomoh....... pořád tam je ten strašák tý práce na černo

Odesláno

No nejsnazsi je do protokolu uvest, ze si nic nepamatujes, jelikoz si v takovem zdravotnim stavu, ze to ani neni mozne a ze zadas o zavolani zachranky - ziskavas par hodin na promysleni. K vypovedi ve stavu, v jakem si byl te nemohou nutit. Tech 5 tisic na miste se mi taky nejak moc nezda - maximalne bych to vydel na dva - v pripade, ze nedoslo ke zraneni jine osoby.

Pravni klicka??- Na co? K soudu te neposle, protoze mu muzes zlomit vaz svou vypovedi o tom jak te zamestnaval na cerno. Takze penize tezko po tobe bude vymahat soudne. Na druhou stranu - vsichni zname zpusoby jak z nekoho dostat penize i mimosoudne, ze?

Odesláno

Sepp: Hm taky jsem o tom přemejšlel jak by ty prachy ze mě chtěl dostat mimo soud ale moc šancí nemá...... manželku mi neunese, nemam, děti taky ne. Přítelkyni a? si klidně nechá :D byt mi nevybere, auto taky ne :) neni tam co brát a v bytě sedí 40ti kilová psí bestie. Pokud mě někdo rozbije tlamu, OK když mu to pomůže. Má na krku 8 let basy a co jsem se bavil s právničkou, tak mu to asi přiklepnou. V jeho hotelu zařvali 4 lidi a bylo to jeho zanedbání povinností. Ten chlap je možná nebezpečnej, ale neřikej mi že kvůli penězum co si někde vycucal z prstu bude podnikat nějaký hovadiny...... Já si myslim že to zkusil. Nevim hestli si o mě myslí že jsem takovej debílek, kterýho pumpne, já mu vyšel vstříc v tom, že jsem všechno co jsem zničil a nebylo to pojištěný zacálnul. Nechtěl jsem po něm nějaký náhrady za léčení atd..... tak mu přednesu muj návrh, bez emocí a nějakejch výhružek a když bude prudit dál, tak mu zkusim pohrozit soudem. Já si myslim, že jsem v právu víc než on i když je poškozenej, tak mu to platila pojiš?ovna a navíc se to stalo protože jsem prostě jet musel i když bylo náledí a počasí na nic

Odesláno

to v jakým zaměstnaneckým poměru jsi tam pracoval je jiná otázka...

pokud jde o samotnou nehodu resp. škodu, tak ji po tobě může vymáhat soudně jako způsobení nehody z nedbalosti..pokud není v pracovní smlouvě taková úhrda resp. postup úhrady škody řešen jinak...předpokladem je že jsi nehodu způsobil z vlastní viny...pro takové případy si sjednává většinou zaměstnanec pojištění a tato pojistka případně škody způsobené zaměstnavateli zaplatí....viz. např. řidiči tiráků, řidiči autobusů atd... samozřejmě může být v pracovní smlouvě dohoda jiná..jako např. že po tobě tu škodu zaměstnavatel nebude požadovat atd...

Zkrátka ty jsi řídil cizí auto - majetek a na tomto majetku si z nedbalosti způsobil škodu, kterou po tobě vlastník vozidla může požadovat v občansko-správním řízení u soudu....jaká byla škoda, pojištění, atd. určí soud podle předložených dokumentů případně vyjádření soudních znalců.

Ve tvém případě tipuji že měl vlastník vozidla havarijní pojištění, které částečně škodu pokrylo, ale jak je známo tak většinou u takového pojištění je spoluúčast pojištěnce tzn. část platí majitel, část pojiš?ovna...jaká je přesně je uvedeno ve smlouvě, obvykle 5 nebo 10 % ze škody hradí držitel vozidla. Předpokládám že by bylo rozhodnuto, abys tu spoluúčast hradil ty.

Ještě je také možnost že by pojiš?ovna zkoumala okolnosti nehody a v případě porušení smluvních podmínek by ona neuhradila aní část škody a celou bys hradil sám...to bych viděl pokud si řídil služební vůz např. bez platného osvědčení o školení řízení firemních vozů...

Jinak u takového sporu by se řešila pouze ta škoda tzn. kdo ji způsobil, kdo ji uhradí atd...na to v jakém zaměstnaneckém poměru by asi nedošla slova...jestli seš brigádník, načerno, řádný zaměstnanec,....to si já osobně myslím

Odesláno

Při řízení auta, kde v technickém průkazu je uvedena firma, musí mít řidič platný doklad o proškolení prof. způsobilosti nebo jak se to přesně jmenuje...bez tohoto oprávnění by neměl takové vozidlo řídit...takže neměl by nastat případ že si na víkend bere zaměstnanec vůz domů a půjčí ho např. manželce, kamarádovy, který to osvědčení nemá.....ale tohle určitě znáte, samy policajti při kontrole kdy vidí v otp název firmy požadují to osvědčení...

Odesláno

Mě to připadá, jako že jeden vychcánek chce napálit druhého...

Rozhodně se ten pan podnikatel nemůže pouštět do nějakých soudních sporů, ale pokud to je nějaký ranař, měj se napozoru...

A ponaučení - nevyplácí se dělat věci načerno! Umím si představit, že pro rodinnou firmu něco takového udělám, ale pro cizího člověka? Co kdyby Ti řek, že Ti prostě nezaplatí? Jakou máš na něj páku? Nebo nebyl až tak cizí?

Odesláno
Napsán autorem Peta

Mě to připadá, jako že jeden vychcánek chce napálit druhého...

Rozhodně se ten pan podnikatel nemůže pouštět do nějakých soudních sporů, ale pokud to je nějaký ranař, měj se napozoru...

Proč myslíš že se nemůže pouštět do soudních sporů? Podle čeho tak soudíš? Předpokládám že oba disponujeme stejnými informacemi tzn. deeper měl nehodu, pravděbodobně podle infa zde uvedeného soudím, že on byl viníkem....pokud jsem to pochopil správně je to jasné, poškození cizí věci z nedbalosti

Neznamená to, že jsem proti deeprovi a stojím na straně toho \"podnikatele\", pouze vycházím z faktů, které tu byli řečeny, samozřejmě třeba je to složitější, všechno jinak atd...to bohužel nevím, neznám podrobnosti

Odesláno
Napsán autorem Dress

Proč myslíš že se nemůže pouštět do soudních sporů? Podle čeho tak soudíš? Předpokládám že oba disponujeme stejnými informacemi tzn. deeper měl nehodu, pravděbodobně podle infa zde uvedeného soudím, že on byl viníkem....pokud jsem to pochopil správně je to jasné, poškození cizí věci z nedbalosti

Neznamená to, že jsem proti deeprovi a stojím na straně toho \"podnikatele\", pouze vycházím z faktů, které tu byli řečeny, samozřejmě třeba je to složitější, všechno jinak atd...to bohužel nevím, neznám podrobnosti

Také neznám podrobnosti, ale pokud deepera zaměstnával načerno, asi se s tím nebude chtít chlubit před soudem...

Odesláno

Na 100 % to nevím, ale tipuju že to by soud v případě řešení škody ani nezajímalo... jako kdyby si vymáhal škodu po mě, kterou bych ti způsobil tak by taky nikdo neřešil jestli jsme kamáradi, nejlepší kamarádi, příbuzný, zaměstnáváš mě načerno nebo jako brigádníka,... tam je to spor o vymáhání škody tzn. osoba proti osobě

Odesláno

Tak já to vidím asi takhle - Deeper zřejmě vlastní vinou zbořil cizí au?ák (to, že mu PČR dala pokutu 5tKč, o něčem svědčí), tím způsobil majiteli vozu škodu na leasinovaném majetku a ten po něm požaduje úhradu rozdílu mezi výší škody a výší pojistného plnění. Protože však Deeper neměl tzv. pojistku na blbost (pojistka pro úhradu škod způsobených zaměstnavateli) a současně též vlastně nebyl zaměstnancem, nezbývá mu nic jiného, než škodu nájemci auta uhradit a být rád, že auto bylo leasované a tudíž i pojištěné (kdyby byl Deeper zaměstnancem, mohl by zaměstnavateli uhradit škodu pouze do výše trojnásobku svého průměrného platu a toto pak uplatnit u pojiš?ovny, pokud by tedy pojistku měl).

Co se týče prásknutí zaměstnavatele, že Deepera zaměstnával načerno - samozřejmě lze tomuto podnikateli trochu znepříjemnit život, ale současně tak práskne i sebe, že na černo dělal a samozřejmě bude nucen i doložit financům, kolik že si u něj vydělal - pokud to nedoloží, riskuje, že ho dodaní podle tabulek a bude platit podstatně víc. Ale je fakt, že si bude moci zamnout ruce a říct si - TAK JSEM TI, PODNIKATELI, ZNEPŘÍJEMNIL ŽIVOT. Sice jsi mi zpočátku vyhovoval, Ty prachy od Tebe mi nesmrděly, pak jsem Ti zbořil auto a Tys, Ty syčáku, to po mě chtěl ještě uhradit - JSI LUMP A TAK TĚ HOLT PRÁSKNU

Trochu mi tento přístup vadí - možná i kvůli tomu, že sám podnikám a tak mám asi jiný pohled než Deeper (zamyslel ses třeba nad ušlým ziskem, o který Tvůj chlebodárce přišel????). Často mě na silnici předjíždějí mladí kluci v dodávkách, kteří jedou hlava - nehlava a samozřejmě i zhusta havarují. Pokud jsou zaměstnanci, pak jejich zaměstnavatele lituju, protože pokud to auto právě nezbořej´, ale třeba \"jen\" uštvou motor, tak si na nich zaměstnavatel vůbec nic nevezme (no a pokud to zbořej, položej klíčky a Ty se starej). A jestli po mě budeš chtít nějaký prachy, počkej, já na Tebe taky něco vymyslím

[Editován dne 3/19/Sat, 19 Mar 2005 18:53:49 +0000Sat, 19 Mar 2005 18:53:49 +0000Sat, 19 Mar 2005 18:53:49 +0000Sat, 19 Mar 2005 18:53:49 +0000 Medvěd]

Odesláno

Přijde mi, že jsi viníkem nehody a teď se ti nezdá, že bys měl za něco platit, nebo se pletu? Za blbost se přece platí! Určitě by bylo rozumnější se s tím majitelem auta domluvit, zeptat se ho, jak k tý sumě přišel a tak. Pokud bylo ale auto tak zbořený, jak popisuješ, tak 17 litrů je ještě hodně slušná částka za takovou zkušenost!;)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...