Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Mam dotaz na takoveho cloveka. Proc je vlak napajen 12V stejnosmernych a vyhybky 16V stridavych. Proc se vyhybky neprepinaji taky 12V stejnosmernych kdyz to jde (osobne jsem to odzkousel). Vim ze tech 12V je promenych a urcuje se tim rychlost vlaku. V mem pripade bude v celem modelu stalych 12V a rychlost vlaku se bude ridit jinymi signaly.

Omlouvam se trochu za :xvul , ale vzdy mi tu bylo dobre porazeno.

Odesláno

tipnul bych si, ze je to kvuli tomu ze trafo je delane na 16V stridavych, z toho se vezme napajeni vyhybek a pomocnych zarizeni a taky se z nich usmerni onech 12V pro pohon masinek. Pro pomocna zarizeni tak nemusis resit usmerneni, preci jen vlacky jsou stara zalezitost a v te dobe byly polovodice na jine urovni nez dnes.... a zabehnute standardy se tezko meni.

spis by me zajimalo, cimpak chces ovladat masinky? dival jsem se na prodavana reseni a vychazi to cenove dost draho, naopak neco samo-domo u me narazilo na problemy s velikosti, takze jsem nebyl schopny vmestnat se do maleho prostoru v masince...

Odesláno

Napeti pro vlaky a pro vyhybky bylo vzdy oddelene, v nekterych pripadech se spojoval jeden pol do koleje, pripadne do useku koleje. Stridave napeti se pouzivalo pro jednoduchost (usmernovac byly velke selenove desky). Prislusenstvi by opravdu mohlo fungovat i se stejnosmernym napetim, ale nektery prvek by te mohl nemile prekvapit - napr. by se mohlo zmagnetizovat jadro vyhybky ss polem a pak fungovat s problemy. Jsou take napajeny "bloksignaly", neboli "autoblok" a tam byla nejaka funkce rozeznani, jestli vlak uz opustil dany usek.

Takze prislusenstvi snad bude fungovat i na ss napeti, ale nediv se, kdyby tam byl problem - je to urceno pro stridave a jine pouziti je vzdy s otaznikem.

Budes spinat vyhybky tranzistorem? Nebo tyristorem?

[upravil dne 31.3.2007 P607Olda]

Odesláno

PS: jestli je to 12 nebo 16, to se tak moc neresilo. Vim, ze i vlackove vinuti (12) melo naprazdno 16, ale neco ubylo na tech selenech (pripadne kremiku), neco v dratech a kolejich... A tech 16 pro prislusenstvi taky nebylo extra tvrdych.

Odesláno

Taky jsem se jednu dobu zabyval vlacky. mel sem vyhybky ale nemel sem zdroj 16V tak jsem to zkousel tim 12V a fungovalo to nespolehlive, navic jak rika P607Olda muze dojik z zmagnetizovani soucasti a to je pak neprijemne. Neco mi zbylo kdybys mel zajem ja to uz nepouzivam.

Odesláno

Jo jo je to tak,P607Olda má recht.. Jo já mám doma taky hooodně vláčků a mám i nějaký trafo který má vývod jak na mašinky tak i na příslušenstvý na víc,tak kdyby jsi měl zájem,tak se ozvy... Pa :papa

Odesláno
Původně zaslal: KoudaK

Jo jo je to tak,P607Olda má recht.. Jo já mám doma taky hooodně vláčků a mám i nějaký trafo který má vývod jak na mašinky tak i na příslušenstvý na víc,tak kdyby jsi měl zájem,tak se ozvy... Pa :papa

Jakou máš velikost (rozchod) ?

Odesláno
Původně zaslal: mares

Původně zaslal: KoudaK

Jakou máš velikost (rozchod) ?

HO,proč se ptáš? Tomu trafu je to jedno..

Odesláno

P607Olda: na prazdno to muselo mit 16V, kdyz tam nebyl zadny stabilizator, jen trafo, usmerneni a v lepsim pripade kondik... stejne jako u tech vietnamskejch adapteru....

BTW, kdyby se nekdo levne zbavoval starych HO zalezitosti, tak mu od nich rad pomuzu :mrk

obcas takhle chodim pokoukat do obchudku s masinkama v cerne ruzi a takovejch krasnejch veci, co se dneska dela, to za nasich mladych let jsme si museli vetsinu delat sami doma na kolene :)

Odesláno

prave nevim cim to spinat jestli tranzistorama nebo triakem (vyhybky). Slysel jsem ze triaky nekdy nevypnou. A co se rizeni tyce tak se to bude ridit signalama namodulovanyma do napajeciho napeti v kolejich, kazdy vlacek bude mit na vogonku mikropocitac a ten tyto signaly bude vyhodnocovat a udavat smer a rychlost pohybu a taky temito signaly budu prepinat vyhybky. Jinak ja si to nevymyslel ale skola-to je moje diplomka, takze veskere prislusenstvi doda skola. Jinak dik za rady a nabidky.:papa

Odesláno

2simas: no, kdyz to bude na vagonku za masinkou, tak to je samozrejme jina, ale to pro me neprichazelo do uvahy - znamena to propojit nejak vagonek s lokomotivou...

docela me zajima, jak se poperes s filtraci ruseni od motoru, s problemy danymi odskakovanim kolecek a podobne, kvuli kterym masinka na kratke chvile ztraci kontakt s vedenim, a taky s vyzarovanim do okoli...

Odesláno

urcite to pujde osetrit, jde o to ze se ztrati paket, takze je potreba nejake CRC (na webu je dost algoritmu dostupnych i pro jednocipy) a pravidelne opakovani paketu, nebo potvrzovani prijmu.

a samozrejme adresy aby bylo mozne provozovat vic masinek najednou.

podivej se po webu, renomovani vyrobci maji reseni jiz zvladnute, ale obavam se ze na podrobnosti o technickem provedeni budou dost skoupi.

docela me zajima, jak dopadnes ;) kdybys potreboval s necim pomoct, zkus dat vedet, treba budu moct poradit :)

Odesláno
Původně zaslal: simas

... Jinak ja si to nevymyslel ale skola-to je moje diplomka, takze veskere prislusenstvi doda skola. Jinak dik za rady a nabidky.:papa

Copak to je za skolu?

Odesláno

Na ty vyhybky mas dve moznosti:

- kontaktuj vyrobce a at ti pisemne potvrdi, ze je mozne napajeni ss proudem (jinak bych do toho nesel!)

- anebo pouzij triaky (a obousmerne varistory na ochranu). Neslysel jsem, ze by triak nerozpinal, kdyz se jedna o stridave napeti

To odskakovani kolecek vidim jako problem spise v silovem napajeni, masinka bude chvilkama bez proudu. Idealni by byl velky kond anebo nejaky maly akumulator na masince.

[upravil dne 1.4.2007 P607Olda]

Odesláno

2P607Olda: no vzhledem k tomu, ze komunikace ma jit prave po silovem vedeni, tj. koleji, tak bych v tom videl problem kvuli vypadkum komunikace a dalsimu zdroji ruseni. na provoz masinky jako takove je to fuk, setrvacnost ji nedovoli zastavit (pokud nebudou koleje zrezivele jak ty opravdove), a elektronika se da napajet z nejakeho supercapu....

Odesláno
Původně zaslal: Vvitty

2P607Olda: no vzhledem k tomu, ze komunikace ma jit prave po silovem vedeni, tj. koleji, tak bych v tom videl problem kvuli vypadkum komunikace a dalsimu zdroji ruseni. na provoz masinky jako takove je to fuk, setrvacnost ji nedovoli zastavit (pokud nebudou koleje zrezivele jak ty opravdove), a elektronika se da napajet z nejakeho supercapu....

Jasne, s tim se musi poprat. Komunikaci opakovat, nebo pozadovat potvrzeni prijeti zpravy. Ale jestli vlacek zacne zpomalovat o par cm pozdeji, to by se dalo vydrzet (stejne musi byt zrychlovani a zpomalovani velmi pozvolne). Me spis slo o to, jak vzdycky zablikaji svetylka a zakucka motor, kdyz masinka poskoci na vyhybce, krizovatce, nebo na nerovnosti.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...