Charlie 607 Odesláno 1. únor 2025 Odesláno 1. únor 2025 Kluci, dotaz. Mám motor RFK 2.0 130kW s roztrženým rozvoďákem. Co všechno se u tohodle motoru mění když se to potká? Ventily co jsem koukal půjdou asi pod úhlem k pístu, takže udělat hlavu, ventily to je mi tak nějak jasný. Ale přežijou to písty? Případně je tam ještě nějakej další bubák? Eventuelně jdou nějaký díly na něj použít z RFJ 103kW kterej tu mám plonkovej? Citovat
Charlie 607 Odesláno 6. únor 2025 Autor Odesláno 6. únor 2025 Včera jsem shodil kryt rozvodů, zajímalo mě co zkolabovalo (info bylo že prasknul řemen, ale jen pootevřeli kryt rozvodů a bylo vidět že je volnej řemen). Povolila se napínací kladka, šipka ukazuje na druhou stranu než má. Snad se zítra dostanu na vyndání svíček abych kamerkou mrknul do válců jakou paseku to nadělalo a pak se rozmyslím jestli se do toho pustím, nebo ne. Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 6. únor 2025 Odesláno 6. únor 2025 Údajně by to u EW motorů měla odnést jen hlava. Zbytek by to nijak poškodit nemělo. Ale osobně jsem to nikdy nekuchal. Citovat
Charlie 607 Odesláno 10. únor 2025 Autor Odesláno 10. únor 2025 Co jsem tak koukal, v pístech je vybrání pro sací ventily a ty by se tedy potkat neměli? Výfukové ventily se otisknou do pístu a nejspíš se ohnou. Pokud tedy znovu načasuju rozvody a změřím komprese na jednotlivých válcích tak bude jasno a větší škody zřejmě už nenadělám? Pak tedy sundat hlavu, vyměnit a zabrousit ventily, zřejmě vyměnit i hydroštely? Co jsem koukal těsnění pod hlavu se dělá 0,8 a 1,1. Přerovnat hlavu do max. úběru 0,3mm by tedy mělo být taky v pohodě? Když budu mít zaaretovanou klikovku, písty by měli být v jedné rovině, pokud je změřím hloubkoměrem, tak bych eventuelně zjistil ohlou ojnici? Je to první motor který budu kuchat, ale každý nějak začínal tak jsem rád za každou radu. Citovat
Charlie 607 Odesláno 4. březen 2025 Autor Odesláno 4. březen 2025 Zaaretoval jsem kliku, zkontroloval že jsou písty v rovině, zaaretoval vačky a natáhl řemen. Když jsem to zkusil pomalu protočit, tak pootočím klikou a čtvrt otáčky a opře se to. Je možné že se výfuková vačka zaaretuje špatně? Někde jsem na netu viděl že tam jsou snad 2 možné polohy? Nebo to odnese i vačka? Citovat
oddie Odesláno 4. březen 2025 Odesláno 4. březen 2025 To už jsi mezitím sundal hlavu a vyměnil ty ventily? Citovat
Charlie 607 Odesláno 4. březen 2025 Autor Odesláno 4. březen 2025 Ne, zatím jsem jen zkusil dát to na aretace a natahnout řemen. Nebo myslíš že zůstal vytaženej ohnutej ventil a na něj se to opře? Citovat
oddie Odesláno 4. březen 2025 Odesláno 4. březen 2025 Jo, to je pravděpodobné. OK406, Charlie 607, VojtouNerCZ a 1 další ohodnotil 4 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 4. březen 2025 Odesláno 4. březen 2025 Nejspíš to bude viset na ventilu. Jinak pokud zaaretuješ vačku, tak ta se aretuje jen do jedné pozice. Spodek jde vůči vačkám otočit o otáčku ale pochybuji, že by se tohle při tom potkanu stalo. Citovat
Charlie 607 Odesláno 4. březen 2025 Autor Odesláno 4. březen 2025 A kdyby to bylo pootočené o otáčku, tak by motor nešel protočit? Tam by to mělo být stejné, že když jde píst do horní úvrati, tak jsou ventily zavřené, nebo mi něco uniká? Kliku jsem měl zaaretovanou, písty byli v jedné rovině, pokud pootočím o tu čtvrt otáčku kde se to opře, tak je první píst (od rozvodů) nahoře. Já měl zato že když se to potká a ohnou se ventily, tak že si to vlastně udělá cestu a protáčí se pak volně. Ale viset a blokovat to asi může. No nezbyde než to kuchnout, ono by to tak stejně nakonec dopadlo. Citovat
Charlie 607 Odesláno 21. květen Autor Odesláno 21. květen Tak já už nevím. Přivezl jsem auto s RFK motorem, motor normálně běžel, vše bez problému, jel jsem s tím, vše bez chyb, jelo pěkně. Vyndal jsem motor z auta že mu venku udělám servis (rozvody, těsnění vík, umeju) a dám ho do druhého auta které bylo potkané. Když zaaretuju setrvák, tak mi nesedí aretace vaček. Při aretaci setrváku po odměření výšek posuvkou (dosedací plocha svíčky - vršek pístu) jsou 1. a 4. válec 90mm, 2. a 3. válec 92mm. Správně by měli být v rovině? Aretace vaček: obě sednou. Při aretaci na setrváku: Kolík na setrváku, víc tam strčit nejde: I když podle manuálu by měl být zároveň s blokem. Sada přípravků Quatros. Dělám něco špatně, nebo je ten motor taky skočenej, i když šlapal jak hodinky? Citovat
ChouLu Odesláno 21. květen Odesláno 21. květen Při zaaretovaném setrváku v rovině všechny písty Ten přípravek nejde většinou dostrčit uplně a je to jak to máš ty nicméně jakou máš řemenici na klice? ideal foto Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 21. květen Odesláno 21. květen (upraveno) Jelikož to máš z automatu pokud si dobře pamatuji, tak tam přípravek na převodovku musí být trochu venku. U manuálu má být zastrčený do roviny. U těhle motorů by měla být plovoucí řemenice s velkým centrálním šroubem. Na 4 byla u RFN a na pevno. Jestli myslíš tohle. Upraveno 21. květen uživatelem VojtouNerCZ Citovat
Charlie 607 Odesláno 21. květen Autor Odesláno 21. květen Ne, tohle je manuál. Řemenice tato, lepší foto nemám. Citovat
Charlie 607 Odesláno 22. květen Autor Odesláno 22. květen Tak po kontrole na přesné tyčky by měli být všechny písty v rovině. Asi ty dosedací plochy svíčky nemají všechny stejně. Každopádně klika byla pootočená vůči vačkám - vačky spolu šli stejně. Zřejmě chyba při výměně rozvodů, řemen byl napnutý, vše utažené, vůle v kladkách ani pumpě žádná. No udělám rozvody a změřím tlaky, snad bude v pořádku. Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 22. květen Odesláno 22. květen Hele a když jsi sundal řemenici na klice, měl jsi už zaaretováno? V návodu se píše, že se nesmí bez aretace povolit centrální šroub na klice. A nebo to někdo předtím podělal a jezdilo to. RFN jsem měl o 2 zoubky a na jízdě jsem to skoro nepoznal. Citovat
Charlie 607 Odesláno 22. květen Autor Odesláno 22. květen (upraveno) Ano, zaaretováno bylo před povolením řemenice. Jedu podle serviceboxu. No budu se modlit aby to bylo v cajku, emisema to v německu prošlo na výbornou, výfuk čisťonkej, svíčky učebnicový, na poslech, jízdu i start nic neobvyklého. Tak snad. Edit: ještě dotaz k téhle části postupu viz foto. To se tam dává, aby byla napínací kladka maximálně uvolněná a šel dobře nasadit řemen? Nebo to má nějaký jinčí důvod? Upraveno 22. květen uživatelem Charlie 607 Citovat
Roman Bazi Odesláno 22. květen Odesláno 22. květen Na ty Tvoje tlaky jsem zvědav. Mě měřili při výměně svíček, a mám 14,15,14,14. Citovat
Charlie 607 Odesláno 23. květen Autor Odesláno 23. květen Tak už to mám skoro hotové. Ale zbyli mi dva konektory které nemám kam zapojit, jeden je někam pod kolektor sání, vede ze svazku co je k čidlu u olejového filtru. Na druhém motoru ne a ne najít protikus. A druhý je na plus kabeláži v motorové pojistkovnici - 2 pinový konektor. Ještě to sjedu zkouknout na druhé auto a motor, jestli tam něco vykoumám. A další věc, odvzdušnění chladící soustavy, našel jsem jen odvzdušňovák na hadici do topení, na termostatu odvzdušňovák není? Citovat
Roman Bazi Odesláno 23. květen Odesláno 23. květen Ne, na termostatu odvzdušňovák není. Charlie 607 ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.