adraj Odesláno 26. únor 2009 Odesláno 26. únor 2009 doufám,že mi to nebudete mít za zlé :D:D Dvou a čtyřnápravové vozy = dle typu konstrukce podvozku s dvěma či čtyřmi nápravami, jak motorové, tak vlečné vozy. Obousměrný motorový vůz = stanoviště řidiče na obou stranách vozu a vstupní dveře na obou stranách skříně vozu. Obousměrný vlečný vůz = dveře pro nástup a výstup na obou stranách skříně. Výhoda obousměrných vozů při zavedení pravostranného provozu 1.5.1939. Astra = tramvaj Škoda-Inekon LTM 10.08 Plecháč = dvounápravový vlečný vůz s celokovovou skříní Ponorka = jednosměrný dvounápravový motorový vůz, dvoudvéřový po jedné straně skříně. Přední dveře pouze pro nástup a s druhými dveřmi se současně sklápělo stupátko. Kaliforňan = provizorní kolejový přejezd nad úrovní vozovky Krasin = poslední typ pražských vlečných vozů, dvounápravový se středním vstupem pro cestující. Slengové pojmenování podle sovětského ledoborce. Šejdr = dělená směna, ráno i odpoledne Tágo, velký šroubovák, rovnák na vohejbák = stavěcí klíč Babosed = místa k sezení pro invalidy Balík = velké množství cestujících Budník = číselná orientace na vozech KT8D5 Cédéčko = centrální dispečink DP-Praha na Bojišti Černá kolej = kluzká kolej, znečištěná nánosy-nebezpečí smyku Čočky = světelná signalizace pro tramvaje Díra = výpadek předchozího vozu, delší interval Dráteník = pracovníci trolejového vedení Dvojče = souprava 2xT3 Plechovka, popelnice, hajtra, šunka = vůz ve špatném technickém stavu Gumák = řidič autobusu Kafáč = kalorifer, topení u řidiče Kačena, kátéčko, kaťuše, káťa, dlouhá kráva = vůz KT8D5 Kanál = pracovní jáma Kaštani, socky, bezdomáči, tyčovky, zákazníci, žebrota, šmejdi, úkáčka = cestující Kuplování = spojování spřáhel dvou vozů Nočník = linka v nočním provozu Mrtvola = vůz, který nemá účinnou žádnou brzdu Košťata = ochraný rám pod vozem Kolo = cesta vlaku z jedné konečné na druhou a zpět Noty = jízdní řád Panťák = proudový sběrač, pantograf Švec = řidič tramvaje Žehlička = držák k vyjímání pojistek Matluba = malá tlustá bába Tramvaj 14T = pytel šroubů Veksle, vajxle, železa = výhybky Bačkory, magnety = kolejnicová brzda Bílá hlava = pracovník nehodového oddílu, vedoucí zásahu Sjezdař = důchodce o dvou holích Hrabal, hrabánek, střihač pádivý = pomalý řidič Pavouk = důchodce o dvou holích s batohem na zádech Jedu do vsi = do centra Jedu do maštale = zatahuji Hádanky. Jak se pozná pomalý řidič? Když hlásí na dispečik závadu, že mu najednou během služby zhasla kontrolka zrychlovače. Jak se pozná řidič dodržující radiotelekomunikační kázeň? Žádost na dispečink o naléhavé vystřídání zakončí slovy: Právě jsem se kontaminoval. Hlášky z radiostanice. Pane dispečér, jsem tady na křižovatce a je tu příslušník VB. Má to v ruce a stojí mu to až na Těšnov. Pane řidiči, kde se nacházíte? Jsem na Stírce, příjem. A proč jste už nezatáhl dle jízdního řádu do vozovny Kobylisy? No, když ono mě to dneska tak baví. Pane řidiči, nahlašte o jakou zraněnou osobu se jedná. Je to muž či žena a přibližný věk, příjem. Pane dispečér von je to takovej chudák, příjem. Tyto hlášky jsou sesbírané od řidičů, kteří je při různých příležitostech vypráví i nezasvěceným jedincům nikoliv pro zesměšnění cestujících, nýbrž k odreagování od stresujících momentů své profese, byť v podobě černého humoru. Tak to je i v jiných profesích, kde jste v neustálém kontaktu se zákazníky a musíte v souladu s loajalitou k firmě a k problémům cestujících vystupovat korektně, slušně a zvládat vše s nadhledem a na úrovni. Nejedná se tak o neúctu a posměch a v případě nezveřejnění těchto hlášek by šlo pouze o pokrytectví. Drtivá většina pražských řidičů jsou slušní, ochotní a inteligentní lidé. Citovat
Marlin Odesláno 26. únor 2009 Odesláno 26. únor 2009 Původně zaslal: adraj Černá kolej = kluzká kolej, znečištěná nánosy-nebezpečí smyku ty jo, nerikej my, ze tramvaj umi jezdit bokem a ke vsemu v kolejich:D Citovat
Petra XSI Odesláno 26. únor 2009 Odesláno 26. únor 2009 Jo jo, tohle znám..........můžu potvrdit, že takhle opravdu mluví. Můj táta dělá přes 30let elektrikáře v metru a slovník tam maj hodně podobnej a někdy i stejnej, jako kaštani nebo pavouk:) Citovat
HonzaGRDT Odesláno 26. únor 2009 Odesláno 26. únor 2009 Docela jsem se nasmál, dík. Většinou jsou to lidi jako každý jiný..takže je s nima někdy i sranda Citovat
punkac Odesláno 26. únor 2009 Odesláno 26. únor 2009 heya \"matluba\" to dnes řeknu v účtárně :D:D Citovat
adraj Odesláno 26. únor 2009 Autor Odesláno 26. únor 2009 Marlin: taková černá kolej je dobrý svinstvo. Zastavit na takové koleji je docela problém i s použitím písku. Kolikrát stojej kola a tramvaj stále frčí stejnou rychlostí vesele dál. To je teprve sranda. A zase při rozjezdu je to samé,akorát obráceně. Na tachometru 60-70 a tramvaj stojí na místě. HonzaGRDT : tramvajáci jsou většinou veselá kopa. Hlavně,když jim stojíš na kolejích. To by si klidně i zlomili palec o ten zvonek :D:D . Teda někteří (nebo většina:myslim?) Citovat
HonzaGRDT Odesláno 26. únor 2009 Odesláno 26. únor 2009 2 adraj: To teda jo:) Veselá kopa jsou když je poslouchám uvnitř dvojčete, ale být na těch kolejích... Snad jsem tam nikdy nestál, dávám si na to pozor.. Minulý týden vylezla jedna docela pěkná řidička tramvaje na chlápka co nechtěl uhnout a co na něj vysypala, to si teda za rámeček nedá.. Koukal jako puk Citovat
oddie Odesláno 26. únor 2009 Odesláno 26. únor 2009 Původně zaslal: HonzaGRDT 2 adraj: To teda jo:) Veselá kopa jsou když je poslouchám uvnitř dvojčete, ale být na těch kolejích... Snad jsem tam nikdy nestál, dávám si na to pozor.. Minulý týden vylezla jedna docela pěkná řidička tramvaje na chlápka co nechtěl uhnout a co na něj vysypala, to si teda za rámeček nedá.. Koukal jako puk Ono taky vůbec není od věci, když se zasekneš na kolejích a poté přijede tramvaj, se ze to rovnou omluvit. Nepamatuju pěkných pár let, že by na mě tramvaják zvonil, když jsem na něj rovnou mávnul. Samozřejmě to předpokládá, že mu člověk nenajede před nos úmyslně, když je jasné, že mu ty koleje nebude moci uvolnit. Citovat
jirka639 Odesláno 26. únor 2009 Odesláno 26. únor 2009 Původně zaslal: Marlin Původně zaslal: adraj Černá kolej = kluzká kolej, znečištěná nánosy-nebezpečí smyku ty jo, nerikej my, ze tramvaj umi jezdit bokem a ke vsemu v kolejich:D ty bys byl schopnej to strijhnout i o 180 Citovat
Zila Odesláno 26. únor 2009 Odesláno 26. únor 2009 Původně zaslal: Marlin Původně zaslal: adraj Černá kolej = kluzká kolej, znečištěná nánosy-nebezpečí smyku ty jo, nerikej my, ze tramvaj umi jezdit bokem a ke vsemu v kolejich:D a preca jazdia Citovat
adraj Odesláno 26. únor 2009 Autor Odesláno 26. únor 2009 Gestikulace mezi řidiči. Zatahuji = vodorovný pohyb ruky, pomyslné fidlání na housle, mávání kapesníkem Radar = návěst pro protijedoucího řidiče, dlaněmi opisuji kruh Kolik máš ještě fůr? = na prstech počet kol, utírání potu z čela Rád tě vidím = máváním dlaní, kynutím paží, salutováním, prstem na rtech pošlu polibek Dopravní nehoda = pohyb pěstmi do sebe Nesvítí ti jeden reflektor = zakrytí jednoho oka Nesvítíš = zhasnutím světel, pohybem dvou prstů směrem dolů Není proud = vztyčeným předloktím a pohybem pěstí nahoru a dolů Jedu na střídání = dlaněmi před sebou udělat mlýnek Půjdeš na pivko do osvěžovny? = kýváním zkroucenou dlaní před ústy Nejčastější dotazy. Pane řidiči, proč jedete všichni z konce najednou? Protože jsme městská hromadná doprava. Pane řidiči, zahýbáte? Jo, ale s váma ne. Pán vodič, zatáčáte? Kde že, ale v jednej lidovej piesni sa zpieva, bača ovečky zatáča. Jak se dostanu do krematoria? Koukám, že za pár dnů. Pane řidiči jedete tam? Ne paní, já jedu už zpátky. Pane řidiči, nevíte co je s dvanáctkama? To nevím, ale můžu vám říct, kde brousej kosy. Takovou dobu tady na vás čekám.. Na mně paní? Vždyť já vás neznám. Tramvaj bez proudu. Kdy už pojedete? Až zapnou Temelín. Až udeří blesk. Až nám cigáni vrátěj koleje. Proč nám nehlásíte stanice? Protože s váma nemluvím Citovat
Edison Odesláno 28. únor 2009 Odesláno 28. únor 2009 Ad smyk: Smyk/skluz... i kola tramvaje se mohou zablokovat, případně protočit. Při smyku dojde k \"obutí\" - vytvoření ploch na kole. Jinak ke smyku/sluzu u kolejových vozidel dochází mnohem snáze, než u jakéhokoli gumokola, viz adheze železo - železo. Jinak taky panťák, neboli smeták, koště... A kdopak ví, proč se ševcům vlastně říká ševci?? ;-) Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.