Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

IT - LCD monitor klasik vs. širokoúhlý  

1. 1. IT - LCD monitor klasik vs. širokoúhlý

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno

Rozhodl jsem se, že si pořídím namísto mého starého CRT 17\'\' monitoru něco novějšího, LCD, minimálně 19\'\'...

Co jsem tak koukal, tak mi příjde, že převažují širokoúhlé monitory, a to si právě nejsem jist, že je to to pravé...

Na co jsou širokoúhlé lepší či horší než klasické?

Zajímají mne názory, jak se na tom pracuje, surfuje na netu, hraní her, AVI-video, DVD-video.

Viz anketa, co byste volili vy?

Předběžně to vidím tak na něco okolo 3 - 4 tisíc korun, nepotřebuju žádnej zázrak.

Odesláno

Svojho času som riešil rovnakú dilemu ako ty. Dnes je to už jednoznačnejšie a do iného ako 16:9 resp 16:10 by si nemal ísť. Zvykneš si rýchlo. Programy s tým nemajú problém, snáď až na staršie hry - deformácia obrazu, ale aj tomu sa dá čiastočne zabrániť.

Odesláno

Mám klasiku 4:3, ale 16:9 bych se taky nebránil.

Na 16:9 se prý líp hraje (netuším proč:) ). Vetšina DVD videií i normálních je v 16:9, takže uvidíš obraz krásně celý bez ořezu:super.

Rozvržení internetových stránek se mění podle rozlišení, takže na net to je fuk.

Odesláno

dnes uz jedine sirokouhly, na takovou 21`` se ti v pohode vejdou 2okna vedle sebe a lip se pracuje (nebo sleduje TV/film behem prace :D )

Odesláno

Na video je asi lepsi dneska poridit neco sirokouhleho, vetsina filmu uz tak vychazi... nehlede na to, ze cena tech sirokouhlych je pri stejne uhlopricce vyrazne nizsi, nez 4/3.

Jen takove drobne upozorneni, na te sirokouhle 19\" budes mit velikost okna filmu v puvodnim 4:3 rozliseni asi tak stejnou, jako na tom CRT...

Fery: na dve okna je nejlepsi dva monitory :-)

[upravil dne 7.7.09 Vvitty]

Odesláno
Původně zaslal: Ferry

dnes uz jedine sirokouhly, na takovou 21`` se ti v pohode vejdou 2okna vedle sebe a lip se pracuje (nebo sleduje TV/film behem prace :D )

Povedal by som, že s dvoma 20\'\' je to lepšie :D

post-0-14109608076501_thumb.jpg

Odesláno

Vvitty: Skôr by som povedal že to bude menšie lebo 19\" 4:3 má inú výšku ako 19\" 16:9.

enikybeniky: Ak chceš 17\" nahradiť širokouhlým tak ideál je 22\". Rýchlo si zvykneš, získaš i na priestore a cena by zodpovedala.

Odesláno

dost zalezi jake rozliseni jsi na 17\" pouzival. Pokud 1024*768, tak si 22\" 1650*1080 polepsis. Pokud jsi mel rad blechy, tak uz skok dopredu nebude vyrazny. Ja menil 19\" CRT za 24\" SIPS, protoze cimkoliv mensim bych si pohorsil (vertikalne).

Je super, jak jdou vsichni vyrobci do wide formatu, ale ze je jejich jedina vyhoda video jim asi netukne.

PS: uz na 19\" wide jde u TN panelu videt zloutnuti kraju, u 22\" je to jeste vyraznejsi a za 24\" TN bych vyrobce mlatil lopatou do kouli. Clovek sedi uprostred monitoru a oba kraje maji jne barvy, skvele se na tom pracuje (a v bilem Excelu je to posusnanicko).

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

No na excel je treba fakt kvalitny monitor :D

:D excel byl pouze prikladem aplikace s bilym pozadim. Na office praci bych si do konclu vzal taky TN, ale domu mi proste nesmi :bacha

enikybeniky: kup cokoliv te designove zaujme (pripadne s DVI, pokud jej pozadujes). V teto nejnizsi cene jsou vsechny monitory na jedno brdo.

edit: pokud mas dobre oci, tak bych sel do tohodle Fujitsu.

edit2: ac jsem sam nahodil fullHD monitor bez digitalniho vstupu, asi bych se toho v praxi bal - takove rozliseni uz dokaze na analog kabelu brat ruchy.

[upravil dne 7/7/09 ChodeC]

Odesláno

pastorek: ani bych nerekl, a jestli, tak v radu milimetru... zadna 17\" CRT nemela 17\" viditelnou plochu...at zije marketing bullshit :-)

nicmene souhlas s tim, ze ta 22\" sirokouhla by mohla byt dobrou nahradou

chuck: ta 21.5\" s rozlisenim 1920 bude utrpeni na oci... vsechno bude strasne malinkaty :-)

a totez plati o tech dvou dalsich, co tu padly...acer, benq.

mimochodem, nemaji DVI... v tom pripade srovnatelny http://www.alza.cz/22-lcd-samsung-2223nw-stribrny-silver-8000:1-300cd-m2-5ms-gtg-1680x1050-tco99-d111321.htm, mimochodem s triletou zarukou...

[upravil dne 7.7.09 Vvitty]

Odesláno

chuck: 1000:1 staticky kontrast ma ten samsung taky :-) (holt je mam rad :-) ).

A dynamicky 40.000 : 1 je sice moc pekne vypadajici cislo, ale v realu dost o nicem. To je totiz rozdil mezi urovni cerneho bodu na cernem pozadi oproti bilemu bodu na bilem pozadi... pokud na screen pobezi sachovnice, jsi zpet na 1000:1 ;-)

Trosku to vylepsuje chovani u filmu, zejmena nocnich scen, ale hlavne to dobre vypada v katalogu...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...