Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Téma, které tu dlouho nebylo :)

Dovolená se mi blíží, a rád bych na ní měl trochu slušnější foťák, než stávající (i když velmi slušný) kompakt 720IS.

Nejsem zatím pevně rozhodnut, zdali přímo zrcadlo, nebo jen EVF, ale zatím jsem vyhovující EVF nenašel. Ze zrcadlovek mám na první nástřel vybránu Canon 450D.

Otázek mám víc, zatím tyhle dvě:

1) máte někdo tip na hodně dobrý EVF, s velkým čipem, kvalitním objentivem, prostě hodně se blížící zrcadlovkám? Nebo mám na tuto variantu radši zapomenout? Lákalo by mě především kvůli nižší hmotnosti.

2) objektiv k zrcadlovce - tip na nějaký konkrétní dobrý kousek s velkým rozsahem zoomu, nebo přeci jen raději dva a měnit? U toho velkorozsahového mám přeci jen obavu o zkreslení, při takovém rozsahu...

Fotit se s tím bude hlavně příroda - jedeme do divočiny. Takže krajinka, divá zvěř (z tohoto důvodu bych uvítal dostatečný zoom, abych k těm medvědům nemusel moc blízko :) ), a tak podobně. Plus makro (kytky), ale na to si můžu v nejhorším vzít ještě kompakt.

Vzhledem k tomu, že divočina nedisponuje elektrikou, budu muset ještě nějak řešit napájení, předpokládám ale, že na tužkovky se žádná zrcadlovka nedělá...

Důležité - kupovat se to bude v USA přes net, zasílání do ČR neřešte, půjde do Kanady. Uvítám tedy i tip na internetový obchod v USA.

Odesláno

muj nazor na vec (vloni jsem resil to same).

- pokud jsi nikdy se zrcadlovkou nefotil a nejsi si jisty, zda te to chytne, tak bych sel do EVF.

- pokud dokazes vyuzit potencial zrcadlovky, tak jdi do ni (450D je dobra volba).

- nezapomen i na cenu - EVF je skoro bez investic, zato do DZ budes rvat prachy porad

K tem objetivum - osobne bych volil dva nez jeden univerzal.

Ja loni vybral Panasonica FZ18, bohuzel snad vsechny ultrazoomy trpi na stejne vady, takze maximalni zoom uz poskytuje prece jen zkresleni na krajich snimku a sum pri spatnem svetle je u techto fotaku taky \"znacny\". I tak volby EVF nad DZ nelituju-casem jsem si vyzkousel, ze bych DZ nevyuzil a i ten Panasonic ma porad funkce, ktere neumim ovladat (neni cas/chut se to ucit)

Odesláno

Jo, to bych měl asi dodat. Se zrcadlovkou jsem fotil ještě v minulém století - s kinofilmovou, k tomu jsem něco o fotografii a optice měl ve škole, takže nějaké ponětí o tom, co to obnáší mám, nicméně žádný velký nadšenec do focení nejsem.

Odesláno

1/ ne :(

2/ radeji dva a menit. rozumny rozsah zvetseni, ktere se da nacpat do jednoho kusu skla je 3x, a pokud se jde vys trpi kvalita kresby, svetelnost...

BTW: u me vyhral Pentax K20D (ev. totez se da sehnat s nalepkou Samsung). Krome ceny (ktera byla v dane lokalite velice zajimava) ma oproti Canonu to optickou stabilizaci cipu, ne v objektivu -> levnejsi sklo, lehci sklo, netreba resit jestli objektiv tuto funkci ma ci nema.

Dalsi vyhoda - bajonet je kompatibilni i se starymi skly Pentax, takze neni problem na nej osadit dvacet let stary objektiv (na ebay se da koupit spousta zajimaveho skla za par korun) a bude to fungovat. Takove sklo sice neni na kazdodenni foceni (zrejme nebude mit autofokus, ...), ale ne na vsechno je to potreba. Taky cloveka tak nezamrzi, kdyz se potom sklu neco stane...

Odesláno

s tou stabilizaci ma Vvitty pravdu, zvlast u toho zoomu je treba stabilizace, pokud nechces vsechno fotit na plnou diru, s extra vysokym ISO nebo nechces na kazdou fotku vytahovat stativ.

Myslel jsem, kdyz jsem si kupoval svoji 400D s Tamron 18-250, ze se to bude dat udrzet, ale zakony optiky se proste ochcat nedaj :D (kdyz mas v prepoctu ohniskovou vzdalenost 400, potrebujes cas minimalne cca 1/800s aby se to jeste jakz takz dalo udrzet, u delsich uz je to pak problem)takze dneska bych byl za stabilizaci velmi rad, ale zatim se mi do dalsiho objektivu cpat prachy nechce, kdyz tenhle je vcelku dost univerzalni ( a az na tu stabilizaci pro mne i vyhovujici) Stejne tak u makra je treba u univerzalniho sirokorozsahoveho objektivu pocitat s minimalni zaostrovaci vzdalenosti od 50cm a vys, takze ve finale pro opravdu blizke makro je pak lepsi i ten kompakt :)

[upravil dne 15/6/09 Ferry]

Odesláno

Bez stabilizace foťák nechci, už jsem si na ní zvykl. Jdu se podívat na ten Pentax, díky za tip. Ono Canóny maj taky možnost použití starých objektivů, ale nemaj stabilizaci v těle, ale v objektivu, to mi na nich vadilo dost.

Jak jsi jinak spokojen s tím Tamronem s tímhle rozsahem? To mi přijde strašlivý, 18 - 250...

Odesláno

no spokojen jsem, samozrejme je to trochu kompromis, ale kdyz jsem ho vybiral, mel lepsi recenze a videl jsem z nej lepsi fotky nez z leckterych jinych s mensim rozsahem.

Odesláno

Starsi objektivy se na Canon daji taky pripojit, ale panove pro digitaly ponekud zmenili bajonet, takze je tu jiste omezeni. U Pentaxu je bajonet stejny s analogovymi predchudci... a taky netrvaji na tom, ze v objektivu ma byt nejaka elektronika... Oboji se samozrejme da resit prakticky u jakekoliv zrcadlovky (redukce, cip ktery emuluje objektiv), ale tady je to jednodussi. Nicmene, pokud clovek nema od Pentaxu nejake hezke sklo doma a nechce si porizovat mechanicke veci (ciste na vykryti nejakych specialnich potreb, jako obcasne foceni neceho konkretniho s kvalitnim fix focusem), nepovazuji to za rozhodujici vec.

Vyrazne dulezitejsi je kde je umistena stabilizace obrazu...

Pentax K-m neznam, podivam se doma.

PS: Ta K20 ma horcikovy ram, 450D ma jen kus plechu kolem snimace... pripadne se K20D dela i v odlehcene verzi K200D, hlavni rozdil je v cene a materialu ramu.

PPS: K20 ma live view, emulace EVF... ale to ma mozna ta 450D taky.

Odesláno

Znám pár profi fotografů. I těch, co fotěj přírodu. Je zvláštní, říkaj oni, že i přes nesrovnatelně lepší pevná skla, která samozžejmě mají a používají, tak na expedice používaj právě ty \"nejhorší\" ultrazoomy. Na můj užaslý pohled logicky odpověděl: Ono je rozdíl tahat na zádech brašnu s miliardou vybavení, z čehož skla jsou největší zátěží, a jeden foťák s UZ. Taky když s tím někde klepnou, tak je to tak netrápí.

Jinak já osobně používám vcelku tři základní skla: 24, 30 a 90mm (x1,5) světelnost kolem dvou. UZ mám taky, ale asitak rok nebyl z brašny venku. Pak mám ještě 10-20, ale to se hodí jen tak na specialitky. Ještě by se mi líbilo tak něco kolem 300. Když zoom, tak by se mi líbilo tak něco 20-70/2,5... ale na nic takovýho jsem v přijatelný ceně nenarazil.

Odesláno

A co skladnost? Zrcadlovka je rychla.. malo sumi a je vice kreativni.. ale na ukor investic.. vahy a velikosti.. a to i pres to ze 450Dcko je relativne mala a lehka ovsem s objektivem uz mene skladna a to nemluvim o dvou objektivech nosit sebou.. ted momentalne mam jak EVF tak i 450D a priznam se ze na EVF se prasi..

A stabilizace dle pouziti.. telatko mam primarne pro ruzne zavody ap. takze stabilizaci tolik nevyuziju ale na staticke objekty je to vyborna vec ovsem u zrcadel resp. objektivu se hodne prodrazi narozdil od EVF..

Odesláno

Ten Canon 450D není špatná volba ale pokud koupiš Canona tak nekupuj v setu s objektivem, davaji k tomu nejhorší šlupku která špatně kreslí, lepší si vybrat něco trochu lepšího sám. Jinak k EVF v současný době snad jen Fujifilm FinePix S100FS, ale ten není na tužkovky, jinak do přirody a na krajinu ideální stroj.

Odesláno

tak se taky připojím se svými zkušenostmi..když jsem byl půl roku v Afghanistánu, tak jsem měl s sebou neustále 350D + setové 18-55 a 55-200 a můžu říct, že to neustálé měnění objektivů je fakt mr**t, navíc neustálé riziko poškození a zaprášení čipu i samotného objektivu a hodněkrát se mi přihodilo, že jsem chtěl zrovna něco vyfotit tím druhým sklem, ale nestih jsem to včas přehodit a prošvihl jsem ideální okamžik pro fotku..

teď se tahám s 1000D + Sigma 18-200 a fakt spokojenost..ta sigma kreslí líp než sety a ten širokej rozsah mi sedne líp..kdybych chtěl mít fotky na čelní straně National Geographic, tak se bavíme úplně o jiné kategorii..jinak Sigma má nové sklo 18-250 tuším a Tamron 18-275..ale o tamronu vím jen, že je lehčí, nemám s ním praktické zkušenosti:papa

edit: ještě jedna připomínka - v případě, že si chceš pořídit i nějaký ten filtr, tak ti u širokorozsahového vystačíš s jednou velikostí;)

[upravil dne 16/6/09 Tommy306]

Odesláno

oddie, co to pro tebe znamená \"dostatečný zoom\"?

když pominu kresbu a podobný věci, který laik (jako já) ani nepozná, tak velikost čipu a velikost objektivu s dostatečným zoomem, jdou dost proti sobě.

Osobně jsem spokojen s Panákem FZ50. 35-420 mm. EVF. Ano, fotky jsou trochu zašuměné, není to prostě čistota DSLR jako EOS 450D, kterou má kamarád. Ale pokud bude potřebovat ohnisko 420mm, tak se jednak nedoplatí a za druhé chcípne na vyčerpání při tahání objektivů do kopce.

Jako zajímavou volbu bych viděl Panasonic G1, ale jen teoreticky; nemám s ním zkušenosti.

Odesláno

Co do rozsahu by pro mě byl objetiv 18-200 víc než luxus, stačil by mi dokonce i menší rozsah.

Otázka tedy je, zda někdo dělá solidní 18-200 pro ten Pentax K-m či K200D, aby jej bylo možno bez obav použít, pak bych o něm asi zauvažoval.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...