Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

startování - se spojkou  

1. 1. startování - se spojkou

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno

To Oddie: v mojem příspěvku je jasně napsáno-ložisek kliky. Tam je to fakt šuma fuk.Jediný ložisko který je zatížený při vyšlápnutý spojce je výtlačný ložisko spojky - a tam ti dávám za pravdu.

Odesláno
Původně zaslal: bagr

To Oddie: v mojem příspěvku je jasně napsáno-ložisek kliky. Tam je to fakt šuma fuk.Jediný ložisko který je zatížený při vyšlápnutý spojce je výtlačný ložisko spojky - a tam ti dávám za pravdu.

V tvém příspěvku je jasně napsáno AXIÁLNÍ LOŽISKO KLIKY, a tam pravdu skutečně nemáš. Když z jedné strany zatlačíš na spojkové ložisko, tak z druhé strany se to opře asi tak kde??? Je ti vůbec jasný význam slova AXIÁLNÍ?

Odesláno
Původně zaslal: Holly

Vždycky se spojkou a to většinou takhle: vyšlápnu spojku, natočím motor, chci zařadit 1, ale zjišťuji, že mám zamčenou zpátečku, chcípnu motor, odemknu zpátečku, vyšlápnu znova spojku, zařadím 1, a tradáááááá:mrk

To mi neco pripomina :myslim Z 306ky nejsem zvyklej a pak presne tenhle postup provadim v Corse :D

Jinak take prevazne se spojkou..

Odesláno

OK406 - co to máš za hezké čtení na dobrou noc ?

Všechny motory diesel mají turbokompresor? Jako turbo+kompresor ?

Já tam nemám ani jedno ;)

Jinak ten návod dává asi stejný smysl, jako můj přeložený návod k taiwanskému videu :P

Odesláno
Původně zaslal: vix

Jinak ten návod dává asi stejný smysl, jako můj přeložený návod k taiwanskému videu :P

Co by, návod k 406. Tam byly všechny diesely s turbem, překvapivě...

Odesláno
Původně zaslal: oddie

V tvém příspěvku je jasně napsáno AXIÁLNÍ LOŽISKO KLIKY, a tam pravdu skutečně nemáš. Když z jedné strany zatlačíš na spojkové ložisko, tak z druhé strany se to opře asi tak kde??? Je ti vůbec jasný význam slova AXIÁLNÍ?

Samozřejmě. axiální´= osový, radiální = kolmo na hřídel. Pokud šlápneš na spojku, ax síla na ložisko tvořená pružinami přitlačáku se na druhý straně / akce a reakce / opírá přes vypínací vidlici a její hřídel o obal spojky. Klika - rozuměj klikovou hřídel,s tim nemá nic.

[upravil dne 31/7/07 bagr]

Odesláno

Samozřejmě. axiální´= osový, radiální = kolmo na hřídel. Pokud šlápneš na spojku, ax síla na ložisko tvořená pružinami přitlačáku se na druhý straně / akce a reakce / opírá přes vypínací vidlici a její hřídel o obal spojky. Klika - rozuměj klikovou hřídel,s tim nemá nic.

[upravil dne 31/7/07 bagr]

V té tvé úvaze ale něco chybí. Spojkový komplet je namontován na setrváku, ten zase na klice. Z tohoto ohledu je možno kliku + setrvák + spojku (přítlačák) považovat za jeden celek (vše je pevně spojeno). Pokud je spojka puštěná, vypínací páka spojky je v klidové poloze a netlačí přes ložisko na talířovou pružinu přítlačáku. Pokud na spojku šlápnu, vypínací páka tlačí zvenku přes talířovou pružinu na tento celek, a pokud se tento celek nemá nikam pohnout, ale má se stlačit ta pružina, ona síla dle zákona akce a reakce musí být zachycena nějakým ložiskem (neb se ten celek točí), a to ložisko musí být axiální, neb ta vypínací páka tlačí v ose. Takže, je tam někde ještě nějaké jiné axiální ložisko, vyjma toho na klice? ... Pokud s tím chceš polemizovat, doporučuji si nejprve nakreslit schéma, a nebo se podívat na motor s oddělenou převodovkou, a pouze namontovanou spojkou - a uvědomit si, jak na to vypínací páka spojky tlačí a vůči čemu. Na to totiž, aby to vůbec nic nepřenášelo do uložení toho celku, by vypínací páka spojky musela být uchycena na setrváku, a ne v obale převodovky - což pochopitelně není konstrukčně možné...

Odesláno

Původně zaslal: vix

Co by, návod k 406. Tam byly všechny diesely s turbem, překvapivě...

Přesně tak. Je to z manuálu pro 406.

Odesláno

To Oddie : již nepolemizuju,to co si napsal mi sice došlo samo,ale pozdě. Když se zmýlím,tak si to přiznám.:super

Já když jsem to viděl napsané prvně, tak jsem taky nadskočil, co je to za blbost. Taky jsem si ten celek musel v duchu pořádně promítnout, abych zjistil, že to blbost není. Akorát bych tomu "nadměrnému" zatěžování dle toho článku fakt nepřikládal žádnou váhu, ještě jsem neviděl motor padlý kvůli axiálnímu ložisku... ale rozdíl v zatížení tam je, v tom má holt dotyčný pravdu.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Celkom zaujimavy clanok - http://www.autoweb.cz/autonovinky/tyden-s-naftou-diesel-z-druhe-ruky-je-past-na-kupujici/articles.html?id=11624

Doporucuju startovat bez spojky : Tohle bude vyžadovat zvyk, ale věřte nám, že je to správně: startujte bez spojky! Víme, že v autoškole vás učili něco jiného, ale spouštěním motoru při vyšlápnuté spojce dáváte nehezky zabrat axiálním ložiskům. „Z celého světa startují se spojkou jen Češi,“ směje se Martin Vaculík. „Má to historické důvody - škodovky měly hustý převodový olej, slabé baterie i startéry.“

Odesláno
Původně zaslal: cj_

Celkom zaujimavy clanok - http://www.autoweb.cz/autonovinky/tyden-s-naftou-diesel-z-druhe-ruky-je-past-na-kupujici/articles.html?id=11624

Doporucuju startovat bez spojky : Tohle bude vyžadovat zvyk, ale věřte nám, že je to správně: startujte bez spojky! Víme, že v autoškole vás učili něco jiného, ale spouštěním motoru při vyšlápnuté spojce dáváte nehezky zabrat axiálním ložiskům. „Z celého světa startují se spojkou jen Češi,“ směje se Martin Vaculík. „Má to historické důvody - škodovky měly hustý převodový olej, slabé baterie i startéry.“

Ale chlapče, mysli trochu, vždyť to se tady řeší celé tohle vlákno a to co tu píšeš, tak sem dal "Dress" už ve čtvrtém příspěvku na ZAČÁTKU! :super

Odesláno

Se spojkou startuju jak všechny auta, tak i motorku. Je to síla zvyku a zeď garáže nebezpečně blízko čumáku :cool: jediné co jsem staroval bez spojky, byl mámínej fordik v automatu, a tam jsem měl problém, páč jí nějakej neumětel hodil volant je spolujezdci, britové jsou prostě divný :myslim

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...