Guest Lubk0 Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Ja len dodam jednu vec... Pokud nic nevyresi karticka, tak nic nevyresi ani telefonat. Protoze kazdy psal, jak zavola, a necha se navigovat. Potom je to v tom zmyslu ta ista kravina, jako ste psali ze drzim karticku a pomaham, jako drzim mobil u ucha a snazim se pomahat. Supersonic, podle tveho pohledu, by te mnel potom kazdy obejit, protoze 99,9 percent vodicu nema nic spolecneho ze zdravotnictvim a kurz mali akurat tak v autoskole ... Citovat
Kurt Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Mám u mobilu hlasitý reproduktor, takže jej nemusím držet u ucha. Jenže ses zase chytl něčeho, co je jen okrajové - to, jak budu držel mobil nech na mě a raději mi poraď, jestli mám toho chlapa s otevřenou zlomeninou bérce a krvácením z ucha vyndávat z auta. Nevíš, viď? Ani já a dokonce se to nedočtu ani v kartičce. Tohle umí posoudit jen kvalifikovaný zdravotník a tomu já právě zavolám, aby mi poradil a tím pomohl nejen mně, ale i zraněnému, víš? Citovat
OK406 Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Původně zaslal: Lubk0 Ja len dodam jednu vec... Pokud nic nevyresi karticka, tak nic nevyresi ani telefonat. Protoze kazdy psal, jak zavola, a necha se navigovat. Potom je to v tom zmyslu ta ista kravina, jako ste psali ze drzim karticku a pomaham, jako drzim mobil u ucha a snazim se pomahat. Supersonic, podle tveho pohledu, by te mnel potom kazdy obejit, protoze 99,9 percent vodicu nema nic spolecneho ze zdravotnictvim a kurz mali akurat tak v autoskole ... Věř mi, že ohledně mobilu nemáš pravdu! Jak píše Kurt, který u nějaké DN se zraněním byl, že opravdu na 155 ti řeknou v klidu a s rozvahou co a jak a stačí jim jen popsat co vidíš. Většinou tam sedí zkušení staří a vzdělaní lidé, kteří podobné sytuace zažili v životě X-krát a znají velmi dobře anatomii lidského těla a tak jim stačí i ,,tvůj popis\" co vidíš a řeknou ti, co a jak. Jestli máš se zraněním hýbat, pokud je zaklínění ve vozidle a pokud ano, tak kolik je zachránců a řeknou, jak a co chytnout, aby se nic nestalo a nebo se minimalizovalo, pokud např. hrozí požár vozidla a pod. Pokud je více lidí, tak je i více mobilů, pokud by se jeden vybil. A někdy i uklidní volající! Věř pevně to mu že na 155, 150 a 158 jsou odborníci! Citovat
Vvitty Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Lubk0, zasadni rozdil telefonatu je, ze dotycny na druhem konci linky ma neco, cemu se rika _zkusenosti_. A krome toho jeste umi mluvit klidnym hlasem a cloveka vest na co se podivat, jak reagovat v konkretni situaci, ne podle nejakeho modelu. Neveril bys, jak nervoznimu cloveku tohle dokaze pomoci Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Ale proste ani to neni stoprocentni.. Zachranar po telefonu nemuze na sto pro zhodnotit situaci. Clovek muze byt zaklinen v aute tak ze se da s vasou pomoci vythanotu, jindy treba na to x lidi, a jindy pomuzou jen hasici ... Nekdy muze byt krvaceni z ucha sposobile nejakou odreninou, ulomkem neceho, a nekdy to muze pramenit od nekud jinud. Nekdy muze byt noha zlomena, a muze byt v uplne normalnim stavu, ze to nepoznas ... Hlasity reproduktor mam i ja, nicmene ho slisim az ked sem blizko u telefonu, a urco by se mi s nim manipulovalo velmi zle keby som mal popritom robit nejake ukony. Ja som sa len snazil cely cas povedat neco v tom zmyslu, ze ja kdyz sem kartu prvni pomoci shledl pred par mesici, tak sem si v podstate spomnel na vsechny poznatky s autoskoly, a nejak se mi co to s vedomosti vratilo. Myslim, ze tenhle stav nebudu mit jen ja, ale i jiny vodici... Citovat
dolly1010 Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Mě se někdy zdá, že soudruzi poslanci maj prsty v nějakých firmách na výrobu kartiček, kontrolování státních maturit a pak takovýhle blbosti ukecaj ono se to uzákoní a jim z toho tečou prachy. Kdby spíš opravili silnice, nebo uzákonili aby obchodní inspekce zveřejnila ty šmejdy co prodávaj nekvalitní benzín a naftu. Takhle akorát nahrávaj hajzlů a podvodníkům...chjo, to jsem se zas rozvášnil :bacha Zachvilku bude v lékárničce i černej pytel, rejč, náhrobek a kytka Na druhou stranu, nějaká kartička nás asi nezabile. Nakonec, můžou ji vytisknout na dekl lékárničky a dál neřešit. Jinak, já mám zdravotnickej kurz každý dva roky...takže už jsem zažil 3 (zatu dobu se 2x změnilo kolikrát při oživování \"tepnout\" a kolikrát \"dejchnout\" ) Citovat
Supersonic Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 To Kurt + Vvitty : myslím, že nemá cenu se rozčilovat nad něčím co někdo nepochopí a nechápe, možná proto, že tam chybí ta zkušenost....Ale je to tak, jak říkáte...Kartička na zlámaný nohy nepomůže...A pohybuju, že je tam zbarvení kůže a stav lokalizace vnitřního krvácení...To ten člověk na druhém konci telefonu ví velmi přesně To Lubk0 - jeden z praxe...Jeden takovej chytrej tahal borce z auta a skončil u soudu za neúmyslné ublížení na zdraví....Věř mi, někdy je méně více...Nepozná to nikdo, jen lidé, co to prostě znají...Proto jak jsem psal, nejdřív volat, velmi podrobně popsat a vyčkat instrukcí...Hovor se nahrává a když nic jiného, máš alespoň čisté svědomí, jednal si dle instrukcí...Na rozdíl od situace, kdy tam vlítneš jak pobřežní hlídka a potáhneš ho jak kus hadru... Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Původně zaslal: Supersonic To Kurt + Vvitty : myslím, že nemá cenu se rozčilovat nad něčím co někdo nepochopí a nechápe, možná proto, že tam chybí ta zkušenost....Ale je to tak, jak říkáte...Kartička na zlámaný nohy nepomůže...A pohybuju, že je tam zbarvení kůže a stav lokalizace vnitřního krvácení...To ten člověk na druhém konci telefonu ví velmi přesně To Lubk0 - jeden z praxe...Jeden takovej chytrej tahal borce z auta a skončil u soudu za neúmyslné ublížení na zdraví....Věř mi, někdy je méně více...Nepozná to nikdo, jen lidé, co to prostě znají...Proto jak jsem psal, nejdřív volat, velmi podrobně popsat a vyčkat instrukcí...Hovor se nahrává a když nic jiného, máš alespoň čisté svědomí, jednal si dle instrukcí...Na rozdíl od situace, kdy tam vlítneš jak pobřežní hlídka a potáhneš ho jak kus hadru... Probuh, ale ja sem nikde nezekl ze karticka je navsechno, na vsechny pripady, a vsetko vyriesi... Predpopkaladam, ze karticka se dostane do rukou logicky uvazujicimu cloveku ktery vy vyhodnotyt situaci. Pokud clovek bude lezet na silnici, bez znamky zivota, urco se dozvim rychleji s karticky kolikrat ze se to ma vdejchnout, a kolikrat zatlacit na ten hrudnik, nez nekam volat. Samo kdyz zbadam cloveka zaklisneneho v aute z nemoznosti se hnot nebudu ani hladat karticku, ale rovna zavola zachranku. Karticka ma byt doplnek, nema resit kazde zraneni , bohuzel na to nebude stacit ani 10 kurzu v autoskole ... U tebe sem supersonic jen poukazoval na to, ze na silnicich jezdi opravdu male minimum lidi, co vy o trech rano jak se co dela hned z hlavy, a sou ochotni pomoct. A podle tveho prvniho prispevku to vyznelo tak, ze vlastne ten zvysek ani nemusi nosit lekarnici, vzdyt na co, kdyz nemaji skusenosti ... Citovat
Vvitty Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Lubk0: ano, ani telefonat na 112 neda stoprocentne spravne reseni... nicmene sance, ze clovek postupujici podle toho vic ublizi nez pomuze je nesrovnatelna s nejakou kartickou, podle ktere jen tezko poznat co dotycnemu je. Cloveku s poranenou pateri bude masaz hrudniku presne dle karticky velmi prospesna... Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Původně zaslal: Vvitty Lubk0: ano, ani telefonat na 112 neda stoprocentne spravne reseni... nicmene sance, ze clovek postupujici podle toho vic ublizi nez pomuze je nesrovnatelna s nejakou kartickou, podle ktere jen tezko poznat co dotycnemu je. Cloveku s poranenou pateri bude masaz hrudniku presne dle karticky velmi prospesna... O com hovoris ? Ja hovorim o cloveku, ktory lezi na ceste, a nejavy znamky zivota, tj nedycha, nema pulz, prepac, ale bude mi srdecne u prdele, jestli ma zlomenou nejakou pater, nebo neco jineho (pokud do ovsem nebude volne viditelne) a to umele dychani s masazi mu skusit dam. Urcite to bude lepsi reseni, jak tam mrtveho cloveka nechat jen tak, a cakat 10 minut na prijezd sanitky, kdy uz bude zarucene mrtvi ... Tak ja to radsi skusim. O tomhle sem psal, nepsal sem o nicem jinem... A ZASE OPAKUJEM, NIKDE SOM NENAPISAL ZE KARTICKA JE NA VSETKO ... [upravil dne 16/6/09 Lubk0] Citovat
OK406 Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Nejlepší je zavolat 155!! Věř mi. Pokud si byl někdy u DN, tak každá je individuální!! A kartičku použil v jiném případě, např. pokud budeš míti střevní pozíže, tak ji jistě plně využiješ! Jinak mobil je dobrá věc. A pokud je u DNvíce lidí, tak jeden mluví a má mobil a druhý provádí první pomoc a pak se vystřídají a nebo ji jinak pomohou! Zaleží na dané situaci! Citovat
Guest servisman Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 koukám opět dobře vybrané téma Citovat
Péťa Odesláno 16. červen 2009 Odesláno 16. červen 2009 Jen tak na okraj - pokud zavoláte 112, dovoláte se k hasičům. Mnohem lepší je volat přímo záchranku 155. Citovat
AnotherOne Odesláno 17. červen 2009 Odesláno 17. červen 2009 No neviem, ale u nás sa dovolám na integrovaný záchranný systém, kde podľa situácie rozhodnú čo a koho poslať. Nebude to u vás rovnako? Citovat
Vvitty Odesláno 17. červen 2009 Odesláno 17. červen 2009 AnotherOne: aktualne nevim, ale driv opravdu toto cislo spravovali hasici, v tom ma Peta pravdu... i kdyz se to oficialne tvari jako hlavni jednotne cislo, oni uz pak tu sanitku a policajty poslou sami... Citovat
Demo Odesláno 18. červen 2009 Odesláno 18. červen 2009 Jde o to, ze ti profik do telefonu rika, co a jak mas delat a soucasne s tim posila rychlou atd.... Sam mam tuto zkusenost z obce Kujavy na Novojicinsku. 8 minutovy hovor, nez dorazila sanita, ti pak pripada jako hodina..... Navic stresova situace, otevrena zlomenina ruky, chlap rve, ze umre, jeho stara tezce v soku.... Myslim si, ze i pro zkuseny zachranare to musi byt stres, natoz pro cloveka, ktery to vidi poprve v zivote... Citovat
Laďa Odesláno 25. červen 2009 Autor Odesláno 25. červen 2009 Takže kromě rezervy žádné změny http://www.novinky.cz/domaci/172117-povinna-vybava-aut-bude-beze-zmen-novejsi-auta-nemusi-mit-rezervu.html Citovat
AnotherOne Odesláno 25. červen 2009 Odesláno 25. červen 2009 \"Přesto nakonec v autolékárničce přibude jenom leták s informacemi o zásadách první pomoci, a i ten až od 1. ledna 2011. Jinak vše zůstane při starém.\" Citovat
Laďa Odesláno 25. červen 2009 Autor Odesláno 25. červen 2009 Za rok a půl může být ještě tolik změn. Myslel jsem to tak, že to nebude platit teď od 1.7.2009 Citovat
AnotherOne Odesláno 25. červen 2009 Odesláno 25. červen 2009 Ale takto podobne to platí aj u nás. Momentálne platia staré lekárničky, kým im neskončí záruka a to môže byť aj neskôr ako toho 01/2011 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.