Přejít na obsah

Atamann

Uživatel
  • Počet příspěvků

    24
  • Registrace

Vše od uživatele Atamann

  1. JimBeem Asi rok a půl alternátor většinou normálně fungoval. Někdy jsem musel krátce přidat plyn aby se chytnul a celou dobu jízdy dobíjel napětím cca 14.3 V. Až v posledních měsících se stav postupně zhoršoval a otáčky jsem musel zvyšovat více, nebo to začalo dobíjet až po třeba kilometru. Poté, co alternátor "naskočil", se mi nikdy nestalo, že by vozidlo přestalo dobíjet, problikávala kontrolka nabíjení apod. Z diskuzí jsem vyrozuměl, že uhlíky budou asi v pořádku. To by mi dobíjení zlobilo i během jízdy. Závada nejspíše v regulátoru napětí. Před rokem jsem dával novou baterii a na dobíjení to nemělo žádný vliv. Nyní jsem alternátor vyndal a pokusil se se jej rozebrat. Číslo alternátoru 9639362380, 150a. Je to velice používaný typ u spousta vozidel. Za živého boha jsem nemohl povolit matici řemenice. Rázový utahovák (pravda nějaký extool), povolovač šroubů, propan butan hořák, nic. Autogen raději ne. Uchycení do svěráku přes dřevo, aretace imbusem v hřídeli, nic nepomohlo. Je to tam 21 let, auto vlastním od roku 2007. Tak jsem dnes koupil náhradní druhovýrobu, se stejnými parametry, za 2750,-Kč a nabíjení funguje. Repase stojí téměř to samé. Repasovat si to sám, tak narazím na špatně objednaný díl - napěťový regulátor, kroužky sběrače rotoru, ložiska. Už jenom to hledání správného dílu na internetu. Vzhledem k hodnotě vozidla je to poměrně "investice", ale auto je nebourané, opečovávané, budu jej hýčkat, co to půjde.
  2. Atamann

    Zatékání do stropu

    K zatékání do vozidla přidám svoji zkušenost. Po jízdě v dešti, nebo po stání na dešti, mi z auta, pod místem sedačky řidiče kapala voda. Celá levá polovina vozu byla promočená, koberce a odhlučnění nasáklé vodou. Vše, včetně sedaček, koberců atd jsem vymontoval. Vozidlo jsem zaléval vodou a díval se, kudy teče voda dovnitř. Bylo to od lanka otevírání kapoty. Lanko prochází na levé straně před řidičem do "kanálu" před předním čelním sklem. Jsou zde stěrače, pylový filtr atd. Voda z čelního skla je sváděna přesně do míst, kde prochází lanko z kabiny do tohoto prostoru. Průchodka u lakna se nějak vysmekla, prodřela, a teklo to dovnitř. Z kabiny k tomu není žádný přístup. Musela by se sundat palubka. Tak jsem to očistil, dal speciální silikon - lepidlo, naplácal jej kolem lanka a od té doby je pokoj.
  3. Sice je to hodně staré téma, ale třeba si to někdo přečte a vzájemně se poučíme. Můj Peugeot 406, 2.0 HDi, r.v. 2001, 66kW, novější model, ale ještě bez MUX si vzpomněl, že nebude nabíjet. Po nastartování je napětí o něco menší, než má baterie. Přesně jak při založení tohoto tématu. Svítí kontrolka baterie a hláška o špatném nabíjení. Po odpojení budícího vodiče z alternátoru a zapnutí klíčku do druhé polohy, na něm není žádné napětí oproti kostře. Naopak oproti plusu je tam přesně stejné napětí, jako na baterii - 12.5 V. Kontrolka nabíjení stále svítí, ačkoliv by správně po odpojení od budícího vodiče od alternátoru neměla. Od vodiče je na kostru 85 ohm. Nevím, odkud se minus na budícím vodiči vzal. Baterie je nová. Závada se objevila znenadání, bez vyjímky, že by to někdy šlo a někdy ne. Dle diskuzí se alternátor budí přes žárovku nabíjení. Udělal jsem si buzení alternátoru oklikou. Odpojil jsem budící tenký vodič z alternátoru a na stejné místo jsem zapojil žárovku přes plus z baterie. Jinou, než 5W z obrysovek jsem neměl. Po nastartování bylo napětí asi 12,2 V. Dobíjení nefungovalo. Po lehkém přidání plynu se dobíjení chytlo a bylo asi 14.3 V, i na volnoběch. Náhradní budící žárovka zhasla. Odpojil jsem "budící" žárovku od plus pol baterie a nabíjení pokračovalo nadále s napětím přes 14V. Z toho jsem zjistil, že alternánor mám asi v pořádku a po probuzení si alternátor vezme proud sám, z toho co vyrábí. Relátko u motoru, černé, hranaté, které je ve vláknu zmiňováno a má zabránit spínání spotřebičů s velkým odběrem je zkontrolováno a vpořádku. Ale po nastartování shora uvedeným způsobem, kdy originál vodič není připojen k budící svorce alternátoru, neustále cvaká v asi dvou vteřinových intervalech. Spotřebiče jako klima, ventilátor atd. se nespustí. Kontrolka dobíjení ve vozidle nadále svítí. Zatím jsem se dál nedostal. Hlavně mi z toho vyplývá, že tímto způsobem by mohlo jít zjistit, zda alternátor s regulátorem funguje. A pokud ano, třeba i nouzově dojet. Nevím, co to dělá s další elektronikou vozidla, ale pokud je regulátor vpořádku a dává požadované napětí, tak by to snad nemuselo vadit (i když to cvakání relátka nevypovídá o oblibě). U nějakého nového drahého auta bych to nezkoušel. Dál budu zjišťovat, proč k budící svorce alternátoru, přes kontrolku nabíjení, nejde proud a dokonce je budící vodič částečně ukostřen. Kdybych nechal na budící svorce alternátoru originální přívod i oklikou připojenou žárovku, tu bych na chvíli připojil k plus polu, aby se alternátor vybudil, někam by šel ten proud 12V děleno 85 ohmů, to je asi 0,14A. Nerad bych odvařil BSI. Začínám si myslet, že je to v BSI. Ještě musím proměřit a popřemýšlet. Naštěstí nemusím jezdit každý den, vezmu si jiné auto, nebo kolo a ještě budu zdravěji žít.
  4. Atamann

    Množství chladiva v klimatizaci

    Dobrý den. Na toto téma se nikdo do diskuze dlouho nezapojil. Přesto se zeptám, třeba si to někdo přečte. Během asi pěti let jsem neustále jezdil na doplnění klimatizace. Dokonce do více servisů. Vždy vyměnili nějakou gumičku, plnička hlásila OK, naplnili a chvíli to fungovalo. Potom se zjistilo, že mi odešel přední chladič klimy (ono se to jmenuje jinak, ale každý ví, o co mi jde). Pak to zase chvíli chladilo a nyní že kompresor nedělá tlak. Nový měl stát 11.000,-Kč. Elektromagnetickou spojkou to není. Když bylo vše naplněné, vše se spínalo, jak má. Nedalo mi to, a na internetu jsem koupil nový, zcela totožný kompresor Delphi za 4.200,-Kč, uváděn olej PAG 150. Peugeot 406, 2001 nový model, combi, 2.0 HDI 66kW, ve velice dobrém stavu, najeto 180000 KM, nízká spotřeba, bez různých *neumím psát slušně*ítek. VIN vf38ERHYF81326834. Na štítku starého i nového kompresoru náplň 265ccm, olej 488. V tabulkách na internetu Total Planetelf PAG 488, 265ccm, 750 g chladiva. Potud pohoda. Změřil jsem množství oleje v novém kompresoru v odměrce a bylo tam 200ccm, docela hustého oleje. Asi jako běžný motorový olej 5W-40. Předpokládám, že ještě v kompresoru nějaký olej zbyl, ale asi ne zbývajících 65ccm. Nevím, kdy byl kompresor vyroben a jak dlouho byl ve skladu. Všechny otvory jsem vždy ihned zaslepil. Jestliže byl několikrát doplňován plyn 134a včetně oleje, tak se ptám, co mi mohli doplňovat za olej? Předpokládám, že každý má v plničce olej pro Škodovky PAG-46. Není tento olej mnohem řidší? Nebo je u plniček více druhů oleje? Aby mi dolili ten můj, hustší? Když mi byl olej vícekrát doplňován, nemohlo dojít k naředění oleje? Chci se vyhnout poškození nového kompresoru. Nechci dělat dusno vůči automechanikům apod. Uznávám, že klimatizace je vysoká škola. Jen chci znát názor, zda do různých klimatizací, třeba starších aut, nepatří jiný olej. A nechci přestat využívat klimatizaci u skvělé 406ky. Jsem ze severu od Prahy a najít někoho, kdo klimatizaci nadlouho opraví, se mi nepodařilo. Investovat vysoké částky do starého auta, do značkového servisu (Bůh suď) se mi nechce. Ataman
  5. Atamann

    klima

    Já jsem relé v BSI vyřešil tak, že jsem rozřízl BSI jak je v návodech výše. Po odletování relátka jsem z tištěného spoje vyvedl krátké drátky na jakékoli malé relé (aby se ještě vešlo do BSI), s odporem cívky větším jak 180 ohmů (abych neodpálil nějaký tranzistor BSI), za asi 30 Kč z GM Electronic. Z něj výstup propojil na na kontakt cívky obyčejného velkého autorelé, které jsem umístil vně, vedle jednotky BSI a přidělal ho stahovací páskou protaženou přes výstupek BSI. Místo tam je. Myslím, že kompresor se spíná minusem, takže k velkému relé jsem plus pól na druhý vývod spínací cívky vzal odněkud zvnějšku a kostru na spínané kontakty také z vnějšku. Z toho velkého relé jsem spínaný výstup vrátil drátem zpět do BSI na tištěný spoj. Na původní výstup zničeného relé. Malé relé nespíná téměř žádný proud, jen sepne to velké relé a to má přívod zvnějšku a minus vrátí zpět do BSI. To velké to již zvládne a navíc jde vpohodě vyměnit a není drahé. Je to asi dva roky, tak si přesné součástky a zapojení nepamatuji. Jde jen o ten princip, že venku může být velké relé, je k němu přístup a tím malým relátkem nic neodpálím. Možná by se mohla dát ven obě relé a z BSI jen vyvést dráty naletované na místo původního relé. Je to docela bastlírna, ale nemusí se stále lézt do BSI. Když se na relátku něco pokazí, tak je to opravené za deset minut.
  6. Atamann

    klima

    Tak jsem koupil nový chladič klimatizace, za 2.400,-Kč, ten starý byl dole rozpadlý, do toho nový tlakový spínač za asi 900,.Kč a originál dvoubřité "O" kroužky za 100,-Kč a klima již funguje. Jen jsem se spletl v chladiči, mám 406 bez muxu a 4 vývodový tlakový spínač. Ten váleček tlakového spínače má větší průměr než 3 vývodový a nešel našroubovat do kostky z boku chladiče klimatizace. Závit na kostce byl moc blízko tělěsa chladiče. Koupil jsem druhý chladič a ten již pasoval. Co jsem zjistil, novéjší Peugeoty 406 asi od roku 2002 nebo 2003 mají mux a 3 vývody na tlakovém spínači. Takže mám jeden chladič na prodej, za 2.000,-Kč, výrobek Hella, nikdy nepoužitý, absolutně nový. Hned jsem zjistil, že mi tam nejde našroubovat tlakový spínač. Nemohl jsem ho vrátit, protože uběhla lhůta na vrácení a poslintal jsem obal trošku od oleje tím starých chladičem. Ale hlavně že to funguje.
  7. Mám podobný problém. Dálkové ovládání v klíči funguje jen chvilku po spárování s vozidlem. To je otočím klíčkem do druhé polohy, smáčknu tlačítko klíče a spáruje se to. Potom to chvíli funguje a třeba druhý den už ne. Někdy se mi ani spárování nedaří. V klíčku je nová baterie, dioda bliká. Když to není spárované a stisknu tlačítko klíče, dioda dlouze svítí. Až asi po třech smáčknutích zabliká a zhasne. Kde je přijímač dálkového ovládání. Je v BSI a konkrétně kde? Mám 406 nový model, 2.0 HDI 66kW. Jednotlačítkový klíč dálkového ovládání.
  8. Atamann

    klima

    Tak se také přidám se svým poznatkem. Stejně jako u kolegy Pepe320 jsem měl zástrčku tlakového spínače na chladiči klimy nazelenalou. Tlakový spínač je připojen přes mezikus, který funguje jako ventilek. Takže když povolíte jen tlakový snímač, ventilek zabrání úniku chladícího média, pokud tam ještě nějaký máte. Tlakový snímač je na 17ku klíč a mezikus ventilku na 15ku klíč, takže to trochu splívá a já jsem to povolil celé. Vytekla zelená kapalina. Tlak to nemělo. Chci tam dát nový tlakový spínač, nějak to napojit na tlakový vzduch a odzkoušet, zda bude klesat tlak. Nejméně 6 let klimatizace fungovala. Potom údajně gumový "o" koužek na vstupu do chladiče odešel. Tři měsíce to fungovalo, potom zase o kroužek. To fungovalo tři dny. Všiml jsem si, že klimatizace občas jakoby topila. Hrozné vlhko, dusno v kabině. Potom to odešlo. Myslím, že to je nějakou elektrickou závadou. Sahara mi běhá, ale něco je špatně a tak to dostane tlakový náraz a něco odejde.
  9. Atamann

    Svetla novy model

    Také uvažuji o výměně levého světlometu. Bosch je u Automedik.cz za 2600Kč. Dá se to někde sehnat ještě levněji ?
  10. Atamann

    Spojkový váleček

    Byl jsem s tou pákou v servisu a řekli mi, že je v pořádku. Chyba je jinde. Tak jsem sundal spojku a talířová pružina byla v jednom místě přetržená - na obvodu. Tím část kruhu neoddálila přítlačák a zlobilo řazení. Koupil jsem spojkovou saku LUK u firmy HASPA za cca 3100,-Kč. Pastu proti povolování šroubů z:mrka 140Kč a snad to bude fungovat.
  11. Atamann

    Spojkový váleček

    Vypínací páku okénkem spojky protáhnout nelze, musí se alespoň oddálit převodovka od motoru. Tak jsem páku dostal ven. Pouzdro je z umělé hmoty, asi mělo být vyztuženo plechem. Oboje se prošoupalo o kulový čep a páka se propadla až na kov a spojka přestala fungovat. Fotky se pokusím přiložit. Nevíte někdo, kde to pouzdro sehnat? Musí se měnit i kulový čep? Pokud to lze. Dík. [upravil dne 3/3/11 21:17 Atamann] vymena spojky BE4.htm
  12. Atamann

    Spojkový váleček

    Začal jsem se připravovat na výměnu plastového pouzdra čepu vypínací páky spojky. Z CD-ROM Peugeot jsem zjistil, že moje spojka je BE4R a ta má vypínací páku - vidle uloženou na jednom kulovém čepu. Ten čep dělá oporu pro působení páky. Na jedné straně síla od pedálu, na druhé straně vypínací ložisko. Uprostřed ten kulový čep. Jiné spojky mají vypínací páku navařenou na hřídel. Nešlo by tu vypínací páku nějak dostat ven tím okénkem a vyměnit pouzdro čepu, bez rozebírání spojky? No asi ne. To by bylo jak ten vtip o gynekologovi, co rozebral auto přes výfuk. Jinak se spojkou nemám žádné problémy, jen že zabírá hned u podlahy a občas se hůře řadí, zejména v zimě. Dík, jestlli s tím někdo máte zkušenosti.
  13. Atamann

    Spojkový váleček

    Ještě jsem zapomně doplnit, že mám 406, HDI 66kW, r.v. 2001. Jo a proč jsem to vše rozebíral. Zdá se mi, že zejména za studena jde špatně řadit. Když jsem měl sundaný ten pomocný spojkový váleček, bylo mi divné, že ta vypínací páka se nějak viklá. Okýnkem do spojky bylo vidět, že ve vypínací páce uvnitř ve spojce je umělohmotné pouzdro a v něm kovový kulový čep, přes který se jako přes páku asi přenáší vypínací síla na ložisko. To umělohmotné poudro mám asi pěkně vyběhané. Ten kovový čep v tom pěkně lítal. Nebo nevíte, jakou jinou funkci by ten čep měl mít ? V návodu Jak na to jsou fotografie, kdy se síla na spojkové ložisko přenáši přes vypínací páku, upevněnou v tělesu spojky jako hřídel. Ne čep. Ten technický popis mi moc nejde, ale snad to někdo pochopí. Dík za případnou radu.
  14. Atamann

    Spojkový váleček

    Spojkový váleček (ten u pedálu) přenáší tlak kapaliny do pomocného spojkového válečku (ten u spojky). Jsou i jiné názvy. Spojkový váleček si přisává kapalinu z nádoby s brzdovou kapalinou. Vývod z nádobky je sice těsně u hladiny, ale pokud je brzdová kapaliny dolitá, z hadičky vedoucí k spojkovému válečku kapalina vytékala. Ve spojkovém válečku je jedna gumička na pístku. Ta při sešlápnutí dělá ten tlak. Druhá, kruhového tvaru je na čele pístku. Při sešlápnutí se uzavře a při povolení pedálu je volně otevřená. Tím se asi uvolňuje tlak v potrubí nebo doplňuje kapalina do tlakového systému. V pomocném spojkovém válečku je pístek s jednou gumičkou. Ten pístek přenáší sílu na vypínací mechanismus spojky. Když odejde gumička na pístku (u pedálu nebo u spojky), kapalina bude vytékat pod auto. Když se poškodí ta kulatá membrána na čele pístku spojkového válečku, pouze propustí tlak a spojka nebude fungovat. Nikde nic nepoteče. Odvzdušnil jsem to sám. Nasadil jsem asi 1,5 m dlouhou průhlednou hadičku na odvzdušňovací šroub u pomocného válečku. Druhý konec jsem dal do otevřené nádobky brzdové kapaliny. Potom jsem rukou sešlapával a zvedal spojkový pedál. Pomalu, aby se kapalina stačila nasát z nádoby s brzdovou kapalinou. Možná je to zbytečné, ale abych vytlačil vzduch z pomocného válečku (ten u spojky), parkrát jsem odvzdušnění přerušil a zatlačil na vypínací páku co kouká ze spojky a zatlačil ji směrem k motoru. Perfektně se to odvzdušnilo.
  15. Atamann

    Znovu antipolution fault

    Stejnou hlášku jsem měl v zimě, za velkých mrazů a pak když jsem za jízdy omylem vypnul přívod paliva - mám na naftovém potrubí, jako ochranu před odcizením vozidla elektromagnetický ventil, který uzavírá přívod nafty. Takže by to mohl být palivový filtr, nečistoty v potrubí, nějaký skřípnutý přívod paliva.
  16. Atamann

    Dalkovy start

    Já to v zimě řeším tak, že po návratu domů dám do auta elektrické topení na 220V, takovou černou kostku s větrákem a keramickým ohřevem, prodlužovák a ráno to jen zapnu do zásuvky na chodbě. Za čtvrt hodiny je led na sklech pryč.
  17. Atamann

    manžeta poloosy

    Před 406kou jsem měl Citroen BX a na manžetu jsem dal eskapásku. Okamžitě odlétla. Musí to být nerezová páska, s plochým očkem na konci. Nebůsobí zde takové odstředivé síly. Ta potom držela. Docela by mne zajímalo, jak tu odstředivou sílu zvládne páska z umělé hmoty. Jaké s ní máte zkušenosti.
  18. Atamann

    Ruční brzda

    V létě jsem také měnil lanko ruční brzdy. Manželka mne tak naštvala, že jsem v kopci zatáhnul ruční brzdu - naposled . Bylo to prorezlé vzadu za zadní nápravou. U všech aut se to tam nějak víří, že jsou v těch místech rezavá. Prasklo dlouhé lanko od páky ruční brzdy. Mám pegeot 406 kombík, rok výroby 2001 a ty mají na nalisované koncovce u ruční páky seřizovací šroub. Pozor na to. Koupil jsem lanko bez toho seřizovacího šroubu a musel jsem to vyměnit. Jinak ten systém mi opravdu připadá nepovedený. Ať to seřizuji jak chci, není to ono.
  19. U 406ky r.v. 2001 papase mi stalo něco podobného. Nefungovala Sahara. Zoxidované kontakty relátek vpředu pod maskou a zanesené uhlíky motoru ventilátoru. Chladilo to jen asi minutu po zapnutí a při jízdě. Nic moc, dokonce to někdy spíš topilo takovým vlhkým vzduchem, jak v tropech. Asi musela zasahovat čidla, která to potom vypnula. Relátka jsou v extrémním prostředí, tak jsem je přiletoval natvrdo. Po zapnutí klimatizace se musí roztočit ventilátor chladiče.
×
×
  • Vytvořit...