Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jakási mě neznámá přepěťová ochrana - Odcházení žarovek H7 - přepětí 14,4V

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Hmm, tak jsem dnes koupil toto - https://www.autolamp.cz/patice-pro-zarovky/patice-pro-zarovku-H7-s-odpor.-vodicipatH7odpor.html

Už jsem to byl i vrátit, měřitelný odpor 0, ubytek napětí 0, absolutně nechapu co to má bejt.

Muže mi někdo říct jaký by měl být odpor před žarovkou a jak zapojený aby byl ubytek o 1V. Nebo jak je to řešený třeba u 307 kde ty žarovky odchazeli celkem hodně.

Ted je tam 14,2v tak aby bylo 13,2V

Nebo tam dát ještě transil přímo na patici? To jsem našel na fobia foru. https://www.gme.cz/transil-bipolarni-bzw06-13b15v

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
  • Radek Hurvajz changed the title to Jakási mě neznámá přepěťová ochrana - Odcházení žarovek H7 - přepětí 14,4V
Odesláno
před 31 minutami, Radek Hurvajz napsal:

Jo to je ta patice pro škodovky, děla to snad přimo Škoda. No jo, když ja chtěl keramickou patici, ta puvodní plastová byla celá uhořelá

Pokud nedáváš žárovky 100 w, tak je keramika zbytečná. Hlavně řádně napruzit kontaky.  

Odesláno

Velikost odporu pro úbytek 1V:

Bez odporu: Žárovka H7, 55W, v autě je 14,4 V,

Proud je 55/14,4= 3,82 A, odpor žárovky je 14,4/3,82=  3,77 Ohmu.

Po zařazení odporu (jehož velikost počítáme), bude na žárovce napětí 13,4V, uvažujme stejný odpor žárovky 3,77 Ohmu, proud bude  3,55 A.

Úbytek 1 V při proudu 3,55 A získáme na odporu velikosti 0,28 Ohmu. Tento odpor sestavíme ze dvou úseků vodiče, takže každý z nich bude mít odpor poloviční, tedy 0,14 Ohmu. Do cesty zařadíme také konektorový spoj, který odhaduji na 0,05 Ohmu.

Tzn jedna větev kablíků bude mít odpor 0,14-0,05= 0,09 Ohmu.

Měřil jsi to čtyřvodičovou metodou? Tzn. ze zdroje do měřeného odporu pustit známý proud, např. 1A (omezit můžeš např. žárovkou) a měřit milivoltmetrem úbytek na měřeném odporu - podle uvedeného případu by měl být úbytek při 1A 0,09 V, případně včetně jednoho konktorového spoje 0,14 V. Při jiném (větším) protékajícím proudu bude naměřený úbytek úměrně větší.

Uvedený výpočet je zjednodušený, nebere do úvahy změnu odporu vlákna při mírném snížení teploty kvůli předřadnému odporu. Také není jasné, zda výrobce uvádí příkon 55 W při jmenovitých 12 V anebo provozních 14,4 V. Chyba výpočtu se pohybuje asi 5%.

Odesláno (upraveno)

No tak jestli je to takhle, tak to s těmi multimetry uplně jednoduše nezměřím. jen je mi divný že tedy nebyl ani ubytek toho 1V. Měřil jsem to v autě, laboratorní zdroj kde si nastavim proud nemám.

Někde jsem četl že by tam mělo být 6 ohm, to bych naměřil, ale jestli je tam + - 0,1 ohm tak to nemam šanci změřit, mmt co mám měří max v desetinách ohmu a ukazal 0,6 jak s připojenou paticí tak jen se spojenými měřícími vodiči, konektorový spoje tam nebudou, patice mam letovaný na stavající kabeláž, takže bych to tam musel naletovat přímo na samce od fastonu.

Takže vlastně je možný že ty patice byli v pořádku a vracel jsem je zbytečně.

Odesláno (upraveno)

Takhle malé odpory se neměří ohmmetrem, ale čtyřvodičovou metodou. Na stole z baterie 12 V pustíš proud přes žárovku např 21W, a zařadíš měřený odpor. Poteče 21/12=1,75 A. Změříš úbytek na měřeném odporu a vypočítáš jeho velikost. Např. 0,175 V odpovídá hodnotě 0,1 Ohmu.

Patice: koupené kabely mají patice, tedy konektory, takže jejich zařazením k žárovce přibudou v cestě dva spoje. Výrobce s tím tak počítá.

Na žárovku není letovaný spoj.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno (upraveno)

Aha, tak tohle je na mě už moc, diky za osvětu.

No jedině tedy na stavající kabely faston samici a pak to celý zatahnu smršťovačkou no.

Odesláno (upraveno)

Přední se nejspiš nehlídají, když odešla tak to ani nehleslo, zato se zadní jsem řešil problem že svitila apořád to pipalo, po vyměně pak klid. Do serie, předpokladam že když to bude dioda tak ji dat lze jen jedním směrem, maš nějaký tip

Někde jsem četl že Zenerova dioda by pomohla.

Odesláno

Přesně tak.

Kablíky s izolací, která snese teplotu (opletení skelným vláknem, nebo silikon), při zahřátí o nějakých 40 st. vůči okolí vydrží - toto řešili výrobci elektronkových zařízení odedávna.

Uvedená dioda by byla chlazena pouze vyzařováním a částečně odvodem tepla vedením přes svoje vývody do kablíků, ta by se hřála více - uvažujeme teploty okolí přes 40 st - letní horka a žárovka taky vyhřívá ten prostor. Možná použít diodu s malých chladičem, ale hlavně takovou, která je pro chladič uzpůsobena, tedy k našroubování.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...