Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Co dřív topí - benzín nebo diesel?

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: xmilos

Tak jedine \"mycTD\" to vystihol.

Vsetko je to o ucinnosti motora, kolko % tepla vytvoreneho pri spalovani pretvori na mechanicku energiu, zbytok je teplo, ktore musi odviest chladic motora (pripadne vyfukove potrubie) do okolia.

Ucinnost motora zase velmi zavisi od kompresneho pomeru a ten od kvality paliva, resp jeho schopnosti horiet nedetonacnym sposobom pri vysokom tlaku. Doteraz ma v tomto ukazovateli navrch nafta (D), preto D bude mat vzdy nizsiu spotrebu (samozrejme pomer hmotnost paliva/vykon,praca). Preto z principu D motor sa aj neskorsie zohreje. Niektori vyrobcovia sa snazia ohrev motora urychlit (pridavne kurenie, prisavanie vyfuku do sania...)

Jeste jsou tam dva duleziti cinitele a to pomale horeni nafty oproti benzinu a nizsi vyhrevnost nafty.

Odesláno
Původně zaslal: CNA

Původně zaslal: xmilos

Tak jedine \"mycTD\" to vystihol.

Vsetko je to o ucinnosti motora, kolko % tepla vytvoreneho pri spalovani pretvori na mechanicku energiu, zbytok je teplo, ktore musi odviest chladic motora (pripadne vyfukove potrubie) do okolia.

Ucinnost motora zase velmi zavisi od kompresneho pomeru a ten od kvality paliva, resp jeho schopnosti horiet nedetonacnym sposobom pri vysokom tlaku. Doteraz ma v tomto ukazovateli navrch nafta (D), preto D bude mat vzdy nizsiu spotrebu (samozrejme pomer hmotnost paliva/vykon,praca). Preto z principu D motor sa aj neskorsie zohreje. Niektori vyrobcovia sa snazia ohrev motora urychlit (pridavne kurenie, prisavanie vyfuku do sania...)

Jeste jsou tam dva duleziti cinitele a to pomale horeni nafty oproti benzinu a nizsi vyhrevnost nafty.

Suhlas, pisal som tie najdolezitejse.

Odesláno

Jak je to s dieslem (2.1td) pokud jedu s uplne studenym motorem z kopce bez plynu? Spotrebovava naftu aby se zahral, nebo ne? Bydlim na kopci a denne totiz jedu zhruba 1,5km z kopce a bez plynu, takze trva strasne dlouho nez se zahreje. A jak moc to vadi motoru? Nebylo by lepsi jet na neutral a nechat to bezet na volnobeh?

[upravil dne 21/5/10 Benžík]

Odesláno
Původně zaslal: Qcko

Mne lepsie kuri diesel ako benzin, ale zas benzin sa mi ovela rychlejsie dostane na 90°C ako diesel :) ...

to bude kvoli vyssie spominanej topnej spirale :) Verim, ze ty ju tam mas urcite :)

Odesláno

Nejrychleji topí moje dieslové Volvo. :) Má totiž v chladícím okruhu elektrické topné patrony, které počáteční ohřátí po nastartování zkrouhnou na minimum, takže po kilometru až dvou už celkem slušně topim. Moje benzínová 206ka se na tohle absolutně nechytá, začíná tak po čtyřech až pěti kilometrech po městě a nástup topení je i tak mnohem pomalejší. Mimochodem, elektrický předehřev chladícího média u dieslů není nic moc neobvyklého, mají to i některé verze koncernové 1.9 TDI, protože kdyby měli lidi čekat, než se to ohřeje samo, tak v tom autě umrznou. :D

Odesláno
Původně zaslal: Aluška

Já v zimě jezdím s topením na max., začne topit asi po 5km, ale záleží, jak moc velká je zima, pokud je -20°C, tak si ani nesundávám v autě bundu ;) .

To ale děláš špatně. :) Pokud chceš, aby se ti to rychle ohřálo, tak po nastartování topení zavři a až ti vyleze ručička teploty aspoň na 70, tak ho teprve otevři. Když budeš skrz topení prohánět hned od začátku kvanta ledových vzduchu, tak je jasný, že mu to bude trvat dýl. :)

Odesláno

diesel topí pomaleji protože má zesílené stěny bloku motoru než benzínák takže trvá trochu dýl než se vůbec ohřeje. jednoduchá odpověď:)

Odesláno
Původně zaslal: Kloub

diesel topí pomaleji protože má zesílené stěny bloku motoru než benzínák takže trvá trochu dýl než se vůbec ohřeje. jednoduchá odpověď:)

:potlesk

Odesláno
Původně zaslal: Fakir

Původně zaslal: Aluška

Já v zimě jezdím s topením na max., začne topit asi po 5km, ale záleží, jak moc velká je zima, pokud je -20°C, tak si ani nesundávám v autě bundu ;) .

To ale děláš špatně. :) Pokud chceš, aby se ti to rychle ohřálo, tak po nastartování topení zavři a až ti vyleze ručička teploty aspoň na 70, tak ho teprve otevři. Když budeš skrz topení prohánět hned od začátku kvanta ledových vzduchu, tak je jasný, že mu to bude trvat dýl. :)

No myslím, že dokud neotevře termostat (kterej hlídá teplotu motoru) tak ani topení netopí. :myslim

Odesláno

termostat na topení nemá vliv--topení je v tzv. malém okruhu,který tvoří motor a topení,až se ohřeje voda tady,pak otevře termostat cestu vodě do tzv. velkého okruhu (plus chladič)

[upravil dne 21/5/10 ozzy56]

Odesláno

bál jsem se různých recenzí než jsem koupil naší 806 vůči topení. snad všude psali jak to v zimě špatně topí. Já teda jsem maximálně spokojen. V zimě ikdyž pěkně mrzne lezu do auta v tričku bo se mi nechce zachvíly svlékat.

Jinak podle mého názoru topí ryhleji benzín.

Odesláno
Původně zaslal: jarinek

Původně zaslal: Kloub

:potlesk

tak jednoduche to zase neni , 2.2hdi v 607 pokud je poradku topi drive nebo max stejne jako 406 1.8-2.0i , MB-S 320cdi topi jeste drive nez 2.2hdi a to i bez pouziti bufiku ,ma dvojtej \"teplovodni vymenik\"ohrev primo od vyfukovejch plynu a jde to primo do topeni .... MB-E cdi taky u benzina jsem to jeste nevidel

Odesláno
Původně zaslal: Fosil

Topení nejde zavřít, nemá žádný ventil. Radiator jede pořád naplno a teplota se reguluje mícháním teplého a studeného vzduchu.

To je pravda. Ale zavřít přívod studenýho vzduchu na radiátor přece bohatě stačí. :)

Odesláno

Pokial viem, otazka znie: \"rychlejsie hreje B, alebo D\"

Na tuto otazku som uz jednoznacne odpovedal.

Ze niektory typ motora hreje skor, zavisi to od pridavnych vyhrievani, kostrukcie motora.

Napriklad 206 1.9D, ktoru som zadovazil pre decka zacina hriat do 1 km.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...