Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Dotaz na "kouzelníka" v oboru IT Mám jeden stručný dotaz. Dá se nějak zachránit NB, když se "flashnul" bios

Recommended Posts

Odesláno

No skusim odpovedat :)

Acer Aspire su notebooky zaradene do takzvane rady LOW - END... Cize riesenia typu, ze bios ma cast pamete nemenitelnou v priapde takychtto skratov - s tym by sem moc nepocital. Takisto to urcite nema ani recovery console, a nic na zalohovanie ci prerabanie systemu.

V skratke. Su len 2 varianty co s tym je a ako to opravit...

1. Tato je v takej situacii, ze ked si BIOS flashoval, a flashovanie neprebehlo do konca. Ze ntb zamrzol, zasekol sa, restartoval sa, dosla mu baterie atd atd atd. Proste kdyz instalace neprebehla na 100 procent... Vtedy muzes notebook chytit, vybrat par potrebnych suciastok a vyhodit von s okna...

Pri tychto low end notebookoch mas chip biosu v takovemhle pripade v riti. Pomohla by ti len vymena toho BIOS Chipu. Na doske ntb ho pomerne lahko najdes, neni niajk velky. Sanca by byla kdyby si zehnal rovnaky notebook s chip bious odtial odpajkoal, a najkoval do tvojho nefunkcneho. Je to dosti slozite i pro skuseneho elektrikara ... :)

Ale raz se mi taka vec podarilo na starsom stolovom PC, takze mozne to je.

2. Moznost je taka, ze si to nainstaloval kompletne. Tj instalacia preebhla kompletne. V tom pripade mas len zblbnuty BIOS. Doma to asi len tazko spravis, spominana disketa alebo CD je blbost, nakolko BIOS ty pravdepodobne nespozna nejaku dolezitu cast hardwaru, ratam ze graficku kartu, tu pozera totiz prvu...

V tomto pripade na to potrebujes priamo adapter, ale ten maju len servisi. A castokrat len autorizovane... Ten adapter sa priamo pripoji na chip biosu a muze tam nahrat jakykolvek bios rychle a efektivne.

Takze zaver. V kazdom pripade je to dost na hovno, a je na zvazenie, ci sa ty takato oprava oplati. Dnes uz koupis notebook rovnakych paramaterov s novsimi technologiami za 10 000Sk ... (napriklad HP, a k tomu sirokouhla obrazovka). Mas nan komplet zaruku, novu baterku a podobne.

Oprava daneho BIOSU nebude stat par korun, nikdo se ty s tym nebude za par korun srat. Takze ratam ze za opravu si vypitaju viac ako 2000 - 3000 SK. A to ti opravia stary notebook. Rataj ze baterka ty pojede mozno este rok (mozno uz teraz ji mas vymlacenou) a tam se zaseknes. Repas takovehle baterie stoji od 4000Sk, nove kolem 6 litru...

Takze na tvojom mieste by som ntb rozpredal na soucastky, popripade stretlil nekde ako kompletku s vadnym biosom, nejakou tu korunu dolozil,a koupil bych si novy...

Ale pokud se chces do toho poustet, tak nech sa paci. Ale je to uz len spotrebna elektronika. A pozadam te jeste o neco. Flashnut BIOS neni len tak. Pracoval sem ako IT technik, este se tym prizivuju popri praci, ale flashnut BIOS bola posledna varianta, ked neco neslo. Proste najskor sa skusalo vse okolo. A hlavne flashovat BIOS na APACEROCH, nejlevnejsich notbookoch.

A do buducnosti ty odporucam ntb ASUS, najlepsi v pomere CENA / VYKON, a co je dolezite, najmensie percento reklamacii.

Odesláno

Vim ze jeden, no rekneme znamej mel masinku kam prdnul spatnej svab s vadnym biosem, ten samej svab s dobrym biosem (musel sehnat nekoho kdo ma stejnou desku) a prehral to. Ale pokud je to tam zaletovany, jak tady nekdo psal, tak azse nic. :(

Odesláno
Původně zaslal: f3Rd@

Vim ze jeden, no rekneme znamej mel masinku kam prdnul spatnej svab s vadnym biosem, ten samej svab s dobrym biosem (musel sehnat nekoho kdo ma stejnou desku) a prehral to. Ale pokud je to tam zaletovany, jak tady nekdo psal, tak azse nic. :(

vzdyt staci mikropajka... ale chce to nekoho, kdo v tom ma praxi ... :super

Odesláno

Pánové, tak jsem asi fakt v pr* :(:grr:bojim

Volal jsem na infolajnu Aceru.

1. Tím, jak jsem to flashnul, tak to shořelo(:myslim) = nová deska

2. Můžu to nechat poslat kurýrem do Brna. Oni na to mrknou a řeknou co s tím je. Cena 800,-

2.1. Pokud to nebude spálený. Onovení biosu cca 1500,- (ale asi plus ještě prachy za tu cestu)

Takže z flashování biosu jsem vyléčenej!!! :bojim

Odesláno
Původně zaslal: Lubk0

Cize riesenia typu, ze bios ma cast pamete nemenitelnou v priapde takychtto skratov - s tym by sem moc nepocital.

To beriem, ale vylúčiť sa to apriori tým, že to je low end NB nedá. Nie je to totiž technicky náročné zabezpečiť, je to len vec toho ako je bios navrhnutý a ako postupuje flashovací program. Takéto \"záchranné koleso\" majú aj low end dosky, prečo by nemohli notebooky.

Moznost je taka, ze si to nainstaloval kompletne. Tj instalacia preebhla kompletne. V tom pripade mas len zblbnuty BIOS.

Tie dva stavy čo popisuješ sú vo výsledku úplne identické a totiž, že bios nerobí to čo má lebo buď nie je kompletný alebo je síce kompletný ale pre inú dosku. V oboch prípadoch pomôže to čo píšeš ďalej tj. prepis správnym biosom v externom zariadení.

Doma to asi len tazko spravis, spominana disketa alebo CD je blbost, nakolko BIOS ty pravdepodobne nespozna nejaku dolezitu cast hardwaru, ratam ze graficku kartu, tu pozera totiz prvu...

Grafická karta má vlastný bios, ktorému odovzdáva riadenie bios základnej dosky štandardizovaným spôsobom pre inicializáciu gr. karty. A tá disketa alebo CD nie je blbosť, lebo to minimálne \"záchranné jadro\" biosu vykonáva len minimálne potrebné inicializácie pre načítanie súboru a spustenie flash programu. Všetko sa deje pri čiernej obrazovke a orientuješ sa v tom lepšom pripade len pípaním, v horšom prípade ledkou disketovej alebo cd mechaniky.

V tomto pripade na to potrebujes priamo adapter, ale ten maju len servisi. A castokrat len autorizovane... Ten adapter sa priamo pripoji na chip biosu a muze tam nahrat jakykolvek bios rychle a efektivne.

Toto sa dá vždy. Čip biosu nejde zničiť napálením zlej alebo neúplnej verzie biosu.

Flashnut BIOS neni len tak. Pracoval sem ako IT technik, este se tym prizivuju popri praci, ale flashnut BIOS bola posledna varianta, ked neco neslo. Proste najskor sa skusalo vse okolo. A hlavne flashovat BIOS na APACEROCH, nejlevnejsich notbookoch.

Tak flashovanie biosu robím ako prvé keď kompletujem nový počítač. U starých počítačov ak niečo fungovalo a zrazu prestalo samozrejme nie je dôvod na update biosu a robí sa to už len ako posledná možnosť.

Bios som flashoval už x-krát a nikdy som s tým nemal problém a skutočne to ide \"len tak\", ale sakramentsky si treba overiť správnu verziu a zabezpečiť proti výpadku elektriny (čo v prípade NB je nepodstatné).

Odesláno
Původně zaslal: MJSytic

Flashovacím programom nejde fyzicky zničiť (spáliť) čip biosu

Odesláno

2. Můžu to nechat poslat kurýrem do Brna. Oni na to mrknou a řeknou co s tím je. Cena 800,-

2.1. Pokud to nebude spálený. Onovení biosu cca 1500,- (ale asi plus ještě prachy za tu cestu)

Nahoře jsem ti psal, že Acer servis je průser, takže netuším, co jsi jiného od nich čekal. Zkus ten asupport, pokud se do toho nechceš pouštět sám.

Odesláno

S tím spálením mi to taky trošku přišlo divný:nevim

No každopádně se bojím toho, že když to tam pošlu na \"diagnostiku\", tak že se na to ani nepodívají a rovnou řeknou - nová deska:bojim:bacha a 800,- včudu:grr

Jediná záchrana je ten známej Pati :(

Odesláno
Původně zaslal: Kurt

Nahoře jsem ti psal, že Acer servis je průser, takže netuším, co jsi jiného od nich čekal. Zkus ten asupport, pokud se do toho nechceš pouštět sám.

Sorry, to jsem přehlídnul :( K nim to mám kousek z práce, tak se tam zkusím zastavit :super Díky ;)

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

Cize riesenia typu, ze bios ma cast pamete nemenitelnou v priapde takychtto skratov - s tym by sem moc nepocital.

To beriem, ale vylúčiť sa to apriori tým, že to je low end NB nedá. Nie je to totiž technicky náročné zabezpečiť, je to len vec toho ako je bios navrhnutý a ako postupuje flashovací program. Takéto \"záchranné koleso\" majú aj low end dosky, prečo by nemohli notebooky.

Moznost je taka, ze si to nainstaloval kompletne. Tj instalacia preebhla kompletne. V tom pripade mas len zblbnuty BIOS.

Tie dva stavy čo popisuješ sú vo výsledku úplne identické a totiž, že bios nerobí to čo má lebo buď nie je kompletný alebo je síce kompletný ale pre inú dosku. V oboch prípadoch pomôže to čo píšeš ďalej tj. prepis správnym biosom v externom zariadení.

Doma to asi len tazko spravis, spominana disketa alebo CD je blbost, nakolko BIOS ty pravdepodobne nespozna nejaku dolezitu cast hardwaru, ratam ze graficku kartu, tu pozera totiz prvu...

Grafická karta má vlastný bios, ktorému odovzdáva riadenie bios základnej dosky štandardizovaným spôsobom pre inicializáciu gr. karty. A tá disketa alebo CD nie je blbosť, lebo to minimálne \"záchranné jadro\" biosu vykonáva len minimálne potrebné inicializácie pre načítanie súboru a spustenie flash programu. Všetko sa deje pri čiernej obrazovke a orientuješ sa v tom lepšom pripade len pípaním, v horšom prípade ledkou disketovej alebo cd mechaniky.

Toto sa dá vždy. Čip biosu nejde zničiť napálením zlej alebo neúplnej verzie biosu.

Flashnut BIOS neni len tak. Pracoval sem ako IT technik, este se tym prizivuju popri praci, ale flashnut BIOS bola posledna varianta, ked neco neslo. Proste najskor sa skusalo vse okolo. A hlavne flashovat BIOS na APACEROCH, nejlevnejsich notbookoch.

Tak flashovanie biosu robím ako prvé keď kompletujem nový počítač. U starých počítačov ak niečo fungovalo a zrazu prestalo samozrejme nie je dôvod na update biosu a robí sa to už len ako posledná možnosť.

Bios som flashoval už x-krát a nikdy som s tým nemal problém a skutočne to ide \"len tak\", ale sakramentsky si treba overiť správnu verziu a zabezpečiť proti výpadku elektriny (čo v prípade NB je nepodstatné).

Vylucit u ACERU sa to da, a to na sto percent. Dam ruku do ohna, pokial to tam bude mat. Aj keby prirobenie takej casti stalo len korunu, tak pri tych kusech ntb co vyrabeji (miliony a miliony kusu) by tie naklady boli uz znatelne.

Stavy su neni, podla mna identicke... Nemozem povedat, ze sa nejak maniacky rozumiem biosu, alebo ze nebodaj viem jako sa sprava cip v tom ci onom stave, ale suhlasil by som so servisom acer, kde povedali, ze chip biosu totiz moze byt odpaleny.

Nepracoval som este s biosmi v ntb, ale pravidelne som sa s nim stretaval v pri PC. Hlavne starsich. Pri flashovani biosu na vyssi verzi, kdy program zamrznul alebo doslo k vypadku prudu, bol chip biosu na zahodenie. A dosky se tudiz neopravovali.

Priznam sa ze neviem, ako to funguje presne v biose, ale taky vym, ze napriklad kdyz hodne pretaktujem grafickou kartu, tak se prehreje a odpali. Tudiz si myslim, ze kdyz se zle naprogramuje CHIP Biosu, muze dojit k destrukci...

Graficku kartu som spomenul, pretoze pri starte PC sa inicializuje prva. I kdyz sem mnel problem s processorem (ne uplni nefunkcnost, ale iba castecna), problem s diskom, s mechanikou alebo podobne, vzdy se mi PC spustil, naskocila inicializncna obrazovka, a tam to zlyhalo. Vypisalo chybu, a neslo dal.

Pokial ntb nema disketovku, alebo respektive ma nastavenie prioritneho BOOTOVANIA s HDD, tak som zvedavy ako bez obrazovky nastavis s pameti BIOS tak, aby zacal bootovat priamo z daneho zariadenia, ci uz interneho alebo externeho. Pokial sa nemylim, v manual NTB to byva dost chabo popisane...

...

Odesláno

Původně zaslal: AnotherOne

Vylucit u ACERU sa to da, a to na sto percent. Dam ruku do ohna, pokial to tam bude mat. Aj keby prirobenie takej casti stalo len korunu, tak pri tych kusech ntb co vyrabeji (miliony a miliony kusu) by tie naklady boli uz znatelne.

Výrobcov biosov je len zopár, len \"veľkí hráči\" ako Intel a IBM si robia svoje. Menší výrobcovia použijú bios od Awardu, AMI alebo Phoenixu a upravia ho na svoj produkt (pridajú logo, príp. nejaké položky do menu). Takže ak tam to jadro bolo zabudované už od výroby Acer nemusel pohnúť prstom a má to tam. Zbytočne ale špekulovať, treba pozrieť.

Stavy su neni, podla mna identicke... Nemozem povedat, ze sa nejak maniacky rozumiem biosu, alebo ze nebodaj viem jako sa sprava cip v tom ci onom stave, ale suhlasil by som so servisom acer, kde povedali, ze chip biosu totiz moze byt odpaleny.

S tým nesúhlasím. Flashovací program pred tým než vôbec začne robiť kontroluje typ flash pamäte a keď nie je podporovaný jednoducho odmietne pokračovať. Kedysi kolovala fáma, že existuje programček, ktorý opakovaním určitej sekvencie inštrukcií spôsobil prehratie časti procesora a tým jeho zničenie. Samotná flash pamäť nič nepočíta len poskytuje údaje na vyžiadanie, do stavu výmazu, programovania sa prepne na základe povelov z flash programu, ale nastavenie správnych parametrov flasovania ako napr. správne napätie a čojaviemčoešte zabezpečujú pomocné obvody na doske a program s tým nič neurobí.

Nepracoval som este s biosmi v ntb, ale pravidelne som sa s nim stretaval v pri PC. Hlavne starsich. Pri flashovani biosu na vyssi verzi, kdy program zamrznul alebo doslo k vypadku prudu, bol chip biosu na zahodenie. A dosky se tudiz neopravovali.

Neviem, čo myslíš tým \"na zohodenie\". V externom zariadení by určite išiel napáliť správny obsah. Fyzicky zničené určite neboli.

Priznam sa ze neviem, ako to funguje presne v biose, ale taky vym, ze napriklad kdyz hodne pretaktujem grafickou kartu, tak se prehreje a odpali. Tudiz si myslim, ze kdyz se zle naprogramuje CHIP Biosu, muze dojit k destrukci...

To je niečo úplne iné. Pretaktovaním dostávaš komponenty mimo normálny prevádzkový režim - vyššiu frekvenciu. Flashovanie je normálny proces, ktorý môžeš opakovať niekoľko tisíc krát (viď napr. USB kľúče, ktoré majú tiež pamäte flash). Je to podobné ako by si tvrdil, že keď na USB kľúč nakopíruješ nejakú blbosť, tak zhorí. Pamäti je lauter jedno aký drží obsah, keď ten obsah procesor nevie interpretovať je to jeho problém :D

Graficku kartu som spomenul, pretoze pri starte PC sa inicializuje prva. I kdyz sem mnel problem s processorem (ne uplni nefunkcnost, ale iba castecna), problem s diskom, s mechanikou alebo podobne, vzdy se mi PC spustil, naskocila inicializncna obrazovka, a tam to zlyhalo. Vypisalo chybu, a neslo dal.

Pokial ntb nema disketovku, alebo respektive ma nastavenie prioritneho BOOTOVANIA s HDD, tak som zvedavy ako bez obrazovky nastavis s pameti BIOS tak, aby zacal bootovat priamo z daneho zariadenia, ci uz interneho alebo externeho. Pokial sa nemylim, v manual NTB to byva dost chabo popisane...

To je úloha práve toho minimálneho jadra biosu, spúšťa sa ako prvé a testuje napr. stlačenie nejakej špec. kombinácie klávesov na vykonanie recovery flashovania. Ak nezistí stlačenie bootovanie pokračuje normálne ďalej. Ale ak ho zistí, kašle na akékoľvek nastavenia v cmos ohľadom bootovacieho zariadenia a lezie na disketu alebo cd kde hľadá špecifické súbory. Ak ich nájde vykoná flashovanie, bez toho aby sa čokoľvek iné testovalo, nastavovalo alebo zobrazovalo.

Odesláno

Porovnavas USB kluc s CHIPOM BIOSU ??? Neni to troska od veci ? nakolko USB kluc ma len funkciu uchovat data, a BIOS ma nejak tych funkcii viacej ?

Samozrejme ze ACER si vlastne BIOSI nevyraba, to bolo len priklad. Priklad preformulujem. Ked CHIP bez tej zaloznej casti bude stat u AWARDU o 1Sk menej ako u AMI s tou castou, zvolia ten lacnejsi... To je poslanie ACERU, za malo peneze, velkej VYKON.

Hovorim, ze sa do presnej funkcie BIOSU nerozumiem, len viem ze neni tak jednoduchy ako FLASH pamet...

Necham to radsej tak, ale pochybujem ze s tym prepalovanim alebo niecim podobnym nieco vyriesi... Tot moj nazor...

Odesláno

Máš to trochu domotané. Bios (basic input output system) sú tiež len dáta alebo keď chceš tak program ktorý je uložený vo flash pamäti tj. čipe na základnej doske, podobne ako dáta na usb kľúči. Tým že \"flešuješ\" nový bios, len prepisuješ dáta v čipe, podobne ako keď kopíruješ dáta na kľuč. Rozdiel tých dvoch pamätí je v kapacite a rýchlosti. Staršie typy pamätí pre uloženie biosu boli eprom alebo eeprom (alebo dokonca rom). Tam proces programovania (o flešovaní sa tu hovoriť nedá) fungoval ináč alebo sa to nedalo vôbec.

V každom prípade môj pôvodný zámer bol poukázať na takúto možnosť záchrany, ktorá by bola najjednochšia a najmenej bolestivá ak by ju bios podporoval.

Odesláno

:xvul

ja sveho acera opět posilam v pondeli do brna , doporucil jsem jim aby misto napisu Acer tam dali Mora :grr:grr

edit : a to je po vymene zakladni desky , ramky a touch padu!!!

[upravil dne 11/6/08 Pe.Tr]

Odesláno

Prečítal som si celú túto diskusiu a nedá mi nepridať sa.

Niekoľko rokov predávam NBK. Bolo medzi nimi i dosť značky ACER. Je pravdou že patria medzi dosť poruchové ale zo servisom v Brne mám len dobré skúsenosti.

V tomto konkrétnom prípade by som odporučil netrápiť sa s tým. S veľkou pravdepodobnosťou je to na výmenu dosky. Finančne je taká oprava neekonomická. Rozumnejšie je kúpiť nový a tento použiť na diely.

Najlepšie skúsenosti mám so značkami ASUS a HP. ASUS má nejlepší pomer cena/výkon a brilantný záručný servis.

Odesláno

Pastorek potlesk...

Presne tak, na ASUS nedam dopustit. Maju najlepsi pomer cena vykon, nekazi se vubec ale vubec a ten servis je bozsky.

Pritom som im vobec neveril, a servis mali jenom v cechach. Predal som za svoju karieru IT ckara 34 kusov notebookov znacky ASUS. S poruchove boli iba 2 kusy. Jeden hned ako sa k nam dostal, baterie vydrzela cca 2 minuti, ale to nam hned vymenili este v sklade. A druhy bol uz na servis. Odisla mu DVD napalovacka... Pekne sem otvoril stranku asusu, zatal som reklamaciu, o 2 dni na to volal zakaznicke kurier, dohodli sa na stretnuti, prebral notebook, dostala papir, neco podepsala a kurier zmizol. Za rovnych 6 dni prisla z asusu odpoved, ze chyba tam naozaj je, a ze je vyresena vymenou stare DVD napalky za novou, a ze ntb posilaji spet k majiteli. A dva dni na to zase volal kurier, a priniesol jej opraveny NTB priamo domov...

Cely proces reklamacie vysiel na 10 dni od nahlasenia serviss callu... Neco genialniho.

Este skocim k tomu BIOSU. Ok, lenze podla dat na usb kluci nepracuje PC. Pokial do PC nahram MP3, tak PC jede, pokud ju vymazem PC jede, pokuj USB Flashku sformatujem, disk jede.

Lenze ked zmazes BIOS tak co sa stane ??? Stale hovorim o tom, ze to nemas srovnavat. Podle dat na CHIPU od BIOSU predse PC pracuje. Od USB Flash disku nie.

Ale znovu se priklanim k moznosti koupit jinej na a tenhle predat na soucastky...

Odesláno

mno, a ja mam jiz treti toshibu, prvni par let, druhou cca 6 mesicu, treti cca mesic, a zatim pocet reklamaci 0, tkze HP nechci, nemaj do toho panty, a rekli nam at si trhnem , asus ma kolega jiz po 4 na vymene pantu, acer nikdo z znamych nema, protoze je vsichni vratili, jelikoz neslo to nebo tamto, a maj toshiby. zatim bez reklamace, az se neco pokaka, napisu to sem, je mi lito toho spatneho biosu, ale jak tady spousta lidi psala, vymena zakl desky bude asi nutna, pokud nebudes chtit pajet jiny bios, a kupovat buhvi co na ebay nebo aukru na ND

Jinak na HP jsme objednavali nove panty na ebay, a prisli upne na jiny model, takze z toho jsem taky uz vyleceny :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...