Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: hoppus

jj, to je mi jasný.

Ale neni mi jasný, jak by to dopadlo, kdybych to dělal já :papa

Navíc na to nemám součástky. Je to blbejch 90Kc, takže stejně koupim nový, ikdyž budu muset čekat.

Nič špeciálne nepotrebuješ. Stačí obyčajný merák s pípatkom (v núdzi stačí ohmmeter), autobatéria (možno by stačila aj obyčajná 9V batéria) a dva drôty.

Odesláno

Tak se omlouvám, dlouho se neměl čas se dostat k autu...

Sehnal jsem z motoru další 2 stejný relé. Zkusil jsem je, nepomohlo to.

Taky jsem konečně sehnal měřák. Momentálně mám na baterce 11,88V po nastartování mám 11,25V. V tátově 406 jsem naměřil snad 12,5V a po nastartování krásných 14,21V.

Zítra zkusim radu pastorka (\"Zmeraj napätie na kontakte budenie. Tenký káblik na alternátor. Pri zapnutom kľúčiku a kábliku odpojenom od alternátora by tam malo byť cca 10 V. Keď ten káblik opreš o kostru tak sa má rozsvietiť kontrolka.\") Už nebylo vidět a spadla mi ta menší gumová krytka z altíku někam do motoru :grr

Jinak jsem zkoušel propojit oba kontakty na altiku a vyvest je nahoru a zakoncit prepinacem (nebyl, to muj nápad). Po nastartování jsem zapnul vypínač a auto se tvářilo jako, že je všechno OK, zhasla kontrolka, nesvitilo \"battery ch. f..\" fungoval PP, FAN i A/C. Po 5km (v Dejvicich) mi došlo, že to zas tak veselý nebude :( A už to jelo Brake fault, ABS fault ... a já už věděl...

Dneska jsem zkoušel to měřit se zázračnym vypínačem a hodnoty byly \"překvapivě\" stejný jako bez něj :mrk

Podle toho popisu, co mi posilal honza406 to presne odpovidalo tomu rele. No ještě to může bejt kabeláž, co k němu vede (jestli se nepletu)... Pořád doufám, že to bude nějaká prkotina. Auto by mělo mít najeto poctivých 120.600km a altík vypadá původně a bez zásahu.

Odesláno

Teda, máš odvahu, něco s něčím spojovat. U polovodičů stačí jedna chybička, škrtnout někde, kam to nepatří, a je \"zaděláno\" pár stovek, a dříve i tisíc, když byly polovodiče drahé.

S takovým experimentováním to vidím na vyvaření baterky. Buď rád když neodpravíš BSI a další drahou elektroniku v autě.

Protože, popravdě, ze správných kroků jsi se dostal jen na změření napětí na baterce. Zkoušení jiných \"relé\" (regulátorů) na altík považuji za dost nebezpečné.

[upravil dne 9.8.2008 P607Olda]

Odesláno

Relé (engine running signal relay) jsem měnil za stejnej kus (podle čísel, podle nákresu na nich) v tom nevidim žádnej problem. Baterku jsem změřil správně. Ty kontakty na altiku nebyl muj nápad, já nejsem elektrikář, ale jeden známej známýho (elektrikář) mi to poradil. Neměl jsem z toho dobrej pocit a taky to šlo hned pryč (po měření bylo 100% jasno). Všechno ostatní měření jsem v podstatě dělal, podle rad z fóra.......

Odesláno

To spojenie tých káblov alternátora muselo byť neúčinné, veď tým pádom bol odpojený.

Podľa závad popisovaných 2.8. by to mohlo byť to posilovacie relé okruhu 15, to ktoré je tu i odfotené. Ak máš problém zohnať nové tak ho môžeš nahradiť bežným prepínacím. Nakoľko je i s diódou tak ho zoženieš temer všade kde montujú alebo predávajú autoalarmy. Popis zapojenia tu nájdeš na fóre. Ak ti bude fungovať toto relé (pôjde i ovládanie klímy a vetráku) tak potom sa venuj tomu nabíjaniu. Podľa schémy by časť prístrojovky mala byť napájaná práve cez to relé. Teraz ti to nenabíja lebo alternátor nieje budený a prúd tečie cez kontrolku opačne.

Odesláno

jj, alternátor neni evidentně buzenej.

To relé jsem zkoušel měnit (doufám, že mluvíme pořád o tom \"engine running signal relay\", ktere je v pojistkové skříni v levo nahoře v motorovym prostoru - ta vyfocena mala cerna krabicka) za funkční a nepomohlo to.

Dneska jsem měřil to co jsi mi radil, buzeni alternátoru na tom uzsim kabliku a tech 10V tam neni po zapnuti motoru. Je tam 0. Na tlustym je 11,25V (stejne jako na baterce).

Ale jak jsem to opet rozebiral, tak se mi zdalo, ze je to zase dost zaprasený. Vyčistil jsem to a ještě jsem zjistil poškozenej kablik (ten od batt) - ale tim to asi neni (na tomhle kabelu probmel neni) - už je to zaizolovaný... :myslim

800x600http://img364.imageshack.us/img364/2518/dsc00317bt9.jpg[/img]

obr. je už po mensim očištění a je vidět, že je to pořád dost mastný

Odesláno

Podle anglického textu dává (nebo zesiluje) to hranaté relé signál, že nabíjení je v pořádku a že se tedy mohou připojit ty \"lačné\" okruhy. Ty nemáš nabíjení v pořádku, takže relé plní svoji funkci a nespíná.

Podle fotky vidím, že na regulátor jsi se ještě nedostal. Pokud dobře vzpomínám, je uvnitř alternátoru, pod těmi šrouby na obrázku. Tam hledej chybu.

PS: jsem elektronik, ale když vidím, jak profi-servisák postupuje rychle a s jistotou, tak jen zírám. Samozřejmě, denně rozebere, vymění diody, tranzistory v jednom i více alternátorech, takže za pár let má slušný trénink. Takže vlastní zkušenosti už nemám.

Odesláno

Dobrá, ale zajímalo by mě jak se auto chová, když bude problém s regulátorem (uhlíky...). Bude svitit kontrolka baterky a bude hlaska na PP... ALE! nebude fungovat i A/C a FAN a PP?? :myslim Pokud tohle bude fungovat u takovyhle poruchy, tak by to neměl bejt muj připad. A všechno by to mělo směřovat k:

Cause Příčina

Faulty engine running signal relay. Vadný motor signál relé.

Short circuit in the relay\'s control circuit. Zkrat v relé pro kontrolu okruhu.

Je to tak?

PS: ja nejsem elektronik, ale to sis asi už všim :D

Odesláno

A jenom ještě: na regulátor se asi nedostanu zprava z boku od filtru, co? Budu muset pekne sundat kolo, podbeh, remen, cerpadlo ... alternator.

A nebo spíš ten černej plast sundam, ale bude mi to k nicemu a budu muset stejne sundat celej altik, co? No stejně me to nemine :bojim

Odesláno

Já tak trochu naznačuji, že bych navštívil opravnu alternátorů (tady u nás se jmenuje Bosch servis), anebo někoho, kdo se tím doma denně (poloprofesionálně nebo profesionálně) zabývá.

První krok by byl, aby altík s regulátorem dával při nastartovaném motoru 14,5 V. Pak teprve bych řešil další.

(Podotýkám, že jsem elektronik, teď celé odpoledne jsem dělal regulátor jízdy pro nějaké elektrovozidlo, dokonce máme firmu na průmyslové regulační systémy... A naši pracovníci, dobří profi elektronici, samozřejmě vadný altík hodí do servisu, a sami dělají to, co dovedou dobře \"levou zadní\"...)

Odesláno

Ak si na tom tenkom kábliku nameral pri zapnutom kľúčiku 0 Volt, tak chyba nieje v alternátore ale v okruhu budenia. V princípe je budenie iba káblik od spínacej skrinky ( obvod 15) na žiarovku a zo žiarovky na alternátor.

Konkrétne na 406 by mal ísť kábel A28F od poistky F28 do prístrojovky. Po trase je svorkovnica z ktorej pokračuje ako A28J do modrého 26pólového konektora prístrojovky na kontakt č. 7. Odtiaľ ide na kontrolku a z nej pokračuje na kontakt č. 9 toho istého konektora. Potom pokračuje k motoru ako kábel č 1070. Niekde pri motore je 13 pólový sivý konektor kde tento kábel prichádza ako 1070 na kontakt 3A a odchádza z 2A ako kábel 1072 na alternátor.

Skús preveriť celý tento obvod od spínacej skrinky a po ceste nájdeš chybu.

Odesláno

OK, díky. Přesně podle toho měření jsem taky přesvědčenej, že je to ten obvod (když to není přímo to relé) a alternátor by měl bejt OK. Když se do alternátoru přivede 10V, tak auto nabíjí. Naměřeno 13,85V.

Díky za popsání cesty toho obvodu. :super

Hned jak bude čas, tak to \"vočuchám\".

• O 2 týdny později...
Odesláno

Mam podobny problem, jen mi nesviti ta chybova hlaska a konrolka baterie se rozsviti jen obcas ale taky prestane jit klima v okamzik kdy sviti baterie.

Zitra se v tom du vrtat tak uvidime, tipuju to na uhliky nebo kabely.

Uvidime pak dam vedet

• O 11 let později...
Odesláno

Sice je to hodně staré téma, ale třeba si to někdo přečte a vzájemně se poučíme. Můj Peugeot 406, 2.0 HDi, r.v. 2001, 66kW, novější model, ale ještě bez MUX si vzpomněl, že nebude nabíjet. Po nastartování je napětí o něco menší, než má baterie. Přesně jak při založení tohoto tématu. Svítí kontrolka baterie a hláška o špatném nabíjení. Po odpojení budícího vodiče z alternátoru a zapnutí klíčku do druhé polohy, na něm není žádné napětí oproti kostře. Naopak oproti plusu je tam přesně stejné napětí, jako na baterii - 12.5 V. Kontrolka nabíjení stále svítí, ačkoliv by správně po odpojení od budícího vodiče od alternátoru neměla. Od vodiče je na kostru 85 ohm. Nevím, odkud se minus na budícím vodiči vzal. Baterie je nová. Závada se objevila znenadání, bez vyjímky, že by to někdy šlo a někdy ne. Dle diskuzí se alternátor budí přes žárovku nabíjení. Udělal jsem si buzení alternátoru oklikou. Odpojil jsem budící tenký vodič z alternátoru a na stejné místo jsem zapojil žárovku přes plus z baterie. Jinou, než 5W z obrysovek jsem neměl. Po nastartování bylo napětí asi 12,2 V. Dobíjení nefungovalo. Po lehkém přidání plynu se dobíjení chytlo a bylo asi 14.3 V, i na volnoběch. Náhradní budící žárovka zhasla. Odpojil jsem "budící" žárovku od plus pol baterie a nabíjení pokračovalo nadále s napětím přes 14V. Z toho jsem zjistil, že alternánor mám asi v pořádku a po probuzení si alternátor vezme proud sám, z toho co vyrábí. Relátko u motoru, černé, hranaté, které je ve vláknu zmiňováno a má zabránit spínání spotřebičů s velkým odběrem je zkontrolováno a vpořádku. Ale po nastartování shora uvedeným způsobem, kdy originál vodič není připojen k budící svorce alternátoru, neustále cvaká v asi dvou vteřinových intervalech. Spotřebiče jako klima, ventilátor atd. se nespustí. Kontrolka dobíjení ve vozidle nadále svítí. 

Zatím jsem se dál nedostal. Hlavně mi z toho vyplývá, že tímto způsobem by mohlo jít zjistit, zda alternátor s regulátorem funguje. A pokud ano, třeba i nouzově dojet. Nevím, co to dělá s další elektronikou vozidla, ale pokud je regulátor vpořádku a dává požadované napětí, tak by to snad nemuselo vadit (i když to cvakání relátka nevypovídá o oblibě). U nějakého nového drahého auta bych to nezkoušel. Dál budu zjišťovat, proč k budící svorce alternátoru, přes kontrolku nabíjení, nejde proud a dokonce je budící vodič částečně ukostřen. Kdybych nechal na budící svorce alternátoru originální přívod i oklikou připojenou žárovku, tu bych na chvíli připojil k plus polu, aby se alternátor vybudil, někam by šel ten proud 12V děleno 85 ohmů, to je asi 0,14A. Nerad bych odvařil BSI. Začínám si myslet, že je to v BSI. Ještě musím proměřit a popřemýšlet. Naštěstí nemusím jezdit každý den, vezmu si jiné auto, nebo kolo a ještě budu zdravěji žít. 

Odesláno

No on je tam myslim s tou zarovkou v serii prave jeste nejaky odpor, to by mohlo byt tech 85ohm Z hlavy uz to nevim, musel bych se zkusit podivat do schemat, nejlepe, kdybys napsal VIN kod.

Jinak vlastni zkusenost mam tu, ze kdyz altik nabehne az pri zvysenych otackach, ze prave muze byt chyba zrovna v nem - konkretne bud cely regulator nebo casteji opotrebovane uhliky a sberaci krouzky, ktere nemaji dostatecny kontakt a az pri zvyseni otacek se kontakt obnovi a buzeni nabehne. Pak uz jede normalne. Tedy do doby, nez uhliky odejdou uplne

Odesláno

Toto som mal na 605, nastartovalo, ale po case zasvietila kontrolka dobijania, cvaklo rele a zhasla, klima, okna, hodiny, atd, po pridani plynu kontrolka zhasla a zasa nabehli spotrebice. a takto dookola, hladal som kde kade na forach a nakoniec pomohlo rozobrat alternator, a tam vysuchane zberne kruzky, uhliky na polke. objednal som z eshopu, vymenil zberacie kruzky, aj regulator, poskaldal, a islo. odvtedy sa to neopakovalo.

• O 5 měsíců později...
Odesláno

Tak mě teď postihl taky problém s dobíjením, před dvěma dny jsem měřil napětí na baterce a bylo to cca 14,2V a normálka altík reguloval při změně otáček. Měřil jsem protože při přidání plynu za jízdy bylo poznat pohasnutí světel.

Dnes manželka nedojela (chyba nabíjení, ABS atd) a tak zaparkovala vypla motor 🤦‍♂️.

Když změřím odpojený konektor od buzení tak proti plus pólu baterky naměřím to co na baterce s malým rozdílem.

Takže repase altíku? Nebo hledat krpu někde v kabeláži.

Jak to vyřešil kolega @Atamann??

• O 1 rok později...
Odesláno

JimBeem

Asi rok a půl alternátor většinou normálně fungoval. Někdy jsem musel krátce přidat plyn aby se chytnul a celou dobu jízdy dobíjel napětím cca 14.3 V. Až v posledních měsících se stav postupně zhoršoval a otáčky jsem musel zvyšovat více, nebo to začalo dobíjet až po třeba kilometru. Poté, co alternátor "naskočil", se mi nikdy nestalo, že by vozidlo přestalo dobíjet, problikávala kontrolka nabíjení apod. Z diskuzí jsem vyrozuměl, že uhlíky budou asi v pořádku. To by mi dobíjení zlobilo i během jízdy. Závada nejspíše v regulátoru napětí. Před rokem jsem dával novou baterii a na dobíjení to nemělo žádný vliv. Nyní jsem alternátor vyndal a pokusil se se jej rozebrat. Číslo alternátoru 9639362380, 150a. Je to velice používaný typ u spousta vozidel. Za živého boha jsem nemohl povolit matici řemenice. Rázový utahovák (pravda nějaký extool), povolovač šroubů, propan butan hořák, nic. Autogen raději ne. Uchycení do svěráku přes dřevo, aretace imbusem v hřídeli, nic nepomohlo. Je to tam 21 let, auto vlastním od roku 2007. Tak jsem dnes koupil náhradní druhovýrobu, se stejnými parametry, za 2750,-Kč a nabíjení funguje. Repase stojí téměř to samé. Repasovat si to sám, tak narazím na špatně objednaný díl - napěťový regulátor, kroužky sběrače rotoru, ložiska. Už jenom to hledání správného dílu na internetu. Vzhledem k hodnotě vozidla je to poměrně "investice", ale auto je nebourané, opečovávané, budu jej hýčkat, co to půjde.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...