graver Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 Za dob totalitních existovalo něco jako amaterské dílny - pro automobilisty to provozoval Svazarm. Prostě garáž s vercajkem a zvedákem, přijdu, zaplatím, opravím, odejdu. Nevíte někdo, jestli něco takového neexistuje i dnes (konkrétně v Brně). Udělal bych pár věcí, se kterými jinak musím do servisu, protože nemám garáž ani pořádný vercajk. I když užnávám, že by to servisům asi sebralo pár kšeftů Citovat
graver Odesláno 17. leden 2005 Autor Odesláno 17. leden 2005 Ne tak úplně. Před pár lety to v Brně částečně provozovaly jakési garáže - některá stání měla montážní jámu a šel tam půjčit vercajk (prý - nebyl jsem tam). Jinak díky za odpověď - dala se čekat. Citovat
Fusion Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 já vím o obrovské rampě, na kterou se dá najet a uděláš si tam cokoliv, je to teda spíš na letní počasí. Je to v takovým areálu, připravil bych si plácačku něčeho kdyby někdo něco říkal... Citovat
oddie Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 Graver: jistě. Největší problém je v tom \"před pár lety\". Proč to nefunguje dneska? Inu, za jedno jsme v Čechách, takže pokud bylo někde něco společného a volněji přístupného, tak to někdo prostě rozkrad (neznáte heslo \"co nechceš mít, půjč\"? Pořiďte si solidní vercajk a uvidíte...), a nebo aspoň neudržoval (a o zvedák a garážovou techniku se musí pečovat dost, akorát si to většina z vás prostě nedokáže představit). Druhá věc jsou bezpečnostní předpisy, a životní prostředí. Můžu vás s klidem ujistit, že VŠICHNI garážisti, co mění olej či provozní kapaliny, tak činí v rozporu se zákony, a mohli by za to vyfasovat celkem slušné flastry. Takže jen blázen by z toho dělal veřejný spolek, a upozorňoval tak na sebe. Zkrátka, pokud chceš kutit, sežeň si vlastní prostor, a vlastní vercajk, a nikde se s tím moc nechlub. A jakmile do toho půjdeš s víc lidmi dohromady, koleduješ si o pozdější problémy, na to můžeš vzít jed. Citovat
graver Odesláno 17. leden 2005 Autor Odesláno 17. leden 2005 To Oddie: určitě je to tak, jak píšeš. Já v té branži nedělám, tak se nebudu pouštět do diskuse o tom, jak lze na nářadí vybírat zálohy, jak řešit nakládání s provozními médii a proč to jinde jde a u nás ne. Nakonec jsm spíš potřeboval vědět, jestli něco takového existuje, nikoliv proč neexistuje:D To Fusion: o nějaké rampě mi říkal kolega v létě, ale nebyl jsem tam a pak jsem to zapomněl - kde to má být? Citovat
oddie Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 S těmi rampami, jámami a zvedáky v cizích prostorách si, vážení, dejte extra bacha na jednu věc, o které asi moc neuvažujete - a to, že že tam nemůžete být neomezeně dlouho. Takže nedělat věci, při kterých se to auto znepojízdní, a nemáte jistotu, že jej do večera zase zpojízdníte. A to, jak tak občas čtu vaše dotazy, nemáte prakticky nikdy, zvláš? v kombinaci s tím, že to zřejmě budete dělat o víkendu, kdy nejde narychlo nic koupit, a nadto na Peugeotech, kde jsou milióny verzí všeho možného, a nelze si všechno připravit dopředu. Tohle je přesně důvod, proč nedoporučuju příliš využívat takovýhle cizích míst - u sebe v garáži, když na mě z auta vypadne nějaký průser neřešitelný okamžitě, prostě jen zavřu vrata a řeším to třeba za týden, až potřebnou věc seženu. Ale chci vás vidět např. když budete měnit ložisko, a praskne vám těhlice - bez toho totiž ani nepostavíte auto na kola, aby šlo odtáhnout, a kdo z vás má doma náhradní? Nechci vás zase extra strašit, ale znám milióny případů, kde takový pokus o levnější svépomocnou opravu stál nakonec násobky částek oprav v servisu, takže radím opatrnost. Ostatně, když jsem měnil agregát ve svém autě (1,9D -> 1,9TD), na velké dílně, dopředu jsem si od sebe navezl všechny potřebné věci plus půl garáže jako rezervu - přesto jsem tam v průběhu montáže musel třikrát jet pro nějakou další nepředvídatelnou drobnost. A to myslím, že tyhle auta znám dost slušně. Takže opatrně, s tím nadšením... Citovat
graver Odesláno 17. leden 2005 Autor Odesláno 17. leden 2005 Já jsem si tam chtěl v létě jen natřít spodek - ložisko vyměnit neumím a o těhlici jsem si až doteď myslel, že to je vodní pták:D Citovat
snowboy Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 No, v zemi na zapad odsud - myslim tim Nemecko, takove dilny funguji, a dokonce jich je i dost. Nedavno o tom byl porad na nejakem Nemeckem TV kanale. Prijedes, kutis, na zaver zaplatis a hotovka. Za pouziti naradi je pausal, spotrebak se plati zvlast. Samozrejme musi byt osetrena i bezpecnost prace a ekologie, o kradezich nemluve, ale to je spise o lidech a s tim je u nas znacny problem Citovat
Fusion Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 ložiska budu taky dávat do servisu je to tam tak spíš na výměnu oleje nebo něco menšího.. nevím, výborný alespoň na kontrolu spodku... olej sem si zatím dělal vždy doma, mám takový malý rampy graver: nepamatuju přesně, někdo kolem líšně nebo dolě u Tomkova nám. nějaká vedleší, fakt si nevzpomenu [Editován dne 17/1/05 Fusion] Citovat
Fusion Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 ekologie: starým olejem se natřou trámy co máme za zahradě Citovat
Ráďa Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 Tak to u nás v Přerově jsou družstevní garáže,a tam mají 3.venkovní rampy a dvě celkem velký dílny,který si můžeš pronajmout na určitý čas.Cena za den je 20Kč!!!samozřejmě bez nářadí,ale je tam třeba kompresor a jáma,takže na nástřik spodku docela v pohodě.Na vrátnici tam sedí vrátný,půjčí ti klíč a podle toho kdy ho vrátíš a kolik jsi spotřeboval el.zaplatíš.Loni jsme tam týden dělaly škodárnu,kámošovi spojku na golfu a jiné věci. Citovat
Fusion Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 ráďa: tak to je super věc! našel sem starou tatrovku 603 a teďka řeším kam jí odstavit Citovat
Fx Odesláno 17. leden 2005 Odesláno 17. leden 2005 Tak takovouhle dilnu bych si klido pronajal jako garaz pro bezny stani... Za ty prachy Citovat
Hadra Odesláno 18. leden 2005 Odesláno 18. leden 2005 U nás, kolem PV je taky spoista ramp.Na nástřik spodku nebo na olej je to ideální. Citovat
snowboy Odesláno 18. leden 2005 Odesláno 18. leden 2005 Joo Zkus mi napsat kde. Ja se snazil nejakou najit pred cca 2 lety a bezuspesne. Citovat
Hadra Odesláno 18. leden 2005 Odesláno 18. leden 2005 Jedna je mězi Držovicama a Smržicama.....na té samotě....tam žijí členové mé rodiny a tam jedna je.Je ve svahu.Má ji můj prastrejda nebo tak nějak.Už jsem ho neviděl tak 2 roky, tak nevím jaká by byla komunikace.Další je v čelechovicích ve škole.Jde o to...domluvit se se školníkem.Další je ve Ptení na družstvě....když zkousneš ten smrad. Citovat
oddie Odesláno 18. leden 2005 Odesláno 18. leden 2005 Napsán autorem Fx Tak takovouhle dilnu bych si klido pronajal jako garaz pro bezny stani... Za ty prachy Že jo! To je nějakých 600 měsíčně, moje malá garáž stojí 2x tolik, a to je velmi levná... Citovat
Guest dtyrkas Odesláno 20. leden 2005 Odesláno 20. leden 2005 Myslim ze na Ukrajine to vyresili celkem chytre. Nejspis vzhledem k tomu, v jakem se nachazeji technickem stavu auta na vychod od Slovenska, prisel nekdo (asi) za totace se zlepsovakem. Tyhle rampy jsou na kazdym 10 km silnic 1. tridy. A aut na nich vzdycky stoji dost. Jooo, sou to koumaci. Z mych cest po UA: Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.