Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravim vsetkych

mam dotaz na povinnu vybavu. Kedze v Blave sa vo viacerych predajniach objavili oznamy, ze reflexna vesta je povinna vybava v CR, Rakusku a Nemecku, chcem sa spytat ci je to tak. Pokial si dobre pamatam, povinne to bolo (aspon v CR) pre auta nad 3.5 t.

Hladal som aj tu na fore, aj na inete a povinna vybava podla vyhlasky 341/2002 Sb pre os. auta vestu nespomina.

Otazka do plena :

1) je vyhlaska nejako novelizovana resp je nova, kde by bola takato povinnost aj pre osobne auta?

2) ako je to v Rakusku a mozno bude niekoho zaujimat aj Nemecko?

PS je mozne ze uvedeny obchod ma iba skvely marketing, chcu predat :D

:papa

Odesláno

*** Za prvé je třeba říci, že se nejedná o povinnou výbavu vozidla, jakou jsou například lékárnička nebo náhradní sada žárovek. Jedná se o nařízení vlády č.168, které upravuje podmínky bezpečnosti práce. Pokud jde o výstražné vesty hovoří jasně.

\"Týká se to především podnikových vozidel. Tedy případů, kdy se někdo jako řidič živí a jezdí pro nějaký podnik, například rozváží zboží. Dále jsou to vozidla, dříve nazývaná referentská, tedy ta, která zaměstnanci využívají při služebních cestách pro svého zaměstnavatele, \" vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Ovšem částečně se to může dotknout i soukromých vozidel.

\"To jsou případy, kdy zaměstnavatel souhlasí s tím, že jeho zaměstnanec použije ke služební cestě své soukromé vozidlo a poskytuje mu náhradu.\" V těchto třech případech tedy musí být vozidlo vybaveno pro případ odstraňování poruchy výstražnou vestou. Paradoxně se to ovšem netýká malých podnikatelů. \"Vezmeme-li doslovné znění předpisu, pak v případě, že někdo soukromě podniká a je sám sobě zaměstnavatelem i zaměstnancem, se ho tato povinnost netýká.\"

Zaměstnanec je pak povinen v případě, že opravuje porouchané vozidlo, například vyměňuje píchlé kolo, tuto vestu použít. Ale je tu jedna výjimka.

\"V případě, že jde řidič označit výstražným trojúhelníkem odstavené vozidlo, tedy na dálnici do vzdálenosti 100 metrů a na ostatních silnicích 50 metrů před vozidlo, pak to není považováno za opravu a ještě nemusí mít vestu na sobě.\"

Nechce-li se zaměstnavatel zaobírat nakupováním reflexních vest, pak má ještě jednu možnost.

\"Podle toho vládního nařízení je to možné. Může nařídit, že v případě závady jeho zaměstnanec má přivolat asistenční službu a zakázat mu opravu vozidla svépomocí.\"

V takovém případě tedy řidič pouze označí odstavené vozidlo výstražným trojúhelníkem a počká na příjezd pomoci. To se ovšem týká především nových vozidel a také nesmí v takovém případě ani vyměnit píchlou pneumatiku. Ovšem v důsledku je asistence určitě dražší než pořízení výstražné vesty.

\"Vzhled té reflexní vesty stanovuje zvláštní předpis pro jejich výrobu. Při jejich pořizování bych si tedy měl zkontrolovat zda použitý materiál odpovídá normě pokud jde o odrazivost a podobně.\"

Důležité je, že vesta není povinnou výbavou vozidla a jako takovou ji tedy nemůže při kontrole policista požadovat.

\"To nemůže, protože to není povinná výbava. Nanejvýš může přistihnout řidiče, že opravuje vozidlo bez ní, ale ani to nemůže pokutovat a pouze to oznámí patřičnému úřadu bezpečnosti práce, který se tímto porušením vládního nařízení pak bude zabývat,\" ***

Odesláno
Napsán autorem Marton

Zdravim vsetkych

mam dotaz na povinnu vybavu. Kedze v Blave sa vo viacerych predajniach objavili oznamy, ze reflexna vesta je povinna vybava v CR, Rakusku a Nemecku, chcem sa spytat ci je to tak. Pokial si dobre pamatam, povinne to bolo (aspon v CR) pre auta nad 3.5 t.

Hladal som aj tu na fore, aj na inete a povinna vybava podla vyhlasky 341/2002 Sb pre os. auta vestu nespomina.

Otazka do plena :

1) je vyhlaska nejako novelizovana resp je nova, kde by bola takato povinnost aj pre osobne auta?

2) ako je to v Rakusku a mozno bude niekoho zaujimat aj Nemecko?

PS je mozne ze uvedeny obchod ma iba skvely marketing, chcu predat :D

:papa

V Čechách je vesta povinná u všech firemních vozidel (od referentských osobáků až po kamiony), já osobně bych ale byl pro rozšíření na všechna auta (sám jí mám i v pažoutovi), protože sa šera jí považuju za skvělý prostředek ke zvýraznění kolem auta se pohybujícího řidiče - ono až Tě někdo sejme, tak už si pro vestu za pár korun těžko poběžíš.

Odesláno

2 Kurt....no to je ale kravská vyhláška. Já bych volil...buď všeci nebo nikdo...Co to je za nesmysly tohleto.Jako kdyby řidiči firemních aut měnili kola častěj než řidiči normálních.Co se týče opravy, tak mám pocit že se spíš na 90% vysere domácí Shade než firemní Fábka.Tak kde je pes?

Odesláno
Napsán autorem Hadra

2 Kurt....no to je ale kravská vyhláška. Já bych volil...buď všeci nebo nikdo...Co to je za nesmysly tohleto.Jako kdyby řidiči firemních aut měnili kola častěj než řidiči normálních.Co se týče opravy, tak mám pocit že se spíš na 90% vysere domácí Shade než firemní Fábka.Tak kde je pes?

100-ní souhlas - je to tím, jak se v ČR přijímají právní předpisy - zásadně NAPŮL! Je to podobné, jako s 2-letou zárukou. Když kupuješ něco na firmu, nemáš na ní nárok, když na fyzickou osobu, tak ano.

Souhlas s Medvědem, ale moc nevěřím tomu, že se tohle podaří schválit. Naštěstí už na to někteří lidé přišli sami, takže např. cyklistů potkávám stále více těch, kteří mají na oblečení alespoň reflexní pruh...

Odesláno

Je pravda, že v tý džungli, ve který se tvořej v tomhle státě zákony, je prosazení jakéhokoli smysluplného zákona skutkem nadlidským a nereálným - proč ale lidi nemysdlí hlavou a potřebujou na všechno zákony???? To je takovej problém se zamyslet a říct si: Hele, reflexní vesta - dobrej nápad, stojí to dvě kila, to je lepší večeře v hospodě, tak jí koupím, aspoň mám menší šanci, že mě někdo sejme. A rázem by byl takovej zákon k prdu, protože by to většina řidičů jistě měla (dtto: dětské sedačky (proč proboha jenom na dálnici, když nejvíc nehod je ve městě a když vidím auto, kde dítě stojí vprostřed mezi sedačkami, aby dobře vidělo, mám tendenci tohoto ...... předjet a vysvětlit mu, co se všechno může stát, když bude potřebovat rychle brzdit), svícení aut nonstop (omezení povinnosti svítit jenom v zimním čase mi prostě rozum nebere) a další evergreen, bohužel často se řešící i v tomto fóru jsou zimní gumy, kde člověk, uvažující hlavou přece MUSÍ dojít po krátké úvaze k tomu, že je - li zima, musím odložit sandály a vzít si zimní boty a stejně musím přistupovat i k autu, jinak zabiju možná nejen ebe, ale i někoho zcela nevinného). To všechno jsou věci, které podle mě člověk s IQ jen o trochu větším než houpací kůň přece musí chápat a žádných zákonů k tomu netřeba - je škoda, že těch přemýšlejících lidí ubývá a všechno se svádí právě na zákony.

Odesláno

Hmmm teď nevím jestli jsem to správně pochopila. Mám soukromé auto, ale když někam jedu služebně, jedu s ním (služební auta nemáme) na ces?ák. Musím mít referentské zkoušky, to je jasný, ale moje vozidlo slouží pouze mě, nejezdí s ním nikdo jiný. Vztahuje se povinnost mít vestu i na služební cestu když jedu vlastním autem?

Odesláno
Napsán autorem Kurt

Ovšem částečně se to může dotknout i soukromých vozidel.

\"To jsou případy, kdy zaměstnavatel souhlasí s tím, že jeho zaměstnanec použije ke služební cestě své soukromé vozidlo a poskytuje mu náhradu.\" V těchto třech případech tedy musí být vozidlo vybaveno pro případ odstraňování poruchy výstražnou vestou. [/i]

Z toho, co píše Kurt mi jasně vyplývá, že pokud jedeš svým vozidlem kamkoli na ces?ák (zaměstnavatel Ti tudíž poskytuje náhradu), tak vestu mít musíš (ale zkus mu donést na Ty dvě stovky účet, třeba Ti je proplatí jako NUTNÝ VÝDAJ SPOJENÝ S TVOU SLUŽEBNÍ CESTOU.

Odesláno

Musíš. Z té citace to plyne: \"...Ovšem částečně se to může dotknout i soukromých vozidel.

\"To jsou případy, kdy zaměstnavatel souhlasí s tím, že jeho zaměstnanec použije ke služební cestě své soukromé vozidlo a poskytuje mu náhradu. V těchto třech případech tedy musí být vozidlo vybaveno pro případ odstraňování poruchy výstražnou vestou. ...\"

Ale zaměstnavatel Ti ji asi musí uhradit. :D

Odesláno

ještě by museli udělat zákon že je člověk povinen ji mít na sobě: a kdy? jenom při píchlým kole, nebo i dolití destilky? to je zapeklitá věc...

nesažím se nijak vyvrátit fakt že je to dobrá věc, jen je to nedomyšený ze strany zákonodárců

Odesláno

Já mám 2(slovy dvě). Jednu nosím, druhou ne, jednu mám na opravy, druhou na ukazování polišům(nebo na zimu). Jak píše méďa, pořídil jsem si ji do soukromého auta pro vlastní bezbečnost. Mám si oranžové, ale uvažuju o zelené, protože když vidím na cestě zelenou nějak podvědomě uberu rychlost, protože si myslím, že to jsou policajti. Nikde není totiž zakázáno mít zelenou.:papa

Odesláno

Díky za odpověď. Už vidím zaměstnavatele jak proplácí vestu všem zaměstnancům, kteří občas jezdí soukromým autem pro služební účely (je nás asi 20) :bojim.

3x se mi povedlo příspěvek vložit, protože mě zlobil net a když zlobit přestal, bylo to tu 3x a já netušila jak to smazat :D

Odesláno

Jako zaměstnavatel bych opravdu neměl problém koupit pro zaměstnance vestu za pár korun, a to i kdyby šlo o 20 vest (20 x 200 je podle mě 4000 Kč) tak by to snad žádnou firmu položit nemělo (hlavně ve srovnání s ostatními povinnými platbami, o jejihž smysluplnosti se lze s úspěchem dlouho dohadovat- zde vidím smysl jasný, jen bych to rozšířil na vestu povinně jako lékárničku).

K tomu proplacení - pokud je zaměstnavatel škrt, může to samozřejmě řešit i tak, že koupí 1 nebo 2 vesty, které pak budou zaměstnanci fasovat před služební cestou.

[Editován dne 3/4/Fri, 4 Mar 2005 13:26:59 +0000Fri, 4 Mar 2005 13:26:59 +0000Fri, 4 Mar 2005 13:26:59 +0000Fri, 4 Mar 2005 13:26:59 +0000 Medvěd]

Odesláno
Napsán autorem Medvěd

Jako zaměstnavatel bych opravdu neměl problém koupit pro zaměstnance vestu za pár korun, a to i kdyby šlo o 20 vest (20 x 200 je podle mě 4000 Kč) tak by to snad žádnou firmu položit nemělo (hlavně ve srovnání s ostatními povinnými platbami, o jejihž smysluplnosti se lze s úspěchem dlouho dohadovat- zde vidím smysl jasný, jen bych to rozšířil na vestu povinně jako lékárničku).

K tomu proplacení - pokud je zaměstnavatel škrt, může to samozřejmě řešit i tak, že koupí 1 nebo 2 vesty, které pak budou zaměstnanci fasovat před služební cestou.

[Editován dne 3/4/Fri, 4 Mar 2005 13:26:59 +0000Fri, 4 Mar 2005 13:26:59 +0000Fri, 4 Mar 2005 13:26:59 +0000Fri, 4 Mar 2005 13:26:59 +0000 Medvěd]

A pokud je ještě větší škrt, koupí ty vesty všem, ale dá jim příští měsíc o 200Kč menší výplatu.:D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...