Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Ako ozzy1956 aj ja si myslím, že to ako treba fukať gumy na 406 vymýšlali iné múdre hlavy ako sme my a zo skúsenosti viem, že pehustené gumy sa oderú skôr ako podhustene, ale najlepšie je hustiť podľa doporučenia výrobcu. Pri prehustených gumách sa viac opotrbovávajú aj iné diely náprav. Zo záujmom som si pečítal o tom ako píšete o ľahkom zadku a ťažkom predku, ale váha zadku sa mení, keď natankuješ plnú nádrž, tak ten zadok je ťažší, takže nevidím dôvod fúkať ho menej. A koľko z nás je plynárov? To značí váha zadku + nádrž na plyn + váha plynu. Ja hustím predpisovo predok na 2,3 a zadok (plyn+jeden cestujúci v zadu) 2,4 - 2,5. Mimochodom keď som kupoval tlakomer tak som si ho dal porovnať v servise a dva z troch ukazovali nesprávne hodnoty ( jeden viac až o 0,2 ) - čo myslíte nebude pravda o tlaku v pneu medzi nami aj niekde tu?

Odesláno

Na dvě věci musim reagovat, přehuštěnou gumu nemá ten kdo si nafuká víc jak je štítek na dveřích, ale ten kdo nafouká víc jak je maximální tlak pneu. Teprve pak se dá hovořit o nebezpečném přehuštění pneumatiky a taky o tom, že to zkracuje jejich životnost. Opak je pravdou, pokud je pneumatika na předku 406 podhuštěná což si myslim, že je tak se opotřebovává mnohem rychleji. Naopak vyžší tlak má na stav pneu blahodárný vliv. A opravdu si nemyslim, že pná nádrž bezínu, která leží před přední nápravou by měla znamenat výraznou změnu těžiště.

Odesláno
Původně zaslal: jp

Na dvě věci musim reagovat, přehuštěnou gumu nemá ten kdo si nafuká víc jak je štítek na dveřích, ale ten kdo nafouká víc jak je maximální tlak pneu. Teprve pak se dá hovořit o nebezpečném přehuštění pneumatiky a taky o tom, že to zkracuje jejich životnost. Opak je pravdou, pokud je pneumatika na předku 406 podhuštěná což si myslim, že je tak se opotřebovává mnohem rychleji. Naopak vyžší tlak má na stav pneu blahodárný vliv.

Tak čo je veľa, to je veľa. Keď chceš tak si fúkaj gumy hoci i na 8 ako na nákladiaku ale poprosím ťa nekŕm nás tu takýmito kravinami. Keď si to prečíta niekto kto tomu rozumie tak iba pokrúti hlavou a pomyslí si svoje ale tie príspevky čítajú i taký čo tomu nerozumejú a aplikovanie takýchto informácií ich môže stáť život.

Odesláno
Původně zaslal: pastorek

Mimochodom:

Kto z vás meria tlak v pneu pred jazdou (studené pneu), správne kalibrovaným tlakomerom a pri hustení (fúkaní )zohladňuje rozmer pneumatiky, aktuálne zaťaženie auta a prevládajúci druh cesty?

Kto z vás pravidelne kontroluje tlak v pneu a spôsob opotrebenia behúňa?

jp: Tú vetu \"o třídu lepší jízdní vlastnosti a na komfortu to nic neubírá, alespoň jsem nic takového nespozoroval. \" zrejme nemyslíš vážne.

[upravil dne 26/6/09 pastorek]

Před jízdou si projdu tlak v pneu, zvláště před delší cestou. Samozřejmě, že na ,,studených\". Jinak nám cca 2,4 kPa a ted mám 2,5kPa. Jinak pokud to je možné, tak si změřím tlak pravidelně. Otázkou je ,,pravdivost\" měřidla. Mám starý měřič a rád bych jej ocejchoval, ale nevím kde a jestli se to vyplatý.

Odesláno
Původně zaslal: jp

Na dvě věci musim reagovat, přehuštěnou gumu nemá ten kdo si nafuká víc jak je štítek na dveřích, ale ten kdo nafouká víc jak je maximální tlak pneu. Teprve pak se dá hovořit o nebezpečném přehuštění pneumatiky a taky o tom, že to zkracuje jejich životnost. Opak je pravdou, pokud je pneumatika na předku 406 podhuštěná což si myslim, že je tak se opotřebovává mnohem rychleji. Naopak vyžší tlak má na stav pneu blahodárný vliv. A opravdu si nemyslim, že pná nádrž bezínu, která leží před přední nápravou by měla znamenat výraznou změnu těžiště.

Sa hrajme na slovíčka, beriem späť slovo prehustené a opravujem ho na nahustené viac ako je predpis výrobcu. A o ťažisku som nehovoril, hovoril som o váhe na zadné kolesá. Mimochdom nádrž je tesne pred zadnou nápravou.

Odesláno

Ten výraz \"prehustené\" je správny ale je trochu problém zistiť kedy to už platí a kedy nie. V princípe platí že podhustená pneumatika je vtedy keď tlak pneumatiky na podložku je v strede behúňa menší ako pri okrajoch. Prehustená je opačne. Tlak pneumatiky na podložku je v strede behúňa väčší ako pri okrajoch. Tomuto zodpovedá i opotrebenie behúňa pneumatiky. Pri podhustených sa viac opotrebovávajú okraje a menej stred behúňa. Pri prehustených je to opačne. Oba extrémy znižujú styčnú plochu pneumatiky s vozovkou a zvyšujú opotrebenie. Údaje výrobcov sú vždy viazané na nejaký konkrétny rozmer pneumatiky lebo teoreticky čím je širšia tým väčší tlak potrebuje. Samozrejme je to ovplyvnené konštrukciou pneumatiky a jej zaťažením.

Kto rád experimentuje tak môže vyskúšať taký malý test. Treba k tomu vrstvu snehu alebo hustejšieho blata. Prejdite po tom s gumami nafúkanými na 1,5, potom 2,0 a nakoniec 2,5. Na otlačenej vzorke bude pekne vidieť deformácia behúňa.

Odesláno

No tak se omlouvam před zadní nápravou. Rozhodně ta plná nádrž neni tak podstatná, oproti polovině je to 25kg navíc dost blízko středu auta, to asi moc nezmůže. Nevim co se vám nezdá, mohl by mi někdo říc co z toho co jsem tu napsal neni pravda. Je prostě fakt, že když se ty přední kola nafoukaj víc tak to auto míň žere, líp brzdí a hlavně lepší drží stopu. Pneumatiky se víc neopotřebovávaj, každej kdo tomu rozumí ti řekne, že dvcet procent tlaku navc jen prospěje. A že se to nepozná na komfortu, skoro vůbec, protože 406 je tak dost měká. ty si foukej třeba 1,8.

Odesláno

Pěkný článek o huštění je zde: http://pneu.ill.cz/husteni.php

Tlaky doporučené pro pneuservisy: http://www.az-pneu.cz/index.php?goto=technik_husteni

Jinak vyšší nahuštění než doporučené může způsobit hned několik negativních vlivů:

a) snížení životnosti pneumatiky sjetím jejího běhounu ve středu (dle konstrukce pneu)

b) zvýšení třecí schopnosti pneumatiky a tím snížení její životnosti

Fakta o pneumatikách:

Podhuštění – nerovnoměrné opotřebení, deformace boků, patek a zvýšená spotřeba paliva

Přehuštění – větší zátěž na uložení kola, větší opotřebení a škubání vozu, snížená životnost a zvýšená spotřeba paliva

20% přehuštění = 30% ztráta výkonu

20% podhuštění = 26% ztráta výkonu

Co jsem četl, tak je hned několik zaručeně správných řešení a tak si myslím, že si každý za svojí pneumatiku ručí sám a je víceméně na jeho rozhodnutí, kterým zaručeně tím jediným způsobem hustit pneumatiky.

Já osobně hustím na max. (plné zatížení) doporučené výrobce vozidla, při užití pneumatiky schváleného typu. Když bych dal na auto jiné než doporučené pneu, asi bych se řídil přepočtem tlaku (jiný obsah vzduchu na jinou šíři běhounu atd.)

Odesláno

Ano souhlasim, ale ne stim že 2,7 je přehuštěná pneumatika která se bude sjíždět ve středu a bude mít vyžší opotřebení. Já mam pirellky P6 40 000 km a ještě tam zbývaji 4mm, jezdim svižně a tak mi povídejte o vyžším opotřebení. Nehledě na to že pokud by měla být má pneumatika přehuštěná o 20 procent měl bych na ní tlak 3,7.

• O 2 roky později...
Odesláno

Já sem přes léto tlačil v gumách 2,3 na předku (185,65,R14) a na zadku totéž. Teď na zimu sem natlačil 2,5 na oba a musím říct, že jízda je najednou pohodlnější, spotřeba šla dolu odhadem tak o 10% a hlavně se auto líp ovládá, ale možná je to jenom subjektivní pocit :) každopádně asi v pneuservise mi neřekli, že by to bylo moc. Prý kdyby to plavalo tak mám trochu upustit :)

• O 3 roky později...
Odesláno

Nechci prosím zakládat nové téma, tak se zeptám zde.  Dá se koupit šťítek co je na levých dveří (u řidiče), kde jsou uvedeny tlaky (t pneu a další informace?

Bohužel, při dávné výměně dveří mám jiné a na štítku jsou nesprávné údaje.

Koukal jsem do servis boxu a je pod obj. kódem 7597 FQ. Má te někdo zkušenost s objednáním? Jde mi o to, zdali na šťítku jsou uvedeny nejen správné tlaky, ale i další údaje o vozidlu? Děkuji

• O 3 týdny později...
Odesláno

P406 1.9TD combi, rozměr pneu 195/65 R15, tlak 3.0bar na předních a 2.7bar na zadních. Obecně platí, že pneumatikám podstatně více ubližuje nízký tlak (namáhání boků, zahřívání, nerovnoměrné sjíždění běhounu). Budu-li dodržovat tlak doporučený výrobcem auta, auto nebude tolik sedět v zatáčkách, bude mít vyšší spotřebu a pneu se sjedou rychleji. Oproti tomu bude lépe filtrovat drobný nerovnosti, což povede k většímu komfortu a menšímu namáhání podvozku (tlumiče, čepy, silenbloky).

Odesláno

Tak ty seš dobrej machr, vyrobce je asi uplně blbej. No nic, přeju ti aby jsi nikde nemusel prudce brzdit, např až ti vběhne dítě pod kola, s takovým tlakem v kolech pojedeš asi o nějakej ten metr dál. O tom sezení v zatačce to je taky blbost, jedeš jen na prostřední časti gumy, nikoliv po celé ploše.

Navíc tlak 3.0bar bude pro tu pneumatiku hraniční, pokud není dokonce už přes hranici, zaleží co maš za gumy

post-3974-0-32269500-1444145705_thumb.jp

Odesláno

vanilka

svoje auto si foukej jak chceš, ale ty tvoje fantasmagorie prosím už nikam veřejně nepiš, nejprve si o hustění pneu aspoň něco přečti... :myslim

Odesláno (upraveno)

Co jako "Super administrátor" dodržovat kodex korektní diskuze, jinými slovy (nesouhlasíš-li s názorem) nenapadat diskutujícího ale názor?

To, co zmiňuješ (prodloužení brzdné dráhy u pneumatiky s vyšším tlakem) je pravda - brzdná dráha se prodlouží přibližně o 1,5% (vycházím z oficiální studie - možno dohledat na netu). Mnohem zásadnější vliv na brzdnou dráhu než tlak má stáří pneumatiky, hloubka dezénu a třeba taky stav tlumičů. To je fakt opět podložený studiemi, žádné moje výmysly.

Pneumatika se dotýká vozovky celou plochou běhounu, ne jen jeho středem - opět dohledatelné na netu.

A na závěr - drtivá většina pneu v rozměru 195/65 R15 má maximální tlak 350kPa (což je 3.5 bar). To je maximální tlak, při kterém může být pneumatika provozována. V reálu obvykle nebouchne ani při 5 bar.

ad ozzy:

Můžeš s tím nesouhlasit, může se ti to nelíbit, ale to je tak všechno, co můžeš. Jinak bych ocenil to, co je napsáno v první větě tohohle postu..

Upraveno uživatelem vanilka

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...