svoji Odesláno 11. prosinec 2004 Odesláno 11. prosinec 2004 Ahoj, po té co jse měl na repasi naftový čerpadlo, měnil jsem rozvoďák (cca po 2000km), protože na něj natekla nafta a nechtěl jsem riskovat, že rozvoďák odejde, tak jsem po namontování všeho zpět, včetně klíňáku (drážkový řemen), zjistil, že mi při běhu motoru něco děsně klepe a vydává dost hlasitý rachot. Jak jsem zjistil, je to právě ten klíňák a ten se při volnoběhu chvěje (rozptyl cca 1,5cm), těsně za klimou. Když přidám plyn, tak se to uklidní, ale pak to začne znovu. Dělá to jak za tepla, tak i za studena. Klíňák je dopnut na doraz, dál už to ani nejde. Nevíte čím by to mohlo být? Ten klíňák je měněnej taky před cca 2000km, zároveň s rozvodama. Díky za tipy. Mimochodem, jaká je přesná délka klíňáku na můj stroj. Zkusil bych sehanat o něco kratší, tak abych ho nemusel vždy tolik napínat. Máte s touto záměnou někdo zkušenosti? Citovat
Jan 406 1.8i Odesláno 11. prosinec 2004 Odesláno 11. prosinec 2004 délku řemenu nemůžeš libovolně měnit ta délka je přesně určená typem motoru a dotaz měnil jsi i napínací kladku při výměně řemenu,může to dělat kladka Citovat
svoji Odesláno 11. prosinec 2004 Autor Odesláno 11. prosinec 2004 napínací kladku o klíňáku jsem neměni ... když jsem klíňák měnil před těma 2000km, tak to dělalo taky, ale pak jsem ještě došponoval klíňák, pomocí napínací kladky a přestalo to. Tentokráte ale i po dopnutí, to nepřestalo. Citovat
Medvěd Odesláno 11. prosinec 2004 Odesláno 11. prosinec 2004 Takže problém máš definován - já dost dobře nechápu lidi, kteří vymění rozvodový řemen bez výměny kladek. Pochopil bych, kdybys ty kladky měnil u poslední výměny (sám píšeš cca před 2000 km), že bys je teď neměnil, ale tohle fakt nechápu. Vyměň kladky a bude to v cajku. Citovat
Petr605 Odesláno 11. prosinec 2004 Odesláno 11. prosinec 2004 To Medvěd: Ty to opravdu nechápeš, svoji tu mluví o řemenu k alternátoru. Navíc si ani nejsem jistej, jestli u toho motoru je vůbec na ten řemen nějaká napínací kladka. Například já tam žádnou nemám a řemen se napíná posunem celého alternátoru. Citovat
Fusion Odesláno 12. prosinec 2004 Odesláno 12. prosinec 2004 co třeba vadnej klíňák? taková blbost ale... nevím jak u dieselu ale nedovedu si představit jak se to chvěje, (já tam mám 2 klíňáky) jeden má drážky po celou dělku a druhej má zuby a jezdí v dráze v těch ozub. kolech, takže nemají kam se hýbat (do boku)... každopádně bych s tím moc nejezdil jestli to tak lítá a s tím napnutím - fakt musí být přesnej rozměr, je třeba vědět jestli auto má klimu (to je jasný) ale taky např. po mě chtěli přesně kolikati amperovej mám altík, možná je tam úplně špatnej klíňák... Citovat
lampa Odesláno 12. prosinec 2004 Odesláno 12. prosinec 2004 pokud sis opravdu jisty ze je to klinak, jinak to muze byt taky alternator (lozisko) Citovat
svoji Odesláno 12. prosinec 2004 Autor Odesláno 12. prosinec 2004 Všem pochybovačným ... jde o klíňák, jak jsem psal, řemen s drážkama po celém obvodu (asi 5 drážek?). Ten druhej řemen, který má drážky kolmo k obvodu řemene (je jich moooooc), tak to je rozvodový řemen. Já mám tedy problém s tím prvním (cca 5 drážek) a ten mimojiné pohání altík, klimu, servo (?) a možná ještě něco. Dnes jsem s tím ujel cca 100 km a bez problémů. Dokonce když jsem to chvíli nechal běžet za studena, tak po klasickém rámusu (který jsem popisoval v původním dotazu), se ozvalo jakoby pár facek, a klíňák se uklidnil. nicméně poté co jsem jel a motor šel do volnoběhu, se znovu rozvybroval. Jen doufám, že nemůže \"seskočit\". Napínací kladka tam také je - je to tako hladký \"kolo\" s ložisky, který má excentrický uchycení a podle toho v jaký poloze ho utáhneš, tak podle toho máš napnutej klíňák ... Mám teorii, že možná, když na ten klíňák natekla nafta (protože mi teklo naftový čerpadlo), tak se možná trochu natáhnul. Zkusím koupit novej a pokud to nepomůže, zkusím koupit i tu kladku. Citovat
svoji Odesláno 13. prosinec 2004 Autor Odesláno 13. prosinec 2004 Tákže, klíňák je koupenej novej, je vyměněnej, je tam správná velikost klíňáku - jeho délka, ale pořád to stejný. Nevíte kolik shruba stojí ta napínací kladka na můj typ? Motor mám XUD11BTE. Uvítám i jakýkoliv jiný tip nebo radu. Díky Citovat
vector Odesláno 13. prosinec 2004 Odesláno 13. prosinec 2004 Napsán autorem svoji Tákže, klíňák je koupenej novej, je vyměněnej, je tam správná velikost klíňáku - jeho délka, ale pořád to stejný. Nevíte kolik shruba stojí ta napínací kladka na můj typ? Motor mám XUD11BTE. Uvítám i jakýkoliv jiný tip nebo radu. Díky Ty seš taky napínací kladka, koukal ses na tu řemenici, jestli jede rovně, nebo už máš vyžvejkanou gumu ? Počkej, až se ti to střihne, to bude mazec Jinak tak stará kladka bude brzo kukat, jestli to máš už delší dobu přepnutý, takže jí vlastně taky scháníš správně. Citovat
svoji Odesláno 14. prosinec 2004 Autor Odesláno 14. prosinec 2004 Jaký je správný postup pro napnutí drážkového řemene - ten co je přes klimu, altík, servo. Jak má být tento řemen napnut ??? Citovat
VP605 Odesláno 15. prosinec 2004 Odesláno 15. prosinec 2004 Pánové, od repase mýho Pažouta 605 2,5TD po vyhoření, kdy jsem měnil řemen a obě kladky, napnul s rezervou podle dílenské příručky, mi tenhle micro-v řemen ve volnoběhu až po cca 1600 ot liská taky a napínák někdy i tvrdě klepne. Všechny rotační části jsem zkontroloval bacilákem ( číselníkový úchylkoměr) a excentricita žádná. Tak a teď Medvěde poraď. Mmj. altík byl ven-kontrola na stole, kompresor klimy taky, Mne už jen napadá nějaký problém na motorové řemenici. Je na gumě? ( Bez řemene při volném protáčení neháže). Pak by mohla při zatížení v případě urvání dělat neplechu. Tu jedinnou jsem neměl venku. Citovat
svoji Odesláno 15. prosinec 2004 Autor Odesláno 15. prosinec 2004 Tak, dneska jsem večer opět ztrávil pátráním co by to mohlo být a zdá se, že to mám!!! U mikro-v řemene jsou dvě napínací kladky. Jedna dopínací (ta níž, šteluje se ručně) a druhá \"stabilizační\", která má péro a tlumič a dorovnává napínání řemené při změně záběru. Problém je v té nahoře, v tom tlumiči. Byl totiž úplně vyjetej gumovej kroužek, ve kterým je jeden konec toho tlumiče uchycen. Takže prozatím je to opraveno náhradním \"silentblokem\" nějaký kousek, který tam jakžtakž pasoval a teď to klepe jen při přechodu z volnoběhu do otáček a to jen lehce, takže se to dá snést a není to ani poznat. Problém byl především v tom, že se k tomu nedá vůbec dostat a nasazení toho tlumiče trvalo dobrou hodinu trpělivého zkoušení. Ten je umístěn za čerpadlem serva. Bohužel to nemůžu najít v katalogu, abych Vám ukázal přesněji (pokud to někdo najdete, dejte mi echo). Nicméně opět vznáším dotaz, jak se správně napne mikro-v řemen. Jaký je postup aby nebyl volný nebo přepnutý. Pokud by někdo potřeboval podrobnosti, ozvěte se. Citovat
VP605 Odesláno 16. prosinec 2004 Odesláno 16. prosinec 2004 U mého motoru DK5ATE se změří osová vzdálenost těch upevňovacích šroubů napínáku (pružiny), Je li menší než 98 mm, je řemen správně napnutý. Tolik instrukce. Mohu ty dvě stránky instrukcí oskenovat a někomu poslat, a? to hodí někam sem. Já to raději nebudu ani zkoušet. Pošlete mi eventuelně mail a já to pošlu. [Editován dne 16/12/04 VP605] Citovat
svoji Odesláno 16. prosinec 2004 Autor Odesláno 16. prosinec 2004 Tak to pro mne nebude, protože mám jiný typ motoru a tento systém prstě u mne je jiný. I přesto si myslím, že by se to tu hodilo pro někoho jiného. Díky. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.