Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

!!SPOR z prodeje!! - prosím hlasujte

!!SPOR z prodeje!! - prosím hlasujte  

1. 1. !!SPOR z prodeje!! - prosím hlasujte

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj všem, jak asi víte, prodával jsem nedávno zde na klubu svá kola i s pneu (16\" Vivace + 225/60/16 Dunlop WinterSport M3 za 7500Kč). Koupil je ode mě člen Kdo, který doufám připojí svůj názor na celou věc.

Ve stručnosti šlo o toto: Kdo měl zájem o mou sadu na svou 605. Nebyl si ale jistý tím, zda mu budou na auto pasovat, a tak jsme se domluvili, že mu předám kola, on mi zaplatí polovinu ceny, hodí si je do kufru, a až bude mít čas, nechá si je dát na auto a když bude spokojen, pošle mi zbytek ceny. Když sedět nebudou, vrátí mi kola a já jemu peníze. Ovšem ve skutečnosti obchod proběhl tak, že mě Kdo požádal, zda bych mu kola pomohl na místě přezout, čemuž jsem vyhověl. Poté, co jsem bez navýšení ceny ze své dobré vůle pomohl přezout celé auto, Kdo auto zkoukl, projel, přejel retardéry, obhlídl a řekl, že kola bere, že ví, že pod blatníky není moc místa, ale že dočasně je to OK, protože stejně jezdí sám a že časem tam dá místo mých 225 gumy užší. S tím mi zaplatil plnou cenu 7500Kč a odjel domů. To bylo v neděli.

Dnes se mi ale kolega ozval, že se na to koukal a že když zatíží auto, už moc místa pod blatníky nemá a že mi chce vrátit kola zpět. Ale protože koupě nakonec proběhla úplně jinak, než jsme se domluvili, Kdo viděl kola na autě už v okamžiku koupě a posoudil na místě jejich vhodnost pro svoje auto, je z mého pohledu předchozí domluva irelevantní, protože účel původní domluvy (tj. možnost vrátit kola v případě nekompatibility, která by se projevila až po nazutí na auto) byl splněn již při předání kol, takže není možné se dovolávat předchozí domluvy, podle které jsme poté ve skutečnosti vůbec nepostupovali a která by byla výhodná jen pro jednu stranu.

Z právní stránky je věc jasná: uzavřeli jsme na místě ústní kupní smlouvu, Kdo se řádně seznámil s předmětem koupě, jeho stavem, kompatibilitou, etc., zaplatil plnou kupní cenu a tím já nejsem povinen cokoli přijímat zpět/vracet. Odpovídám pouze za skryté vady, které kola nemají.

Protože ale nemám zájem na jakýchkoli sporech, chci celou věc řešit v klidu a férově a fakt už nemám chuť si zas špinit auto kolama, která jsem posledních Xset km nejel já, tudíž se mi bude při jejich prodeji špatně zodpovídat za jejich 100% stav, navrhuji následující:

Hlasujte prosím zde v anketě, zda si myslíte, že má Kdo nárok na vrácení kol/peněz. Snažte se vžít do strany kupující i prodávající. Zítra o půlnoci hlasování uzavřeme a podle výsledků se zachováme. Já samozřejmě do ankety hlasovat nebudu a to samé očekávám od kolegy Kdo.

[upravil dne 24/3/10 shwaara]

Odesláno

Mozna to napisu blbe, ale ostatni prodejci by se s KDO(em, nevim) ani nebavili, proste probehl prodej a hotovo. Ted uz si clovek muze rikat 100 ruznych duvodu, proc chce vratit penize. Ale je to jen muj nazor. Vzhledem k tomu, ze jsem se shwaarou, taky tady nejakej prodej uskutecnil, tak vim, jak ma skvele a ferove jednani, takze ja se priklanim na jeho stranu. Penize nevracet.

Odesláno

Nevím, o co konkrétně ti jde, ale dostala mě tahle část věty

fakt už nemám chuť si zas špinit auto kolama, která jsem posledních Xset km nejel já, tudíž se mi bude při jejich prodeji špatně zodpovídat za jejich 100% stav

Dávat je zpátky na auto tě nikdo nenutí.

Kolik kiláků od neděle asi tak může ujet člověk v jeho stavu?

Je možný, že na první pohled se mu líbily, ale po pár pohledech na auto už mu tam ty kola \"neseděj\".

Nevim, jak se to řeší u použitýho zboží, ale co vrácení zboží bez udání důvodu v nějaké stanovené lhůtě (zpravidla až 14 dní)?

Odesláno

Dundee: ja nemyslim na auto, ale do auta... Reklamovat do 14 dnu obecne lze, ale jen pri koupi zbozi od prodejcu - podnikatelu. ja je prodaval jako pouzite, soukroma osoba nepodnikatel. Pravni narok na vraceni neni, ale chci byt fer, a proto se ptam Vas, co si o tom myslite. Jak jsem napsal vyse, kupujici mel dost casu a prilezitosti (skoro 2h) na zvazeni, zda mu kola vyhovuji a ja nejsem zadny eshop.

Nechci se k tomu ale uz moc vyjadrovat, dokud kdo nenapise svuj pohled na vec (poslal jsem mu hned s vytvorenim SZ), kdyztak po domluve anketu prodlouzime.

Odesláno

Dundee :

dovolím si nesúhlasit, nejde o to kolko km na nich presiel, staci jeden pekný vytlk a skrytá prasklina sa casom objaví. Pokial sa pri kupe nedohodli na lehote vrátenia, tak by som sa s ním uz ani nebavil - odskusal a bol spokojny ... :roker

takze hlasujem \"NIE\"

Odesláno

Hlasoval jsem, samozřejmě NEmá nárok, jednou se rozhodl, že kola bere, tím pádem je to hotový a basta. Pokud by se následně zeptal jestli by Ti nevadilo, že by je vrátil a Ty bys s tím neměl problém, byla by tahle varianta možná, v jakémkoliv jiném případě ne. Právní hlediska bych sem vůbec netahal, jste snad normální lidi, tak se domluvíte, ne? Jednou si je vzal, tak žádný špekulování po \"akci\" ;)

Odesláno

hlasoval sem že ne, to je stejný jako když třeba otec na vleku prodá celodenní pernametku a rodina se ve 12 rozhodne že je to nebaví, maj snad nárok na vrácení peněz??? určitě ne, jednou se rozhodli tak maj smůlu..... jestli se mu nelíběj, tak ať je zkusí prodat jinde......

Odesláno

Ani nevidím důvod proč sem tuto anketu dáváš, Kdo si kola prohlédl, vyzkoušel, posoudil možnost jejich použití na svém autě a zakoupil je od tebe. Zaplatil a odjel. Obchod uzavřen. To že mu po čase přestali vyhovovat je už jeho smůla, ty mu peníze vracet nemusíš.

Odesláno

Já bych to viděl takhle, z právního hlediska KDO nárok na vrácení nemá, já být Schwaarou taky bych se bránil. Ale protože si myslím že jsme lidi a že si máme pomáhat možná bych se nakonec rozhodl vzít kola zpět a vrátit peníze ale to by zaleželo na okolnostech, na chování kupujícího atd, myslim že s KDO se domluvit dá.

Odesláno

S Kdo byla domluva bez jakehokoli problemu, vysli jsme si vstric, urcite si nemyslim, ze by v tom byl jakykoli zly umysl a kdyby slo o drobnost typu mobil, ktery hodim do kapsy a je vyreseno, tak si ho klidne zpet vezmu. Ale jak jsem psal, duvody proc na toze sve dobre vule nechci pristoupit jsou, ze bych si znovu uspinil cely interier, dalsi starosti s prodejem a kupci bych se uz nemohl 100% zarucit za stav kol do posledniho km, tak jako jsem se zarucil Kdo.

Odesláno
Původně zaslal: Radek Hurvajz

Já bych to viděl takhle, z právního hlediska KDO nárok na vrácení nemá, já být Schwaarou taky bych se bránil. Ale protože si myslím že jsme lidi a že si máme pomáhat možná bych se nakonec rozhodl vzít kola zpět a vrátit peníze ale to by zaleželo na okolnostech, na chování kupujícího atd, myslim že s KDO se domluvit dá.

Tady ale nejde o to jestli jsme lidi nebo ne.Kola vyzkousel a projel a libily se mu,ted asi dojel domu sedl si s nim nekdo a rekl mu ze je vul ze mu to pri propruzeni drhne s tim ale ty kola kupoval.A to ze si musime pomahat neni v tehle situaci moc dobre napsane.Ano musime si pomahat ale ne delat ze sebe blbce.Za mne nevracet ani nahodou.A pokud je chce vratit rekni mu ze ano ze neni problem ale penize dostane az se kola prodaji a samozrejme odectu naklady spojene s dalsim prodejem.

A jeste by mne zajimalo kteri zatim tri dali Ano.Zajimalo by mne jestli by dali ano kdyby byli oni v tehle situaci.

[upravil dne 24.3.10 bubakkaja]

Odesláno

Tady není o čem psát, věc je zcela jednoznačná-nakupující se s věcí obeznámil dostatečně na to, aby mohl posoudit, zda jsou kola na jeho autě v pořádku či nikoliv.

Přístup k věci viz shwaara se nevidí moc často. ;)

Odesláno

každej z nás určitě někdy koupil takříkajíc zajíce v pytli, teď už jde jen o to se s tím srovnat. Myslím, že cokoli vracet už nemá cenu, první slovo platí a hotovo.

Odesláno

jednou si ty kola vyzkoušel, projel, líbily se mu, tak za ně zaplatil.. ať si je prodá jinde, tohle už není shwaarova starost..

Odesláno

zajimavy ... no je videt, ze shwaara studuje prava :)

ja taky resil prodej svych kol, je tomu asi tri tydny ... byl jsem ochoten prijmout cast pezadovane castky, kola odeslat kupujicimu s tim, ze jak mu prijdou, zkoukne je a zaplati zbytek castky ... muj obchod probehl ferove a hladce ...

je fakt, ze prijit pozdeji na to, ze jsou mi ty kola na houby a pak se dovolavat vraceni penez je trochu jina situace ...

dle shwaarova popisu transakce to proste chapu tak, ze si Kdo ty kola dostatecne odzkousel, vyhodnotil na miste jejich vhodnost a nasledne koupil ... pokud uvazoval o zatizeni auta, mohl si vzit sebou do auta treba vice lidi ... takze vraceni penez dle meho neprichazi v uvahu, navic, kdyz Kdo ty kola mezitim zase ojel ...

pokud mu teda nevyhovuji, at je proda dale ...

PS: osobne by me nejspis Kdo stejne obmekcil a kola bych vzal zpet :D

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...