vendelinek Odesláno 22. leden 2011 Odesláno 22. leden 2011 Jelikož se doma nechci nudit,tak jsem si našel novou zábavu.Po X letech asi tak po 30ti:D jsem se rozhodnul oprášit svuj talent a občas si zabrnkat na kytaru.Zjistil sem,že už mi to tak nejde jako tehdy a boleji prstíčky při držení akordů a vybrnkávání.Věřim,že tady jsou i takoví hudební talenti jako já(ale jsem samouk),nebo hudebně nadaní jedinci a chtěl bych poradit.Je to jen o výdrž anebo máte nějakou vychytávku aby prstíčky nedřely a nebolely?Děkuji předem za rady Mám takovou pěknou španělku,nedávno pořízenou a chtěl bych na ní dát ocelový struny,jsou tam tedka nylonový,co vy na to [upravil dne 22.1.2011 10:33 vendi.stejskal] Citovat
Qcko Odesláno 22. leden 2011 Odesláno 22. leden 2011 Ak ta bolia prsty z nylonovych strun, tak ti neni pomoci ... kazdopadne 11 bronzovymi nic nepokazis, tie pouzivam ja, co sa tyka bolenia prstov, tak to po par mesiacoch proste prejde samo ... ja som uz konvertoval na basu a tam niekedy udrzat E strunu je pekna robota Citovat
vendelinek Odesláno 22. leden 2011 Autor Odesláno 22. leden 2011 a jaký by si mi vybral třeba tady z těch http://www.music-city.cz/kytary/struny/akusticke-kovove/ Citovat
Dadadavid Odesláno 22. leden 2011 Odesláno 22. leden 2011 Tak rozhodne si musis ty prsty pred hranim trochu protahnout,treba 10 minut mačkej gumovej micek nebo houbičku a pak musis spravne mit nastavenou polohu leve ruky viz http://www.supermusic.sk/sprava.php?idspravy=20235&idk=&idskupiny= Citovat
FrantaCV Odesláno 22. leden 2011 Odesláno 22. leden 2011 Ahoj Vendi. Nic si z toho nedělej, já taky. Čas od času mě to popadne ajdu si někam do kouta s kytarou zavzpomínat na chvíle u táboráku. Bohužel zjišťuji, paměť selhává v polovině 1. sloky a když se daří tak druhé. Prsty už nejsou zdaleka tak ohebné a umáčknout na 12-cti struně barový akord je nadlidký problém. Po hodině trénování necítím bříška prstů a druhý den je z toho puchýř. Ale když se nevzdáš tak cca za měsíc se z puchýřů stanou mozoly astruny se mačkají daleko snadněji a s podstatně menší silou. Co se týká strun Nylony jsou podstatně měkčí než kov, ale kov má zase lepší zvuk (ostřejší, zvonivější) a pokud bys někdy chtěl použít snímač tak s nylonem to nejde. Na druhou stranu, nylon tolik nepraská. Citovat
P607Olda Odesláno 22. leden 2011 Odesláno 22. leden 2011 Jóó, na to je lehká pomoc. Pozveš partu, naleješ slivovici nebo rum (mně se osvědčuje slivovice s medem - 1 díl medu na 3 díly slivovice) a pak zpíváte až do pozdních hodin. Prstíčky ani necítíš. Pak se na nich udělají puchýře a posléze mozoly a můžete to zopakovat. Struny: už léta používám struny SIRIUS S-340. Osvědčily se co se týká zvuku, hlasitosti (ve společnosti je potřeba hrát trochu nahlas) a jsou přiměřeně měkké. www.gorstrings.cz Jsou to ty nejběžnější, co koupíš v hudebninách. Akorát trvej na tom čísle - jiné jsou tvrdší. [upravil dne 22.1.2011 11:21 P607Olda] Citovat
vendelinek Odesláno 22. leden 2011 Autor Odesláno 22. leden 2011 Dík,už jsem na kytaru kdysi hrával,ale pročtu si to znova,jak se řiká,člověk se učí celej život:)a s těma prstama ,to už si prostě nepamatuju,jestli bolely nebo ne:D Oldo s tou slivovicí to neni špatnej nápad,ale problem je,že tady u nás doma ji nikde nenajdu,máme v rodině jen abstináče:D,maximálně by se našla cocola,nebo lebkoun když bych dlouho hledal:D [upravil dne 22.1.2011 11:27 vendi.stejskal] FrantaCV Tak to máme stejnej hendikep:D [upravil dne 22.1.2011 11:58 vendi.stejskal] Citovat
koblih69 Odesláno 22. leden 2011 Odesláno 22. leden 2011 Kytary mám 3, ale kdy jsem hrál naposledy bych si nevzpomněl. Hrej dál a trp. Bříška se brzy sloupou a ty nová ( tvrdá ) nastoupí na jejich místo a bude to OK PS: když hraju tak na 12-ti strunku a to je po dlouhá přestávce teprve utrpení PS2: pokud jsou struny hodně vysoko tak je můžeš obvykle mírně snížit na kobylce - bývají podložené takovým plastem, který vyjmeš a zespoda ubrousíš. Ne moc jinak až dáš po tý slivovičce pořádký \"kila\" tak to bude drnčet. [upravil dne 22/1/11 15:24 koblih69] Citovat
Šalda Odesláno 22. leden 2011 Odesláno 22. leden 2011 Vendi, teda Ty se máš, taky bych se chtěl takhle doma nudit:D:aut Citovat
vendelinek Odesláno 22. leden 2011 Autor Odesláno 22. leden 2011 Hele Šaldíku,mám nemám,zase tak moc se nenudim,když přídou mladí s vnoučkem ,je to super,a když odejdou,tak makám na PC,a když to na mě příde:Da opravdu neni co,tak si brnknu,no:D a když neni mamina doma,tak si brnknu na kytárku:D v letě by to zase bylo jiný,to bych jel na chaloupku,a tam je krásně a musim se přiznat ,že sem dlouho a dlouho hodně vážně přemejšlel o houslích.Kdysi sem o kytaru přišel,když sestřička odjížděla do světa,vzala si moji ssebou,takovejch dobrejch 5 let sem si kupoval housle(hubou)byly docela drahý,a asi tak měsíc dozadu sem měl typ na docela slušnou a zahranou housličku,nakonec to dopadlo tak,že sem si koupil fungl novku kytaru,bylo mi smutno po brnkačce,tak takovou radost sem si udělal:D [upravil dne 22.1.2011 18:33 vendi.stejskal] Citovat
vendelinek Odesláno 25. leden 2011 Autor Odesláno 25. leden 2011 tak sem včera koupil nový struny a dneska nasazoval nasadil sem všechny ale jedna nevydržela ,svině a zrovinka ta nejtenčí E čko zejtra budu muset zase navštívit obchod a koupit jinou asi si hned koupim jednu náhradní Citovat
P607Olda Odesláno 25. leden 2011 Odesláno 25. leden 2011 Mívám sebou dvě sady náhradních. Obvykle praskne někomu jinému, tak mám poruce. Citovat
elton Odesláno 25. leden 2011 Odesláno 25. leden 2011 Skvěle ses zbláznil:D Taky nad tím přemýšlím po deseti letech si pořídit kytaru a zase zkusit brnkat. Citovat
vendelinek Odesláno 28. leden 2011 Autor Odesláno 28. leden 2011 Jj,koupil sem si hned 2 náhradní,ale stim že jsou jen moje,já si takle brnkám jen sám:D ale zase sem se dověděl nedávno,že zeť taky kdysi brnkal a že má kytaru,tak to vypadá ,že budeme ladit spolu brzy:D Citovat
trebor Odesláno 28. leden 2011 Odesláno 28. leden 2011 jj já dostal konečně po x letech ladičku a ted když večer uspávám dítka tak se náramně hodí .... Citovat
vendelinek Odesláno 29. leden 2011 Autor Odesláno 29. leden 2011 trebor ta ladička na spaní ,jo? ale k věci mám takovej technickej problem páni muzikanti:D kytara je pěkná,má parádní zvuk ALE nějak se mi jí nedaří naladit první ladění bylo podle varhan,to bylo pěkně naladěný,když sem vzal akord,hrůza děs,jak to bylo nesynchronický druhej pokus byl od E6 a do oktávy,a postupně všechny struny,taky dobře sladěný,opět zkouška s akordem,KATASTROFA v akordech to vubec neladí když zkusim vybrnkavat stupnice do všech strun,tak jsou struny rozladěný a tak zase slaďuju zkusil jsem znova navinout struny a znova ladim,zase je to katastrofa poradí mi někdo ,co stim nebo kde je závada:myslim už sem z toho tumpachovej:D [upravil dne 29.1.2011 17:55 vendi.stejskal] Citovat
koblih69 Odesláno 29. leden 2011 Odesláno 29. leden 2011 No a co krk, není náhodou do vrtule? Doporučuju el. ladičku a zkontolovat to v polohách po jednotlivých strunách. Jinak nový struny se ti budou chvilku vytahovat. Citovat
vendelinek Odesláno 29. leden 2011 Autor Odesláno 29. leden 2011 No,s těma novejma strunama počítám,ale když zase mám ji doma v teple a zase nový už mám 2 dny natažený,tak by měly pomalu už sedět a nehejbat se ale přemejšlel sem taky nad výškou strun nad krkem,na 0 pražci od strojku se mi zdaji výš a když struny promáčknu,tak se malinko mění tón,jestli to taky nedělá neplechu při ladění a krk je rovnej,na ten sem se díval jako první Citovat
P607Olda Odesláno 29. leden 2011 Odesláno 29. leden 2011 Kobylka je lepená, nebo posuvná? Jak je to s tím pražcem na kobylce (nevím přesně, jak se to jmenuje, prostě to co podepírá struny), není tam nějaká amatérská úprava. Jak je vysoká kobylka? Samozřejmě, že se struny při zmáčknutí protáhnou - napnou, proto pražec oktávy není přesně v polovině délky struny. Buď to detailně všechno vyfoť, anebo navštiv opravnu, kde ti asi za 200 upraví výšku a případně i polohu kobylky a také nultého pražce. Sám bych to moc neuměl opravit, natož tak po internetu. Chce to cvik - kolik je to protažení (každá struna může reagovat jinak). [upravil dne 29.1.2011 20:14 P607Olda] Citovat
vendelinek Odesláno 29. leden 2011 Autor Odesláno 29. leden 2011 kobilka je lepená,je to origo,akorát si nejsem jistej ,jestli by neměla bejt taky dřevěná,tady je plast,kobilka je vysoká 14mm,nad krkem v prostředku je 3,5mm a u 0 pražce necelý 2mm,když strunu nedomáčknu uplně,tak drnčí,a když jí domáčknu,tak už je o 1/4 tónu jinej,kdyby se snížil ten 0 pražec mohlo by to bejt lepší? a s tou opravnou ,nevim ,je to nový,myslíš že by se to mohlo? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.