Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Takže blíží se nám zima, dny se už výrazně krátí a tmy příbívá. No a jízda v noci mě začíná výrazněji trápit.

Uvažuji tedy o montáži HID sady xenonů do auta. Mám tam čočky a místa dost, takže s montáží a i případným seřízením s myslím, že by nemuseli být větší problémy. Kde ale problémy budou jsou právě elektrika. Můj původní stav světel byli žárovky typu H4, tzn. bud svítí dálkové nebo potkávací.

Po montáži nových světel kde jsou dvě žárovky H7 bylo potřeba upravit elektriku tak aby při rozvícení dálkových potkávací nezhasínala. Toho se docílilo pomocí relátka, které při spuštění dálkových pouští proud i do potkávacích. No a v tom je právě ten háček, při přepnutí z pokávacích na dálkové dojde ke krátkodobému poklesu proudu, který sice u žárovek není znát, ale právě u xenonových výbojek udajně způsobí restart toho napájecího zdroje, což způsobuje bliknutí výbojky a taky i výrazně zkracuje její životnost. No a ted babo rad, jestli v elektrice existuje nějaké řešení, které by dokázalo tento pokles napětí překlenout. Předem upozoruňuju, že v tomto oboru nejsem moc znalý, ale budu moc vděčný za každou radu :papa

Odesláno

myslim ze kdyz natahnes dosratecne silne kabely a vycistis vsechny kontakty tak ten pkles by nemel byt. baterka v aute je dost tvrda a kdyz sepnes relatkem primo napajeci napeti tak k poklesu nedojde

Odesláno

Příkon HID je 35 W. Tedy oproti 55 W halogenu výrazně míň. Sady HID nepotřebují žádné zvláštní kabely (co se týče proudu). Přepojení H4 na 2x H7 bude obnášetnejspíš jen přidání relé, které zajistí svícení potkávací H7 současně s dálkovou H7. Krom toho, do dálkových bych HID nedával. Pomalý start dálky silně omezuje v použití. A možná by ani to relé nebylo potřeba. Pokud se dálky a potkávačky přepínaj relátkem, mělo by stačit přepojit jeden důtik... :-)

[upravil dne 15.9.2008 Edison]

Odesláno

Asi si nerozumíme, přestavbu na 2 x H7 už mám za sebou. Pokles proudu tam je a způsobuje ho právě to relé, je to zlomek vtěřiny, který tvá relé než se sepne, ale právě na balasty xenonových sad to má tyto neblahé účinky. Nejde o to, že zaputí dalších světel něco v autě nestíhá, jde o to, že se vlastně přepne zdroj proudu pro žárovku a ta malinká chvilka, kdy se to přepíná je právě ten problém... :myslim

Medvěd. Díky za tip, znám to tam, ale aktuálně se snažím najít levnější variantu :)

Odesláno

Teda pôvodne pri polohe páčky na tlmené ti svietili len tlmené a po prepnutí na diaľkové tlmené zhasli a svietili len diaľkové. To relé čo tam má spôsobí pri prepnutí na diaľkové, že zopne aj tlmené a práve ten okamih pri pretočení páčky keď sa vypnú tlmené a zapnú diaľkové a tým aj relé na tlmené ti robí starosti. Dobre som to pochopil?:myslim

Nejde upraviť/vymeniť páčka svetiel aby ti to nezhasínalo pri prepínaní?

Odesláno

a co dodat tam nějaký kondenzátor? To je součáska na takové případy.

Jaký se mě ale neptejte páč elektrice nerozumim :) ... a navíc je možný že si pletu součástky :D

[upravil dne 16.9.2008 Blizzard]

Odesláno

Hovoríš dobre, používa sa kondenzátor. Len mám obavu, že v tomto prípade by musel mať dosť veľkú kapacitu - je to ale závislé od toho aký dlhý je ten výpadok. Čo je horšie dĺžka výpadku je zrejme závislá od toho ako rýchlo točí páčkou.

Odesláno

AnotherOne: Chápeš to správně :) Ten výpadek je tak krátký, že na žárovce je neznatelný, ani nestlumí nic, bude to opravdu zlomek sekundy... Ověřené to zcela nemám, ale na můj rv. nejspíš není páčka, která by tohle spravila :(

Odesláno
Původně zaslal: Edison

Já osobně bych jen přpojil drát, který vede z relé na potkávačky před to relé. Řešení bez kondenzátoru a bez bliknutí potkávaček.

Nebude fungovať. Relé sa spína až po prepnutí na diaľkové tj po výpadku.

[upravil dne 16.9.2008 AnotherOne]

Odesláno

Kamarad ze Scorpio klubu toto resil u H4 Bixenonu - Měl jsem problém s bixenony, že při přepnutí na dálkové a zpět na potkávací světla, přestala svítit jedna nebo obě xenonové výbojky, důvodem je krátkodobé přerušení napájení pro výbojky.

Problém jsem vyřešil připojením kondezátoru 10mF k cívce relé výbojek, kondezátor udrží relé zapnuté cca 1 vteřinu, což bohatě překlene případný výpadek napájení.

Odesláno

Potom by to ale chcelo trochu upraviť to zapojenie čo máš. Oba výstupy z páčky aj na stretávacie aj na diaľkové by mali byť privedené na to relé ako spínacie napätie (musia byť oddelené diódou), relé by spínalo primo napätie z baterky. Potom Demove riešeni bude fungovať. Bez úpravy by to pomohlo len pri prepínaní z diaľkových naspäť na stretávacie.

[upravil dne 16.9.2008 AnotherOne]

Odesláno

no nazdar.

další tˇamanské H.I.D a ještě k tomu namotované v polských světlech... :bacha

pokud budeš investovat ještě pár korun do seřízaní světel a budeš mít funkční regulaci výšky světlometů,tak proti tomu nic nemám,ale těm ko*ko*tům,co svítí na veverky bych nejraději hodil cihlu do okna!

Odesláno

klumir: Neboj na veverky s tim rozhodně mířit nehodlám a sjet s tim pak na STK a seřídit si to podle regloskopu snad neni zas takový problém, ne? :super

Odesláno

AnotherOne: A pokud by se použil kondenzátor který by byl až za relé na kabelu, který vede k potkávacím světlům, tak by to mělo stačit ne? Proud k potkávacím se přeci pouští po pořád stejném kabelu, akorát je do něj přiváděn přes páčku nebo přes relé. KOndenzátor, by při výpadku napětí měl na tu chvilku světla udržet, což by mělo k přepnutí postačit... Nebo ne? :myslim

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...