Radim93 Odesláno 13. leden 2024 Odesláno 13. leden 2024 Zdravím, setkal se někdo s vybijením autobaterie u 508 blueHdi r.v 2015 v klidovém stavu ? Alternátor dobíjí jak má, ale jakmile auto stojí v garáží tak cca po dvou dnech je napětí na baterce 12,1 V a každý den klesá... Koupil jsem novou baterii a po třech dnech vybitá. Díky Citovat
MJSytic Odesláno 13. leden 2024 Odesláno 13. leden 2024 Ahoj, ověř si, jestli dohází k usínání auta. Cca po 2min po uzamknutí by mělo dojít ke "cvaknutí" jednotky u baterie a tím dojde k usnutí elektroniky. Pokud máš automatickou převodovku, je usnutí indikováno zhasnutím kontrolky u ovladače převodovky. Pokud ano, ověř, zda nedochází k jeho opakovanému probuzení a usínání. Mně takto probouzelo elektroniku v pravidelných 10min intervalech webasto. Citovat
Radim93 Odesláno 13. leden 2024 Autor Odesláno 13. leden 2024 Ahoj, k usínání dochází a po pulhodině sledování jsem nezjistil že by se probouzelo, mám manuál... Jakmile nahodím plně nabitou baterku, tak se rozsvítí hláška Economy mod a po nastartování se rozsvítí symbol baterie s hláškou chyba elektroinstalace. Jinak auto funguje bez problému. Citovat
P607Olda Odesláno 13. leden 2024 Odesláno 13. leden 2024 (upraveno) Včera jsem psal jinde, tak to sem nakopíruju: Pokud se zajímáte o to, jaký proud teče do- a z baterky, tak je velmi snadné řešení: použít zemní kabel baterky jako bočník a milivoltmetrem měřit napětí na něm. Teoretickou nevýhodou je, že odpor mědi se s teplotou mění (0,004/K, tedy při změně o 20 stupňů se odpor změní 0,08 násobně, čili asi o 8%) Výhodou je, že zapojení milivoltmetru ke svorce baterie a ke kostřicímu bodu může být provedeno jakkoli (do mVmetru proud neteče) a okamžitě vidíte nabíjecí proud, odebíraný proud nebo i startovací proud, pokud startování trvá tak dlouho, aby digitální přístroj toto ukázal. A hlavně, např. odebíraný proud po opuštění auta a jeho usnutí. "Zkalibrovat" to můžete pomocí nějakého známého spotřebiče, např. dálkových světel, anebo připojením známé žárovky s ampérmetrem, na chvíli. Oba vodiče jsou na potenciálu zem, takže zkrat na zem není nebezpečný. Úsměv se vrací, když vzpomenu, že bojová vozidla toto měla sériově. Běžný levný voltmetr měří s rozlišením desetiny mV, čili stačí pro tento účel. Pokud vzpomínám, (před 10 lety jsme toto tady řešili s členem Džuny z Ostravy) 1 A byl asi 1 mV. ------------------------------------------------ Takže milivoltmetr (běžný multimetr) zapni na DC Volty, na nejnižší rozsah, dej za sklo (nebo ven) a nechej auto usnout. Tím změříš odběr po usnutí. Pokud zjistíš nějaký unikající proud (jiný než 0,000mV) , tak můžeš podobně ("podél kabelu") měřit milivolty např. mezi plusem baterky a jednotlivými pojstkami. Většinou tam bude 12V - tzn pojistka je bez napětí. U jiných bud 0,000, tzn je pod napětím, ale nic neteče. A vinník bude mít úbytek nějaký milivolt, nebo aspoň desetinu miliVoltu. V popisované případě byla vadná jedna dioda alternátoru, ale pozor! jenom po dešti!!! bralo to 0,5A Upraveno 13. leden 2024 uživatelem P607Olda Citovat
MJSytic Odesláno 13. leden 2024 Odesláno 13. leden 2024 @Radim93 Tak jestli to hlásí "Chyby elektrického okruhu" bude tam někde problém. Občas se stane, že se po vyměně baterie dotýká něco, co se dotýkat nemá. Jak jsou tam na baterce ty pojistky + směrem od motoru jednotka, vše zkontroluj, jestli se něco neuvolnilo a není jinak, než by mělo. Bohužel ta jednotka baterky občas taky odchází, takže může být příčina tam jarokare ohodnotil 1 Citovat
Radim93 Odesláno 16. leden 2024 Autor Odesláno 16. leden 2024 Tak jsem měřil odběr po usnutí auta a z baterie teče 0,91 mA. Zkoušel jsem pojistky a něco odpojit a po odpojení pojistky č. 125 na jednotce baterky (viz foto) poklesl odběr na 0,08 mA... Po opětovném připojení pojistky odběr narostl a spustili se přední stěrače které byly vypnuté ... Po otevření dveří u řidiče se stěrače vypnuly a po usnutí to žralo zase 0,91 mA.... Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 16. leden 2024 Odesláno 16. leden 2024 (upraveno) Hele není náhodou u tuté jednotky v 508 problém s relátkem, který zoxiduje a vybíjí baterku? Nebo si to pletu. Upraveno 16. leden 2024 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
Radim93 Odesláno 16. leden 2024 Autor Odesláno 16. leden 2024 (upraveno) A kde to relátko najdu, nebo jaké je řešení ? díky Upraveno 16. leden 2024 uživatelem Péťa Necituj předchozí příspěvek Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 16. leden 2024 Odesláno 16. leden 2024 Hele já něco tlakovýho jen párkrát zahlédl, takže nemůžu říct na 100% že je to pravda. Sle údajně zalité uvnitř, takže moc šancí na opravu není, mění se jednotka. Ale nechci roznášet milné informace pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 16. leden 2024 Odesláno 16. leden 2024 0,91 mA nie je žiaden odber. Je to dobre zmerané? Podľa foto je červený kábel v 10A zdierke (cez bočník), ale prepínač je na mA. Aký prúd ukáže, keď sa prepne na A? Podľa toho, že nová batéria sa vybila za 3 dni, tak tam v pokojovom čase mohlo tiecť 1000-krát viac, teda 0,91 A. oddie, P607Olda, pavelu96 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
jarokare Odesláno 16. leden 2024 Odesláno 16. leden 2024 Asi bych nejdřív začal diagnostikou , když neumím používat měřák a jeho rozsahy S největší pravděpodobností odešlo relé v jednotce BPGA , což je ten celek s pojistkama na baterce , v diagnostice to určitě bude vidět . pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
P607Olda Odesláno 16. leden 2024 Odesláno 16. leden 2024 Před hodinou, Radim93 napsal: Tak jsem měřil odběr po usnutí auta a z baterie teče 0,91 mA. Zkoušel jsem pojistky a něco odpojit a po odpojení pojistky č. 125 na jednotce baterky (viz foto) poklesl odběr na 0,08 mA... Po opětovném připojení pojistky odběr narostl a spustili se přední stěrače které byly vypnuté ... Po otevření dveří u řidiče se stěrače vypnuly a po usnutí to žralo zase 0,91 mA.... Když používáš rozsah 10 A (tam máš strčené banánky), musíš volit DCA. Ty máš volič v poloze mA. Tak ještě jednou, zkus měření. Samozřejmě, problém je v tom, na jakém rozsahu měřit. Když budeš měřit na 10A, tak na druhém desetinném místě máš desítky mA. Když budeš měřit na 1A (banánek vpravo a volič na mA), tak hrozí, že měřák přetížíš. Chtělo by to mít drátek zkratováček, začít na 10A, zkratovat banánky, přesadit na 1 A a rozpojit zkrat. Je možné, že přesto, že měříš blbě, teče tam 0.91 A . A od čeho je ta pojistka, na které je napsáno 125? Ty musíš měřit jen ve stavu "usnutém", jiné stavy jsou matoucí. Citovat
P607Olda Odesláno 16. leden 2024 Odesláno 16. leden 2024 Zkus ještě měřit "podél" vodiče, v milivoltech. Je to dost spolehlivé: když vodičem nic neteče, naměříš 0,000 mV. Když tam něco teče, ukáže se např. 0,2 mV - stabilní údaj. Tzn, připoj tu pojistku 125 a jdi po to tlustším kabelu - kam asi jde? a měř napětí navzájem na koncích toho stejného kabelu. Tak se prozradí, že jím něco teče. Samozřejmě, auto "usnuté". Citovat
francesco2 Odesláno 25. červenec 2024 Odesláno 25. červenec 2024 Ahoj přátelé. Prosím jak to dopadlo stim vybíjením? nyní řešim uplně to samé na 508 rok 2016. klidový odběr 0.36 A po odpojení 125A pojistky to klesne ale na na minimum. pročítal sem různá fóra že se mění celá ta pojistkovka na baterce pomohlo to? díky za odpověď Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 25. červenec 2024 Odesláno 25. červenec 2024 Jo, pomáhá to, je to poměrně častý problém. Citovat
sobrom Odesláno 23. říjen 2024 Odesláno 23. říjen 2024 Ahoj, taky mám tento problém, ten pojistkový box na baterce lze vyměnit sám, nebo je potřeba odborný servis? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.