Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

zdravim, neviete ci ma 2,1TD nejaku poistku na zhavenie?

Dnes rano boli u nas velke zimy ( -20) a auto mi nenastartovalo. Ked bolo -12 startovalo na supu...vymenil som akumulator, kupil som nove zhavice a stale nic...uz som v koncoch...POMOZTE

Odesláno

Pojistka ke žhavičům není. Nedovedu si přestavit, jakou by měla mít velikost :D. Cesta je přímá: + akumulátoru, relé, žhaviče. Najdi drát ke žhavkám a během žhavení na něm změř napětí.

A jak se to chová při startu? Co letí z výfuku? Zkus nažhavit víckrát za sebou...

Odesláno
Původně zaslal: romo11

zdravim, neviete ci ma 2,1TD nejaku poistku na zhavenie?

Dnes rano boli u nas velke zimy ( -20) a auto mi nenastartovalo. Ked bolo -12 startovalo na supu...vymenil som akumulator, kupil som nove zhavice a stale nic...uz som v koncoch...POMOZTE

to by ti to nechytlo ani pri tech -12 pac tyhle motoru potrebujou zhaveni jako sul ! mozna ti neseplo rele nebo ti zamrzla nafta...pokud zamrza nafta, tak muzes tocit jak schces, ale nic to delat nebude...to se mi tkay jednou stalo...pockal jsem na odpoledne kdyz bylo o par stupnu vice a chytlo to v pohode. otevti si kapotu a poslechni, jestli ti spina to zhavici rele..melo by byt nekde na brzdovym valcem, takova cerna krabicka

Odesláno

asi to bola ta nafta, aj ked som do nej predtym pridaval aditivum...dnes bolo \"len\" -8st a na druhy pokus som nastartoval...ale fakt neviem ci nebolo nieco zblbnute aj v elektrike lebo dnes mi zase neslo auto zamknut...po stlaceni dialkoveho ovladaca central zamkol a hned aj odomkol...a to dokola, skratka neostalo auto zamknute...ale aspon nastartovalo :D

Odesláno

no ja mam taky problemu...tohoty typu poprve...jedna jsem varil motor na 110, protoze to netoplio nechladilo = zatuhnuta kapalina :( Potom jsem vcera kdyz bylo -14 startoval...to se mi jeste nestalo..nechapal jsem. Vyzdimal jsem svou batekru skoro do nuly, tak sme to pres kabely startovali a trvalo to straaasne dlouho. Pak to zniceho nic zaclo asi po padesate :) chrochtat a po dalsim zhavnei a toceni uz to chytlo. Jsem zvedav co dnes...pri -21 to slo napoprve. Uvidim dnes..doufam, ze se nic neposralo tim varenim na 110 na hlave, ze by to melo vliv na startovani... Jeste ze je pri ruce druhe auto. Zhodnotili jsme doma, ze dulezite je nastartovat aspon jedno..druhe uz nejak chytne :)

No a dnes na prvni skytnuti pri -12 jako by byl motor horky..chapete to :) ze by primrzla nafta, ale pritom pri -21 to startlo v poho :)

[upravil dne 25/1/06 rimmer]

Odesláno

mechanik mi vravel, ze tie problemy so startovanim mi mohol sposobit aj palivovy filter...ja som ho este nemenil..vraj ked je stary moze nejak v mraze stuhnuta nepusti palivo...

Ako casto menite palivovy filter?

Odesláno

Petr605: Díky za pochvalu. Ta rada byla čistě z praxe, v pondělí ráno jsme rozmrazovali dvě služební - Tranzita a Jumpera. Jumper chytil, pak chcípl a pak od 6 do 11 ohřívat atd. Tranzita jsme pak zatlačili do haly, ale chytl až v 12 hod. Bylo asi -25 nebo -30. Stejně tak problémy doma s Favoritem.

Edit: jo a Pickup diesel chytl, chcípl, nešel nastartovat ani po zahřátí, musel do servisu, podezření na přeskočený řemen. Fuj...

Nejjednodušší řešení, pokud je to aspoň trochu možné, je počkat na rozumných - 15 a vyřeší se to samo, než tam v tom krutém mrazu lítat.

Ti co museli ráno nutně vyjet, dostali příkaz - o půlnoci zahřívat.

[upravil dne 26.1.06 P607Olda]

Odesláno

Olda: Já vím, že je to z praxe a že kolikrát ani jiná rada není, ale Ty jsi to tu zopakoval několikrát za sebou, tak jsem si toho všiml.;) A věřím, že tyhle mrazy, co jsou teď, jsou docela extrém, kde se u mnohých starších (ale podle toho, co čtu tady i jinde - i mladších) aut začínají provozní podmínky pohybovat na hranici možností. Nejsme holt ve Švédsku, no...

Romo: Palivový filtr měním tak jednou ročně, žádná velká investice to není a předejdu takovým problémům. Ono to totiž pak i hůř táhne a je to znát. Takže já měním buď po roce, nebo když se mi začne zdát, že se motoru nechce do otáček. Poprvé jsem ho měnil krátce po tom, co jsem auto koupil, protože to nechtělo jet víc než 160 a trojka přestala jet někde okolo 80 - 90. Po výměně maximálka opět přes 190 a trojka táhla ještě při 130. Cena toho filtru je tady nás něco okolo, tuším, 15O korun českých...

Odesláno

Petr: potom asi na tom daco bude, lebo na trojke som 130 este nesiel...max tak 90-100 a viac uz netaha...no a najviac som s nim siel okolo180...

Odesláno

Pánové, tyto problémy jsem měl i při lepších teplotách, pomohlo jednoduché řešení. Demontovat relé žhavení, prošplíchnout kontakty v konektoru žhavícího relé čističem kontaktů a složit zpět. Vše bylo potom OK. Mašinka totiž žhavila, jaksi to \" zapoměla sdělit řídící jednotce \" ta neotevřela naftu a vstřikovací čerpadlo prostě nevstřikovalo. za vše mohl lehce zaoxidovaný kontakt v konektoru a za vlhčího počasí a mrazu prostě \" elektróni \" stávkovali. Jinak doporučuji i při dobrých žhavkách ve větších mrazech dvakrát nažhavit bez startu a teprve potřetí startovat. Pokud se totiž při prvním nepodařeném startu nastříká do válců nafta hůře to napodruhé chytá. Je to jistá analogie s uchlastaným benzíňákem. Hovořím samozřejmě o nynějších mrazech.

Já jsem neměl se startem žádné problémy, by? jsem měl z rezervy natankovánu podzimní naftu, doplnil jsem ji však Wintrfitem od Fuchsoil. Doporučuji, používám tento přípravek třetí zimu a ještě mne nezklamal.

Co se týče jištění žhavení: skutečně tam není žádné. Po zahoření mého pažouta ve Slovinsku-už jsem zde o tom psal-od el instalace jsem všechny vodiče od baterky hodil přes pojistky. Žhavení mám jištěné 150A pojistkou a původní vodič k žhavícímu relé jsem nahradil vodičem s větším průřezem i lepší odolností izolace. Stejně tak i pokračování ke žhavkám. Počáteční žhavící proud může špičkově dosahovat až 35A na žhavku, pak rychle klesá.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...