HonzaZ Odesláno 7. leden 2010 Odesláno 7. leden 2010 Právě proto si myslím, že tam tan vypínač dávají, kvůli lidskému faktoru. Citovat
Edison Odesláno 7. leden 2010 Odesláno 7. leden 2010 Možné to je. Ale i to je zase jen lidský faktor. Dle mých měření lidský faktor řidiče na funkci ASR negativní vliv nemá. Ale jak jsme psal, je to fakt dobrej řidič. A pro ty méně šikovné by měla platit zásada \"podržení pedálu\". Já osobně jsem se při měřeních s tím \"méně šikovným\" nesetkal. Ladil jsem systém pohonu v interakci s ŘJ ABS/ASR, později EBS. Když by se vypínač nemontoval, na škodu to rozhodně nebude a řidiči se s tím taky naučej. Nakonec... ABS se taky nevypíná přičemž jedním z důsledků funkce ABS je prodloužení brzdné dráhy. Citovat
HonzaZ Odesláno 7. leden 2010 Odesláno 7. leden 2010 To máš pravdu, ale hodně řidičů u ABS, když má přišlápnout brzdový pedál ještě víc, tak ho naopak povolí. Jak říkám lidský faktor. Citovat
Edison Odesláno 7. leden 2010 Odesláno 7. leden 2010 To je pak těžký, no... Faktem je, že u některých řidičů jakýkoli systém je naprostý vyhazování peněz. Ale hlavně že maj nejmodernější asistenční systém, že... :-)) No nic.. To jsme kapku odbočili od ESP... (tenhle systém jde kapku mimo mě...) Ještě+ dodám, že aby ABS správně fungovalo, je nutný vyšlápnout spojku. Přes to... v případě zájmu mohu o ABS/ASR, a něco málo o EBS zájemcům předvést, vysvětlit... na grafech... z otáček kol, jízdního/brzdného tahu motoru, funkce brzd... polohy plynového a brzdového pedálu... poreferovat... [upravil dne 7.1.2010 Edison] Citovat
AnotherOne Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Původně zaslal: Edison V tom, že porovnává rychlost přední a zadní nápravy... Jsem to tam popsal snad celkem podrobně, jak to funguje. A další omyl je v tom, že je dobré ho vypnout v případě prokluzu... Vypínat systém v případě, pro který je určený? To nemyslíš vážně... Rozumiem, že máš ASR naštudované, tak si troma vetami blysol a povedal v podstate to isté čo ja jednou. Ad vypínanie ASR, to nemyslí vážne snáď ani Peugeot (z príručky): Vypnutie systému ESP V určitých prevádzkových podmienkach (štartovanie uviaznutého vozidla, zapadnutého vozidla v snehu, na sypkom povrchu...), môže byť výhodné vyradiť z činnosti systém ESP. Píšu o ESP, pri státi sa jedná vlastne o ASR. [upravil dne 8.1.2010 AnotherOne] Citovat
Edison Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Ono je dost podstatný rozdíl porovnávat předední nápravu se zadní a porovnávat každé kolo. Dynamicky jsou to diametrálně odlišné procesy, víš. Porovnávání náprav se realizuje u tramvají. Jenže tam není diferák... :-) A co se týče vypínání... já prostě nevím... ESP je zase celá kombinace systémů, kde ASR je jen jednou z komponent. Leč pořád vypínat ASR v podmínkách, pro které je určen.. to ho nemusím mít vůbec. Jinak jsem si ověřil i to, že ASR má vliv i na stabilitu vozidla v zatáčkách. Když jsem ASR na velkém vozidle se zadním náhonem vypnul, stalo se vozidlo pod jízdním tahem silně přetáčivé. Se zaplým ASR se vozidlo krásně stabilizovalo. Samozřejmě vždy šlo o situace na mezi adheze... [upravil dne 8.1.2010 Edison] Citovat
AnotherOne Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 No nebudem s tebou slovičkáriť ale nedá mi, predná a zadná náprava vs. hnaná a hnacia náprava u bežného auta je to isté. Sám si písal, že \"ASR porovnává otáčky jednotlivých kol hnané nápravy a otáčky celé nehnané nápravy\", z čoho je jasné že sa aj nápravy porovnávajú navzájom. Čo sa týka stabilizácie počas jazdy, to je pravda a nie len u veľkých áut. Podobne sa upraví aj nedotáčavosť pri prednom náhone. S tým vypínaním, opakujem ide o špecifický prípad, ASR nie je všemocné, vyhrabať sa zo záveja s vypnutým ASR môže byť jednoduchšie. Citovat
Edison Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Jasně... Podstatná jsou ovšem jednotlivá kola hnané nápravy. Tam se pozná, že je některé kolo v prokluzu. Na základě zrychlení se pozná i synchronní prokluz. Porovnání s nehnanou nápravou jen doplňuje a zpřesňuje systém, leč pro funkci je jen nepatrně významné. No... jak by ASR dotáhno nedotáčivost vozidla s předkem si nějak neumím fyzikálně představit... ASR jistě všemocné není. Leč je konstruováno pro \"specifické situace\". Žádný systém není všemocný a fyziku nezmění, že. Leč vypnutí těchto systémů může mít účel smysl jen pro řidiče, kteří vědí, co dělají a sxkutečně to uměj bez nich a to ještě jen ve specifických situacích, kterými nejsou běžné rozjezdy za nízkoadhezních situací. Těm ostatním bych to silně nedoporučoval. Já bych s busem bez ABS/ASR nebo EBS fakt v zimních podmínkách nejel ani metr, když jsem viděl (a naměřil) co to dovede a jak to vypadá... když jsme bez ASR v zatáčce málem sejmuli kandelábr... ;-) Citovat
AnotherOne Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Původně zaslal: Edison No... jak by ASR dotáhno nedotáčivost vozidla s předkem si nějak neumím fyzikálně představit... Zvýši adhéziu prednej nápravy a tá potom smeruje tam kde sú vytočené kolesá. Samozrejme za predpokladu, že sú vytočené tým správnym smerom. Citovat
MotoMoto Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Já na to přišel. Někdo tu psal něco o tom, že se pohybová energie v případě prokluzování mění na teplo a tím to tedy je. Já když se snaží vjet do dvora a kola mi prokluzují protože jsem vypnut ten bazmek, tak se tím teplem rozehřívá sníh a led a já se prohrabu na pevnější podklad a vyjedu to so bys s ASR nevyjel. Jasná páka. Citovat
Edison Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Původně zaslal: AnotherOne Původně zaslal: Edison No... jak by ASR dotáhno nedotáčivost vozidla s předkem si nějak neumím fyzikálně představit... Zvýši adhéziu prednej nápravy a tá potom smeruje tam kde sú vytočené kolesá. Samozrejme za predpokladu, že sú vytočené tým správnym smerom. Žádný systém nezvyšuje adhezi!!! Adheze je dána materiály k sobě přiléhajícími a silou na sebe působící, tedy hmotností na nápravě/kole. žádný systém neumí překonat fyziku, což si přiliš velké množství řidičů neuvědomuje. každý systém umí jen pracovat s tím, co je, nikoli s tím, co není. Krom toho ASR umí jen snížit tah/moment na nápravě/kole. Zvýšení tahu/momentu na jednom kole lze jedině v důsledku opačného efektu na druhém kole. Takže celkové snížení tahu podle mě nevyřeší nedotáčivost. Jediné, k čemu dojde je snížení rychlosti vozidla a v důsledku snížení rizika nehody. Ovšem v důsledku snížení rychlosti, nikoli zvýšení \"přetáčení vozidla. To snad umí EPS, ne? Citovat
AnotherOne Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 OK, zle som sa vyjadril, nezvýši aheziu, ale zníži rýchlosť kolies prednej nápravy na hranicu ahézie, kde sa \"chytia\" a zaberú dobrým smerom. Samozrejme ide len o tento jeden typ nedotáčavého šmyku, kedy sa kolesá točia rýchlejšie ako cesta. Podobne ako pri ABS, úlohou ktorého je zvýšiť manévrovateľnosť pri brzdení. Kým ABS odbrzdí koleso, ktoré vy bolo v šmyku v dôsledku pomalšej rýchlosti ako cesta, ASR pribrzdí koleso, ktoré je v šmyku v dôsledku väčšej rýchlosti ako je cesta. Tak tomu rozumiem sedliackym rozumom. Citovat
Edison Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Jojo, takto jsi to pochopil vcelku správně. Asi ještě jde o druh nedotáčivosti. Myšleno vytlačování předku vozidla směrem ven ze zatáčky (smyk přední nápravy), nebo vlečení zadní nápravy smykem směrem dovnitř zatáčky. Ale to už neumím spočítat, co je pravděpodobnější s ohledem na adheze, hybnosti, rychlosti, hmotnosti, síly... blabla... Citovat
Fakir Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 AnotherOne: ASR nezasahuje za jízdy, to je čistě rozjezdová záležitost. Za jízdy řeší to, co říkáš, ESP. Citovat
AnotherOne Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Mýliš sa. http://en.wikipedia.org/wiki/Acceleration_Slip_Regulation odstavec Traction control in cornering Citovat
Fakir Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Původně zaslal: AnotherOne Mýliš sa. http://en.wikipedia.org/wiki/Acceleration_Slip_Regulation odstavec Traction control in cornering Beru zpět, máš pravdu. Citovat
Edison Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Sice jsem to nečetl, ale.. jak je definovaná \"jízda\"? Já bych řekl, že fyzikálně je to jakákoli nenulová rychlost. Ale podstatné je, že ASR zasahuje i za jízdy. Měřeno, dokladováno, vyzkoušeno... ESP moc neznám, ale má představa je ta, že je to systém, do kterého navíc vstupují signály o natočení kol/volantu, tedy požadavek na směr, a možná i takové paramtery, jako jsou hmotnosti na jednotlivé nápravy, ne-li na kola. Systém pak může ještě účiněji zasahovat. Navíc bych nevylučoval plynulé působení brzdového systému, obdobně, jako u EBS. U ABS/ASR brzdový systém zasahuje pouze v mezích brzdí/nebrzdí. Citovat
foxo Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 no ASR najvic ocena vodici tahacu, ponevac cca 80 procent vahy je na prednej naprave. Sam sem skusal vyjet zasnezeny kopec aj s ASR a bez. Bez zapnuteho ASR sem nikdy nevijel tolik, co ze zapnutym, ad sem sa snazil jakymkolvek zpusobem asi 10 krat. Nakonec ani ono ASR nepomohlo (fizyka nepusti) a musel ma do kopca tahat obrovsky John Dear [upravil dne 8.1.2010 foxo] Citovat
Edison Odesláno 8. leden 2010 Odesláno 8. leden 2010 Jsem si to pročetl... EBS a ESP jsou velmi podobné systémy... ESP má navíc jen čidlo natočení volantu - požadovaný směr pohybu a gyroskop - skutečný směr pohybu. Analýzou je pak možno spočítat, jestli jde o pohyb v podélné ose vozidla, nebo jiný, kterýžto je pochopitelně nežádoucí. To EBS nepozná, to jen umí rozpoznat smýkající se/prokluzující kola a velmi rychle s plynulým účinkem korigovat tyto stavy. ABS/ASR je ochuzeno ještě o onen plynulý účinek brzd (korekce působí jen způsobem brzdí/nebrzdí). Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.