Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

leták o postupu při podávání první pomoci. Tak to neschválili

Recommended Posts

Odesláno

Ja len dodam jednu vec...

Pokud nic nevyresi karticka, tak nic nevyresi ani telefonat.

Protoze kazdy psal, jak zavola, a necha se navigovat. Potom je to v tom zmyslu ta ista kravina, jako ste psali ze drzim karticku a pomaham, jako drzim mobil u ucha a snazim se pomahat.

Supersonic, podle tveho pohledu, by te mnel potom kazdy obejit, protoze 99,9 percent vodicu nema nic spolecneho ze zdravotnictvim a kurz mali akurat tak v autoskole ...

Odesláno

Mám u mobilu hlasitý reproduktor, takže jej nemusím držet u ucha. ;)

Jenže ses zase chytl něčeho, co je jen okrajové - to, jak budu držel mobil nech na mě a raději mi poraď, jestli mám toho chlapa s otevřenou zlomeninou bérce a krvácením z ucha vyndávat z auta. ;)

Nevíš, viď? Ani já a dokonce se to nedočtu ani v kartičce. Tohle umí posoudit jen kvalifikovaný zdravotník a tomu já právě zavolám, aby mi poradil a tím pomohl nejen mně, ale i zraněnému, víš?

Odesláno
Původně zaslal: Lubk0

Ja len dodam jednu vec...

Pokud nic nevyresi karticka, tak nic nevyresi ani telefonat.

Protoze kazdy psal, jak zavola, a necha se navigovat. Potom je to v tom zmyslu ta ista kravina, jako ste psali ze drzim karticku a pomaham, jako drzim mobil u ucha a snazim se pomahat.

Supersonic, podle tveho pohledu, by te mnel potom kazdy obejit, protoze 99,9 percent vodicu nema nic spolecneho ze zdravotnictvim a kurz mali akurat tak v autoskole ...

Věř mi, že ohledně mobilu nemáš pravdu! Jak píše Kurt, který u nějaké DN se zraněním byl, že opravdu na 155 ti řeknou v klidu a s rozvahou co a jak a stačí jim jen popsat co vidíš. Většinou tam sedí zkušení staří a vzdělaní lidé, kteří podobné sytuace zažili v životě X-krát a znají velmi dobře anatomii lidského těla a tak jim stačí i ,,tvůj popis\" co vidíš a řeknou ti, co a jak. Jestli máš se zraněním hýbat, pokud je zaklínění ve vozidle a pokud ano, tak kolik je zachránců a řeknou, jak a co chytnout, aby se nic nestalo a nebo se minimalizovalo, pokud např. hrozí požár vozidla a pod. Pokud je více lidí, tak je i více mobilů, pokud by se jeden vybil. A někdy i uklidní volající! Věř pevně to mu že na 155, 150 a 158 jsou odborníci!

Odesláno

Lubk0, zasadni rozdil telefonatu je, ze dotycny na druhem konci linky ma neco, cemu se rika _zkusenosti_. A krome toho jeste umi mluvit klidnym hlasem a cloveka vest na co se podivat, jak reagovat v konkretni situaci, ne podle nejakeho modelu. Neveril bys, jak nervoznimu cloveku tohle dokaze pomoci ;)

Odesláno

Ale proste ani to neni stoprocentni..

Zachranar po telefonu nemuze na sto pro zhodnotit situaci. Clovek muze byt zaklinen v aute tak ze se da s vasou pomoci vythanotu, jindy treba na to x lidi, a jindy pomuzou jen hasici ...

Nekdy muze byt krvaceni z ucha sposobile nejakou odreninou, ulomkem neceho, a nekdy to muze pramenit od nekud jinud. Nekdy muze byt noha zlomena, a muze byt v uplne normalnim stavu, ze to nepoznas ...

Hlasity reproduktor mam i ja, nicmene ho slisim az ked sem blizko u telefonu, a urco by se mi s nim manipulovalo velmi zle keby som mal popritom robit nejake ukony.

Ja som sa len snazil cely cas povedat neco v tom zmyslu, ze ja kdyz sem kartu prvni pomoci shledl pred par mesici, tak sem si v podstate spomnel na vsechny poznatky s autoskoly, a nejak se mi co to s vedomosti vratilo.

Myslim, ze tenhle stav nebudu mit jen ja, ale i jiny vodici...

Odesláno

Mě se někdy zdá, že soudruzi poslanci maj prsty v nějakých firmách na výrobu kartiček, kontrolování státních maturit a pak takovýhle blbosti ukecaj ono se to uzákoní a jim z toho tečou prachy.

Kdby spíš opravili silnice, nebo uzákonili aby obchodní inspekce zveřejnila ty šmejdy co prodávaj nekvalitní benzín a naftu. Takhle akorát nahrávaj hajzlů a podvodníkům...chjo, to jsem se zas rozvášnil :bacha :bacha :bacha

Zachvilku bude v lékárničce i černej pytel, rejč, náhrobek a kytka :bojim

Na druhou stranu, nějaká kartička nás asi nezabile. Nakonec, můžou ji vytisknout na dekl lékárničky a dál neřešit. Jinak, já mám zdravotnickej kurz každý dva roky...takže už jsem zažil 3 (zatu dobu se 2x změnilo kolikrát při oživování \"tepnout\" a kolikrát \"dejchnout\" :D)

Odesláno

To Kurt + Vvitty : myslím, že nemá cenu se rozčilovat nad něčím co někdo nepochopí a nechápe, možná proto, že tam chybí ta zkušenost....Ale je to tak, jak říkáte...Kartička na zlámaný nohy nepomůže...A pohybuju, že je tam zbarvení kůže a stav lokalizace vnitřního krvácení...To ten člověk na druhém konci telefonu ví velmi přesně:super

To Lubk0 - jeden z praxe...Jeden takovej chytrej tahal borce z auta a skončil u soudu za neúmyslné ublížení na zdraví....Věř mi, někdy je méně více...Nepozná to nikdo, jen lidé, co to prostě znají...Proto jak jsem psal, nejdřív volat, velmi podrobně popsat a vyčkat instrukcí...Hovor se nahrává a když nic jiného, máš alespoň čisté svědomí, jednal si dle instrukcí...Na rozdíl od situace, kdy tam vlítneš jak pobřežní hlídka a potáhneš ho jak kus hadru...:papa

Odesláno
Původně zaslal: Supersonic

To Kurt + Vvitty : myslím, že nemá cenu se rozčilovat nad něčím co někdo nepochopí a nechápe, možná proto, že tam chybí ta zkušenost....Ale je to tak, jak říkáte...Kartička na zlámaný nohy nepomůže...A pohybuju, že je tam zbarvení kůže a stav lokalizace vnitřního krvácení...To ten člověk na druhém konci telefonu ví velmi přesně:super

To Lubk0 - jeden z praxe...Jeden takovej chytrej tahal borce z auta a skončil u soudu za neúmyslné ublížení na zdraví....Věř mi, někdy je méně více...Nepozná to nikdo, jen lidé, co to prostě znají...Proto jak jsem psal, nejdřív volat, velmi podrobně popsat a vyčkat instrukcí...Hovor se nahrává a když nic jiného, máš alespoň čisté svědomí, jednal si dle instrukcí...Na rozdíl od situace, kdy tam vlítneš jak pobřežní hlídka a potáhneš ho jak kus hadru...:papa

Probuh, ale ja sem nikde nezekl ze karticka je navsechno, na vsechny pripady, a vsetko vyriesi...

Predpopkaladam, ze karticka se dostane do rukou logicky uvazujicimu cloveku ktery vy vyhodnotyt situaci.

Pokud clovek bude lezet na silnici, bez znamky zivota, urco se dozvim rychleji s karticky kolikrat ze se to ma vdejchnout, a kolikrat zatlacit na ten hrudnik, nez nekam volat.

Samo kdyz zbadam cloveka zaklisneneho v aute z nemoznosti se hnot nebudu ani hladat karticku, ale rovna zavola zachranku.

Karticka ma byt doplnek, nema resit kazde zraneni , bohuzel na to nebude stacit ani 10 kurzu v autoskole ...

U tebe sem supersonic jen poukazoval na to, ze na silnicich jezdi opravdu male minimum lidi, co vy o trech rano jak se co dela hned z hlavy, a sou ochotni pomoct. A podle tveho prvniho prispevku to vyznelo tak, ze vlastne ten zvysek ani nemusi nosit lekarnici, vzdyt na co, kdyz nemaji skusenosti ...

Odesláno

Lubk0: ano, ani telefonat na 112 neda stoprocentne spravne reseni... nicmene sance, ze clovek postupujici podle toho vic ublizi nez pomuze je nesrovnatelna s nejakou kartickou, podle ktere jen tezko poznat co dotycnemu je. Cloveku s poranenou pateri bude masaz hrudniku presne dle karticky velmi prospesna...

Odesláno
Původně zaslal: Vvitty

Lubk0: ano, ani telefonat na 112 neda stoprocentne spravne reseni... nicmene sance, ze clovek postupujici podle toho vic ublizi nez pomuze je nesrovnatelna s nejakou kartickou, podle ktere jen tezko poznat co dotycnemu je. Cloveku s poranenou pateri bude masaz hrudniku presne dle karticky velmi prospesna...

O com hovoris ? Ja hovorim o cloveku, ktory lezi na ceste, a nejavy znamky zivota, tj nedycha, nema pulz, prepac, ale bude mi srdecne u prdele, jestli ma zlomenou nejakou pater, nebo neco jineho (pokud do ovsem nebude volne viditelne) a to umele dychani s masazi mu skusit dam.

Urcite to bude lepsi reseni, jak tam mrtveho cloveka nechat jen tak, a cakat 10 minut na prijezd sanitky, kdy uz bude zarucene mrtvi ...

Tak ja to radsi skusim. O tomhle sem psal, nepsal sem o nicem jinem...

A ZASE OPAKUJEM, NIKDE SOM NENAPISAL ZE KARTICKA JE NA VSETKO ...

[upravil dne 16/6/09 Lubk0]

Odesláno

Nejlepší je zavolat 155!! Věř mi. Pokud si byl někdy u DN, tak každá je individuální!! A kartičku použil v jiném případě, např. pokud budeš míti střevní pozíže, tak ji jistě plně využiješ! Jinak mobil je dobrá věc. A pokud je u DNvíce lidí, tak jeden mluví a má mobil a druhý provádí první pomoc a pak se vystřídají a nebo ji jinak pomohou! Zaleží na dané situaci!

Odesláno

AnotherOne: aktualne nevim, ale driv opravdu toto cislo spravovali hasici, v tom ma Peta pravdu... i kdyz se to oficialne tvari jako hlavni jednotne cislo, oni uz pak tu sanitku a policajty poslou sami...

Odesláno

Jde o to, ze ti profik do telefonu rika, co a jak mas delat a soucasne s tim posila rychlou atd....

Sam mam tuto zkusenost z obce Kujavy na Novojicinsku. 8 minutovy hovor, nez dorazila sanita, ti pak pripada jako hodina..... Navic stresova situace, otevrena zlomenina ruky, chlap rve, ze umre, jeho stara tezce v soku....

Myslim si, ze i pro zkuseny zachranare to musi byt stres, natoz pro cloveka, ktery to vidi poprve v zivote...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...