Přejít na obsah

vanilka

Uživatel
  • Počet příspěvků

    7
  • Registrace

O uživateli vanilka

  • Datum narození 30.11.1979

Věci klubové

  • Auto
    Peugeot 406

Profilové informace

  • Pohlaví
    Muž
  • Město
    Dolní
  • Stát
    Česká republika

vanilka's Achievements

Čtenář

Čtenář (1/6)

0

Popularita

  1. vanilka

    Výmena RAM v Asus EEE PC

    Jaký přesně typ EEE to je? U některých chipset podporoval max.1GB.
  2. vanilka

    správný tlak pneu

    ...a nebo na přehuštěných galuskách ala BMW i3
  3. vanilka

    správný tlak pneu

    ad ozzy56: Idealisticko-technická utopie aneb citace propagačních / učebních / školících materiálů automobilky. V praxi se provede life-time studie podpořená několika výpočty a simulacemi a na základě toho se zvolí určitá hodnota. Názor, že "...oba aktéři tam mají svoje specialisty s tím nejlepším vybavením.." je až dětsky naivní ;-). ad Almanil: Nevím o žádné. Vystačíme si s fyzikou / mechanikou (valivý odpor, tření) a základní matematikou. Abych byl konkrétní - v mém případě představuje tlak 3.0/2.7 oproti výrobci doporučenému tlaku průměrnou úsporu 0.5l/km (P406 1.9TD a O1 1.9TDI). Při ročním nájezdu 2x25k km to představuje 2x125l PHM, přepočteno na aktuální cenu nafty 2x3750,-CZK. Za 5let byly u obou aut náklady na opravy podvozku v rozsahu 1 přední ložisko, 3 tyčky řízení a 1 svislý čep ramene. Ty samozřejmě nelze přisuzovat jen zvýšenému tlaku v pneu (obě auta byly kupovaný s nájezdem cca 200k km).
  4. vanilka

    správný tlak pneu

    Nazval si mě "..dobrym machrem..", což asi nebylo myšleno ve smyslu že jsem velkej máčo . Ok, to beru, jen jsem se chtěl podělit s mými postřehy. To samozřejmě neznamená, že někdo jiný nemůže mít jiné zkušenosti.
  5. vanilka

    správný tlak pneu

    Co jako "Super administrátor" dodržovat kodex korektní diskuze, jinými slovy (nesouhlasíš-li s názorem) nenapadat diskutujícího ale názor? To, co zmiňuješ (prodloužení brzdné dráhy u pneumatiky s vyšším tlakem) je pravda - brzdná dráha se prodlouží přibližně o 1,5% (vycházím z oficiální studie - možno dohledat na netu). Mnohem zásadnější vliv na brzdnou dráhu než tlak má stáří pneumatiky, hloubka dezénu a třeba taky stav tlumičů. To je fakt opět podložený studiemi, žádné moje výmysly. Pneumatika se dotýká vozovky celou plochou běhounu, ne jen jeho středem - opět dohledatelné na netu. A na závěr - drtivá většina pneu v rozměru 195/65 R15 má maximální tlak 350kPa (což je 3.5 bar). To je maximální tlak, při kterém může být pneumatika provozována. V reálu obvykle nebouchne ani při 5 bar. ad ozzy: Můžeš s tím nesouhlasit, může se ti to nelíbit, ale to je tak všechno, co můžeš. Jinak bych ocenil to, co je napsáno v první větě tohohle postu..
  6. vanilka

    Motor 2.1td 80kw

    Diesel s nepřímým vstřikováním (tedy i 2.1td) žhavící svíčky potřebuje při studenym startu vždycky, navíc jsou zapnutý i chvíli po startu (dožhavování). U přímýho vstřiku se žhavičky zapínaj až kolem 0°C. Fakt, že svítí kontrolka žhavení neznamená, že jsou v ten okamžik zapnutý i žhavící svíčky. U nepřímýho vstřiku stačí jedna KO žhavička a nejen start ale i následný běh (několik vteřin / desítek vteřin po startu) bude hodně nepravidelný. Takže při podobných projevech to chce mrknout na žhavičky jako první. Nejdříve je odpojit od společnýho napájecího kabelu a následně je změřit multimetrem (Ohm-metr, naměřená hodnota by měla být kolem 0.5 Ohm) nebo připojit k + pólu baterie jiný kabel a postupně jím "cvrnknout" o každou žhavičku (tam, kde je závit pro uchycení očka napájecího kabelu). Zajiskří-li to (žhavičkou teče několik ampér), je žhavička OK. Nezajiskří-li to, je KO.
  7. vanilka

    správný tlak pneu

    P406 1.9TD combi, rozměr pneu 195/65 R15, tlak 3.0bar na předních a 2.7bar na zadních. Obecně platí, že pneumatikám podstatně více ubližuje nízký tlak (namáhání boků, zahřívání, nerovnoměrné sjíždění běhounu). Budu-li dodržovat tlak doporučený výrobcem auta, auto nebude tolik sedět v zatáčkách, bude mít vyšší spotřebu a pneu se sjedou rychleji. Oproti tomu bude lépe filtrovat drobný nerovnosti, což povede k většímu komfortu a menšímu namáhání podvozku (tlumiče, čepy, silenbloky).
×
×
  • Vytvořit...