Cliwe Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Co si myslíte o tom že hypotéky zdražují? Citovat
oddie Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Mám z toho tak maximálně srandu, za dnešní ceny něco koupí jen blázen, a pokud se náhodou naskytne super kup, je jedno, jestli hypo stojí o procento víc. Citovat
ThorR Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Třeba já včera koupil byt. Tady u nás se mě vyplatí platit hypotéku/úvěr než nájem třebas u RPG... Citovat
ThorR Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Mám z toho tak maximálně srandu, za dnešní ceny něco koupí jen blázen, a pokud se náhodou naskytne super kup, je jedno, jestli hypo stojí o procento víc. Já mám srandu z toho cos napsal zase ty. Proč by měl kupovat jen blázen? Já zase nechápu jak někdo může žít v podnájmu třeba za 10 000,- když ten stejný byt s poplatkama může mít třeba za 9 000,- ale ve svém vlastnictví. Jako jediný důvod chápu to, že někdo nedosáhne bonity na hypotéku/úvěr...jinak je to házení peněz z oken. [upravil dne 12.2.2011 17:57 ThorR] Citovat
MilanF1 Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Ano, je lepší dávat peníze do svého, než někomu za nájem ... Ale zpět k dotazu, nevím, že by hypošky šly nahoru, spíše jsem slyšel, že šly dolů. Nicméně dvě procenta to nejsou Citovat
matii Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Nám končila pětiletá fixace a Hypoteční banka snížila sazbu o 0,1%. Nekoukejte na NOVU nebo zblbnete. [upravil dne 12/2/11 17:26 matii] Citovat
oddie Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Byt, který jde koupit na hypo za 9 i s poplatkama se opravdu nepronajímá za 10. Pokud by to tak bylo, mám těch bytů 20 a nechodím do práce. To, že byl nájem větší než splátka hypo platilo kdys dávno, pokud někdo dnes platí přemrštěný nájem, jeho chyba. Dnes je lokalit, kde se obecně vyplatí koupit byt naprosté minimum. Citovat
ThorR Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Možná tak v Praze, tady na Ostravsku je to přesně naopak. U hypoték je právě \"riziko\" nestálého úroku (resp pouze na 1,3 nebo 5 let) kdežto u úvěru ze stavebka je úroková sazba pořád stejná, takže si člověk spočítá kolik přeplatí ... právě to teď řeším a půjdu nejspíše do úvěru, kde je právě ta jistota ... nevím jak bude třeba za rok silná koruna .... Citovat
oddie Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Takže mi chceš tvrdit, že se v Ostravě pronajme za 10tis byt, u kterého celá splátka hypo + FO je pouze 9? Spotřebu neuvažuji, ta je v obou případech stejná. Pokud uvažuju FO litr, splátka 8 tis odpovídá zhruba 1,3M. Takže byt, který se dá koupit za 1,3M se u vás pronajímá za 10? To je ovšem nádhera, protože to je nájem podstatně dražší než v Praze. Normálně bych takový byt rychle běžel koupit, protože to je dobře výdělečný podnik, ale něco mi říká, že to asi bude tak trochu jinak. Ostatně počítal jsem takto pár lokalit zhruba před měsícem a nevycházelo to jako dobrá investice v žádné. Ono také s cenama nájmů v inzerci je to asi jak s cenama aut, co si budem povídat, jak už nám tu pár zdejších \"up\"-ovačů názorně předvedlo. Citovat
ThorR Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 tak počítej se mnou... kamarád bydlí: 2+1 v 6 patře bez výtahu, revitalizace domu, plastových oken atd. nájem se službama (elektřina z toho je 1200,-) v podnájmu cena těsně pod 10 000,- Já včera koupil(složil zálohu) 2+1 osobní vlastnictví, po revitalizaci, 2 patro bez výtahu, plastová okna nové rozvody el, odpad, atd cena podnájmu 2700,- + elektřina asi 1000,- + hypotéka cca 4500-5000, výsledná cena 8-9 tisíc... Co ti logicky vychází? Neříkám že je to tak v Praze, tohle je konkrétní situace v Ostravě.... Citovat
oddie Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Nájem, co platí ten kamarád já platím za 50m byt s terasou, možností používat zahradu a parkovat ve dvoře... a když se podívám do inzerce, vidím tam podstatně levnější nájmy, bez problémů bych si vybral. Kamarád je docela blázen. Citovat
p406b Odesláno 12. únor 2011 Odesláno 12. únor 2011 Nevim proč by měli důvod,kromě marže banky. ČNB drží úrok na histr. min. Mam hypo u mbank s variabilnim urokem s přepočtem každý měsíc. Od uzavření šli úroky ČNB jen dolu,takže ty moje taky. Detaily jsou na stránkách banky. Nikdo jiný nebyl schopnej se ani přiblížit podmínkám co nám napoprvé nabídli. Toto nabízí u konkurence jen VIP. Takže se s nima nesrat a vyjednávat tvrdě. U nás v okr. UO to je podobný, lepší koupit než platit nájem a za pár let nemít bydlení ani peníze. Zde se nic novýho nestaví takže tady není přetlak volných bytů jak v Praze. Citovat
Cliwe Odesláno 13. únor 2011 Autor Odesláno 13. únor 2011 Taky se mi to zdá jako kachna. Chtějí zblbnout lidi aby si rychle brali hypotéky. Přiznam se že mě tim v tv překvapili. Už nekolik měsícu čtu :Ceny bytů jsou na dně!\" už to začalo být vtipné. A najednou že hypotéky půjdou nahoru. Lidi přicházejí o práci. nemovitostí je nadbytek. Plánuji koupit nemovitost a jsem z toho trochu zmatenej Citovat
vix Odesláno 13. únor 2011 Odesláno 13. únor 2011 jediná výhoda vlastního proti nájmu je ta, že když si chceš postavit vestavnou skříň, nemusíš se ptát pronajímatele. Na druhou stranu, za tuhle svobodu neplatíš zhruba dvojnásobek nájmu. Vlastní byt je fajn, nicméně i pronájem má své kouzlo. Citovat
oddie Odesláno 13. únor 2011 Odesláno 13. únor 2011 Cliwe: pokud chceš něco kupovat, místo hysterických reportáží v TV a článků v novinách se skrytou reklamou, které si klidně po týdnu odporují samy sobě je třeba dlouhodobě sledovat situaci na trhu včetně souvislostí. Citovat
JoseA Odesláno 26. březen 2011 Odesláno 26. březen 2011 Letos chci kupovat byt. V červenci mi končí vázací doba stavebního spoření, tak vyberu naspořené peníze, přidám něco málo z prasátka a zbytek hypoteční úvěr. Co sem srovnával kalkulátory hypoték na internetu, tak nejlepší se mi zdá nabídka MBank, která nemá poplatek za vyřízení ani za výpisy. Úrokové sazby +- stejné. Beru ale v potaz, že by se dalo v nějaké míře vyjednávat i u jiných bank. Jeden problém je ale v tom, že byt, který mám vyhlédlý už delší dobu (prodává se minimálně dva roky) a před půl rokem jsem se předběžně domlouval s majitelem bytu, je v družstevním vlastnictví. Co sem zase hledal na netu, tak je problém v ručení, jelikož byt v DV nelze ručit, je třeba ručit jinou nemovitostí. Tam je problém, nemám čím ručit. Při hledání financování družstevního bytu jsem našel jenom různé nebankovní půjčky, ale s tím nechci mít nic společného, navíc úroky 15% a podobně. Máte někdo zkušenosti, rady, tipy? Volat si domů finančního poradce nechci, nedávno se tady jeden od AWD vetřel potom, co získal číslo od kamaráda. Nic bych proti němu neměl až na to, že chtěl mít na starost veškeré moje nakládání s financema a já měl zájem jenom o hypotéku. Nakonec sme oba uznali, že se nemáme o čem bavit. Citovat
ThorR Odesláno 26. březen 2011 Odesláno 26. březen 2011 Defakto sis odpověděl sám. Pokud je byt v DV tak jím nemůžeš ručit a musíš ručit něčím jiným v hodnotě úvěru/hypotéky. Vše se odvíjí od toho kolik máš naspořeno a kolik je pořizovací cena/cena po rekonstrukci. Např mě ze stavebka které jsem v té době měl cca 1 rok a spořil si pouze 350,-Kč/měs. mi bez zástavy nabídli 350 000,-Kč. Bohužel u mě nebyla jiná možnost tak jsem si musel pořídit byt v OS. Citovat
JoseA Odesláno 26. březen 2011 Odesláno 26. březen 2011 Spíš se zeptám takhle: Jaké podmínky jsou pro úvěr ze stavebka oproti hypotečnímu úvěru? Procenta, poplatky atd.... To je asi jediná možnost, jak bych mohl financovat byt v DV. Ovšem pokud bych měl přeplatit mnohem víc než u hypotéky, tak nezbude než omezit výběr bytů na ty v osobním vlastnictví. Jinak včetně aktuálních úspor na stavebku mám dohromady asi 25-30% ceny bytu. Citovat
ThorR Odesláno 27. březen 2011 Odesláno 27. březen 2011 To si musí rozhodnout každý sám co je podle něj výhodnější. Já osobně jsem zvolil úvěr ze stavebního spoření od Lišky. Hypotéka: Úroky máš jisté pouze po dobu fixace. Tu si můžeš volit sám, ale v každé bance se to trochu liší ( 1,3,5-20let). Čím je delší fixace úroku tím se ti ale zvyšuje měsíční splátka. Výhoda u hypotéky je ta že když ti fixace končí můžeš si hypotéku přefinancovat u jiné banky. Bez fixace potom už nemáš možnost ovlivnit měsíční sptláku( ČNB každý měsíc vypíše úrok + většina bank má své přirážky celou dobu stejné) Co se týká úvěru ze stavebka tak už ho nikdy přefinancovat nemůžeš. Nicméně splátky máš od začátku garantované po celou dobu splácení + když budeš dávat nějakou částku navíc tak přeplatíš o dost méně a zkracuje se ti o doba splácení. například u mě je úvěr spočítán na 25 let ale když si každý měsíc vložím cca o 800kč více budu splácet pouze 19 let. Takže se mi přeplatek výrazně sníží a můžeš vkládat i mimořádné splátky a to vše bez poplatku. Co se týká poplatků za vyřízení je asi hypotéka výhodnější teď má většina bank akci že neplatíš poplatek. U lišky je akce že místo cca 16 000,- za vyřízení jsem já platil asi 9 000,- ale počítám že přeplatím mnoho méně než u hypotéky takže se mi to mnohonásobně vrátí na úrocích. [upravil dne 27.3.2011 12:21 ThorR] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.