oni Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 uz delsi dobu jsem pozoroval,ze pri prime jizde nemam volant tak jak ma byt,byl jsem dnes na geometrii s vysledkem,ze byla dost rozhozena! auto se uz chova dobre,vraci volant a drzi primej smer,ale volant neni porad v primem smeru! jak je posazen? na 1000hranu,chtel bych ho proste dorovnat! Citovat
foxo Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 myslim, ze to dorovnani nebude problem... Citovat
oni Odesláno 1. listopad 2008 Autor Odesláno 1. listopad 2008 jenze ja mam pocit ze u peugeota neni 1000 hran,takze nejaky jemny hejbani s tim asi nepujde ne? Citovat
foxo Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 no presne nevim, jak je to tam robene, ale musi byt mozna nejaka korekce, pac z vyroby to bolo urcite rovno, a ked to mas teraz nakrivo, tak to musi ist nejak spravit... Citovat
P607Olda Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 Původně zaslal: foxo myslim, ze to dorovnani nebude problem... To je rada jak víno, myslím že oni už letí dorovnat volant:D:D. Takže: Záleží na tom, jestli už byl sundávaný volant. Jestli ne, tedy je správně od výroby, tak by na geometrii měli volant nastavit rovně a prodložuvacími prvky vlevo a vpravo nastavit L i P kola do správného směru. Jestli byl sundávaný volant, tak by měli zkontrolovat úhly rejdu, tedy dorazů kol, jinými slovy, aby řídící tyče a hřeben byly při přímé jízdě ve střední poloze. Podle toho štelují (prodlužují nebo zkracují) nastavovací prvky u L nebo P kola. Nakonec sundat volant a nasadit ho správně. Před sundávaním volantu si rozmysli, jestli to na obvodu dělá aspoň 2 cm. Jeden zub je totiž asi 3 cm, takže pokud to dělá míň než 1,5 cm, tak přesazením to \"přeženeš\" na opačnou stranu. Pokud je to jen o kousek, mohl bys vlézt pod auto a na jedné tyči ubrat a na druhé přidat. Pozor, chce to pracovat velmi přesně, označit si původné polohy seřizovacích prvků. Pootočení té trubky bude jen o pár milimetrů - na jedné straně prodloužit a na druhé o stejný kousek zkrátit. Na geometrii se o to měli postarat. Možná jim to běž reklamovat, ať se trochu snaží. [upravil dne 1.11.2008 P607Olda] Citovat
oni Odesláno 1. listopad 2008 Autor Odesláno 1. listopad 2008 no co jsem auto koupil byl volant v dobry poloze! jinak nevim jestli byl sundavanej! jinak popravde kdyz to je jakoby serizeny,tak bych uz do toho hrabat nechtel! myslel jsem ze jen bych poosadil ten volant tak o dva cm vice v pravo! Citovat
MJSytic Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 Přesně, jak píše Olda. Tohle všechno by měli zařídit na geometrii. Nebuď hloupej a klidně jim to \"hoď\" na hlavu ať to udělají správně Taky jsem s tím laboroval u mladý na 106 a nakonec jsem udělal dobře, že jsem to vyreklamoval. Omluvili se a nastavili to tak, jak má být. Citovat
Ota Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 na geometrii je jim třeba říct, aby srovnali i volant, myslím, že automaticky to nedělají... Citovat
oni Odesláno 1. listopad 2008 Autor Odesláno 1. listopad 2008 no popravde se mi tam uz nechce a dlouho se tam ted nedostanu! pounout volant pro me neni zadnej problem,jen jestli to nebude na skodu! Citovat
wooody Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 jojo 1000si hran tam je, aspon ja ho tam mam.... mel sem volant nekolikrat venku, ale kdyz ho pootocis tak ti mozna nebudou vyhazovat blinkry, todle mi to delalo u staryho auta.... Citovat
P607Olda Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 Jestli je to tak jak píšeš, že když jsi auto koupil, tak byl volant OK, tak by se mělo udělat toto: Původně zaslal: P607Olda Pokud je to jen o kousek, mohl bys vlézt pod auto a na jedné tyči ubrat a na druhé přidat. Pozor, chce to pracovat velmi přesně, označit si původné polohy seřizovacích prvků. Pootočení té trubky bude jen o pár milimetrů - na jedné straně prodloužit a na druhé o stejný kousek zkrátit. [upravil dne 1.11.2008 P607Olda] Můžeš to udělat Ty, anebo s tím zajet na geometrii (jinou). Samotné přesazení volantu by do toho vneslo další nepřesnost. Teď by to Tvoji situaci vyřešilo, volant by byl rovně, i blinkry by se správně vracely, ale celé řízení by bylo trochu šejdrem a asi by to trošku sjíždělo kola (jejich dráha v zatáčce by nebyla optimální). Citovat
P607Olda Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 Původně zaslal: oni no co jsem auto koupil byl volant v dobry poloze! jinak nevim jestli byl sundavanej! jinak popravde kdyz to je jakoby serizeny,tak bych uz do toho hrabat nechtel! myslel jsem ze jen bych poosadil ten volant tak o dva cm vice v pravo! Snažím se odpovědět technicky správně. Ty si na svém autě zvol řešení podle své úvahy. Citovat
oni Odesláno 1. listopad 2008 Autor Odesláno 1. listopad 2008 no pokud je geometrie zerizena ted dobre,jakoze snad ano kdyz to delal takovou dobu a mel na to optiku,tak pootocenim volantu niceho nedocilm akorat meho lepsiho pocitu,ze volant je pri prime jizde rovne! Citovat
ozzy56 Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 Už to psali ostatní--tak se přidám: zaplatil sis seřízení geometrie,po seřízeni MUSI být volant v rovině.!!! Jestli chceš s volantem experimentovat,je to tvoje auto. Citovat
argoo Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 Posunutim volantu sa tento problem neriesi, je to sucast nastavenia geometrie. Ak to posunies \"ručne\", snimac uhla otocenia volantu bude posielat RJ zlu informaciu (ak je v aute). Citovat
oni Odesláno 1. listopad 2008 Autor Odesláno 1. listopad 2008 tak ja teda nevim,jestli teda myslim blbe,ale kdyz posunu volant treba uplne obracene,tak na geometrii to mit vliv nebude ne?je to je ovladaci prvek,ktery svou polohou na geometrii nic nemeni nebo se tedy pletu! jenze pro me je ted casove lepsi i dostupnejsi ten volant srovnat sam nez se zase objednavat a cekat! Citovat
Dundee Odesláno 1. listopad 2008 Odesláno 1. listopad 2008 Volant si můžeš v klidu přesadit sám, to není problém, Jde tam o to, jak psal Olda607, že tisícihran u Peugeotů neni úplně jemnej, takže už přesazení o jeden zub je dost poznat, tudíž jestli máš volant pootočenej jen o pár mm, tak je lepší geo vyreklamovat (pokud je v pořádku, tak i po delším čase) a říct jim, ať nejdřív srovnaj volant a až pak štelujou (taky jsem to tak musel jednou udělat a od tý doby pohoda) Citovat
dýzl Odesláno 2. listopad 2008 Odesláno 2. listopad 2008 Nevím jak kde,ale v univerzitním autoservisuv JH se mne po srovnání geometrie ptali zda mám volant rovně.Dokonce když jsem tam byl na geo s citronem-při výměně pístnic jsem měl sundany \"tyčky\" od řízení tak nechtěli zaplatit,bo s tím nic nedělali ,teda mimo změření,bylo to OK. Jinak s názorem některých z Vás nesouhlasím-když sundám volant s uležení,trochu ho potočím a zase namontuji-s řízením se nic neděje.A pokud je geo.OK tak tím srovnáním volantu ji nemohu rozhodit,protože s hřídelí se nehýbe.Jediný probém může být v právě jej v tisícihranu.volant nepůjde úplně srovnat,nebo může být problém (a to bych asi nedělal,pokud by tam byl airback or elektronika jakou nový citroni. Citovat
P607Olda Odesláno 2. listopad 2008 Odesláno 2. listopad 2008 Původně zaslal: dýzl A pokud je geo.OK tak tím srovnáním volantu ji nemohu rozhodit,protože s hřídelí se nehýbe. To máš pravdu, přesazením volantu se geometrie nezmění. Ten problém, který mám na mysli, nastal už předtím, když na seřizovali geometrii. Každé auta a jeho řízení je konstruováno tak, že při jízdě do zatáčky se přední kola rozbíhají. To znamená, že kdybys měřil sbíhavost v 5 polohách řízení: L doraz, 1/2 L dorazu, přímo, 1/2 P dorazu, P doraz, tak by Ti vyšly hodnoty (střelím): rozbíhavost 10 mm rozbíhavost 4 mm sbíhavost 1 mm (tato hodnota se nastavuje na geometrii) rozbíhavost 4 mm rozbíhavost 10 mm Takto symetricky to funguje, pokud je při přímé jízdě hřeben a tyčky v symetrické poloze. Na uvedeném pracovišti geometrie ovšem byli volové, a dostavili (zkrátili nebo prodloužili) nesprávnou tyčku, takže řízení už není symetrické. Křivá poloha volantu je toho důkazem. To znamená, že při průjezdu zatáčkami už nebudou platit výšeuvedené hodnoty rozbíhavosti - bude to nesymetrické. To bude způsobovat zvýšené sjíždění pneumatik v zatáčkách. Můžete namítnout, že to nebude poznat atd. Tady chci vysvětlit, jak to má být opravdu správně, a proč tedy nestačí přesadit volant a řízení přitom nechat v nesymetrické poloze. PS: oni důležité: Základem před děláním geometrie je odstranit všechny vůle v podvozku, jinat je to marná námaha. Závada, kterou jsi měl, tedy rozhozená geometrie a volant nakřivo, měla svůj důvod. Buď to chytlo ránu a došlo k mírnému ohnutí některé součásti, v tom případě je potřeba seřizovat jen tu \"nemocnou\" stranu (to by na geometrii měli vědět!). Anebo, a to mám vážné podezření, tam máš vůli (např. na zadním silentbloku ramene, ta má zásadní vliv na sbíhavost). Určitě na geometrii kontrolovali všechny vůle v přední nápravě? [upravil dne 2.11.2008 P607Olda] Citovat
oni Odesláno 2. listopad 2008 Autor Odesláno 2. listopad 2008 tak to bude asi trefa do cerneho,asi pred nekolika mesici jsem chytil dost velkou diru pravym kolem,nechaval jsem rovnat i hlinik,kterej byl bouchnutej,na stopro nereknu,jestli ten volant je od ty doby,ale je to dosti mozne! coz me ale vubec nepotesilo,pac co ted s tim! znovu do toho servisu. co vse kontrolovaly nevim,ptal jsem se jak to na tom bylo,rekl,ze sbihavost byla 2 mm,coz je pry dost a ted je to uz vse serizene!,auto pred tim mirne tahlo doleva,ted je vse ok,jede rovne,pri przdeni a pustenem volantu drzi smer! jen teda ten volant! na geometrii jsem sel s tim,ze jak jsem prehazoval zimaky,vsimnul jsem si,ze u praveho kola je sjetej vnejsek a u leveho kola,je sjeta vnitrni strana gumy,coz by naznacovalo to tahnuti do leva ne? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.