Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

ESP a jeho vypnutí

Recommended Posts

Odesláno

Dnes jsem zjistil že když vypnu ESP tak se automaticky zapne když je rychlost vyšší než 50km/h. Je to vzhledem k bezpečnosti? Pokud jedu před 50km/h tak ESP vůbec nevypnu. Zajímal jsem se o to že někteří na zimuvypínají ESP, jak to máte vy?

Odesláno

Vypnutí má podle mě smysl jen při jízdě v nízké rychlosti a hlavně při rozjíždění nebo tak. Jakmile jedeš rychleji tak je lepší ho mít zapnuté, respektive nevidím žádný důvod proč ho vypnout.

Odesláno

Je to tak, že sa to samo vypne. Vypínajú to snáď len keď sa chcú vyblázniť na parkovisku, určite nie kvôli bezpečnosti. To vypnutie je tam na to, že v niektorých prípadoch je vhodné vypnúť ASR, napr. pri pohýňaní po piesku alebo sypkom snehu

Odesláno

Překvapuje mě že nejde vypnout právě jen samostatně ASR třeba pro zajíždění na sněhu. Že se to vypíná vše najednou. Ale zrovna dneska jsem si to ověřil že to vypnutí je dobré. Couval jsem do kopečka na dvůr a nemohl tam vyjet protože se kolo hrabala, když jsem to vypnul tak se hrabala také, ale nakonec se to vyhrabalo nahoru.

Odesláno

Myslím, že to není zase tak špatně vymyšleno. Když se potřebuješ rozjet na kluzkém nebo podobném povrchu, tak se regulace protiprokluzu vypne a řídíš si to sám jak umíš a nepereš se s tím. To že je také vypnuto ESP vůbec při této rychlosti nevadí, protože by to ani nemělo význam. No a jakmile překročíš cca 50km/h tak se zase ESP zapne a tam už má jeho funkce význam.

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

Vypnutie ESP do 50km/h má význam - spomínané cvičné jazdy šmykom po parkovisku.

A pokud chceš blbnout někde ve vyšších rychlostech bez interakce otravné elektroniky, stačí odpojit napájení jednotky ABS vyjmutím její hlavní pojistky. :) To vypne ABS, EBD, ASR a ESP. Ovšem to už je trochu hardcore a může si to dovolit jen ten, kdo naprosto přesně ví, co dělá. :)

Odesláno

Já to nějak nechápu: ASR je protiprokluzový systém. Jednou z jeho funkcí je přibrždění prokluzujícího kola brzdama, aby se moment dostal na neprokluzující kolo a umožnilo to rozjetí vozidla. Proč tedy v případě prokluzu ASR někdo vypíná?

Odesláno
Původně zaslal: Edison

Já to nějak nechápu: ASR je protiprokluzový systém. Jednou z jeho funkcí je přibrždění prokluzujícího kola brzdama, aby se moment dostal na neprokluzující kolo a umožnilo to rozjetí vozidla. Proč tedy v případě prokluzu ASR někdo vypíná?

Ano, v podstatě to \"emuluje\" uzávěrku diferenciálu a většinou to funguje tak, jak říkáš. Při prokluzu obou hnaných kol ti to ale nepomůže a pak máš větší šanci se vyhrabat bez toho. Tady hodně záleží na situaci.

Odesláno

ASR funguje tak, že porovnáva rýchlosť prednej a zadnej nápravy a pribrzdí tú, ktorá sa točí rýchlejšie. Práve to pribrzdenie nie je vhodné ak je treba preniesť vyšší výkon na cestu aj na úkor prešmyknutia napr pri pohýňaní na klzkom do kopca, alebo keď sú kolesá zaborené v piesku alebo hlbokom snehu.

Odesláno

No... snad... Druhá funkce ASR je snížení kroutícího momentu motoru. Takže pořád nějak nevím. Aspoň takhle to funguje u nákladních vozidel, autobusů a trolejbusů. Jelikož právě trolejbusy a řízení pohonů jsou mým denním chlebem, byl jsem nucen systémy ABS, ASR, EBS... prozkoumat a pochopit, jakož i komunikace a vazby mezi brzdama, motory, retardéry... Ale je možný, že u osobáků je ASR o chlup jinačí. Přes to vypínač ASR maj většinou (ne vždy) i velká vozidla Sám, vzhledem k sofistikovanosti systémů, nevidím důvod ASR vypínat. Nadělal jsem se spousty zkoušek a měření a zjistil jsem, že je-li vše správně zapojeno a seřízeno, funguje to fakt dobře. Jendou nám přehodili vedení k brzdám na zadní (hnané) nápravě mezi L a R stranou. To pak pochopitelně naprosto nemůže fungovat, když se brzdí právě to kolo, který má přenášet moment. :-) A teď ještě zjistit, jestli jsou přehozený trubky, nebo čidla... Ale to se dá zjistit velmi rychle nakouknutím do systému, když se ví, co a jak... :-)

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

ASR funguje tak, že porovnáva rýchlosť prednej a zadnej nápravy a pribrzdí tú, ktorá sa točí rýchlejšie. Práve to pribrzdenie nie je vhodné ak je treba preniesť vyšší výkon na cestu aj na úkor prešmyknutia napr pri pohýňaní na klzkom do kopca, alebo keď sú kolesá zaborené v piesku alebo hlbokom snehu.

Hluboký omyl. ASR porovnává otáčky jednotlivých kol hnané nápravy a otáčky celé nehnané nápravy. A ne jen otáčky, ale navíc zrychlení. Z toho je systém schopen vyhodnotit protočení kola, to přibrzdit. V případě synchronního prokuzu obou hnaných kol stáhne momet motoru. Kdo by měl zájem, mohu prokázat záznamy z funkce ABS/ASR autobusu/trolejbusu. Jinak prokluz, stejně jako smyk, znamená ztrátu adheze. V důsledku to znamená maření výkonu do smýkání a přeměnu v teplo, místo, aby se tato energie změníla na hymbnou pro vozidlo. Tedy: Správně fungující ASR právě v případech, kdy dochází k prokluzům jednoho, nebo obou hnaných kol např. v tom písku, sněhu, ledu, blátě může jedině pomoci se pohnout. Na suché vozovce s přemírou adheze ASR ani nezabere.

[upravil dne 7.1.2010 Edison]

Odesláno

V tom, že porovnává rychlost přední a zadní nápravy... Jsem to tam popsal snad celkem podrobně, jak to funguje. A další omyl je v tom, že je dobré ho vypnout v případě prokluzu... Vypínat systém v případě, pro který je určený? To nemyslíš vážně...

Odesláno

No právě, možná se mýlím, ale když bude přední náprava na ledu, tak si myslím, jelikož plynový pedál ovládá člověk, tak se právě ASR ureguluje a auto se nerozjede. Vysvětlím, podvědomá reakce je , jakmile začnou klouzat hnací kola člověk automaticky ubere a ASR taky, človek přidá a hned zase ubere, ale jsou tam mezi reakcí řidiče a elektroniky určité odezvy a myslím, že se to mezi sebou bude prát. Nevím, jestli jsem to správně vysvětlil, ale myslím, že člověk funguje podvědomě a proto je tam tan vypínač. Nevím, zda každý řidič dokáže pedál plynu pořád držet i když cítí, že to začne klouzat.

Odesláno

To je jediné možné vysvětlení. Když jsem měl první auto s ABS, taky v návodu bylo, že je nutný při zásahu pedál brzdy právě sešlápnout co nejvíce. Zřejmě proto, aby systém měl dostatečnou rezervu ke své práci. S ASR to nejspíš bude podobné. V případě, že ASR má správně fungovat, je nutný podržet plynový pedáv v dané pozici a nechat systém, aby se s tím popral sám. Polohou pedálu je totiž zadán požadovaný tah/moment a systém se snaží jej dosáhnout navíc s ohledem na aktuální stav adheze. Na druhou stranu podle provedených měření i s reálným řidičem jsem viděl (a zaznamenal), že ten řidič byl natolik dobrý, že na tom záznamu je vidět jednoznačně zásah ASR a jen o několik milisekund po té přesně stejné ubrání plynu řidičem (měřeno polohou pedálu - přímo v systému řízení pohonu). Na funkci ASR to rozhodně nemělo jakýkoli negativní vliv.

[upravil dne 7.1.2010 Edison]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...