Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Dobrý den,

před sedmi měsíci jsem si zakoupila Peugeot 2008 v provozu od r. 2017. 1,2 turbo, benzínem. Hned jsem v autorizovaném servisu Peugeot nechala udělat servisní prohlídku ať vymění co je potřeba. Mimo jiné mi měnili olej i s filtrem. No a nyní se mi na displeji rozsvítila kontrolka ( kohoutku) a nápis závada na motoru, ihned jeďte do servisu. Odvezla jsem auto do toho samého servisu jako poprvé. Technik mi po diagnostice volal, že mám hrozně špatný olej. A, že je to tím, že jsem za celou dobu ujela jen 1000km. Takže výměna oleje a filtru. Na dotaz jak je to možné, mi řekl, že diagnostika zjistila, že olej je zředěný benzínem a že si mám kontrolu oleje preventivně dělat cca jednou měsíčně a až ujedu opět 1000km tak mám přijet do servisu na kontrolu. Pokud by se tak opět dělo mohla by to být závada na vstřikách, těsnění atd. Pokud je to taková závada, tak jak mě mohli nechat vůbec odjet, vždyť můžu zadřít motor ne? A jak je to možné, aby pětileté auto, najeto 40 300 km mělo tak hroznou závadu? Prosím můžete mi někdo poradit co s tím, vůbec tomu nerozumím, co mi ten technik říkal. Mockrát děkuji Monika

Upraveno uživatelem Monaliza
Odesláno

Ahoj, vítám Tě na Peugeot clubu. :papa

Uprav si prosím název vlákna - název  Dotaz a prosba o radu určitě nepomůže k rychlejší odpovědi.

Prosím o přečtení pravidel fóra https://www.peugeot-club.com/guidelines/

Předejdeš tím zbytečným chybám, nedorozuměním a ušetříš práci teamu moderátorů. 

Děkuji za pochopení :super

• Monaliza changed the title to Olej
  • pavelu96 changed the title to Peugeot 2008 - Olej zředěný benzínem
Odesláno

Ten název vlákna jsem upravil. A až si podruhé přečteš pravidla, tak si všimni bodu č.5 a vyvaruj se zbytečného používání tlačítka Citace. Raději dotyčného označ @ a jeho nickem. 

Děkuji za spolupráci :papa

Odesláno

1000 KM za sedm měsíců nebude to pravé pro tento motor, navíc na krátké trasy :bojim, prostě se musíš projet jednou měsíčně i někam na výlet, aby se motor pořádně zahřál... :)

Odesláno

Děkuji za odpověď, bohužel jsem byla často nemocná, tak auto více stálo, překvapilo mě to, je to moje čtvrté auto a ještě jsem se s tím nesetkala! Mockrát děkuji za radu a budu muset mazlíka jednou za měsíc projet, aby se zahřál motor, jak jste psal. Doufám, že to pak bude v pořádku, nerada bych zadřela motor! Děkuji a přeji hezký den😊

Odesláno

Nižšie vypíšem možné príčiny, prečo sa dostáva benzín do motorového oleja.

Po naštartovaní sa vstrekuje do valcov na benzín bohatšia zmes (najmä v chladnom počasí), benzín sa nestihne úplne odpariť, a preniká cez netesnosti v tesniacich krúžkoch do oleja. Pri dlhších jazdách, keď olej dosiahne prevádzkovú teplotu, sa tento benzín postupne odparí, a tým olej získa pôvodné mazacie schopnosti. Ktovie, ako často prechádzajúci majiteľ riešil olej, či nedošlo k prílišnému opotrebeniu krúžkov, resp. valcov. Je možnosť nechať zmerať kompresné tlaky.

Druhým dôvodom je, v prípade manuálnej prevodovky, že sa jazdí pri nízkych otáčkach pri zaradenom vyššom prevodovom stupni než zodpovedá otáčkam. Výsledok je, že elektronika vstrekuje do valcov viac paliva ako zodpovedá otáčkam, benzín sa nestihne kvalitne premiešať a úplne zhorieť. A zase steká do oleja v kľukovej skrini. Teda na týchto typoch motorov nejazdiť pod 2000 ot/min, najlepšie niekde medzi 2200 až 3000. Keď je príležitosť, tak podradiť a na pár minút vyhnať otáčky až k 5000, tzv. taliansky spôsob jazdenia.

K riedeniu oleja benzínom môže prispieť aj prílišné zakarbónovanie spaľovacích priestorov motora. Benzín nemusí dokonale zhorieť a zvyšky môžu preniknúť popri krúžkoch do motora. Preto odborníci odporúčajú v prípade priamovstrekových motoroch tankovať kvalitný vysokooktánový benzín s prídavkom aditív na dôveryhodných čerpacích staniciach.

V prípade prítomnosti benzínu z motorovom oleji hrozí aj poškodenie (drolenie) rozvodového remeňa s následnými komplikáciami, napr. znížením účinnosti brzdenia. Rozvodový remeň musí servis pri výmene oleja skontrolovať, obzvlášť, keď je je olej zriedený benzínom.

Odesláno (upraveno)

Ja by som to este trochu zjednodusil - tento motor je z dlhodobeho hladiska absolutne nevhodny na pouzivanie typu "rano 3 km do prace, poobede 3 km z prace". Pri takomto pouzivani nie je otazkou ci problemy s motorom nastanu, ale kedy nastanu. Dlhsia trasa raz za mesiac problemy oddiali, ale neodstrani. Cize odporucam vazne uvazovat o predaji tohto auta kym s nim problemy nie su a kupe auta s takym motorom, ktory taketo pouzivanie na kratke trasy zvlada. Napr. Hyundai i20 1,2i, Hyundai Bayon 1,2 MPi, Dacia Sandero SCe 65 / TCe 90 / TCe 100 LPG.

Upraveno uživatelem slimboy
Odesláno

Za súčasnej situácie je pre mnohých ideál plugin hybrid. U mňa nové 308 alebo 3008. Do práce, obchodu, okolo domu len na elektriku, na dlhšie výlety, dovolenky zapínať už aj benzínový motor, hoci aj oturbený priamovstrekový Puretech. Len cena je už mimo môj rodinný rozpočet.😔

Odesláno

Nesuhlasim. :) Stale plati, ze na vyslovene kratke trasy po meste jedine benzin, len v dnesnej dobe este aj treba vediet zvolit spravny benzin. Moderny diesel s casticovym filtrom by pri jazdeni 3 km do prace a 3 km z prace skoncil s upchatym filtrom do par tyzdnov ak by s tym clovek nejazdil pravidelne aj niekam mimo mesta, cize na taketo urcenie su dnesne diesle naozaj uplne nepouzitelne. A neviem si predstavit, ze by clovek co potrebuje auto len do mesta bol spokojny s dieslovym autom, ktore by ho kazde 2 tyzdne upozornovalo na riziko upchatia filtra. Ten clovek by musel tym padom niekedy vecer po praci ist kazdu chvilu nasilu jazdit 20-30 km, aby sa vypalili sadze a auto neskoncilo v nudzaku a aj tak by sa pri takomto pouziti filter zanasal velmi rychlo a sposobovalo by to problemy. Cize dnes naozaj treba volit motor podla planovaneho pouzitia, inak to auto cloveku zivot neulahci, ale skomplikuje.

Odesláno (upraveno)

@VojtouNerCZ Práveže nastáva posun v osobných autách: Benzíny na krátke trasy nahrádzajú elektromotory, moderné nízkoemisné benzíny sa presúvajú tam, kde boli nafťáky. A nafťaky. Tým podľa všetkého zvoní umieráčik.🥲

Upraveno uživatelem Akoc
Odesláno (upraveno)

nuz ano, hybrid je super. Lenze sa cenou vymyka z moznosti vacsiny beznych ludi. Naftakom umieracik hrozi len preto, lebo si to niekto takto vymyslel. Z hladiska emisii je na tom moderny diesel rovnako alebo lepsie ako benzin, a z hladiska komplikovanosti konstrukcie je to pomaly jeden cert. Priamovstrekove benziny maju svoje specifika a problemy, a auta osadene tymto motorom fakt potrebuju medzi volantom a sedadlom sikovny medzikus, ktory vie, ako s takymto motorom jazdit.

Kolega slimboj uviedol dobre priklady vozitiek vhodnych pre dievku do mesta.

Upraveno uživatelem Zdeník

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...